Last news in Fakti

28 Януари, 2022 05:05 1 943 8

Испания излиза от шестата вълна

  • испания-
  • коронавирус

Според местните епидемиолози пикът най-вероятно е преминат

Испания излиза от шестата вълна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания най-вероятно е преминала пика на шестата вълна, твърдят епидемиолозите. Данни показват, че четвърти пореден ден броят на новозаразените с COVID-19 намалява, предаде БНР. За последните 24 часа кумулативната честота е спаднала с още 55 пункта и вече е 3139 случая на 100 000 жители. Въпреки че спадът не е толкова рязък, както очакваха медицинските специалисти, тенденцията е видна и затова част от автономните региони започнаха да обмислят отпадане на някои от ограниченията.

130 888 са положителните на COVID-19 за последното денонощие, починалите са 176 души, над 22% остава заетостта на леглата в интензивните отделения, а автономните региони отменят част от въведените през декември ограничителни мерки. Каталуния, в която пандемичната ситуация е най-сложна от цялата страна, отмени миналата седмица вечерния час, а от този петък премахва ограниченията на капацитета на заетост на ресторанти, кафенета, спортни клубове и позволява семейни събирания над 10 души.

В късно заседание в сряда вечерта бе взето решение да отпадне и изискването за ковид сертификат в затворени пространства. Единствено дискотеките и нощните барове няма да подновят дейността си на този етап. 7-милионният регион наскоро надхвърли 2 милиона заболели от коронавирус от началото на пандемията, при 9 660 000 за цялата страна. Само за миналата седмица Каталуния регистрира над 250 000 инфекции с Омикрон варианта. В болници са над 2 800 души, близо 500 са в интензивни отделения, от които 362-ма интубирани. Една трета от тях все още не са ваксинирани по тяхно изрично желание, но в региона са поставени над 15 милиона ваксини. Подобно на него, отпадане на мерки има вече и Галисия, Ла Риоха, Астурия, Кантабрия. Централно е само решението за носене на маски на открито, което на този етап остава.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудо голямо !

    17 1 Отговор
    До 666 има още време !
  • 2 Така ли?

    22 0 Отговор
    Да не би да се готвят за следващата?

    Коментиран от #7

  • 3 1234

    23 0 Отговор
    И влиза в седмата вълна, тапаци колко бала беше вълната, идддиииоттти
  • 4 ковидиотин

    22 0 Отговор
    Най-големите тъпанари са се събрали в Европа
  • 5 селтак

    19 0 Отговор
    Еее тия са бая по на пред от нас с материала!

    Коментиран от #8

  • 6 Спокойно

    21 0 Отговор
    ИДЕ СЕДМАТА !!!
  • 7 1234

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли?":

    Да подготвят ги за следващата ваксина, бустер.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.