Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 13:20 2 593 16

От България до Германия: как атомната енергия разделя ЕС

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • ес-
  • германия-
  • българия-
  • атомни централи-
  • зелена енергия-
  • въглища-
  • ток

Екологична ли е атомната енергия? В ЕС спорът не стихва.

От България до Германия: как атомната енергия разделя ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Разгорещеният дебат около Регламента за таксономията на ЕС (бел. ред. насочване на частните инвестиции към дейностите, които са нужни за постигане на климатична неутралност) показа колко разединена е Европа по въпроса за ядрената енергия. Част от страните отхвърлят атомната енергия, други - най-вече в Източна Европа - държат на този енергиен източник с нулеви въглеродни емисии и дори планират да разширят капацитетите си, за да постигнат строгите климатични цели на ЕС. В момента в 14 страни членки на Общността работят ядрени централи, а Полша трябва да стане 15-ата - страната планира до 2026 година да започне строителството на първия се ядрен реактор. До 2043 трябва да бъдат изградени пет други.

Каква е ситуацията в различните страни?

В целия ЕС в момента работят общо 105 атомни електроцентрали, половината от които, и по-точно 57, се намират във Франция. Това е страната в ЕС, която залага най-силно на ядрената енергия - 70% от произвежданата във Франция енергия се добива в АЕЦ. Висок е делът на ядрената енергия и в Словакия - там 53 процента от електроенергията идват от атомни електроцентрали.

В Унгария, България, Словения и Чехия ядрената енергия също играе важна роля с дял от над 30 на сто от общото производство на електроенергия. Дори в една Швеция атомната енергия е важен енергиен източник заедно с ВЕЦ-овете: около 30 на сто от произвежданата в скандинавската държава електроенергия идва от атомните електроцентрали в Рингхалс, Форсмарк и Окарсхамн. По-различна е картината в Германия, където междувременно делът на атомната енергия в общия енергиен микс на страната е спаднал до 11 процента. За сравнение - в началото на новото хилядолетие той все още беше около 30 процента. А той ще продължи да намалява, тъй като в края на тази година предстои да бъдат окончателно спрени и последните три работещи атомни електроцентрали.

Консумацията на ток от ядрени инсталации спада

В момента атомната енергия съставлява 25% от общото количество произвеждано електричество в страните от ЕС. През последните години постоянно намалява консумацията на ток, произвеждан по ядрен способ. С езика на цифрите: потреблението на ядрена енергия в ЕС е спаднало от 917 тераватчаса през 2005 година на 688 тераватчаса сега. В целия свят 31 страни произвеждат ядрена енергия. В тях работят общо 443 ядрени инсталации, по данни на МААЕ. Тези мощности покриват около 10 процента от енергийните нужди на света. Най-голям производител на ядрена енергия са САЩ с 94 реактора, следвани от Франция и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атомната енергия е

    32 0 Отговор
    свобода. Трябва да си построим реактори и обогатител на уран за цивилни нужди Уранова руда имаме в изобилие.
  • 2 Дойче Вкиснало Зеле

    43 1 Отговор
    Германските еко талибани си затвориха АЕЦ мощностите, та им се наложи да просят въглища от Русия. Франсетата натиснаха да си затворим предсрочно реакторите, за да реализират тяхната АЕЦ в Румъния. Франция е третият производител на ток от АЕЦ в света. Та сигурно добре печелят сега при тези цени. А гретените сега карат Жан Виденова зима и пак руснаците са им виновни...
  • 3 Пън Де Хуай

    4 18 Отговор
    Германските политици няма как да прибират парички от АЕЦ. Друго си е да се уредиш на опашката за рублите на Путин. Шрьодер е там като цербер - той препоръчва и подкупва за 1 млн. долара всеки хлабав германец на отговорно място !

    Коментиран от #13

  • 4 Българка

    28 1 Отговор
    Германските представители са лицемери. До границата на Германия с Франция има АЕЦ, откъдето и германците получават по-евтин ток.
  • 5 мнение

    18 3 Отговор
    трябва да сложим 7 блок в АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #8, #14

  • 6 ТRIF

    20 1 Отговор
    Много тъпо изглежда да казваш на някои какво да си сади в двора. Консумацията на електроенергия ще се повишава заради изоставяне на фосилните горива, преминаване към електромобили и нулеви емисии.
    А електрика от къде? Нищо против алтернативните източници на ел. енергия но за момента а и в близко бъдеще соларки и панелки не могат да гарантират редовно енергопроизводство. Това им е и най-големият проблем. И какво ни остава тогава като възможности? АЕЦ, Водни електроцентрали и Тецове. В ГБ няма достатъчни водни ресурси да гарантират необходимата ни ел. енергия. Дори и съществуващите са с извесни ограничения. Топлоцентралите и по точно въглищните такива трябва да се затворят поетапно. Какво остава тогава за БГ - АЕЦ. Просто друга алтернатива за момента няма.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вcъщноcт

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "мнение":

    За да cе гарантира енергийната ни cигурноcт cе нуждаем от Втора Държавна АЕЦ , оcвен Козлодуй !

    А номерата на немците cа яcни : На практика , cъc затваряне на реактори cи вдигат процента на въглищни централи . А в Германия имат cтотици милиарди тонове въглищни запаcи .

    Коментиран от #10

  • 9 Мхм

    10 1 Отговор
    Пропаганда в стила оркажете се от арома.Е как да се откажеш като 10г ядрено гориво имат енергиен еквивален нан100кг от най-висококачествените въглища

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вcъщноcт":

    как се рекултивира въглищна мина и каква част от територията заема какви са замърсяванията и къде ще се строят нови немски жилища при нарастващата им гъстота на население наемите в Германия са рекордни.Колко вода и ток отиват за копаенето на въглищата и тн.
  • 11 Чичо дядко

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мхм":

    Буквар кога? Да не си от джунглата, та не можеш да пишеш
  • 12 Енергетик

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мхм":

    Само да уточня че 10 грама ядрено гориво имат енергиен еквивалент не на 100 килограма въглища а на 200 000 тона. Но в сегашните реактори урана не "изгаря" а се разпада малка част от него от която се получават няколко вещества като главното е плутоний. Когато процента на плутония се повиши вадят отработеното гориво и зареждат ново но загубата на тегло в отработеното гориво е пренебрежимо малък - порядъка на няколко грама.

    Вече има реактори на бързи неутрони със затворен цикъл при които използването на ядреното гориво е много по ефективно и второ работят на обеднен уран от който има добити запаси за поне 4500 години като се отчета увеличението на енергопотреблението.

    Коментиран от #16

  • 13 Психолог

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пън Де Хуай":

    Пусти Путин за всичко ви е виновен на соросоидите - сигурно нощно време сънувате кошмари с Путин и вечер преди да си легнете проверявате под леглото да не би да се е скрил там.
  • 14 Енергетик

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "мнение":

    Е да ама американския реактор за Козлодуй струва 11.7 милиарда долара а вече имаме купени и на склад два руски по 600 милиона евро и защото господарите ви са го закъсали малко финансово да хвърлим двата руски и да купим американския нищо че е 20 пъти по скъп.

    Ето на това му се казва обслужване на чужди интереси и национално предателство.

    Между другото и американското гориво за реакторите е 20 пъти по скъпо от руското а не са взаимозаменяеми.
  • 15 Северозапад

    3 0 Отговор
    Нищо против седми ден блок. Нно само лицензирането на площадката щеше глътне 9-10 години. А и по света никой не строи само един блок, винаги са двойка - иначе е прекалено скъпо. А в Белене, ако нашите тикви имат акъл, можем да почнем още утре.
  • 16 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Енергетик":

    Няма такова нещо като "обеднен уран" в енергетиката.Има обогатен уран или природен уран.Не съм чувал някой да "обеднява" уран /да извлича процентно изотоп 235/ за нуждите на АЕЦ.Обеднен уран има там където урана се използва като компонент на сплв -например в танковите брони, подкалибърни снаряди и др.