Last news in Fakti

7 Май, 2013 11:28 1 458 0

Вулкан изригна и погуби 5-тима туристи във Филипините

  • филипини-
  • вулкан-
  • жертви-
  • майон
Вулкан изригна и погуби 5-тима туристи във Филипините - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Петима души са загинали рано тази сутрин след изригването на един от най-активните вулкани на Филипините, съобщава АП.

Спасителни екипи и хеликоптери са изпратени към вулкана Майон, който се намира в централната част на страната.
"Пет души са загинали и седем са ранени по последни данни. Някои от ранените са в критично състояние“, каза шефът на Националната агенция за бедствия, Едуардо дел Росарио.

Жертвите са били част от туристическа група, която изкачвала вулканичния склон. Групата от двадесетина души – местни и чужденци, била изненадана от внезапното изригване на вулкана Майон, който изхвърлил огромно количество пара, пепел и камъни на 500 м височина. Туристите са били на половин километър под кратера, когато вулканът изригнал.

Загиналите още не са идентифицирани, но местните власти съобщиха, че по националност загиналите са германци, австрийци и филипинци. Местният туроператор, който организирал изкачването на връх Майон в провинция Албей, съобщи, че филипинският водач на групата също е загинал.

Групата прекарала нощта на склона на красивата планина, която е известна с почти перфектната си конусовидна форма. Рано сутринта обаче вулканът шумно се върнал към живот, изхвърляйки огромни количества вулканична пепел и камъни върху туристите.

Ръководителят на филипинския Институт по вулканология и сеизмология, Ренато Солидум, заяви че изригването във вторник, е нормално за Майон. Не е регистрирана сеизмична активност и засилване на вулканичната дейност, затова властите не повишават кода за сигурност. Все пак са възможни последващи малки изригвания, затова филипинският Институт по вулканология и сеизмология съветва хората да се въздържат от изкачване по Майон.

Майон, който се намира на 330 км югоизточно от столицата Манила, досега е изригвал 48 пъти през последните 400 години. През 2010 г. хиляди жители са евакуирани във временни убежища когато вулканът изхвърля пепел в радиус от 8 км около кратера. Най-разрушителното изригване е регистрирано през 1814 г., когато са загинали над 1 200 души и няколко града са разрушени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА