Last news in Fakti

25 Януари, 2022 23:00 5 084 11

Тя е само на 15, когато решава да започне нов живот. С джихадистите от ИД

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • ирак

През декември 2020 германското правителство връща с тайна операция Леонора и децата ѝ обратно в Германия

Тя е само на 15, когато решава да започне нов живот. С джихадистите от ИД - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Леонора е само на 14, когато приема исляма. На 15 заминава за Сирия и се омъжва за германски джихадист от ИД. Родителите ѝ не подозират нищо. Години наред се опитват да си върнат дъщерята. Днес тя е изправена пред съда.

На 15 години германката Леонора заминава за Сирия, за да се присъедини към терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Там сe омъжва за германец, който е бил член на апарата за сигурност на ИД. Тя става третата му жена. Бащата на Леонора близо две години се опитва да върне дъщеря си обратно в Германия, но опитите му се провалят.

Днес Леонора вече е на 22 и в Германия започна процесът срещу нея. Обвинението гласи: след пристигането си в Сирия през март 2015 тя се е регистрирала като член на ИД и се е включила в чуждестранна терористична организация.

Историята на Леонора

Няколко дни след пристигането си тя се жени за Мартин Лемке от град Цайтц. Той е заминал за Сирия с двете си жени и две деца още през ноември 2014 година. Родителите на Леонора първоначално я издирват у приятели и познати, а после и чрез полицията. По онова време те не са знаели нищо за сватбата, нито за това, че дъщеря им още през януари 2014 приема исляма. Чак дни след като изчезнала, Леонора пише на родителите си телефонно съобщение, за да им съобщи, че е в Сирия.

Бракът на Леонора с Лемке бил уреден още в Германия - по интернет. Посредничка в случая била първата жена на Лемке - млада французойка, следваща в Лайпциг. Жаждата си да научи повече за исляма Леонора задоволявала с информации от Фейсбук и от различни групи в WhatsApp. Обкръжението на момичето нямало никаква представа, че тя желае да живее като мюсюлманка със забрадка и бурка. В своето малко градче в провинция Саксония-Анхалт тя не виждала възможност да практикува исляма.

От март 2015 до юни 2017 Леонора живяла в сирийския град Рака. В обвинението се казва, че "там тя е поемала полагащите ѝ се според идеологията на ИД задължения в домакинството", с което е подкрепяла Мартин Лемке в работата му като член на терористичната милиция. Освен това самата Леонора е работила за ИД срещу заплащане, като задължението ѝ било да следи за доброто поведение на останалите жени на бойците от ИД.

През юни 2015 Мартин Лемке "купил" една язидка - с цел да я продаде после на печалба. Леонора се грижела за 33-годишната язидка и нейните две деца, с което на практика е станала съучастник в търговията с хора, а това е престъпление срещу хуманността, се казва още в обвинението. Леонора е обвинена и за незаконно притежаване на оръжие.

Когато ИД започва да отстъпва от позициите си през 2017, Леонора и мъжът ѝ напускат Ракка. В продължение на година и половина се местят от едно място на друго. В този период Леонора ражда две момиченца - Хабиба и Мария. Само 14 дни след раждането на втората дъщеря - през януари 2019 - Леонора и мъжът ѝ се предават в ръцете на кюрдските сили за сигурност. Леонора с двете деца е прехвърлена в лагер за пленници в североизточна Сирия, където живее почти две години.

Дали ще влезе в затвора?

През декември 2020 германското правителство връща с тайна операция Леонора и децата ѝ обратно в Германия. При пристигането ѝ във Франкфурт на Майн полицията я задържа. От началото на януари 2021 Леонора е на свобода.

За процеса са предвидени общо 22 дни, заседанията не са публични. Отсега е трудно да се предвиди каква ще е присъдата. Трябва например да се прецени дали срещу нея ще се използва наказателното право за малолетни, което предвижда максимално 10 години затвор за случай като нейния: при заминаването си за Сирия Леонора е 15-годишна, но след бягството от Рака тя е вече пълнолетна. Това може да утежни присъдата ѝ. Възможно е обаче Леонора да се отърве и без затвор - например ако съдът ѝ приспадне годините, прекарани в сирийски затвор.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Типично

    24 0 Отговор
    Нибелунгска история.

    Коментиран от #9

  • 4 Приземен

    54 2 Отговор
    Има някои случаи, които само доктор Калашников може да излекува.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дебела кратуна

    30 0 Отговор
    Тея па и те, тайна операция за прибирането ѝ. Че за къв ви е тая откачената???? Мани ми харчат и парите на данъкоплатците да я прибират и за кво, да ражда камикадзета .. немска му работа
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    16 1 Отговор
    За тази алтава германка писаха и преди. Изнасилвана е от всичките приятели на мъжа й, по стара джихадистка традиция.
  • 9 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Типично":

    😂 нали ? И млада “французойка” от харема има, за цвят 😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Идиом

    0 0 Отговор
    С тайна операция! Дръжте си всичките мигранти. Това е бомба със закъснител. Децата ще отмъстят за баща си! Вулка мени кожата си но същността му остава.
Новини по държави: