Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 15:23 950 3

ЕС помага със 100 милиона евро на Африканската агенция по лекарствата

  • екип европа-
  • фондация-
  • бил и мелинда гейтс-
  • бил гейтс-
  • ек

Обявените ангажименти ще подкрепят първите етапи от съществуването на Африканската агенция по лекарствата

ЕС помага със 100 милиона евро на Африканската агенция по лекарствата - 1
Снимка: Shutterstock

В израз на силна подкрепа за работата на Агенцията за развитие на Африканския съюз (AUDA-NEPAD) за укрепване на регулаторните органи в областта на лекарствата и подобряване на здравната сигурност на африканския континент, през следващите пет години Европейският съюз (ЕС), включително Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата и държавите — членки на ЕС, Белгия, Франция и Германия, и фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ (BMGF) ще мобилизират над 100 милиона евро в подкрепа на наскоро създадената Африканска агенция по лекарствата (AMA) и други африкански регулаторни инициативи в областта на лекарствата на регионално и национално равнище. Тази подкрепа за укрепването на регулаторния капацитет ще подобри здравната сигурност в Африка, включително чрез разширяване на местното производство на качествени, безопасни, ефикасни и финансово достъпни лекарства, ваксини и други здравни инструменти.

Обявените днес ангажименти ще подкрепят първите етапи от съществуването на Африканската агенция по лекарствата, която обхваща целия континент, и по-нататъшното развитие на африканския регулаторен капацитет в областта на лекарствата на регионално и национално равнище. Това финансиране има за цел да насърчи сътрудничеството и споделянето на технически експертен опит между Европейската агенция по лекарствата (EMA) и AMA и да подкрепи няколко африкански национални регулаторни органа (НРО) за постигане на минималните изисквания на СЗО за ефективен регулаторен надзор за качествено местно производство на ваксини.

Сътрудничеството с Африканския съюз, както и с национални и регионални организации за укрепване на африканските регулаторни органи по лекарствата е основен стълб на инициативата на „Екип Европа“ MAV+ за местно производство и достъп до ваксини, лекарства и здравни технологии в Африка. В този контекст Европейският съюз заедно с Франция, Германия и Белгия ще подпомогне AMA с всеобхватен пакет от действия за укрепване на нейния капацитет, наред с регионални и национални инициативи за укрепване на регулаторния капацитет в държави като Руанда, Южна Африка, Гана и Сенегал.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ също предоставя финансиране на AMA, на регионалните икономически общности (РИО) и някои НРО, както и на различни технически партньори. Тези ангажименти ще подкрепят подобряването на регулаторната среда в областта на лекарствата в Африка чрез насърчаване на практиките за консултиране, обединяването на научни експертни познания и по-ефикасни и по-ефективни процеси.

Настоящото съобщение идва непосредствено преди Шестата среща на високо равнище между ЕС и АС, на която Европейският съюз и Африканският съюз ще обсъдят по-специално съвместните усилия за смекчаване на последиците от COVID-19 върху общественото здраве и за предоставяне на по-добри здравни грижи в бъдеще, както и укрепването на партньорството за повишаване на подготвеността и реакцията в областта на здравеопазването.

Д-р Ибрахим Асан Маяки, главен изпълнителен директор на AUDA-NEPAD, заяви: Африка постигна важен етап чрез създаването на Африканската агенция по лекарствата като континентален орган, който ще работи с РИО и държавите членки за укрепване на регулаторната среда в областта на медицинските продукти. Постижението е навременно, като се има предвид спешната необходимост континентът да отговори на търсенето на качествени, безопасни и ефикасни медицински продукти за населението си. Извлечените по време на пандемията от COVID-19 поуки ни показаха, че един сигурен за здравето континент може да бъде постигнат само ако до 2040 г. можем да произведем 60% от общото търсене на ваксини в Африка. Очакваме с нетърпение партньорството с ЕС, Франция, Германия, Белгия, BMGF и други за постигане на напредък към този континентален стремеж.

Европейският комисар по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен заяви: Европейската комисия се гордее с подкрепата си за Африка в постигането на напредък в стремежа ѝ към здравна сигурност и фармацевтична самодостатъчност за целия континент чрез всеобхватната си инициатива за производство и достъп до фармацевтични продукти. Като ключов партньор Африканската агенция по лекарствата ще играе централна роля в опазването и подобряването на общественото здраве в Африка, като гарантира, че произвежданите на местно равнище ваксини и лекарства са безопасни, ефективни и с високо качество.

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: Глобалната солидарност и сътрудничество са принципите, на които следва да изградим глобалната здравна рамка след COVID. Знаем, че COVID-19 няма да бъде победен без тях. Укрепването на здравните системи и на капацитета за имунизация на африканския континент е в центъра на нашата работа. Европейската агенция по лекарствата, в качеството си на регулатор със световно реноме, в партньорство с африканските регулаторни органи по лекарствата, изгражда бъдещето.

Мелинда Френч Гейтс, съпредседател на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, заяви: Всеки човек заслужава достъп до ваксини и медицинско лечение, както и гаранции, че те са безопасни и ефективни. Това важно усилие ще ускори равния достъп до качествени животоспасяващи здравни иновации в общностите, които най-много се нуждаят от тях.

Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата, заяви: Създаването на Африканска агенция по лекарствата (AMA) е наистина важен момент по пътя на континента към укрепване на регулаторната система. Подкрепата, обявена от Европейската комисия, ще даде възможност на Европейската агенция по лекарствата и мрежата от европейски национални регулаторни органи да засилят своята ангажираност и подкрепа за нашите партньори в Африка, за да превърнат AMA в реалност. С експертния ни опит от повече от 25 години в подкрепа на мрежата от европейски регулаторни органи за лекарствата очакваме с нетърпение да допринесем за националните, регионалните и континенталните усилия за подобряването на общественото здраве в Африка.

Мериам Китир, министър на Белгия на сътрудничеството за развитие и политиката за големите градове, заяви: Заедно с „Екип Европа“ Белгия работи със своите партньори от Сенегал и Руанда, включително техните регулаторни органи, за изграждането на силна и надеждна регулаторна среда за ефективен надзор, наред с другото, върху производството на ваксини. По този начин насърчаваме координацията, хармонизацията и взаимното консултиране между регулаторните органи и приветстваме водещата роля в това отношение на Африканския съюз, Комисията на АС, африканските центрове за профилактика и контрол върху заболяванията (Africa CDC) и Африканската агенция по лекарствата. Това е важна стъпка напред за улесняване на структурната справедливост при достъпа до качествени здравни продукти.

Стефани Сейду, посланик на Франция по въпросите на световното здравеопазване, заяви: Заедно с „Екип Европа“ Франция подкрепя укрепването на здравните регулаторни агенции в Африка и по този начин подкрепя здравния суверенитет и разработването на местно производство на ваксини, лечения и други здравни продукти. Франция вече задели 7,5 милиона евро за укрепване на регулаторните агенции за периода 2022 – 2025 г., като се съсредоточава върху Западна и Централна Африка.

Свеня Шулце, федерален министър на Германия на икономическото сътрудничество и развитието, заяви: Регулаторните органи играят ключова роля за производството и снабдяването с ваксини. Те гарантират, че ваксините са безопасни и ефективни. Това е от съществено значение за доверието на хората в имунизационната кампания срещу COVID-19, която вече набира скорост в Африка. Радвам се, че като част от „Екип Европа“ сме в състояние да подкрепим тази важна инициатива, особено в нашите партньорски държави Южна Африка и Гана.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Африканската

    5 1 Отговор
    агенция по лекарствата ще одобрява бъдещите ваксини против новите коронавируси.
  • 2 Симеончо крадлив

    6 0 Отговор
    България е по бедна и от африкански държави, но на нея нищо! Какво спечелихме от ЕС, нищо, бедни и още по бедни!
  • 3 да питам

    2 1 Отговор
    Тва колко венецуелски боливари са ?!
Новини по държави: