Last news in Fakti

23 Януари, 2022 15:20 79 678 205

Ескалацията с Украйна: Русия спира доставки с газ за Европа?

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • украйна

Германското правителство планира да подобри контрола над газохранилищата на своя територия

Ескалацията с Украйна: Русия спира доставки с газ за Европа? - 1
Снимка: shutterstock

Ако в ескалацията с Украйна Русия завърти кранчето с газ, Европа може да остане на тъмно и студено. Много хранилища са празни. В състояние ли са САЩ да компенсират недостига със свои доставки? Има ли и други алтернативи?

Никога досега Русия не e използвала своите петролни и газови ресурси като политически инструмент за изнудване на чужди държави и налагане на свои интереси, твърдят благосклонно настроени към Москва енергийни концерни и политици в Германия. В спора около Украйна обаче се налага впечатлението, че Путин вече е изоставил тази стратегия на своите предшественици. Най-голямото газохранилище на „Газпром“ в Западна Европа, което е в германския град Рееден, е запълнено само до 6% от обема си – тоест е почти изцяло празно, а зимата далеч не е свършила.

Все още германците не са принудени да студуват, нито пък има ограничения на тока, защото хранилищата с газ от Норвегия и Нидерландия са запълнени почти до половина, на ако конфликтът около Украйна ескалира и Русия завърти кранчето, Европа, а и Германия биха се оказали пред сериозен проблем. Защото със своя 55%-ов дял Русия е най-големият доставчик на газ за ФРГ, следвана от Норвегия (30%) и Нидерландия (13%). Това ясно показва и зависимостта на Германия от руския газ.

Кой може да компенсира евентуален недостиг на газ?

Кой би могъл да запълни тази празнина? Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре наскоро заяви в Берлин, че неговата страна не би могла да компенсира липсата на руски газ, ако Москва реши да прекрати доставките. А САЩ, които също са сред най-големите производители на газ в света?

Президентът Байдън очевидно иска да предпази Европа от възможен недостиг на газ. Американското правителство подготвя съвместно с германски и европейски енергийни концерни кризисни планове, които да влязат в действие в случай на необходимост, съобщи агенция Ройтерс.

От декември насам САЩ са най-големият в света износител на втечнен газ LNG (Liquified Natural Gas), след като изпревариха Катар. Въпреки това цари скептицизъм дали Щатите биха могли да компенсират недостига от евентуално спиране на руските доставки. Леонхард Бирнбаум, шеф на енергийния гигант e.on, заяви пред „Ханделсблат“ следното: „САЩ не са в състояние да компенсират количествата природен газ от Русия чрез втечнен газ LNG“.

Енергийната експертка Клаудия Веленройтер от Хамбургския Институт за световната икономика (HWWI) не смята, че ще се стигне до екстрени ситуации и сериозен недостиг на газ. „Не само Германия е зависима от руския газ - Русия е също толкова зависима от парите, които очаква за него“, казва тя. Сходно е мнението на Гвендолин Засе, която оглавява Института за Източна Европа (Zois). Според нея, ако Русия спре доставките на газ за Европа, тя сама ще си навреди, защото Москва има спешна нужда от приходи.

Веленройтер също признава, че съществува зависимост от руските доставки, но обръща внимание и на факта, че още отсега са увеличени количествата газ, които САЩ доставят за Европа. Трудността при тях е свързана преди всичко с транспорта и обемите. „Основният въпрос е в това дали големите потребности на газ в Европа действително биха могли да бъдат бързо компенсирани от САЩ“, казва тя.

Краткосрочни мерки

Германското правителство планира да подобри контрола над газохранилищата на своя територия. „Трябва да подобрим подготовката си за следващата зима, така че газохранилищата да бъдат добре запълнени дотогава“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек. Това той определи като „политическа задача“.

Най-големият в света газов гигант „Газпром“ доставя суровина по няколко маршрута до Европа. Газопроводът Ямал води от едноименния полуостров в Сибир през Русия, Беларус и Полша до Германия. Той беше въведен в експлоатация в средата на 2000-те години, но с капацитет от 33 млрд. кубически метра на година доставя само малка част от руския газ до Европа. Основните количества текат през територията на Украйна, както и по газопровода през Балтийско море „Северен поток 1“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 135 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    419 20 Отговор
    Чирен е празен.Продадоха газта на Румъния.И да ги обесим няма вече полза.Белята е на лице.

    Коментиран от #48, #62, #83

  • 2 BOBO

    241 17 Отговор
    ДОИЧЕ ВЕЛЕ А ВОИНАТА НЕ ЗАПОЧНАЛИ ВЕЧЕ

    Коментиран от #40, #43

  • 3 ТаУмВзе

    345 58 Отговор
    Не само газ ще ви спрат от Раз , Руснаците ей плавници! 9 май е близо, да видим къде ще е парада, когато сте Улави ПАК!

    Коментиран от #14, #22, #181

  • 4 Да го спират

    124 461 Отговор
    Ще се оправим някак си. Ще подпалим пак кюмюра. Ще пуснат пак АЕЦ-овете в Германия. Няма да е хубаво, но ще успеем да го компенсираме. Обаче, Русия след това ще бъде натирена като С. Корея. Да си търгуват двете.

    Коментиран от #19, #20, #24, #72, #75, #119

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Делю Хайдутин

    302 39 Отговор
    Германия нарочно не пълнят хранилищата за да могат да се оправдаят при война в Украйна.
  • 7 СИБИРСКАЯ ЯЗВА

    98 367 Отговор
    В момента в Русия се шири чудовищна пропаганда против Запада. Такава пропаганда нямаше дори по времето на СССР. Опасността от война е реална.

    Коментиран от #32, #134, #159

  • 8 Хенри Кисинджър

    285 75 Отговор
    „ Който държи властта в Черно море, той ще държи властта в целият свят“.
    Затова, скоро Масква ще присъедини нашето черноморие към РФ.

    Коментиран от #96, #114, #130

  • 9 ханс

    257 29 Отговор
    Тея са се абонирали за тъпотиите на немско зеле
  • 10 Ясно кратко и точно

    136 9 Отговор
    Последствия.
  • 11 Putin

    187 46 Отговор
    Другата седмица си връщам Украйна.

    Коментиран от #50, #97

  • 12 mi6osp

    183 14 Отговор
    На 15.01.2022 бяха празни 66% от обема на газовите хранилища в Централна и Западна Европа. А арктически нахлувания там тази година още не имало.
  • 13 Механик

    311 39 Отговор
    То не става така, хем да искаш, хем да налагаш санкци и да въоръжаваш противника.
    Дойчовците ще го забелят яко. Само малко да стане по-студено и ще минат на режими. Ще пият статии на дойчевеле и ще се греят с третополова лИбоФ.

    Коментиран от #183

  • 14 РАККА

    50 251 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Парада ще в твоята колиба ще набиваш крак в дама за животни и ще мляскаш по устата вова както брежнев мляскаше хонекер може и кадиров да натиснеш в някое кьоше на мазето
  • 15 Ердоган

    32 91 Отговор
    Това му е най големия коз в момента
  • 16 Ами

    55 289 Отговор
    То май май не му остава много живот на Путин, с тоя инат!
  • 17 ииии

    254 23 Отговор
    Дойчецру отново се изцепи. Явно опитите да отстранят Русия от газови доставки за Европа стават все по брутални, дори с цената на животите на милиони украинци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БОРУНА ЛОМ

    176 20 Отговор

    До коментар #4 от "Да го спират":

    РАЗВАЛЕНО КРАВАРСКО МЕСО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мале мале

    307 49 Отговор
    Тази немската професорка направо разби! Дърта кокошко, Русия сключи договор за газ с Китай!!!!! Заври си в дуплото еврото, което след няколко месеца ще е на нищожна стойност и всички вие измислени чанти ще сте изхвърлени на улицата от освирепелите тълпи. Даже и ковид локдауни няма да ви спасят. Ще бъдете пометени. ЕС ще се разпадне тази година.

    Коментиран от #28, #34, #180

  • 22 отегчен

    63 288 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Газ от Азербайджан и Катар. Украйна в ЕС и НАТО. Задушаване на джуджето икономически. Мужиците сами ще го свалят от власт.

    Коментиран от #26, #137

  • 23 Дед Мороз

    211 17 Отговор
    А,не ще ви кроим шапка ! Я у лево на студа ,до гуша ни дойде от вас.Аре САЩ ще ви спасят с катарски газ! Нещо ми се върти в главата,че и България яспасяваха с такава на думи.
  • 24 Българин

    268 27 Отговор

    До коментар #4 от "Да го спират":

    То така се палят АЕЦ - това да не ти е кюмбето в катуна бе соросоидче - и всичкото това е заради интересите на господарите ви.

    Ще стоите на студено и тъмно но не само това - ще стоите и гладни защото и фабриките няма да работят.

    Даже и това ви е малко но лошото е че и ние ще стоим на студено и тъмно. Е тогава вече ще има линчувани соросоиди.
  • 25 Сандо

    182 13 Отговор
    На ДВ ще им замръзнат радиаторите в офисите.За главите им няма опасност - те или са празни,или бетонни.
  • 26 Дед Мороз

    118 7 Отговор

    До коментар #22 от "отегчен":

    Ну погоди,!
  • 27 Пачо

    201 10 Отговор
    Ми санкцийте могат да бъдат двупосочни. Или е справедливо само когато са в едната посока ?

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Серго

    121 9 Отговор
    Защо, когато чувам какви ги плещят англо-саксите, винаги се сещам за този брадат виц:

    " - Що го тури бре!!?
    Асан, с последните остатъци достойнство, смутолевил:
    - М-м, че да го звадя ли?
    - Нье вопроса да го звадиш. Вопроса е, що го тури!!?
    Уточнило Айшето."
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 В.В.П.

    177 9 Отговор
    Европа не ме интересува.Там имат пари . да си купят газ,на тройна цена.В България,трябва да е 70 Ст

    Коментиран от #118

  • 32 Анонимен

    199 13 Отговор

    До коментар #7 от "СИБИРСКАЯ ЯЗВА":

    А от запада към Русия каква пропаганда се шири?

    Коментиран от #182

  • 33 Путин

    253 22 Отговор
    Европа играе опасна игра със фалиралия САЩ спрямо Русия.На Русия само Китай са им достатъчни за търговия,а Европа ще седи на тъмно и студено
  • 34 Зззз

    90 6 Отговор

    До коментар #21 от "Мале мале":

    От твоите уста в божиите уши! Дано го доживея.
  • 35 Гост

    53 282 Отговор
    Забалежете само колко безпомощна и жалка е Русия.Държава с претенции ,че е фактор ,а всъщност е с възможностите на едно джудже.Най-сериозната стъпка която може да направи Русия е да спре газ-а.Природната даденост която Русия краде на готово ,защото е бананова република и няма друга опция.Европа ще го реши бързо този проблем,обаче с Русия после какво ще става след като вече се е опитала да се прави на играч какъвто не е ? САЩ и Европа буквално ще закрият икономиката на Русия и ще ги върнат по-назад и от пещерната епоха.

    Коментиран от #42, #44, #54, #80, #122, #160, #202

  • 36 гхг

    171 17 Отговор
    Аз не съм икономист но си мисля, че ако Русия спре газа за Европа ще пострада по-малко. Икономиките ще се сринат с една трета. Еврото ще се обезцени тъй като цените ще се вдигнат. Дори някои производства ще спрат. Ще трябва да се внасят стоки произвеждани досега в Европа. И още куп последствия които ще се отразат години напред.Да не говорим за социалните последици. Може и да греша, дано.
  • 37 Дон Санчо

    64 7 Отговор
    Тук, важен става Ердоган.Дойчо иска
    да притиска Европата със СП2.И това
    ще стане,но когато ,пък франсето ще
    е монопол на ток.Затова беше квик,Борисов да е послушен и да
    спре Балк.поток.Тук Мергел не успя
    и това торпилира дойч-газ-бизнес.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ☠️НКВД

    28 86 Отговор
    Европа да не се плаши,ще получат газ от Америка.А и Румбата няма да оставим на студено,той сметки не плаща.
  • 40 Дядя Вова

    33 124 Отговор

    До коментар #2 от "BOBO":

    Войната, не само че започна,но и завърши с пълна и безусловна капитулация на Русия според DW🤮
  • 41 Tito

    182 25 Отговор
    Германия без руски газ само за седмица ще банкрутира хората ще излязат на улицата ако не знаете в Германия няма армия а само малко полиция и тълпата ще помете всичко по пътя си.от там и ефекта на доминото в цяла Европа.
  • 42 яя-101

    190 19 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Русия не изнася само газ. Нефт, въглища, дървен материал, метали, пшеница и още куп неща които в Европа няма откъде да си ги набавят на тези цени.
  • 43 Ще има и още

    174 10 Отговор

    До коментар #2 от "BOBO":

    Вместо да анализират дали Русия ще им спира кранчето, далеч по удачно би било да се позамислят защо хранилищата по цяла Европа се оказаха така удобно празни.....
  • 44 Сериозно?

    175 12 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Явно изобщо нямаш идея за ресурсите на Русия.И кое е крадене,че ги добива на нейна територия???Сигурно изобщо не ти минава през ум,че в момента и Русия и Америка печелят страшно много от газ и това ги устройва.Всичко е игра на големите-Русия и Америка,а джуджетата сме ние,които ще го отнесем...

    Коментиран от #53, #55

  • 45 Гошо

    59 7 Отговор
    Ние ще го набием на всички и ще си внесем газчица от Нова Зеландия.

    Коментиран от #77

  • 46 Ейййй......

    39 169 Отговор
    Руската простотия няма граници, сами си вкарват автогол след автогол, поставят си капани и сами влизат в тях, се ще принудят Европа по най- бързият начин да намерят алтернативи на руският газ, вероятно ще има промяна на енергийната стратегия, внос на повече втечнен газ от САЩ и други страни, пускане времено на въглищните централи, възобновяването на атомната енергия, нови мощности от възобновяеми източници, ще тръгне газ от Азербайджан, след време ще стане така че руснаците ще загубят голям пазарен дял, ще загубят милиарди, тези безумни действия на Путин ще доведат руската икономика до крах, към това се добавят и новите санкции, които вече са напълно реални, и историята ще се повтори със СССР.

    Коментиран от #56, #58, #59, #60, #108, #201

  • 47 Гал

    58 1 Отговор
    Момчета от сайта, защо триете къде, къде по стойностни коментари, а публикувате глупости. Вече няколко месеца. И може би сте прави. Напоследък ви преглеждам сайта, заради коментарите.
  • 48 Феликс Дж

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Немедлено наказание. Разстрелът е подходящ за случая. Следващите пак да продават.
  • 49 С коя държава би я сравнил

    14 35 Отговор

    До коментар #38 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    ТИП КАТУН С РАКЕТИ ДЕ.. .
  • 50 фИчочичо

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "Putin":

    Къде е сбора на запасняците.
  • 51 Дааа

    130 16 Отговор
    Тя мечката си спеше,...амааа...
    като я дърпат за опашката какво очакват.
    То не е крава,а мечка,трябва да има различен подход

    Коментиран от #57

  • 52 нормален

    138 12 Отговор
    САЩ ТЪРСЯТ САМО ИЗГОДА ДА СЕБЕ СИ И ДА НЕ ВОЮВАТ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ.
  • 53 факти

    31 116 Отговор

    До коментар #44 от "Сериозно?":

    Пичага ,Русия е ресурсна икономика изцяло зависима от залежите си ,защото нацията й е неспособна да произвежда каквото и да било.Русия е като арабските страни.Единствено дупчи и продава.При САЩ обаче петрола и газта са едва 4-5% от икономиката им.Да ни обясняваш,че и за двете било еднакво важно е повече е комично

    Коментиран от #66, #91

  • 54 Дядо Ставри

    27 24 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Няма кой да те разбере ,забелязваш ли с колко бутели тикви е пълно тук.
  • 55 Феликс Дж

    44 10 Отговор

    До коментар #44 от "Сериозно?":

    Това не е Русия и руския народ. Това е световният империалистически капитал, а правителите са неговите лакей. Така е казал и писал и другаря Сталин. Не случайно е именуван "вожд на прогресивното човечество". ако в Кремъл е човек като Сталин това не би било възможно.
  • 56 яя-101

    84 8 Отговор

    До коментар #46 от "Ейййй......":

    Какви ги наговори. Газ трябва сега. Американците в момента продават втечнена газ на Китай. Трябва да им е изгодно да зарежат Китай и да внасят в Европа. Азерите не лапат мухи, знаят каква е цената на пазара, знаят, че има недостиг и ще се купува, защо тогава да продават на ниски цени. А затворени атомни централи не се пускат като да запалиш печка на дърва. Възобновяемите ги знаем от миналото лято.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 177

    17 2 Отговор

    До коментар #46 от "Ейййй......":

    Много смешен интелектуален опит.
  • 60 Малееее

    33 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ейййй......":

    Ти си само за съветник на Путин:)))) не си губи времето да драскаш у Факти, ами се кандидатирай за съветник на Путин. Как е могъл Путин да не разбере това, което ти пишеш:)))) язък, как се прекара Путин, ама на, нема такива съветници като теб...
  • 61 dron

    27 115 Отговор
    Спирането на газта за Европа би ме зарадвали безкрайно,защото това означава ,че ватенките са се самоубили.
    45-50% от БВП на рузия идва от износ на въглеводороди за Европа ! Целокупното руско население ще се
    види в такув глад ,че Ленинград 1941 ще им се струва като ваканция ол-инклузив. Верно,че и Европа ще
    търпи загуби,но до края на годината ще успее да прокара газ от Кувейт,ОАЕ,Саудитска Арабия и Азърбейджан.
    Ще тръгне и газовото находище край брега на Израел.Така че последното ,което ще се случи е рузия да спре
    подаването на газ. Жалко.
  • 62 карамфила

    60 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Важното е някой от нашите съселяни да спечели и да си купи вила в Халкидики и Порше Карера.Останалите съселяни не са важни,даже не ги смятам за хора а роби.
  • 63 БорисОFF

    87 8 Отговор
    Ми, няма как САЩ да са в състояние да кочмпенсират с втечнен газ Европа, защото това "най-големият износител" е евфемизъм на търговец. Да, САЩ продават най-много втечнен газ. Но, една съществена част от него е всъщност руски газ от Ямал. Просто там - в Русия се втечнява, американците ни го препродават и ... печелят. Дори него и изкарват от Европа. Но при конфликт, това ще секне.
    Впрочем, само преди две седмици САЩ официално оттеглиха подкрепата си за изграждането на газопровод за кипърско-израелски газ от района на Кипър до Гърция и от там - към Европа. Що така? Ами щото не участват във финансирането и съответно - собствеността и печалбите...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да, но фактите

    107 23 Отговор

    До коментар #53 от "факти":

    Са, че 80% от икономиката на САЩ е услуги! Сащ освен оръжия друго не произвежда! За каква икономика може да се говори, когато 80% е услуги? :)))))
    Това са фактите приятелю....

    Коментиран от #73, #110, #117

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ха ха ха ха ха

    75 10 Отговор

    До коментар #65 от "РЗС":

    Ама чакай сега, ти казваш, че Европа имала промишленост? Така ли? Ами от къде взима ресурсите?
  • 69 А ГРМАНЦИТЕ

    9 17 Отговор
    ДА ВРЪТНАТ КРАНЧЕТО С ГАЗТА В „ОБРАТНА ”ПОСОКА👍👍👍ПОНЕ ИМАТ ОПИТ....

    Коментиран от #82

  • 70 Хммм

    22 3 Отговор

    До коментар #67 от "😂......":

    Не зная за него, но лично аз, когато някой, който хем не разбира от нещо, хем започва да се изказва, се нервирам. Логично е, когато не знаеш нещо да си мълчиш, от колкото да бръщолевиш тъпотии.
  • 71 Селянчето

    34 3 Отговор
    Вадете печките на дърва и въглища.

    Коментиран от #107, #204

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 3447

    23 89 Отговор

    До коментар #66 от "Да, но фактите":

    Икономиката на САЩ е буквално нещо огромно.Я сд поинтерсувай какво включва сферата на услугите.Освен това САЩ е държава която произвежда абсолютно всичко.Само износът на американски стоки е два пъти по-голям от цялата икономика на Русия.Къде въобще си тръгнал да сравняваш мишка като Русия с гигант като САЩ ? Освен това Русия е изцяло ресурсна икономика.Подобни държави които нямат реална икономика се крепят точно на два шамара.Питай Вемецуела.

    Коментиран от #116, #136, #147

  • 74 додо сметалото

    82 7 Отговор
    Страхотен спор се води туй. Ама това засяга нас най-много. Ние газ получаваме само от Русия. Като спре, спряно е. Можете ли да ми опишете какво ще се случи у нас от този момент нататък? Предполагам без ток няма да останем ако трябва ще се внася. Цената му ще е жестока и няма да можем да се отопляваме. Стоките в магазините ще станат невъзможни. На внос няма да разчитаме и там ще е скъпо. Какво още ще стане? Опишете.
  • 75 Дййд

    81 11 Отговор

    До коментар #4 от "Да го спират":

    Няма как да натириш държава с площ колкото 30 германии. Освен това така е било винаги и са оцелели. Не е да са слаби като теб. Иии веднага ще замине за Китай тоя газ, а вие ще чакаъе корабите всеки месец. И най-важното...да не забравяме, че щатите немогат да си покрият тяхните нужди зимата. Съмняваме да се оставят те за сметка на Германия. Ако някой помни миналата година как Тексас остана на тъмно и студено. Не кой да е щат, а Тексас меката на горивата...и така е всяка зима..добре, че тайно си купуват от едни хора със санкций

    Коментиран от #89

  • 76 Кик

    33 5 Отговор

    До коментар #57 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Дърпай по малко брат. Направо се разгембваш и си мислиш, че някой се вълнува от теб
  • 77 Емигрант

    36 4 Отговор

    До коментар #45 от "Гошо":

    Мене вече ми прати приятел с който бяхме в Нова Зеландия. Две шишета по литър. Да си зареждам газените ламБи, да не стоя на тъмно.
  • 78 НИМРОД

    61 14 Отговор
    Това няма да се случи.
    Целувайте всяка сутрин портрета на Путин и се молете за здравето му, защото ако дойдат тези с ФУРАЖКИТЕ това наистина ще стане реалност .

    Агенти на Щатите са хукнали да молят КУБА и ВЕНЕЦУЕЛА да не допускат разполагане на руски ракети на територията си.
    ТОВА АКО СЕ СЛУЧИ БАЙДЪН ОЩЕ НА ДРУГИЯТ ДЕН ЩЕ ГО ОТСВИРЯТ И ПРАТЯТ В МИНАЛОТО.

    Ако БОТОКСА Путин бъде отстранен от КРЕМЪЛ , тогава изобщо не се съмнявайте, че това ще се случи на 90 мили от градовете на САЩ е да бъдат инсталирани руски комплекси, които за по малко от минута ще са там за където са програмирани.

    НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ НА САЩ Е ДА НАЛОЖАТ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ПРИЕМА НА ЧЛЕНОВЕ НА НАТО И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ОХЛАДЯТ АМБИЦИИТЕ НА УКРАЙНА И ГРУЗИЯ ЗА КОЯТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ.

    Въпросът за бъдещето на света се решава в КРЕМЪЛ където БОТУКСА е само сламено човече балансиращо между ПРОЗАПАДНО НАСТРОЕНИТЕ РУСКИ ДЕМОКРАТИ ВОГЛАВЕ С ЛАВРОВ и техните противници - ВОЕННИТЕ ОТ ПРОВАНСА!!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Дед Мороз

    34 4 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Е какво чака ЕС и САЩ като бързо ще решат проблема с газта,що чакат и скърцат от злоба,че им е студено и скъпо ,а ние ревем и отнийде спасение ,студ ,тъмнина и скъпотия ,друзья,ние газ си имаме.
  • 81 УрКо

    21 4 Отговор

    До коментар #65 от "РЗС":

    Случайно да знаеш, че британия НЕ купува газ от Русия. За кво тогава ревете?
  • 82 Германец

    42 3 Отговор

    До коментар #69 от "А ГРМАНЦИТЕ":

    Ми ние го врътнахме вече кранчето в обратна посока. Купуваме газ от Русия по 300евро и я реверсираме за полша на 1500евро.
  • 83 Rado

    9 49 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А САЩ им спират Swift и на Русия ще и се наложи да използват военните хвърчила и параходи да разнасят чували с пари за да си прибират парите от нефт и газ, а сега си ги получаван с един клик. А обикновения руснак вместо с един клик да си купи нещо от Алито ще пуска парите в пищенски плик :DDDD

    Коментиран от #86, #92, #93

  • 84 Клетият мъченик

    25 6 Отговор
    Когенерация,Браунов газ, техническа термодинамика,2013;квантови генератори и т.н., нашите учени имат решение почти на всеки проблем,но техните открития просто чакат патент и никой не им обръща внимание, дори има атомни централи,изобретени от наши учени, които са съвсем безопасни и се различават от тези досега, шистовия газ е също много опасен като технология,а за ковида можем да си разтворим две лъжички сода в чаша с вода и пием без утайката

    Коментиран от #179

  • 85 Бабите

    30 3 Отговор
    ви все на газ са се грели. Айде стига джендърско пискане.
  • 86 Колко

    14 1 Отговор

    До коментар #83 от "Rado":

    си елементарен!
  • 87 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    68 8 Отговор
    ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕ ГАЗА ЗА ЕВРОПА, НЕКА МАЛКО ПОМРЪЗНАТ ДА ИМ СЕ РАЗВЕДРЯТ ЗАКЪРНЯЛИТЕ МОЗЪЦИ

    Коментиран от #164

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Кинжал

    80 9 Отговор

    До коментар #53 от "факти":

    Интересно, ако Русия е ресурсна икономика каква е тази на задокеанския обор ? Може би балонна, защото 70 % от БВП се формира от финансови и застрахователни услуги, т.е. спекула и надуване на балони. Намери у вас една вещ произведена в обора или ми кажи откъде да си купя такава !Та познай чия икономика е по-стабилна и познай какво ще се случи след като започнат да гърмят фондовите борси, което ще бъде неизбежно ?! Краварите и Европа ги чака истински апокалипсис дори без война ! Ще последват масови опостушителни бунтове, които вече сме виждали в обора, но сега ще ги видим и в Европа! Чакам с нетърпение този момент, заредил съм пуканките !

    Коментиран от #121, #125

  • 92 Error

    36 4 Отговор

    До коментар #83 от "Rado":

    Да, точно така и Западна Европа ще си получи в плик газа ! Умник си ми ти хехе
  • 93 карамфила

    52 11 Отговор

    До коментар #83 от "Rado":

    Ти наистина мислиш като идола си бай бою.Русия вече си направи своя Банкова система като тая световната за разплащания а Китайвече има ОС по добра от Андроид и вече успешно я тества,тъй че няма с какво аериканските евреи да блокират и спрят двете първи в света икономики.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Миро

    51 3 Отговор
    Интересно е дали данъкоплатците в Германия знаят какво правят с техните пари в Дойче веле. Пропаганда и русофобия ! Тия не знаят нито коя година сме,нито че има интернет,нито на коя планета са.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Лея13

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Putin":

    Къде я връща тая Украйна!?
  • 98 боко

    43 7 Отговор
    мачкай ги братушка да те уважават
  • 99 Гнойче Жмеле отново пишат

    31 6 Отговор
    апокалиптични сценарии... Не знам с какво се друсат, обаче явно им отключва психични заболявания и шизофренични халюцинации!

    Коментиран от #104

  • 100 vunety$

    39 6 Отговор

    До коментар #65 от "РЗС":

    Аз лично за вас от УК не съм готов да се лиша от нищо. Вие си се върнете в желязната епоха щом ви кефи. Аз да страдам защото палите живи бременни рускини и се надявате да ви се размине. Каква е логиката? Всеки си отговаря за действията, понiатно?
  • 101 Ботоксовия деьд

    11 27 Отговор
    плаши гаргите. На всички им е ясно че газ не се яде. А там друго няма.
  • 102 Дърт жилав пенсионер

    61 9 Отговор
    Рускини проститутки в Европа няма, има украинки и молдовки.
  • 103 Това

    24 0 Отговор
    Ще с газта ще най-малкото зло..
  • 104 Пояснение 2

    40 2 Отговор

    До коментар #99 от "Гнойче Жмеле отново пишат":

    Тия Доче Зеле са на издръжката на гущеро-подобния индивид Шорош
  • 105 Гост

    30 1 Отговор
    Да спира всичко,вашта м@м@ ф@шист!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Гжоожжж

    36 3 Отговор

    До коментар #71 от "Селянчето":

    Ми въглищата пак от руско трябва да дойдат
  • 108 Раша

    31 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ейййй......":

    И къде са алтернативите? Хаххаха нека те улесня - НЯМА ТАКИВА! честито не печелившите
  • 109 Хахах

    27 0 Отговор

    До коментар #65 от "РЗС":

    Ще дръпнат една тръба, ауууу ти да видиш, такива глупости пишеш, май си дръпнал една линия….
  • 110 Kresi

    19 5 Отговор

    До коментар #66 от "Да, но фактите":

    Ами ако Европа се срине икономически кой ще купува китайските стоки които ги произвеждат европейски фирми но със заводи в Китай
  • 111 DW лъжете на Едро!! Украйна официално

    45 2 Отговор
    Каза че ще краде газ, защото няма нито договор с Русия, нито има пари да плаща!! Затова доставките през Украйна намаляват, а газа за Германия ще идва през Северен 2,като количества, които Германия е договорила с Русия!! Хранилищата в Германия, са почти празни, защото от там продаваше газ на Украйна и Полша, за което неи е виновна Русия!! DW Маниполирате информацията, а при нас казват много лъжете!!
  • 112 Къв газ, ква криза...

    8 44 Отговор
    Бюджета на Фолксваген за иновации, е по-голям от военния на Русия ?!?!? Който патрЕот не знае какво е иновации, обяснявам: научни изследвания и практически приложения на изобретения за следващите 100 години. Могат и без газ по тръби от 18 век !
  • 113 Русия си доставя Регулярно по договорите

    41 3 Отговор
    Газ за клиентите си в Европа!! Всичко друго са лъжи и Маниполации!! Полша и Украйна копувах а газ от Германия, не искат да правят договори с Русия!! Украйна няма и пари, и открито, казаха, че ще градът газ от тръбопроводи те, които минават през Украйна! И е нормално Русия да пренасочи газта за Европа по Заобиколни маршрути не през Украйна! Всичко друго са лъжи и Маниполации!!
  • 114 ОПА

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хенри Кисинджър":

    Много ти е водката или ти смениха хапчетата, щели да присъдиняват черноморието моля ти се.
  • 115 Gambalunga

    11 1 Отговор
    Това са ответните санкции, запада ги налага.
  • 116 БирникЪ

    57 4 Отговор

    До коментар #73 от "3447":

    Не на нас тия! Живял съм в САЩ и смея да твърдя, че само оръжията, бигмак, KFC, ГМО храните и говеждото са Made in USA. Всичко останало е произведеноо в Китай, Корея, Индия, Филипини, Малайзия и т.н. Страшна промишленоста а?

    Коментиран от #120

  • 117 Kresi

    12 30 Отговор

    До коментар #66 от "Да, но фактите":

    Знаеш ли че в Китай има около6000 американски фирми Не се ли досещаш колко взимат китайците и колко американците от принадената стойност.Нали за това са отишли в китай.Ако не бяха отишли китайците щяха да са още във феодализма.Това се отнася също за япония, китай, южна корея, тайван.А хонг конг наречен златната кокошка на китай го направиха англичаните.Посочи коя държава е цъфнала под руски чехъл
  • 118 Ангел

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "В.В.П.":

    Що пък да е 70 ст.? Аз, предлагам да е 20ст.!:)
  • 119 Тъ па нар

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да го спират":

    П ро ст
  • 120 Жив да го оплачеш

    13 21 Отговор

    До коментар #116 от "БирникЪ":

    Ама какво правиш в САЩ другарю Стягай чамаданите и бегай в Китай Те са върха на елхата

    Коментиран от #138

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Петко

    48 6 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    ЕС и САЩ с безкрайните си санкции към Русия,доведоха до съживяване на икономиката на Русия.Спряха вноса на много стоки от Европа,и започнаха да да задоволяват потребностите си,със собствено производство .Руснаците от глад няма да умрат,но европейците от студ,със сигурност загиват.

    Коментиран от #132

  • 123 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    37 3 Отговор
    РУСИЯ СИ ДОСТАВЯ ДОГОВОРЕНИЯ ГАЗ ЗА Европа, а това, че Германия препродава от този газ и иска над договорените колимества е нещо различно! Променя се маршрута на газ за Европа, да НЕЕ през Украйна!! Украинците открито заявява, че ще Крадат от Газта минаваща през тяхна територия!! Така, че ДВ кажете истината, и спрете да лъжете!!
  • 124 Развийш ли

    8 29 Отговор
    Нали като спрат газта за Европа ушанките ще умрат от липса на Витамини и Калории
  • 125 Kresi

    9 26 Отговор

    До коментар #91 от "Кинжал":

    Ти наистина ли си толкова прост.Та само щата калифорния има БВП два пъти колкото руския.Там се намират повечето електронни гиганти.Ти чувал ли си какво означава висока принадената стойност.В китай се намират около 6000 американски фирми.Познай колко взимат китайците и колко от принадената стойност американците която отива щатите.Те и за това са отишли в китай.Ако не бяха отишли пък китай щеше да е още във феодализма.Нали знаеш какво се случи с Хуауей след като му спряха чиповете.Двете държави са на различно технологично ниво ако и да крадат и копират
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 РЗС

    11 29 Отговор
    Едно ще ви кажа - америте си кълнат дните, че някога помогнаха на русите да не ги изтрепе Хитлер, човека, който беше единствената надежда на Европа за една чиста раса, лишена от роми, евреи и други качаци. Сега можехме да си говорим на немски и да си пием биричката, щяхме да си имаме немска газчица без пари от някогашните руски територии. На ви сега, комунисти поставящи условия, коя територия да им дадете, та да не ви спрат парното. След време може да искат да им пратите жените си да си ги боцкат, ко ше прайте тогава?

    Коментиран от #131, #150

  • 128 Студ

    4 6 Отговор
    Ако избухне война само до стопля е ще ви е,толкова бързо ще ви стоплят с няколко атомни бомби че ще се изпарите,ей лентяи стига сте видели пред тия екрани че останахте без очи,или лентяи пред екран било Айтй.хахаха
  • 129 Още инфо

    28 2 Отговор
    Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
  • 130 Разбирач

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хенри Кисинджър":

    Константинопол отново ще бъде християнски!
  • 131 Психиатър

    8 2 Отговор

    До коментар #127 от "РЗС":

    Не си ли още хоспитализиран в диспансер.
  • 132 Китаец от Сибир

    9 30 Отговор

    До коментар #122 от "Петко":

    Какво съживяване на икономиката бълнуваш бе промит мозък.Русия притежава всичките ресурси на света ,най-голямата територия и 140 милиона население ,а икономиката им е на едно джудже.Колкото на мъничка Белгия.Това говори достатъчно за държавата ,нацията им и като цяло възможностите на Русия.Мижаво джудже ! За никакво съживяване не може да става на въпрос ,а само за бавно и мъчително умиране.Растежа на руската икономика в момента е 2.4% ,като другата година ще е 1.8%.За справка САЩ например имат растеж от 6%.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Пропагандата НЕ Е

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "СИБИРСКАЯ ЯЗВА":

    от страна на Русия - руснаците просто казват истината. Пропаганда е, когато послъгваш или представяш фактите тенденциозно. Ето един случай-изводите са си ваши - предлага ли Русия по-евтин и сигурен газ срещу дългосрочни договори? - Предлага. Забрани ли ЕС /естествено, по заповед на САЩ/ -на своите "самостоятелни" и независими страни членки да сключват дългосрочни договори? -Забрани. Извод "по европейски и американски" - "Русия използва газовите доставки за оказване на влияние". Вярно ли е? Следствие - "САЩ ще продава втечнен газ и "ще спаси" Европа". Цената няма значение. Впрочем -какво стана с онези американски газовози, дето обърнаха курса от Азия към Европа по "алтруистични" подбуди - спасиха ли Европа? И последно - колко е цената на газа в Унгария?
  • 135 Смока

    28 4 Отговор
    Диваци говорете каквото си искате за Русия но без нея ние сме обречени. Пиявиците от САЩ и Европа само смучат от нас нищо не дават

    Коментиран от #161, #165

  • 136 Транзистор

    14 2 Отговор

    До коментар #73 от "3447":

    Е и какво от това? Като са ресурсни икономики, трябва другите, дето не са ресурсни, да им взсимат ресурсите на безценица и да определят кой да им е президент (като на Венесуела)? Изобщо какво значение има кой е по-богат в случая! Само пари и богатства са ти добродетелите май...

    Коментиран от #139

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 гггггг

    5 18 Отговор

    До коментар #136 от "Транзистор":

    Толкова ти е плосък акъла ,че явно не можеш да асимилираш нещата.Точно там е работата ,че развитите и богати страни са постигнали всичко това без пустите ресурси за които толкова лаете.Никой пет пари не дава за ресурсите на русия ,никой не ги иска ,никой няма да се занимава с русия ,за да се докопа до тея ресурси видиш ли.Между другото САЩ и Запада дори в момента вадят руските ресурси със западни машини и технологии ,защото русия няма такива възможности да го прави ! Тези ресурси са важни само за ресурсни икономики ,които не са в състояние да се развиват и да произвеждат каквото и да било.Русия е типичен пример.Ако не бяха природните дадености ,Русия сега щеше да е една Нигерия 2.И ресурсните икономики попринцип са си обречени и най-лесно могат да бъдат съсипани.Русия е зависима от ресурсите ,а другата страна спре ли да ги купува ,то Русия остава без икономика.

    Коментиран от #143, #203

  • 140 Пълни

    7 1 Отговор
    глупости от Дойче веле. Буламач.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Доктор

    17 1 Отговор

    До коментар #73 от "3447":

    Малко си живял приятел и нищо не знаеш
    Велика Германия с най голямата индустрия я гониха до говедарника,а за Сащ да не говорим,свалиха им два небостъргача и уреваха света
    Не мисли Путин за глупак,много добре знае възможностите си вече

    Коментиран от #152

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Доктор

    14 1 Отговор

    До коментар #127 от "РЗС":

    Ти май си много мшад,та нищо не знаеш,главата ти е оълна с дезинформация
    Ще ми кажеш ли кой влезе в Берлин Американците,Англетата или Русия
    То и френска комедия даже има филм....и то сериал.
    Дезинформиран си, а дезинформацията е лошо нещо не четеш история а слушаш някакви изказвания на журналисти, чети история, Русия взема втората световна война сама игони германците до ,Германия,благодарение на катюшите това са подвужни ракетни установки,а тогава е била зле въоръжени
    Нали се сещаш,че от тогаеа е изтекло много вода
    Се си мисля,че са по добри от тогава
    И още нещо
    Америка или русия разделя германоя на две источна и западна
    Да збаеш че оак ще го ядат четвъртития
    А американските смешници още ходят на психоаналитици след войната във Виетнам

    Коментиран от #166

  • 151 Аз съм тук

    7 4 Отговор
    Сега разбрахте ли защо бяха тези напъни в Сирия. Ако газа от Катар дойде до Европа, това ще е голям удар по Русия. За това Путин се напряга там. Да не позволи връзка през Сирия.
  • 152 Роко

    3 11 Отговор

    До коментар #147 от "Доктор":

    Докторе прав си Путин си знае колко е силен и затова война няма да има. С тази деградирала въоръжена с оръжие от средата на ХХ век армия няма да направи много. Пък и всичките му пари са на запад да не е луд да бомбандира банките в които е богатството му или имотите си.
  • 153 Роко

    5 2 Отговор
    Споко пичове Европа няма да остане без газ просто Путин ще врътне кранчето на още руски градове ( както направи през ноември, нали разреши на руснаците да събират Валежник ще се оправят и без газ) и газ за Европа ще има
  • 154 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    12 2 Отговор
    DW вие само може да лъжете!! Колкото има договорен и платен газ се доставя на Европа!! Като няма Договорен, нито платен не се доставя! Така е със всяка стока, договор и плащаш!! РУСИЯ НЕ ДОСТАВЯ Благотворително газ в Европа, ако са изпълнени договорите за 2021год като Обеми, а няма нови потписани, нормално е да спре да минава газ, най вече през Украйна, които Официално заявиха, че ще крадът! Те нито имат договор за доставка, нито плащат! Газа е стока, праща се!! DWа вие постоянно лъжете и маниполирате, но за това ви Плащат!!
  • 155 ЕЛЦИН БОРИС

    5 3 Отговор
    Не ядосвайте Вова ЧЕ парода НА 9 май ТАЗИ година МОЖЕ да го сделает в Берлин
  • 156 Факт

    11 4 Отговор
    Русия ще врътне кранчето, защото САЩ подхранват с още оръжие желаната от тях война в Украйна! А Европата ще студува като слуша американците и не пуска Северен поток 2!
  • 157 Aamos

    10 1 Отговор
    Европа,НАТО,спрете да помпате с оръжие Украйна ,защото тя ще ги използва срещу руските анклави, ДНР и ЛНР и ще стане мазало.Според мен не Русия ще драсне клечка, в сеновала ,пълен със суха слама...
    Войната ще започне след офанзива на Украинската армия .Гледайте и слушайте,кой иска мир и кой ще драска клечки...Това че американците изтеглят хората си,можете да бъдете сигурни че,кибритът е взет в ръце и клечката е извадена,може би се знае и денят, в който ще я подпалят?
  • 158 Aamos

    7 1 Отговор
    Моля се да ,спрете да помпате с оръжие Украйна ,защото тя ще ги използва срещу руските анклави, ДНР и ЛНР и ще стане мазало.Според мен не Русия ще драсне клечка, в сеновала ,пълен със суха слама...
    Войната ще започне след офанзива на Украинската армия .Гледайте и слушайте,кой иска мир и кой ще драска клечки...Това че американците изтеглят хората си,можете да бъдете сигурни че,кибритът е взет в ръце и клечката е извадена,може би се знае и денят, в който ще я подпалят?

    Коментиран от #195

  • 159 Пропър

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "СИБИРСКАЯ ЯЗВА":

    Щото тук не се води ,по мисирните телевизии.Всеки ден Пасито.крадлата Тодорова ни облъчват с явни лъжи ,но нали трябва да заработва за кремчета не да ги краде.И ти си една заблудена овцъ.
  • 160 На баба

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Така мислеше едно Франсе и един с мустачки.
  • 161 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #135 от "Смока":

    Аууу какво ще правим без Русия ако не плащаме най-скъпия газ в света не знам!?Без Лукойл също сме загубени.Мани мани!

    Коментиран от #162

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 гоце

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    те преди 100 години само на газ готвеха бабите
  • 165 кунчо

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "Смока":

    да газа за европа е безплатен
  • 166 мра

    2 3 Отговор

    До коментар #150 от "Доктор":

    1 рубла-0,023 ЛЕВА

    Коментиран от #184

  • 167 Петела

    6 0 Отговор
    Не мога да разбера някои от коментарите. Работата отива на злеи не знам кога най-после ще се разбере,че всеки конфликт е драма за всички участващи,без значение победители или победени. Плюс фактът,че победените ще се оглеждат за реванш
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Рунцайс

    1 0 Отговор
    Поредните тъпотия на DW.Още като видях от къде е и не четох нищо.
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 БАЙ ДАНЬО

    4 0 Отговор
    А какво да се очаква,.. да се тече газта,пък ние да ви плюем и да не плащаме,... нали всички искаме мир, а той бил една химера и то заради Украйна, нали тя е суверенна държава, ами да се оправя сама, какво сме седнали да я дъвчим,...,.. ще я оправим ли с това, ами нали за транзита на газ се плаща, нали тези тръби не са прекарани тайно
    А няма ли да е по-добре, според приказката, двама кати мерят буищата ние да не сваляме гащи
  • 173 Глупости

    5 3 Отговор
    Как ще им спре кранчето?
    Та нали от горива им е основния поминък на Русия!
    Кой отказва пари бе хора?
  • 174 Йеронимус БОШ

    1 1 Отговор
    Ескалираща ли е тази ескалация ?
  • 175 Тото 1 и Тото 2

    6 2 Отговор
    Ами ако Русия спре газта , с фотоволтаици ли ще се греят ! Или от САЩ ще им носят газ в джобове и шишета ?
  • 176 ТИ ДА ВИДИШ

    8 2 Отговор
    Народна мъдрост:
    КОГАТО НА КУЧЕТО МУ СЕ
    ПРИЯДЕ БОЙ ОТИВА И ПPEПИKAВА ТОЯГАТА НА ОВЧАРЯ!!!!
    Та и янки и пудели пpeпиkaват портата и оградата на мечката и после ще има олеле...!!!!
  • 177 Читател

    5 2 Отговор
    Това би само отежнила положението на самата Русия. Ефекта ще е ускоряване на проектите за алтернативни доставки и в крайна сметка, дългосрочна загуба на пазар и респективно влияние.
    В икономически план, това е самоубийствена стъпка.
  • 178 Некой

    1 3 Отговор
    "Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре наскоро заяви в Берлин, че неговата страна не би могла да компенсира липсата на руски газ"
    „САЩ не са в състояние да компенсират количествата природен газ от Русия чрез втечнен газ LNG“
    НО НОРВЕГИЯ + САЩ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА НАДВИШАТ ДОСТАВКИТЕ НА РУСКА ГАЗ! А КАТАР? А ДРУГИТЕ ИЗНОСИТЕЛИ? ХАЙДЕ БЕЗ ПРОСЪВЕТСКА ПРОПАГАНДА, А? ИЗОПАЧЕНИ ФАКТИ!!!!!!!!!!!!!!! КАК ПЪК ФРАНЦИЯ НЯМА ПРОБЛЕМИ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?????????????????????????
  • 179 Боледувал

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Клетият мъченик":

    Абе за ковида бегай в Токуда, ако сатурацията отиде към 85!!! И аз не вЕрвах че е толко яко, ама.... Брауновия газ.... какво да ти кажа - енергия само от едната страна на уравнението НЕМА. От нулата можеш да получиш "+", но некъде ще се получи "-" от таз игра.
  • 180 Хиспанеца

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мале мале":

    И кой ще направи всичко това? Самата мада рашка, по-нещастна от Испания ли? много сте гладни, за да пишете глупости за некое РУБЛЕ :)
  • 181 Парадист

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Където е бил винаги - във Вашингтон :) Не се обърквай :)
  • 182 Пропагандист

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Почти никаква - просто няма нужда :) Само ги наблюдават и групират силите - не виждаш ли, че са наясно с вариантите на нископърдящия :)
  • 183 БЕЕНВЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    не ги мисли дойчовзите - гледай копеечниците накъде отиват :)
  • 184 Коментар

    10 1 Отговор

    До коментар #166 от "мра":

    Външен дълг на сащ:
    2008-9г - 3-4 трилиона долара!
    2021-22г - 33-34 трилиона долара!
    Я пак да ни кажеш колко струвала 1 рубла, щото ако сащаджиите скоро не предизвикат нова война (както правят по принцип да отърват връщането на кредита), ги очаква яко валат, а от там и всичките им васали (и БГ в това число)!!!
  • 185 ВЪПРОС

    7 2 Отговор
    Наиграха ли най-после Байдън и Брюксел за сметка на Европа. Хак да им е. А кво ги чака тепърва ще берат плодовете на своята арогантност.
  • 186 КО, КО?

    8 3 Отговор
    МИ ТЕ РУСНАЦИТЕ ТЪРГУВАТ СЪС ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СВЯТ БЕ. ДЖЕНДЪРИТЕ ША ГИ ПЛАШАТ. ТЕПЪРВА ША ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ.
  • 187 Към-183

    3 2 Отговор
    КЪМ БЕРЛИН, ПАРИЖ, ВАШИНГТОН, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА СА НА 09.05.2022 г. ГОТОВИ ЗА ПАРАД.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Izkorenitel na pleveli

    1 1 Отговор
    Обади му се
  • 190 Art

    1 2 Отговор
    Време беше
  • 191 Бай Путлер

    4 2 Отговор
    Хай да бе да ето ви една фалшива новина замислете се малко като спрът доставката за Европа кой ще я купува и от ще цуцат руските олигарси.Кумуняги долни.
  • 192 СССР

    3 1 Отговор
    А бе чудя се на руснаците, Какво е това търпение на тези хора бе ?

    Коментиран от #197

  • 193 Муаха-ха-ха-ха...

    3 1 Отговор
    Вовата да врътне кранчето и тия джендъри за една седмица сами ще се избият от студ.

    Коментиран от #196

  • 194 Иво

    1 2 Отговор
    Путин ако спре газта това ще е последната и фатална грешка. Обрича Русия на глад и разруха. Европа ще се справи и без Русия.
  • 195 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #158 от "Aamos":

    Приятелю ДНР и ЛНР са бандитски формирования на украинска територия дори Русия не ги е признала. Напълно нормално е украинската държава да защити гражданите си от чуждестранните бандити които си играят на съветски републики и се гаврят с местното население.
  • 196 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #193 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Пич тва го чакаме всяка зима от 2014- та насам и все се отлага за следващата. Защо? Ми защото ако врътне кранчето няма евраци, пък може и франсетата да конфискуват някое имотче в Ница. А ти за Европа не бери грижа та може да се оправи и без руска газ. Братския катарски народ си построй най - големият в свет терминал за втечнен газ и флот които да го вози до нуждаещите се платежоспособни клиенти (Европа). А пък братския китайски народ построй за братския американски народ мегатанкери за превоз на втечнена газ. Така че ако Путин врътне кранчето губи европейския пазар окончателно и безвъзвратно, а с него милиардите евраци. А когато ги загуби няма да има с какво да плаща по кредитите на Китай и Сибир ще се върне в родния гавань.
  • 197 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #192 от "СССР":

    И аз се чудя същото отдавна трябваше да са скъсили Путин с една глава. Само за по - малко от 10 години успя толкова да скапе държавата че вече дори украинците взимат по големи заплати от руснаците, а само до преди 8 години руснака се радваше на заплата колкото на чехът или полякът
  • 198 Кройцер

    3 0 Отговор
    Германия незнам, но украинските несретници ще погинат от студ и глад. А в този момент Запада има да решава свои проблеми от инфлационен и енергиен характер. Зелена сделка, санкции и помощ за Украйна- звучи като сам да се простреляш и в двата крака за по- сигурно!
  • 199 ABC

    2 0 Отговор
    5дни без руски газ и Европа е на колене.
  • 200 БПФ

    2 0 Отговор
    "Енергийната експертка Клаудия Веленройтер от Хамбургския Институт за световната икономика (HWWI) не смята, че ще се стигне до екстрени ситуации и сериозен недостиг на газ. „Не само Германия е зависима от руския газ - Русия е също толкова зависима от парите, които очаква за него“,

    Тая "експертка" да ходи да заработва на магистралата, защото явно само за това я бива !!! Целият приход в руският бюджет от износа на Газпром в година с нормални цени на природния газ, е 3-4 милиарда - данъци + дивидент. Дали държава с 800 милиарда валутни и златни резерви е зависима от 4 милиарда годишен приход от износ на газ? И то говорим за ЦЕЛИЯТ износ, не само за тоя за Германия или ЕС !!! Експертка, която няма ум да прочете един финансов анализ на Газпром - има ги и на английски?

    А за Германия последствията са ясни - пълна енергийна катастрофа, която ще доведе до икономическа и социална !!!
  • 201 БПФ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ейййй......":

    Най-типичното качество на русофобите е пълната им НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Пурко, САЩ няма газ за целия свят, техните залежи ще свършат след 8-10 години !!! Доказаните резерви на азерското находище е колкото добивът на Газпром за 7-8 месеца. Въглищата и те са внос от Русия, след като "великият запад" си ликвидира почти напълно въгледобива !!! ВЕИ се доказаха като пълен провал, в цял свят потреблението на въглища чупи рекорди. Ти така ли мислиш, че се доставя и приема повече втечнен газ? Нали трябват заводи за втечняване и регазификация?
  • 202 БПФ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    И от кого си краде ресурсите Русия, бе - чучуло? Може би от САЩ, да забравих, че целия свят принадлежи на САЩ и те са дали руската земя назаем на руснаците... нали? То и мадлин олбрайт преди години се зъбеше, че не било честно руснаците да имат толкова ресурси...ама пък руснаците много обичат да трошат крадливи рачички !!! Запомни тaпир, че който държи ресурсите, държи всичко... а не който произвежда шарени дрънкулки !!!
  • 203 БПФ

    2 0 Отговор

    До коментар #139 от "гггггг":

    Русофобщината е особена форма на тежък кpeтенизъм. Поредният СОП, който си вярва, че космическа сила и единствената военна сила, която има хиперзвуково оръжие, не може да си произведе дори техника, с която да добива собствените си ресурси.
    Всъщност всеки дори средноинтелигентен човек разбира, че без ресурси - суровини енергия, няма и не може да има НИКАКВО производство. На каквото и да е !!! Неслучайно миньорите казват, че всяко нещо, което не е отгледано върху земята, е изкопано от нея. Е, руснаците имат какво да копат, имат и какво да отглеждат, защото Русия е и най-големият износител на пшеница. Има и положително търговско салдо в хранително-вкусовата промишленост с ЕС, тоест не само, че топли еврогeйтаците, ами ги и хрантути !!! Специалистите сочат руската икономика като най-самодостатъчната в света !!! Произвеждат си почти всичко, апропо изнасят тежка техника дори и за Германия, включително трактори и комбайни. Скоро байдън ги заплаши да им спре доставките на микрочипове, когато проверих - ами тя Русия произвежда И микрочипове, дори ИЗНАСЯ !!!

    Впрочем тия факти изброявам не за тебе, защото надали можеш да разбереш какво съм написал, с твоето IQ 68. Пиша го за другите.
  • 204 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Селянчето":

    Върнаха ги на вторични.
  • 205 Динозавър

    0 0 Отговор
    Русия е перла в короната на света !
Новини по държави: