Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 22:10 2 012 23

Защо италианците преминават толкова хармонично през пандемията

  • италия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • марио драги-
  • ваксина

Краят на задължителните маски е ново начало за Италия - страната, в която преобладаващата част от населението прие ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, без големи протести

Защо италианците преминават толкова хармонично през пандемията - 1
Снимка: shutterstock

Голям брой ваксинирани, малко протести, силна обществена солидарност: до момента италианците се справят изключително хармонично с пандемията. На какво се дължи това?

В Италия носенето на маски на открито вече не е задължително. Хората изключително много се радват. "Щастлива съм", казва 42-годишната Сара, собственичка на бутик в римския квартал Триесте. Тя се надява, че най-лошото вече е отминало. "Отмяната на задължението за носене на маски на открито си е важен знак."

Италия бе първата страна в Европа, която наложи задължителното носене на маски през април 2020 година. Оттогава до днес то е било отменяно само временно - за няколко месеца. Все пак и в Италия от най-високо ниво продължават да се отправят призиви - въпреки сегашните облекчения опасността от коронавируса не бива да се подценява.

Рестрикциите се приеха без големи протести

Краят на задължителните маски е ново начало за Италия - страната, в която преобладаващата част от населението прие ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, без големи протести. Една от най-известните италиански социоложки - Кармен Лекарди от университета в Милано, дава следното обяснение за отношението на италианското общество към пандемията: "Запретнахме ръкави и си казахме - ще се справим заедно с това предизвикателство, в противен случай не бихме могли да излезем от тази сложна ситуация".

Въпреки големите предизвикателства в здравеопазването и икономиката, Италия преодоля кризата много по-хармонично от други държави. До миналата седмица страната имаше много твърд курс в борбата срещу коронавируса. Първоначално беше наложен един от най-строгите локдауни в Европа. Въведено беше и правилото за носене на маски на открито, а след това и задължителната ваксинация за редица професионални групи и за всички над 50 години.

Солидарността на италианците

Отпорът обаче беше минимален. Но за тази обществена подкрепа в Италия си има причини, казва Лекарди. "Необходимо е да се погледне към самото начало, когато Италия преживя истински шок."

По време на първата вълна през пролетта на 2020-а година страната бе засегната толкова драматично от коронавируса, колкото никоя друга в Европа. "При тази катастрофа, както често се случва в такива ситуации, се развива солидарност между хората." И тази солидарност, както подчертава социоложката, се е запазила до голяма степен и до днес.

Неприятните изисквания - като това за носене на маски на открито - бяха спазвани относително дисциплинирано. А как се стигна до високия брой ваксинирани? "Имунизацията повишава шанса за оцеляване и когато това бъде обяснено убедително, населението е готово да тръгне в тази посока", казва Лекарди.

Възстановеното доверие към институциите

Почти 90% от хората в Италия над 12 години са ваксинирани. Лекарди е убедена, че това е свързано с провежданата политика: "Въпреки всичко се породи едно ново доверие към институциите". Стратегията за борба с коронавируса на правителството на Марио Драги продължава да се оценява високо от населението, а организацията на работата, възложена на генерал Франческо Филуоло, се радва на широко признание.

Шокът от драматичната първа вълна, солидарността сред населението и институциите сработиха - смятат мнозина. Именно поради това Италия така добре се справи с пандемията. "Самата аз съм изненадана от този силен отговор, който даде италинското общество в тази криза."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    47 6 Отговор
    Гнусна пропаганда

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абсолютно

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Е така - тия заключени в къщи и с по 3 дози, и файда никаква.

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе

    43 2 Отговор
    Глупости на търкалета. Афика са с 1.2 милиарда население и са неваксани. За вчера имат 9,257 нови случаи и 113 фаталитита. За разлика от Африка, ваксаната Италия има 52,105 нови грипозни, но със 191 фатални случаи. Италия има 20 пъти по-малко население от Африка. Факт!
  • 5 Каква

    45 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно":

    .... хармония!!! Преди 2 години бяха затворени у тях!!! Пееха по балконите да си дават кураж!!! Колко е къса паметта на хората!!! Или може би аз съм балък!!!
  • 6 Бай Кольо

    5 37 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Пропаганда е за празни глави като теб

    Коментиран от #11

  • 7 Сатана

    33 2 Отговор
    Нали точно DW съобщаваше за трупове по улиците на Италия в началото на Ковид пландемията.Многон хармонично,дори забравят какво са лъгали от DW Гьобелсите
  • 8 Паразит

    33 1 Отговор
    Не съм срещал по-неадекватна медия от тази публикувала този пасквил!

    Коментиран от #19

  • 9 Ку-ку

    28 2 Отговор
    Тия са с доста промити мозъци... Вярват на всичко, което им се спуска по медиите и яко се гипсират. Ама е разбираемо... Облъчен народ няма много шанс...
  • 10 Деян Икебаната

    22 1 Отговор
    Ваксините, ваксините, 100% е заради ваксините.
  • 11 Бай Кольо...

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Кольо":

    ... ти заработи с честен труд поредния си бустер!
  • 12 нашия

    28 2 Отговор
    въпроса не е защо Италия а защо всички наречени от наглосаксите PEIG /Португалия,испания,италия ,Гърция/ се справят толкова "хармонично".....отговора е ясен ..защото са най яко задлъжнелите и поробени от всички останали....
  • 13 хххх

    14 4 Отговор
    Италианците са цигани те се плашат само от сапуна. Тъп народ са но уви са по добре от нас.

    Коментиран от #22

  • 14 Мисирки ООД

    30 1 Отговор
    Пуснах една сълза от умиление. Каква статия направо за Пулицър в категория "Ваксина".
  • 15 Гриша Филипов

    20 2 Отговор
    Хармонично?Изплашени и хармонично никак не хармонизира.
  • 16 kjl

    32 2 Отговор
    Пъни глупости. Първи в Италия наложиха фашистските мерки веднага след "стартиране" на пандемията. Тежко въоръжена полиция имаше навсякъде из градовете, гражданите имаха право да излизат само на 200м от адресната им регистрация или само със специално издадено разрешение. Тежък полицейски контрол. На това ли му викате хармонично? Тежкият полицейски юмрук или ботуш наричате леко и хармонично???!!!
  • 17 Hoho Boho

    15 1 Отговор
    Какви глупости пишете, бре?
    Италианците достигнаха до 200 000 хиляди заразени дневно
    /Италия население - 59,55 милиона/

    Каква хармония, какво чудо?
    От две години са заробени - с маски, мерки, сертификати
  • 18 DW-пропаганден машинен

    9 0 Отговор
    Заради хармоничния фашизъм, който са измислили италианците, а вие дойче фашаги усъвършенствали! Разбрахте ли ме Дойче Зеле ковидарише ?
  • 19 Ковидарите

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Паразит":

    Аааа, щооо адекватни са и адекватно прибират стотици милиони от хранилката на Ковидарите за тази пропагандна помия с която заливат хората от две години!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    6 0 Отговор
    Нема такова животно като дойче зеле, отрязоха ruptlity то, всяка вечер площадите им бяха пълни дори последно се черпеха и ядяха пред ресторантите на дълги маси. 21 век гнусотия до шия от цензура и пропаганда гьобелс пасти да яде
  • 22 хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "хххх":

    Ние като сме умен народ, защо ни управлява комунист с IQ около 0-та който прави лицеви опори?
  • 23 hahaha

    2 0 Отговор
    Ега ти лъжите! Измря им цялото вьзрастно население, ама хармонично. Може пък това да е било целта.
Новини по държави: