Last news in Fakti

26 Април, 2013 14:52 1 217 0

Обвиняват Башар Асад в използване на химическо оръжие

  • сирия-
  • сащ-
  • великобритания-
  • химическо оръжие-
  • зарин-
  • башар асад
Обвиняват Башар Асад в използване на химическо оръжие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Съединените щати и Великобритания обвиниха режима в Сирия, че използва химическо оръжие срещу бунтовниците.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл, обяви, че страната му има доказателства за употреба на химическо оръжие в Сирия. То обаче било използвано в малък мащаб, съобщава Си Ен Ен.

На въпроса дали тези доказателства ще променят позициите на президента Барак Обама и ще приближат САЩ до преминаване на „червената линия“ за намеса в сирийския конфликт и започването на война, Хейгъл заяви, че е прекалено рано да се каже.

"Имаме нужда от всички факти. Нуждаем се от цялата информация. Това, което разкрихме е това, което нашето разузнаване ни съобщи. Все още чакаме оценка на ситуацията и още особености и подробности“, заяви шефът на Пентагона.

В писма, изпратено от Белия дом до членовете на Конгреса, свързани с въпроса за използването на химически оръжия в Сирия, се казва, че има доказателства за използването на химическо оръжие в малък мащаб. Чък Хейгъл уточни, че става дума за нервопаралитичния газ и подчерта, че използването на химически оръжия е нарушение на всички конвенции за водене на война.

Предполага се, че правителството на президента Башар Асад вероятно е използвало бойния газ зарин срещу бунтовниците.

Държавният секретар Джон Кери на свой ред каза, че сирийският режим е извършил най-малко две химически атаки.

Американският президент Барак Обама е заявявал, че ако режимът в Дамаск употреби химическо оръжие срещу бунтовниците, това може да доведе до промяна на позицията на САЩ за ненамеса с военни средства в двегодишната гражданска война в арабската държава.

От администрацията на Обама заявиха, че САЩ се стреми да събере повече информация за докладите и призовава за разследване с пълен мащаб от страна на ООН.

"Като се има предвид степента на предизвикателство и опита, който имаме, разузнавателните оценки не са достатъчни, за да стигнем до конкретни изводи. Когато получим ясни и неоспорими доказателства ще можем да вземем и конкретни решения“, се казва в писмото на Белия дом.

С подобни факти и данни излезе и Великобритания. Британското външно министерство също потвърди, че е получило информация за използването на химическо оръжие в Сирия.

„Налице са "ограничени, но убедителни" доказателства, че сирийските правителствени войски са използвали химическо оръжие“, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

"Това е изключително сериозно, това е военно престъпление", заяви пред Би Би Си Камерън.

Той изтъкна, че е съгласен с предупреждението на Белия дом, че употребата на химическо оръжие ще бъде тласъкът, който ще направи възможно прекрачването на "червена линия" за възможна намеса.

Сред използваните химикали е и смъртоносният зарин. Великобритания е получила проби от вътрешността на Сирия, които са били изследвани във военна лаборатория в страната. "Материал от вътрешността на Сирия са реагирали положително на зарин“, заяви говорителят на външно министерство.

Лондон призова президента Асад да сътрудничи с международните организации, за да докаже, че не е разрешил употребата му.

Смята се, че Сирия притежава големи количества химическо оръжие и световната общност е силно притеснена през последните месеци по отношение на безопасността на запасите.

Въпреки че имаше множество обвинения, досега не е имало потвърждение, че химическите оръжия са били използвани по време на двугодишният конфликт в Сирия.

Американският президент Барак Обама предупреди, през декември, че сирийският президент ще се изправят пред "последствия", ако разреши използването на химическо оръжие. Междувременно правителството на Башар Асад обвини бунтовниците, че са използвали боен газ преди два месеца при атака на ключови градове.

Специалисти по Близък изток отбелязват, че свалянето от власт на иракския диктатор Саддам Хюсеин беше подготвено с кампания, че той притежава оръжия за масово поражение. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания