Last news in Fakti

27 Февруари, 2022 21:14 1 378 11

Свършва медицинският кислород в Украйна

  • медицински кислород-
  • украйна-
  • болници-
  • сзо

СЗО се стреми да увеличи доставките

Свършва медицинският кислород в Украйна - 1
Снимка: БНР

Украинските доставки на кислород са на изчерпване заради нахлуването на Русия, като някои болници са ги изчерпали напълно, предупреди Световната здравна организация, заявявайки, че това излага на риск хиляди животи, съобщи БНР, позовавайки се на информация на Ройтерс.

В изявление в неделя Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, и Анри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, призоваха за безопасно преминаване на ключови медицински доставки до нуждаещите се.

Те добавиха, че СЗО се стреми да увеличи доставките, най-вероятно използвайки течен кислород и бутилки от регионални мрежи. Тези доставки ще се нуждаят от безопасни транзитни маршрути, след като напуснат логистичен коридор през Полша.

"Ситуацията с доставката на кислород се доближава до много опасна точка в Украйна. Камионите не са в състояние да транспортират кислородни доставки от заводи до болници в цялата страна, включително столицата Киев“, обявиха от здравната организация. "Повечето болници биха могли да изчерпят кислородните си запаси в рамките на следващите 24 часа. Някои вече са свършили. Това излага на риск хиляди животи", предупреждават от СЗО.

Кислородът е от съществено значение за пациенти с редица тежки състояния, включително 1700-те украинци с Covid-19, намиращи се в болници, както и тези с други критични заболявания, произтичащи от усложнения по време на бременност, раждане, сепсис, наранявания и травми, отбелязва Ройтерс/.

Ключовите болнични услуги също така са застрашени от недостиг на електричество, докато линейките, превозващи пациенти, са в опасност да попаднат под кръстосан огън.

Украйна също така е изправена пред недостиг на зеолит, компонент, необходим за производството на медицински кислород.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там ще свърши всичко.

    14 0 Отговор
    Необходим е нов старт.
  • 2 Хайах

    17 1 Отговор
    Айде пак СЗО , КОВИДА де отиде бе СЗО палячовци?
  • 3 BOBO

    14 1 Отговор
    СКОРО ВСИЧКО ЩЕ СВЪРШИ
  • 4 Swift

    5 10 Отговор
    А в Русия утре свършва всичко

    Коментиран от #11

  • 5 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор
    Ами западните им приятели освен оръжие да им дават, да бяха помислили и за медицинско оборудване. Украинците ги интересуват само, като пушечно месо.

    Коментиран от #7

  • 6 НИМРОД

    7 1 Отговор
    Кличко:
    Киев е обкръжен, евакуацията е невъзможна, пътищата са блокирани!
    На границата сме на хуманитарна катастрофа, заяви кметът на украинската столица.

    ЗАТВОРЕНИ МАГАЗИНИ
    ЛИПСА НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ.
    МАРОДЕРИ.

    Това очаква от утре нещастните киевчани.

    КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА??
    Една хазарска измет която е налазила и Русия и Украйна.
  • 7 Рашка с чашка

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Не се безпокой, троле, западните и източните им приятели като Япония и Южна Корея ще се погрижат. Обаче за руснаците няма кой да се погрижи, единствено Китай,но при условията на Си Джинпин , а именно че Сибир рано или късно ще бъде китайска територия.

    Коментиран от #9

  • 8 Ми поискайте

    5 0 Отговор
    Ми поискайте от руснаците - като гледам как меко пипат... ще ви дадат.
  • 9 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рашка с чашка":

    Да се грижат бе, а досега спаха ли. Пък руснака не го мисли. Разчита само на себе си и не се крие , като другите зад гърба на други. Както Путин каза, най-добрите приятели на Русия са Флота ѝ, Сухопътните войски и авиацията. Това е държава с голямо Д, а не като нас , винаги нечии пудели. На турци, на немци , на СССР и на американци
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дилър

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Swift":

    Съветвам те да видиш на какви нива ще отворят валутните и всякакви други пазари след има няма час за долар, евро, държавни ценни книжа, злато, нефт, пшеница и т.н. От петък започнаха разпродажбите на доларови позиции - само като инфо! Играчите на пазарите знаят повече от теб да знаеш..
Новини по държави: