Last news in Fakti

1 Март, 2022 04:43 2 203 9

ЕП свиква извънредна сесия заради руската агресия

  • европейски парламент-
  • европейски съюз-
  • сесия-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна

Предлага се всички руски и беларуски банки да бъдат изключени от системата SWIFT, а пристанищта на ЕС да не допускат руски кораби или плавателни съдове, поели към Русия

ЕП свиква извънредна сесия заради руската агресия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент свиква извънредна пленарна сесия в Брюксел, посветена на агресията на Русия в Украйна, предаде БНР.

Очаква се евродепутатите обсъдят и да гласуват проекторезолюция.

Страните-членки на ЕС и партньорите, в които съществуват схеми за „златни визи", да направят преглед на всички, получили право на пребиваване срещу инвестиции и да лишат от него всички облагодетелствали се руски милионери и техните семейства.

Това е един от призивите в проекторезолюцията. Сред авторите на документа са трима български евродепутати – Андрей Ковачев и Александър Йорданов от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Резолюцията апелира също да се отнеме правото на пребиваване на руснаци, които притежават ликвидни финансови активи за най-малко 1 милион долара.

Става дума най-вече за хора, свързани със санкционираните през последната седмица заради агресията.

Резолюцията призовава също за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия, за забрана на руски инвестиции в ЕС и европейски в Русия.

Всички руски и беларуски банки трябва да бъдат изключени от системата SWIFT.

Всички пристанища в ЕС трябва да бъдат затворени за руски кораби, се казва в проекторезолюцията. Там не трябва да бъдат допускани и съдове, чиято следваща или последна дестинация е в Русия. Изключения ще се допускат само по хуманитарни причини.

"Страните членки трябва да признаят, че тежките санкции срещу Русия неизбежно ще имат отрицателен ефект върху тяхната икономическата ситуация", се казва в документа и се отправя призив към Европейската комисия да осигури средства и начини за справяне с икономическите и социалните последици от мерките.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Задунайская губерния ганчостан

    7 23 Отговор
    Правилно, никакъв келепир за Мордор. Слава на Украйна.
  • 2 бтр

    21 9 Отговор
    Айдеее, закрилниците на неонацисткото правителство , ще се събират ,да мислят още начини да унищожат Русия .

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Zzzz Русский Zzzz

    16 2 Отговор
    В ДНР днес пленените военнослужещи от ВСУ бяха отведени на Алеята на ангелите-мемориал, поставен в памет на 91 деца, загинали за 8 години на територията на Донбас.
  • 5 бтр

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Задунайска губерния ганчостан":

    Не ми плащат като на теб от партийните каси , на една заплата съм , не стига да се разхождам иа чужбина .

    Коментиран от #9

  • 6 ГХуролация

    6 3 Отговор
    Историята се повтаря, съшото е било точно преди сто години.

    Резултатът е бил отрицателен - в Европа се зароди фащизма, такъв ше бъде и сега.
  • 7 А кога

    16 2 Отговор
    ще свика комисия за хАмериканската? В последните 30г. съвсем си разпасаха гащите. А тази братоубийствена война е тяхно дело. Направо е мокрите сънища на наглосаксите. Опа, грешка. Робите не могат да съдят господаря.
  • 8 ужас

    6 2 Отговор
    Браво. Всички руски либерал-демократи , забогатели разбойнически преди 30 г ,които се намират в ЕС, да бъдат изгонени. В Русия ще ги посрещнат с хляб и сол. Тези глупаци си изстреляха всички патрони още в първите дни. И прекалено много залагат на лъжата, с която заливат народите. А Путин още никак не е отговорил на техните санкции. Даже вчера предяви още едно изискване в разговор с Макрон-да се признае Крим.
  • 9 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "бтр":

    Даже много ти плащат предвид занижените способности...