Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 09:02 3 239 31

Ромите в Унгария: мамени дори от собствените политици

  • роми-
  • унгария-
  • цигани-
  • политици-
  • корупция-
  • малцинство-
  • виктор орбан-
  • антициганизъм

Унгарските роми страдат от изолация, бедност и липса на добро образование

Ромите в Унгария: мамени дори от собствените политици - 1
Снимка: Shutterstock

На събранието си на 31 януари 2022 Съюзът на унгарските роми така и не успя да издигне единна кандидатура за свой представител в парламента. А унгарските малцинства разполагат с подобно право по закон. Това е поредното доказателство за дълбокия конфликт, който отдавна разединява организацията. От едната страна е независимото от правителството Обединение на младите роми („Фирос“),от другата – организацията „Лунго Дром“ („Дълъг път“ на романес), която от години подкрепя дясно-националната партия „Фидес“ на Виктор Орбан. Всяка от двете организации искаше да издигне свой кандидат, който парламентарно да представлява ромите – и накрая не спечели никой.

Подкупи и заплахи

Преди това правителството на премиера Виктор Орбан очевидно направи опит със съмнителни средства да осигури победата на близкия до властта кандидат Флориан Фаркаш. Пълномощникът на правителството по ромските въпроси Атила Стойка е обещал на представителите на „Лунго Дром“ „шансове“ и договори за подкрепата на техния кандидат, написа вестник „Непсава“, позовавайки се на тайно направени записи. Освен това Стойка заплашил: като сътрудник на вътрешното министерство той знаел всичко за всекиго. Кандидат така и не бе избран, но правителството успя да попречи на издигането на потенциален независим представител на ромите в парламента. Това би могло да бъде предимство за „Фидес“ на парламентарните избори на трети април: според допитванията победата е крайно несигурна.

Антициганизъм в правителствения лагер

Случаят изтъква мащаба на нередностите в унгарската политика спрямо ромите: правителството е готово да обърне гръб на правовата държавност в името на властта. И в това отношение може да разчита на подкрепата на част от ромските елити, макар от страна на правителствения лагер постоянно да звучи антициганистки тон. В началото на 2020 година Орбан заяви, че съдебно разпоредените обезщетения за дискриминирани роми са били „взети без работа пари“, които етническата група получила, докато другите усилено работели. Но много от ромските функционери не обръщат внимание на този вид клевети – те поставят финансовите си интереси над потребностите на малцинството.

А Унгария има спешна нужда от ефективна политика, с която да подобри условията за живот на ромите. Почти половината от тях живеят в оскъдица, а омразата и дискриминацията са ежедневие. В Унгария живеят към 900 000 роми - това са девет процента от населението, а ромското малцинство е най-голямото в страната. Въпреки това те почти нямат място в политиката. Разпределението на местата в парламента показва колко голям е проблемът с представителството: от общо 199 депутати само един е ром – Флориан Фаркаш от „Лунго Дром“, който е член на фракцията на „Фид2009-та: унгарските роми никога няма да я забравяте“. За двата си мандата той не е взел думата нито веднъж, замесен е в много корупционни скандали. Освен това се смята, че заедно с други ромски политици е злоупотребил с над пет милиона евро от насърчителните програми на ЕС.

Изборни манипулации

Поради всичко това ромите нямат доверие на Фаркаш. „Той е кръгла нула“, казва Бела Рас от инициативата „1 Унгария“, която се застъпва за правата на ромите. „Неговото име е символ за „корумпиран ром“ и той много навреди на общността. Мястото на Фаркаш във фракцията „Фидес“ обаче до момента не е било сериозно застрашено, тъй като партията не би искала да загуби подкрепата на „Лунго Дром“. „Фидес“ държи да си гарантира гласовете на избирателите. Особено в по-бедните райони на страната в миналото многократно е имало съобщения за манипулации на изборните резултати чрез раздаването на хранителни продукти на бедните гласоподаватели, сред които и много роми. В т.нар. комунални програми за заетост, в които ромите са представени свръхпропорционално, правителството обвързвало раздаването на работа с подадените гласове.

Само гласовете на ромите са важни

Отношението към ромите като към „лесно мобилизируеми избиратели“ е основен проблем на унгарската политика, казва Балас Добош от Института за изследвания на малцинствата към Центъра за социални науки в Будапеща. Партиите се стремят да си гарантират в краткосрочен план гласове от ромската общност, вместо да осъществят дълбоки промени. Обединената опозиция, която се бори за промяна в управлението през април, до момента така и не се е представила като убедителна алтернатива за ромите – не са представени конкретни предложения за подобряване на техните условия на живот, изтъква Бела Рас. „Те още не могат да се обединят с общи позиции, затова нашите предложения потъват в нищото.“ Неговата прогноза за изборите на трети април: „Като ром и като някой, който работи за общността, не виждам в момента партия или коалиция, спрямо която с чиста съвест да мога да кажа – тях трябва да изберем“.

Автор Ференц Гаал


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ромините в България

    34 2 Отговор
    управляват държавата

    Коментиран от #6

  • 2 кабел

    41 3 Отговор
    Унгарските роми страдат от изолация, бедност и липса на добро образование,а българските станаха богати. С дебели златни синджири около вратовете си,с луксозни коли и много пари от раждането на чавета.

    Коментиран от #22

  • 3 Пич

    45 0 Отговор
    Айде бе..... Вие европейците , колко пари се научихте да превъртате с ромейските " барони " !!! Научете ромеите да учат , и да работят. ! Докато им давате пари на готово , така ще е !!!

    Коментиран от #7

  • 4 Дед

    40 0 Отговор
    Да отиват в Германия. Там веднага ще ги интегрират. Ще им дадат социални помощи и ще си живеят супер.
  • 5 Българите в България:

    34 0 Отговор
    мамени дори от собствените политици
  • 6 Дааааааааааа

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "ромините в България":

    Чрез бхк, отровено общество, америка за България и др. подобни "български" нпо-та.
  • 7 Лост

    40 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Ами Орбан преди години беше казал на Брюксел :-Вместо да ни давате акъл, пращаме ви ги всичките. След 5години, ако сте ги интегрирали си ги прибираме.
  • 8 Някой

    29 1 Отговор
    Маргинализираните общности са използвани и мамени от правителствата във всички държави.
    Не знам защо DW не погледне как държавата САЩ мами маргинализираните индиански общества. От момента на колонизация на Севрена Америка, та до сега.
    Ромите (да не казвам истинското име на този етнос, че ще бъда безмилостно ценз.ури.ран) не са по-различен случай. Но за това положение са виновни предимно самите роми - те се изолират сами. Разбират интеграцията като получаване на пари без да имаш никакви задължения. Това разбиране води до настоящата ситуация.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 комунист

    36 0 Отговор
    Добре, де,
    в Унгария са необразовани, в Румъния са такива, в България си ги знаем, във Франция преди пет години ин разтуряха катуните защото са мръсни, вонящи и незаконни, пълни с необразована пасмина, която дори хуманните французи не успяха да закарат в училище - е в коя държава са образованите цигани?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ле лейиии

    19 0 Отговор
    Къса ми се сърДцето за тез, онеправдани ромеи.Не мога ям, не мога спа. Колко мъка и неправда има по този свят! Как ще живея за напред с рана в сърДцето?!
  • 13 tomito

    25 0 Отговор
    Защо по цял свят трябва да им се помага .явно гена им не търпи еволюция.Щом те сами не искат да се развиват ,насила няма как да стане .Затова никакво оплакване.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 роми съм цигани ни викат

    13 5 Отговор
    Кратка история на циганите самонарекли се Рома тоест римляни всъщност цигани е тяхната етническа принадлежност кумани власи цигани е едно и също власите и куманите са цигански кланове дошли на балканите през средновековието след това се нарекли румънци и проговори латински език започнали да се мислят за велики и всемогъщи ама са си обикновени цигани
  • 16 гчно

    17 0 Отговор
    еее и унгарците ли не ги обичат вее, аз предлагам всичкото катун да иде в Хелзинки там у финландия има много място за тях да има направят автономна територия и да си ги гледкат, нали си ги обичат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ббб2

    17 0 Отговор
    Горките,роми..как пък навсякъде все са онеправдани.Да вземат да се изнасят към Бангладеш,лично ще платя билета на двама ромове!
  • 19 Раданч Татлъту

    23 1 Отговор
    Ужас!Орбан отнема снещенното право на ромите да лъжат,крадат,просят и да те работят!😢🥳🤡🥳😢

    Коментиран от #26

  • 20 Справедливост

    15 1 Отговор
    Тука също е така .Но и ромите до някаква степен са виновни.Спират ада учат в 3 4 клас ,ако изобщо ходят на училище и почват с кражби ,измами да се занимават
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайде сега

    12 1 Отговор
    ром излъган няма
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Display

    13 1 Отговор
    Е като са толкова загрижени, да ги вземат, да вземат и нашите ромове, ще ги им дадем до последното чааве........ама що не взеха ромовете от Франция тогава, те пък защо ги изгониха, нали са много либерални и толерантни у ЕС..........
  • 26 хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Раданч Татлъту":

    Мда,бе!Ти да видиш колко много си приличат българи и маджари!?Абе, да не сте роднини!???По крадлювска линия???Отпуснати в БГ са 7,6 МИЛИАРДА евро за интеграция на ромите през 2009г!!Нужно ли е да казвам , че нищо не е свършено а парите липсват!!!ЕС си иска сега тези средства,и БГ политика /сещай се кой/ рече,няма проблем,ще връщаме!Нужно ли е да казвам в чий джоб влязоха ,а от кой ще се връщат!?В Унгария същото с 4,8млр!!
  • 27 Стенли

    8 0 Отговор
    Има една стара българска поговорка " циганин да го сънуваш зарар имаш,,
  • 28 Стенли

    7 0 Отговор
    Циганката мале вика изгоря чавето циганина вика мале дърпай магарето чаве друго ще направим магаре не можем чатлатабей
  • 29 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Абе това зеле само с мингяните ли ще ни занимава.
  • 30 БПФ

    5 0 Отговор
    Отказват да учат, да работят, да спазват законите, ама все са онеправдани !!! Що е то? - ХЪXPЕЦИ !!
  • 31 Грульо

    6 0 Отговор
    Единственото глобално решение на проблема на циганите е всички европейци да им купим едно парче земя някъде извън Европа, и някое евро на калпак и да им дадем възможност сами да си направят държава, която ще харесат. Явно не им върви като малцинствени групи пръснати по света, нека пробват сами да изградят държавата на мечтите си, щото ние останалите няма да им я построим. :D
Новини по държави: