Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 08:12 21 827 105

Омъжиха насила 17-годишна и после я обезглавиха

  • обезглавена-
  • мона хейдари-
  • убийство-
  • жена-
  • права на жените-
  • братовчед-
  • иран

Мона е омъжена насила от семейството си за свой братовчед

Омъжиха насила 17-годишна и после я обезглавиха - 1

Убийството на едно 17-годишно момиче шокира целия свят. В нейната страна обаче много хора приемат това за нормално. Т.нар. убийства на честта в тази държава най-често се прикриват и не се разследват. Тя е омъжена насила за собствения си братовчед, ражда детето му, когато е едва на 14, а жестокото ѝ убийство в началото на февруари предизвика повече реакции по света, отколкото в родината ѝ. 17-годишната Мона Хейдари е била обезглавена от съпруга си Саджад на 5 февруари. За жестокото убийство се разбра след като в социалните мрежи се появиха клипове, на които се вижда как извършителят се разхожда по улицата с широка усмивка и показва главата на жена си, пише Bg-voice.com.

Това обезглавено дете можеше още да е живо днес, ако управляващите в Иран бяха приели и приложили закони срещу жестоката практика на детските бракове и закони срещу домашното насилие”, коментира Хади Гаеми, директор на базирания в Ню Йорк Център за човешките права в Иран.Убийството на 17-годишното момиче е последното т.нар. убийство на честта в Иран, което предизвика реакции по целия свят. За голяма част от тези престъпления обаче изобщо не се разбира, извършителите рядко са разследвани и още по-рядко са наказвани. 17-годишната Мона Хейдари е била обезглавена от съпруга си Саджад. Според него иранските власти са “толкова виновни за смъртта на Мона Хейдари, колкото и убийците ѝ”.

Омъжена насила и пребивана. Накрая убита

Мона Хейдари успява да избяга от жилището на мъжа си в иранския град Ахваз, административен център на провинция Хузестан, месеци преди да бъде убита. Според публикации в ирански медии, цитирани от иранската служба на Радио Свободна Европа, тя е отишла в Турция, където е заживяла със сириец, с когото се е запознала онлайн. Няколко дни преди да бъде убита обаче 17-годишната жена е върната в Иран и семейството ѝ я уверява, че ще я защити и че ще бъде в безопасност. Мона е омъжена насила от семейството си за своя братовчед още като дете и на 14 години е родила син, който сега е на 3 години. Според информация на ирански медии тя е била подложена на домашно насилие, а съпругът ѝ е отказвал да се разведе с нея, въпреки че тя е искала. Мона е убита няколко дни след като се е върнала в Иран. Освен мъжа ѝ, в ареста е и брат му, който е заподозрян, че е помогнал за убийството на младата жена.

Жестокото убийство стана повод отново да бъде повдигнат въпросът за т. нар. убийства на честта, чийто брой в Иран не намалява през последните години. Това е практика, при която най-често жертвите са жени, убити от свои роднини мъже, защото са “обезчестили” семейството – избягали са, имали са връзка с мъж без одобрението на роднините си или са поискали развод от мъжа си. Убийството на Мона беше извършено по-малко от две години след друг подобен случай, който предизвика международни реакции – обезглавяването на 14-годишната Ромина Ашрафи от собствения ѝ баща.

Много хора търсят в ислямската правна система и патриархалните традиции предпоставките за извършването на такива убийства в Иран и в други ислямски държави. Изследователите посочват, че мъжете традиционно възприемат жените в семейството като своя собственост. “Мъжете смятат, че притежават умовете и телата на жените. Те поставят граница и считат за свое задължение да защитават своята чест”, коментира социологът Хосеин Газиан, който живее и работи в САЩ. “Ако не успеят, те вярват, че трябва да докажат честта си и често го правят, като убиват жените, на чиито тела е посегнато.” Редица активисти и правозащитници посочват, че сред основните причини за продължаващата практика на убийствата на честта е липсата на наказания за извършителите и липсата на защита за потенциалните жертви.

Никой не защитава жените

Един от тях е Никдел Гадам – адвокат, който работи по случая на обезглавената Ромина Ашрафи. Пред съда той защитава тезата, че иранските закони не са ефективни срещу убийствата на честта. По време на разследването беше установено, че бащата на момичето се е консултирал с адвокат преди да убийството, за да разбере какво наказание го очаква, ако го извърши. В крайна сметка той беше осъден на осем години затвор за убийството на дъщеря си.

Това не е най-голямото допустимо наказание по иранските закони, които предвиждат до десет години затвор за убийство на дете. Най-тежкото наказание за убийство според наказателния кодекс на Иран е смъртна присъда, но тя не се прилага, когато убиецът е настойник на жертвата. Според Никдел Гадим леките присъди за убийците на жени на практика насърчават извършването на още такива престъпления. “Видяхме, че не се заеха сериозно с делото и с това брутално убийство и не дадоха пример и резултатът е, че по-малко от две години по-късно сме свидетели на друго трагично събитие, на още един загубен живот”, каза правозащитникът.

Иранската депутатка Елхам Азад коментира, че “няма закон, който да гарантира” защитата на жените от насилие в Иран. Проект за закон срещу насилието над жени има от януари 2021 г., но той досега не е приет от парламента. Международната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч посочи, че макар законопроектът да има “множество положителни разпоредби”, той не отговаря на международните стандарти. Вицепрезидентът на Иран по въпросите на жените и семейството Анисе Хазали написа в Туитър, че иранският парламент спешно ще преразгледа законопроекта срещу насилието над жени. Тя посочи също, че убиецът на 17-годишната Мона Хейдари и съучастникът му ще получат “сурово наказание”. Няма статистика за броя на т. нар. убийства на честта в Иран. Смята се, че по-голяма част от случаите се прикриват и дори не се разследват. Според активисти от провинция Хузестан, където беше извършено убийството на Мона, само в този район през последните две години 60 жени са станали жертви на такива убийства и в нито един от случаите не е имало дела и присъди срещу извършителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примитивност

    185 8 Отговор
    и беззаконие, или точно шериатски закони от времето на Али Баба, или от времето на аятолах Хомейни, все едно, показвал главта на жена си, и се снимал за спомен, сигурно не всички но 70% от всички тези примитиви имат тежки ментални проблеми, да обезглавиш 17годишно дете, ума ми не го побира.

    Коментиран от #5

  • 2 Продължаваме Кражбата

    272 5 Отговор
    ЕС приема такива бежанци в момента....
  • 3 Зззз

    160 10 Отговор
    Интересно този Център как се бори за правата човешки в Иран от 10хиляди километри?Що за смешна борба е това и пример как се пълнят гушите на разни пропагандатори.
  • 4 Те като турците

    126 14 Отговор
    Един дол дренки .Примати даже по зле

    Коментиран от #105

  • 5 Феодализъм

    84 43 Отговор

    До коментар #1 от "Примитивност":

    ... в действие!!! В XXI век да приемеш за нормално да обезглавиш човек!!! Но това е нормално за капитализма!!! Той вече не може да ни предложи нищо, освен бавно връщане във феодализма!!! Такива новини с времето ще се увеличават!!! Така че учете марксизма-истинската научна обществена теория за развитието на човечеството!!!

    Коментиран от #33, #65, #100

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А кой се бори

    78 2 Отговор
    за правата на разчленените журналисти. Или когато престъплението се върши от "наши" престъпници то вече не е престъпление?
  • 9 Бамби

    141 3 Отговор
    А ние ги каним и хрантутим в Европа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сивата чапла

    62 27 Отговор
    Интересно, как триете автоматично.
    Щото познавам иранци и твърдя, че написаното изобщо не е вярно.

    Някои си живуркат в офиси с луминисцентно осветление,
    което им изпива мозъка и пишат безумия.
    Отвратително!

    Коментиран от #28

  • 12 Закон за македонската чест

    27 10 Отговор
    И там е пълно с македонци...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И като ги наречеш изроди,

    30 44 Отговор
    се обиждат от това!? Как да наречеш подобно животно? Ама и тя не е стока, избягала от един, натресла се е на друг, сама си го е търсела.
  • 15 Атанасова

    29 1 Отговор
    В твоята новина прочетох 5 пъти новината. Достатъчни бяха 2 абзаца....ако знаеш какво е абзац...

    Коментиран от #63

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Повече такива ителектуци в Европа!

    38 4 Отговор
    Да подобрят расата! Смятайте какви коли карате Made in Germany 😄😄😄
  • 18 Пряко виждане

    48 15 Отговор
    Купуват ги. След което стават собственост! За съжаление по долни са и от Арабите. Като цяло не са хора, а нещо между човек и коза.
  • 19 Личи, че не си запознат

    51 4 Отговор

    До коментар #16 от "Свиня балканска":

    Между арабин и персиец има огромна разлика и в манталитет, култура, религия и в език.

    Коментиран от #36, #58

  • 20 Иранец

    114 5 Отговор

    До коментар #10 от "Помощ 112":

    Ами Иран беше светска държава при шейхин шаха - може да видиш снимки на Техеран през 70-те години обаче беше приятелски настроен към Русия и "западните демократи" го свалиха и поставиха аятолах Хомейни когото криеха във Франция - е после и той се обърна срещу благодетелите си но тяхна е вината да докарат радикалния ислям в Иран.

    Впрочем докато САЩ не стават световен жандарм радикален ислям няма никъде - най големия разпространител на радикален ислям Саудитите са и пръв приятел на краварите. Там също колят жените си но цензурата го крие.
  • 21 Мдааа....

    86 2 Отговор
    И само като се замислиш...че Европа се напълни със такива фанатизирани примати ,и са плъзнали навсякъде, защото глупаците от ЕС отвориха вратите,и наставиха всяка една европейска страна да поеме отговорност да се грижи за тях.Казано просто и ясно отглеждаме лудото зло,което след време ще обезглавява и ще се фука кой колко европейци е обезглавил .
  • 22 Пенчоооо

    80 4 Отговор

    До коментар #10 от "Помощ 112":

    Тия си живееха добре, светски, западно настроени.
    Но искаха да лапа от собствения си петрол а БП не им даваше.
    Преварат, осъществен от САЩ и Великобритания, инсталиран шах, революция, Хомейни и ето къде са.
    Пак благодарение на Запада.
    Само е пишете за Иран а за Саудитска Арабия с оня обезкоствача не пишете.
    Ирак също-диктатура ама поне светска.
    Либия също-диктатура ама поне светска.
    Сирия също.
    Току-виж ако ги оставят на мира всичките тия държави може и да се оправят. Но никой няма да ги остави на мира докато имат петрол.

    Коментиран от #73

  • 23 Морски

    25 24 Отговор
    Вижте какво правят тези животни,само тук съм съгласен и одобрявам политиката на САЩ,че страни като Иран където човешкия живот не се зачита,не трябва да разполагат с ядрено оръжие и високи технологии,също трябва да бъдат държани и под най високо внимание.
  • 24 мародер

    86 4 Отговор
    При монарха Мохамед Реза Пахлави иранките ходеха облечени като модели на Виктория сикрет ноо, Англиските и Американски демократи им спретнаха демократична революция и поставиха на власт укриващият се във Великобритания аятолах Хомейни! На сетне - ислямизация и сегашното полижение.

    Коментиран от #35

  • 25 Гаглей

    13 28 Отговор
    Тука има една групичка коментатори, които обичат Северна Лайнея, Иран и параша. Много ви моля. Тези държави са рай на земята.
  • 26 Механик

    56 2 Отговор
    Ми вървете там да ги карате да приемат Истанбулската Конвенция. Какво ми се пените тука?
    Ние си имаме закони, които защитават жените/мъжете в такива случаи.
    Българите не си женим насила децата, не се обезглавяваме и пр.
    Така че, плачете пак на чужда гроб пред неподходящите зрители, дойчевеле.
    Ай, баста!

    Коментиран от #68

  • 27 Е ?????

    1 2 Отговор
    И !!!!!!
  • 28 Опушената чайка

    3 17 Отговор

    До коментар #11 от "Сивата чапла":

    Мисля си , че познаваш и много бляди ...
  • 29 Теолог

    35 7 Отговор

    До коментар #16 от "Свиня балканска":

    Не е исляма виновен защото и християните са горили живи жени на клада за вещерство а кой как го чете. Хенри 8-ми колко жени обезглавява именно в обвинение за прелюбодейство. Виновен е радикалния ислям който се разпространява сега - все едно в християнските държави да върнат инквизицията.

    Коментиран от #39

  • 30 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    24 4 Отговор
    Това е реално исляма... 666
  • 31 пламен

    32 3 Отговор
    това ще са новите германци
  • 32 Някой

    44 3 Отговор
    Меркел пусна в Европа 2 милиона подобни на този изрод.
  • 33 Глупости

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "Феодализъм":

    Какъв капитализъм, като това е свързано с религиозни порядки, отвратителната и неизличима болест ,сляпа вяра, колективна психоза
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ббб2

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Личи, че не си запознат":

    Така като гледам,няма никаква разлика!
  • 37 Перо

    13 0 Отговор
    Диваци , сър !!!
  • 38 Tутанкамон

    26 4 Отговор
    Това е исляма,не забравяйте че го има и в България...
  • 39 Точно

    36 6 Отговор

    До коментар #29 от "Теолог":

    Точно религиите са най-виновни за това на тая планета да се живее под постоянна конфронтация измежду различните лунатици до ден днешен, а разните му свещенници, теолози и подобни, поддържат огъня на лудостта, престъпление срещу човечеството
  • 40 Дългият

    4 32 Отговор
    Такива са дружките на Рашъна.....
  • 41 ь МАЛЪК

    17 3 Отговор
    Подобно нешо , но по-елегантно се правеше и от Шайката и ББ ! Само че си имат прокурор да ги пази !

    Коментиран от #59

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ПБФ

    38 3 Отговор
    Меркел покани зорлем милиони хора с подобна менталност. Най-общо казано, те биват възпитавани така, че жената е тяхно право и няма нужда да я питат какво иска. Ако някой я докосне - имат право да я убият и това е голяма "чест". В същото време техен дълг е да обезчестят колкото с еможе повече чужди жени и това също е много "праведно".
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 проблемът е

    17 0 Отговор

    До коментар #42 от "Behemoth":

    че те тълкуват тази "чест" крайно неадекватно - меко казано.
  • 46 Примитиви

    22 0 Отговор
    И тези изроди майка ги е раждала.
  • 47 Перо

    21 2 Отговор
    Ами защо джендърите не им приложат истанбулската конвенция. Тъкмо ще бъдат подготвени за Европа! Това е новото европейско население!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 гого

    22 1 Отговор
    Помислих, че новината е за българските роми. Тук това става всеки божи ден и "светът" не се възмущава.

    Коментиран от #70

  • 50 Кирил

    31 3 Отговор
    Изроди мръсни...после защо не заслужават достъп до нормалния свят.Ходи доказвай,че Исляма не учи на насилие и терор.

    Коментиран от #66

  • 51 Сащ

    19 1 Отговор
    Там са болни мозъци....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 сиси

    14 0 Отговор
    имало и по-зле от нашата територия

    Коментиран от #55

  • 54 бауу

    25 6 Отговор
    Браво, че няма в България убийства на ЧЕСТТА , защото щяха да останат 5% от жените в България!

    Коментиран от #82

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ГЕРБ

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "ь МАЛЪК":

    Жалко че не си ми паднал
  • 60 Смърфиета

    8 3 Отговор
    Мосад убича всяко такова обийство и ги насърчава за целите на пропагандата чрез таргетиране в социалните мрежи. Когато на лихварите от заложните къщи започнат да им правят проблеми, че изкупуват българска земя, ще ни залее лавина от новини, че на село в България млади български мъже изнъсилват и обиват самотно живеещи престарели жени.

    Коментиран от #67

  • 61 Хюман Райтс Уоч

    25 5 Отговор
    Жалко за Мона.

    Жалко за 2,5 милиона българи, който се "изпариха" от България за 32 години леже-демокрация,

    Жалко за милионите абортирани български деца, които не можаха да бъдат родени от здрави и прави българки, заради това, че още в първите дни на лъже-демокрацията в Р. България, световната лъже-демокрация, начело с такива като унгарския юдей Сорос (чийто баща, юрист, е предавал на германските нацисти инфо за други юдеи в Унгария) организира инфлацията и банковите фалити в Р. България през 1996-1997 г., от която българите обедняха, а една шепа спекуланти - забогатяха.

    (Според решенията на 13-я конгрес на БКП от 1986 г. населението на Н.Р. България трябваше да достигне 10 милиона през 2000 г. и 12 милиона души през 2015 г. А Държавният съвет на НРБ, начело с Т. Живков, взе решение за стимулиране на раждаемоста чрез даване на държавни апартаменти на многодетните семейства по бърза писта - без лихвоточки - за 1-2 години след регистрация. На тридетни семейства - тристайни; на четиридетни - четиристайни апартаменти с хол и трапезария.)

    Жалко за милионите избити и абортирани деца в Ирак, Сирия, Либия, Виетнам, Корея, станали жертва на сатанинската следвоенна машина на САЩ - тази, която се занимава с намаляване на населението по света, за да трупа печалби и облаги за шепа дърти сатанисти...

    Жалко за Хюман Райтс Уоч, че избирателно посочва жертвите на властта на злото на Земята...

    Коментиран от #101

  • 62 бай Ставри

    0 11 Отговор
    Никаква глава не се вижда. А изял ли я е? Ами сега? Мляс !!!!!!
  • 63 Смърфиета

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Атанасова":

    Изръелското посолство плаща на абзац. Репетицио матер студиорум. Да видите колко млади жени ще се заколят по случай първия ирански ядрен опит...
  • 64 Смърфиета

    5 2 Отговор
    В България, Мона и Ромина са еврейски имена... А има млади мъже от еврейски произход които не можат да се умъжат...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 бай Ставри

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Нема механик където да каже, където у Балгариа не се убезглавяваме. Ами сега? Мляс?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "гого":

    Ще зе възмути ако почнеме Втора атомна.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Анонимна

    28 2 Отговор
    Може ли някой да ми обясни що за религия и вярване е това, което може да накара собствения ти баща и брат да те убият и да си продължат живота все едно нищо не е станало? Абсолютна липса на емпатия, обич, привързаност..Възможно ли е мизогинията като психично заболяване да достигне до такива висоти, че да убиеш дъщеря си да е най-нормалното нещо и да живееш след това живота си с усмивка? Или да я омъжиш насила,без да се интересуваш от нейното мнение и щастие?! Тия хора ако съдим по библията, само с отношението си към дъщерите, сестрите и майките си според библията са нарушили не 10, а 110 божии заповеди.В природата майката защитава децата си, а тук къде е била майката докато едното и дете убива другото и дете? Или религия им и забранява да защити собственото си дете, защото няма думата, което ще рече че тази религия смачка майчината обич, подкрепа и защита? Кел файда да се множат, ако омразата и убийството са "ценности"..Семейството като значение е поругано, нищо не значи при тях.

    Коментиран от #88

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Маймуняка

    22 0 Отговор
    Ислям-диващина ! Лечение -атомна бомба или водородна !
  • 79 ганю

    24 0 Отговор
    Само Хан Крум се е справял с такива
    и румънеца Влад Цепеш

    Коментиран от #96

  • 80 Гандалф

    3 8 Отговор
    Добре в нашите страни се популяризира проституцията. Това добре ли е? Плеймейтки, разни сайтове за срещи и чалга жриците? В Иран щяха да ги обезглавят и нямаше да има проблеми. Отделно в Иран ги дават на 14 за сватба, защото нашите страни са им спряли парите, систематично проявяваме агресия спрямо Иран . Няма какво дас ядат и им трябват много деца да се изхранват затова ранен брак по сметка. До 30ка няма кой да те чака щото може да умреш от глад дотогава. Ислямските закони в Иран са предизвикани от преврат и изгонване на западните колонизатори по време на Иранската революция. Обаче нямат наркотици, проституция и комар. Ние тънем в тия райна...

    Коментиран от #97

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 www

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "бауу":

    Другите 85% лично ли ги познаваш, защото не мисля, че щеше да си още жив.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Kъм факт

    4 2 Отговор
    Този е евреин. В Иран има много евреи.

    Коментиран от #87

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Смърфиета

    4 2 Отговор

    До коментар #84 от "Kъм факт":

    И аз мисля, че е евреин, но евреите на Дойчо Велев казват, че бил иранец.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Фен

    6 2 Отговор
    Имам колега Афганистанец не е лошо момче, типично по техен си начин се скатавам когато може от работа, но говорихме с него и ми обясни, че според тяхната религия немогат да вземат кредит от банка шефа отгоре им забранявал. Попитах го каква е логиката на това действие, той не знаеше само отговаряше религията ми забранява. Изобщо малко странни са по ония край
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 сороснерес

    9 0 Отговор
    мюслиманските прелести..исляма е мир и секир башка..такива талибани напълниха Европа..
  • 94 Aлфа Вълкът

    0 0 Отговор
    Има го видеото в imgur

    nRUIRqS
  • 95 Aлфа Вълкът

    0 0 Отговор
    imgur.com наклонена черта a наклонена черта nRUIRqS
  • 96 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "ганю":

    Влад Цепеш не е бил румънец.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Гост

    6 0 Отговор
    Има защо исляма да не се допуска да минава Босфора.
  • 99 Marinov

    3 1 Отговор
    ЛЕЛЕ,
    ако тези традиции ги приложат в София,
    то май и една жена НЯМА да остане?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хюман Райтс Уоч":

    Да бе, то затова имаше по 30 000 аборта годишно, ама ти не знаеш, защото живееш в розови облаци, Партията и Тодор Живков така са ти казали.
  • 102 колко е просто…

    0 0 Отговор
    щом мара тъпото се опитва да пуска подобни статии значи са и наредили от горе което пък значи че хамерика започва пропаганда срещу иран. за да може да влезе в иран!!!
  • 103 Ицо Багера

    0 0 Отговор
    Ценности...
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Те като турците":

    Културни особености! Като се разхожда с главата, показва на другите булки, че вече е свободен ерген и могат да се съревновават за вниманието му.