Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2022 22:40 4 995 32

Руски емигрант в България: "Това ми напомня на 22 юни 1941 година. Подло е."

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна

Путин е загубил всякаква връзка с реалността, той просто е полудял и лудостта му заплашва мира в целия свят

Руски емигрант в България: "Това ми напомня на 22 юни 1941 година. Подло е." - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Путин е загубил всякаква връзка с реалността, лудостта му заплашва мира в целия свят", казва бившият руски депутат Генадий Гудков, който живее в България. ДВ разговаря и с други руски емигранти за войната в Украйна.

Още новини от Украйна

"Това ми напомня на 22 юни 1941 година, когато нападнаха страната ни без обявяване на война. Това е подло". Така Михаил Дудкин коментира пред Дойче Веле нападението на Русия над Украйна. Той е бивш офицер от армията на СССР и Русия и сега живее в Правец. Положил е военна клетва в Нежин, Украйна, но след разпада на СССР е дослужил в Русия. Дудкин все още има приятели и познати в Украйна. Според него Киев не е трябвало да забранява руския език, това е било грешка. "Но това, което се случва сега, го прави не Русия, а Путин и неговата хунта. Това е ужасно", казва Дудкин.

Преди броени дни в София бе учредено обществено движение "За свободна Русия", в която се обединиха опозиционно настроени руснаци и граждани на бившите съветски републики, живеещи в България. Във Фейсбук групата на движението той призовава всички европейски страни и членове на НАТО да окажат подкрепа на Украйна. "Смятайте това за отказ от гражданство на Руската федерация", коментира в тази връзка Михаил Дудкин.

Украинци и руснаци протестират заедно

Живеещите в България руснаци се уговарят да участват заедно с украинците в протестите пред посолството на Русия в София и пред консулствата във Варна и Бургас. Именно на тези места живеят по-голяма част от руските и украински имигранти в България.

Михаил Ежов от същата Фейсбук група се обръща през социалната мрежа към "дълбоко неуважавания от мен президент на Руската федерация Путин". "Случи се така, че аз съм потомък на донски казаци и псковски партизани. Имам роднини както в Украйна, така и в Русия", разказва той и пита риторично какъв избор трябва да направи и на чия страна да застане. "Чия страна трябва да подкрепям? Псковските десантчици или украинските казаци? За мен и двете са еднакво скъпи. И защо ме изправи пред такъв чудовищен избор? Аз и още милиони като мен. Това дори не е гражданска война. Това е семейна война. Това е война с една и съща кръв. Това е война с моето семейство, приятели и близки", пише Ежов.

"Във всеки случай като наборник на Руската федерация отказвам да участвам в това клане. Смятам, че заповедите Ви, както и всички последващи заповеди на военното ръководство, свързани с нахлуването в Украйна, са престъпни. Можете да ме смятате за дезертьор, предател или каквото и да било друго. Но моята кръв и кръвта на моите роднини и близки са ми много по-скъпи от вашите политически амбици", пише Ежов.

"Путин е полудял и заплашва мира в целия свят"

"Днес говорих със свои познати в Киев. Те са се събудили тази сутрин от шума на взривовете, от нанасянето на удари по военна инфраструктура и летищата и това, разбира се, е било страшно", разказа пред Дойче Веле бившият дългогодишен депутат от Държавната дума Генадий Гудков.

"Путин е загубил всякаква връзка с реалността, той просто е полудял и лудостта му заплашва мира в целия свят. Днес цялата власт в Русия принадлежи на службите. Това, че започнаха война срещу братска република, срещу братска държава, това е военно престъпление. Много се надявам, че Украйна ще има сила и мъжество. Надявам се също, че Западът ще помогне, за да не победи Русия в тази война. Смятам, че целият свят трябва да помогне на Украйна и да се вземат решителни мерки срещу режима на Путин. Той е невменяем. Мисля, че психиката на Путин се намира в особено състояние и той е извънредно опасен", казва още Гудков.

Защо Путин нападна Украйна

Според бившия руски депутат Путин има три мотива за нападението над Украйна. Първия е, че се бои от свободата и демокрацията, която украинците строят. Бои се, че тя ще доведе до подобряване на живота в Украйна и това ще бъде силен удар по неговият модел на корупционна власт. Вторият мотив според Гудков е, че Путин се чувства оскърбен и унижен от Украйна, след като през 2014 година там имаше демократична революция. "Преди това той искаше да привлече Украйна в състава на новата Руска империя. Когато Украйна избра Европа, за Путин това беше лична трагедия, защото той разчиташе да влезе в историята с новата руска империя. Без Украйна не е възможно да се построи нова държава от типа на СССР", смята Гудков, който е завършил школата на КГБ. "Третият мотив е влошаващата се ситуация в Русия - падането на рейтинга, недоверието към властта. За да удържи властта, на Путин освен репресиите му трябват и някакви успехи. Тоест, задачата с укрепването на властта му се решава на бойното поле в Украйна", добавя Гудков, около когото се сформира нещо като руска опозиция в изгнание в България.

"Всичко ще свърши, когато Путин вече не е в Кремъл. Докато той управлява, от него ще произтича заплаха, не само за Украйна, не само за Казахстан, но и за всички страни в Европа и всички страни по света" - така Генадий Гудков отговаря на въпроса как и кога ще свърши войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 25 Отговор
    От подлеци какво друго освен подлост.
  • 2 Иванушка

    31 38 Отговор
    "...бившият руски депутат Генадий Гудков..." - пълен Мафиот и Престъпник. Да се задържи и експулсира.
  • 3 Наистина

    48 13 Отговор
    Жалко е че заради един изкукуригал дъртак си отиват хора
  • 4 ИСТИНА

    28 36 Отговор
    Не е имало такава война.

    През 1999 г. НАТО бомбардира Югославия заради геноцид на режима към собствения му народ.

    Бомбардира Балград и други населени места. Разрушени са болници, има много цивилни жертви, има обеднен уран в боепрпипасите. Бомбардира се цивилно население.

    Сега в Украйна тече военна операция по същите причини – заради геноцид към собственото население. Цивилно население не се атакува, освен от украинската армия, националистите и рецидивистите, на които Зеленски раздаде безотговорно огнестрелно оръжие.

    Военнопленниците не се затварят в лагери, хранят ги, обличат ги, дават им медицинска помощ, включително тестове срещу Ковид. После подписват декларация, че няма да воюват повече и ги пускат да се приберат при семействата. Странен агресор се оказа този Путин.

    ===

    Имам приятели тук, които се имат за осведомени по всички теми. Пътували са по целия свят. И продължават да твърдят, че Путин е нападнал Украйна без повод.

    Това, което не знаят: В сряда – 23 февруари вечерта – украинска армия в състав от 150 хил. души атакува ЛНР и ДНР. С танкове и тежка техника. Същата нощ – 24 февруари сутринта – руската армия влиза, за да защити двете републики.

    Затова, скъпи приятели и международни капитани на кораби, се говори за контранастъпление на милициите на ЛНР и ДНР с огневата поддръжка на руските въоръжени сили.

    Толкова по ограмотяването.

    А в отговор на въпроса какво търси НАТО с бази в Украйна, тези симпатични мои приятели дава
  • 5 Абе ,

    18 10 Отговор
    Вземете му куфара , на Тоа психопад ..
  • 6 ПараШут

    18 37 Отговор
    Пак промиване на мозъци от Дойче Зеле в подкрепа на техните братя фашисти от Украйна!
  • 7 Гари Каспаров предлага

    29 22 Отговор
    - Подкрепа за Украйна във военно отношение, незабавно, с всичко - оръжия, разузнаване, киберсредства;

    - Банкрутиране на военната машина на Путин. Замразяване и изземване на финансите на Русия - на него и шайката му;

    - Изхвърляне на Русия от всички международни и финансови институции. ПАСЕ, Интерпол и т.н.;

    - Отзоваване на всички посланици на Русия. Няма смисъл от разговори. Новото единно послание е "спрете или ще бъдете напълно изолирани";

    - Забрана на всички елементи на глобалната пропагандна машина на Путин. Изключване, закриване, изпращане у дома. Спрете да помагате на диктатора да разпространява лъжи и омраза;

    Коментиран от #13, #15, #25

  • 8 5555

    19 19 Отговор
    И на този му изнася САЩ да му разпарчетосат държавата и да я превърнат в колония . Предател на родината си .

    Коментиран от #26

  • 9 Ляв сектор

    9 21 Отговор
    Щом му напомня на 22 юни 1941 година значи скоро ще доиде и 9.9.1944 г. !

    Коментиран от #11

  • 10 Унтерофицер

    35 16 Отговор
    Покланям се на всички честни руснаци, никога няма да кажа, че съм русо.фоб, но определено съм путинофоб. Затова и всъщност няма русофили, а тро.ловете тука са в действителност путинофили, т.е. път.ьовци! Толкоз! Иначе пълна блокада на кремълския дъртал с ботоксовата муцуна...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пфууу

    11 4 Отговор
    Аве, ти не се спя днес, копейките девалвираха! Не се напрягай толкоз!
  • 13 Оня яде вратовръзка

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Гари Каспаров предлага":

    Гари да не вземе да изяде черните пеишки, всичките.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Альоша

    8 22 Отговор
    Пак американска пропаганда.
  • 17 Хитър Петър

    15 3 Отговор
    Владимир Илич Путин! :D изолация на всички нива да си останат с Беларус, Северна Корея и Китай да си злобеят на воля!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анджело

    3 1 Отговор
    Защо С Бандера живя във ФРГ дълги и спокойни години след зверствата?

    Коментиран от #27

  • 20 Така е

    16 0 Отговор
    Ето защо не трябва да се концентрира властта в ръцете на един единствен човек - защото един ден може да полудее !
  • 21 DW са лъжци

    3 9 Отговор
    Очаквали ли сте нещо друго?
  • 22 Фон клайст

    10 3 Отговор
    Ше приключи войната като жужето бъде обесено на райхстага
  • 23 Егати Гапутите има тука

    2 6 Отговор
    Какво щяха да направят скапаните амвриканци ако русия разположи оръжие в мексико - същото като путин
    Хората са загубили реална връзка. Между голямите сили трябва да има баланс не може да се притискат
  • 24 От страни

    2 1 Отговор
    Ма тука ли е тоя пустиняк? Подлога и мошеник.
  • 25 От страни

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гари Каспаров предлага":

    Как се активизираха подлогите из цял свят. Гудков, Каспаров...и всички молят да се нападне родината им.Кво е това?
  • 26 От страни

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "5555":

    Предателите никой не обича. Има поговорка "Предал велнъж - ще предаде отново". Щом му стане изгодно ще предаде и България, нищо че е получил подслон и легализация на откраднатите от Русия пари. Да иде данъчното и да му предложи да даде инфлрмация за происъод на парите и ще видим че никви заплати даже на депутат не могат да дадат толкова приходи.

    Коментиран от #30

  • 27 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анджело":

    Мани ми е писал за окраинците че на са хора а са тъ.пи копе.лета....Има го в мрежата ама на руски.
  • 28 Бай Кольо

    6 3 Отговор
    На времето Хитлер е започнал войната точно със същите твърдения,които и Путин използва "Ние с Украйна исторически и духовно сме един народ"АХитлер казва "геманците и австрийците исторически духовно са един народ" и на следващия ден анексира Австрия.След това същото говори за судетите и анексира Чехия.Така е с диктаторите.Имат голям апетит и Путин няма да се задоволи само с Донецк и Луганск.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 предател

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    Ха ха еми то според много руснаци България също ги е предала.Два пъти.
  • 31 3 март

    3 4 Отговор
    Аз сьм за Путин Нека всеки да си каже мнението Най големия политик и личност през 21 век Направи тази дьржава велика и не допусна да я разграбят Сега че искат да я ликвидират с НАТО Не им мина номера Ще затвори Черно море И нашите каки ще подвият опашка Заради Б-я и Румьния големите атове няма да се ритат Опьвайте бялото знаме и отивайте да иската прошка и смирение После да не стане кьсно като настьпим голата опашка Да играя мечката и в нашия двор Истината е тази

    Коментиран от #32

  • 32 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "3 март":

    Реви Робе, реви и после иди да целуваш ръка на любимото ДЖУ.дже Пу.тя, за да те остави жив!!!
    НИКОГА НЕ СЪМ ПРЕДПОЛАГАЛ, ЧЕ ИМА ТОЛКОВА АНТИБЪЛГАРИ ВЛЮБЕНИ В ПУТЯ И РУСИЯ И МРАЗЕЩИ БЪЛГАРИЯ!!! С Р А М !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания