Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 15:23 1 502 13

Тежък глад грози 13 милиона души заради сушата в Африканския рог

  • африкански рог-
  • глад-
  • суша-
  • африка

По изчисления на Световната програма по прехраната на ООН са необходими 327 млн. долара за посрещане на непосредствените нужди през следващите шест месеца

Тежък глад грози 13 милиона души заради сушата в Африканския рог - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са изправени пред тежък глад, предупреждава Световната програма по прехраната на ООН, цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че Африканският рог преживява най-тежката суша от десетилетия.

От агенцията посочват, че три последователни дъждовни сезона не са успели да се справят с регистрираното в региона най-голямо засушаване от 1981 г. насам.

Сушата е унищожила реколтата и е довела до необичайно висока смъртност на добитъка, принуждавайки селските семейства, които разчитат на скотовъдство и земеделие, да напуснат домовете си. По данни на Майкъл Дънфорд, регионален директор на агенцията на ООН в Източна Африка, водата и пасищата не достигат, а прогнозите за валежи през следващите месеци са под средното ниво.

От ООН са категорични, че ситуацията изисква незабавни хуманитарни действия, за да се избегне повторение на криза като тази в Сомалия през 2011 г., когато 250 000 души загинаха от глад по време на продължителна суша.

Хранителната помощ се разпределя в сухите райони на Кения, Етиопия и Сомалия, където процентът на недохранване е висок и тежък глад грози около 13 милиона души през първото тримесечие на настоящата година.

Около 5,7 млн. души се нуждаят от хранителна помощ в Южна и Югоизточна Етиопия, от които половин милион недохранени деца и майки.

В Сомалия пък се очаква броят на сериозно гладуващите да нарасне от 3,5 млн. на 4,6 млн. до май, ако не бъдат предприети спешни мерки.

Други 2,8 милиона души се нуждаят от помощ в Югоизточна и Северна Кения, където през септември беше обявено извънредно положение заради сушата.

По изчисления на Световната програма по прехраната на ООН са необходими 327 млн. долара за посрещане на непосредствените нужди през следващите шест месеца и за оказване помощ на пастирските общности да станат по-устойчиви на повтарящи се климатични сътресения.

През 2011 г. липсата на дъждовете доведе до най-сухата година от 1951 г. насам в сухите региони на Кения, Сомалия, Етиопия, Джибути и Уганда. Експерти алармират, че екстремните метеорологични явления зачестяват и се изострят поради климатичните промени, а Африка, която има най-малък принос за глобалното затопляне, понася най-голямата тежест.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    10 1 Отговор
    когато животните ги мори глад те намаляват, човекът е вид животно, така че не знам защо се получава така, че африканците се множат, или не са хора

    Коментиран от #3

  • 2 бързо бързо

    8 1 Отговор
    джендърите да ходят да помогнат на малките бедни африканчета тъкмо да си отпочинем малко от тях
  • 3 Не си разбрал

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    ... смисъла на човека!!! Той не е животно!!! Той е разумен вид и няма нищо общо с животните!!! В случая, за да разберем защо има глад в Африка, то трябва да се обърнем към капиталистическата система!!!
  • 4 Saguaro

    6 0 Отговор
    Танте Меркел вече не е на власт за ги покани.Но пък кой знае ,може да има приемност,така,че пак да са добре дошли.
  • 5 гейтсгейт

    1 0 Отговор
    затова и няма нужда да ги факсинирам,докато в цивилизования свят ми пречат на мисленето,за депопулация искам да кажа!
  • 6 pbdan

    7 0 Отговор
    През 1952г. населението на Африка е 250млн, а сега е над 1,3 млрд. Още помня от кинопрегледите негърчетата с подутите от глад кореми. Хранихме ги повече от 50г. и те станаха над милиард. Ти го храниш, образоваш го, лекуваш го, а то се размножава като скакалец. Сега били гладни и много - такъв е закона на Дарвин, или работиш или гладуваш.
  • 7 mi6osp

    1 0 Отговор
    Високоактивната Ла Ниня причинява суша и в Северното полукълбо- Европа, Северна Америка, Азия. Ще видим как ще е тази година.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГЛАД

    1 0 Отговор
    А У НАС - САМО 2 МИЛИОНА.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПП ПП

    0 0 Отговор
    да идват в Европа
  • 12 хмм

    0 0 Отговор
    Да поемат към Германия веднага!
  • 13 Кзл

    0 0 Отговор
    Като няма хлеб да ядат пасти