Last news in Fakti

5 Март, 2022 03:51 13 034 64

5 март 1940 г. Катинското клане

  • катин-
  • клане-
  • полша-
  • нквд-
  • ссср

Масовите гробове са разкрити случайно

5 март 1940 г. Катинското клане - 1
Снимка: БГНЕС

На 5 март 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КПСС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио "Берлин" информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио „Берлин“. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите, в които са нахвърляни телата, са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско - фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    114 29 Отговор
    БОЛШЕВИШКИ СССР Е БИЛ В СЪЮЗ С НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ ИМА ДОКУМЕНТИ АРХИВИ те нападат Полша ВЕРОЛОМНО КАКТО СЕГА ПУТИН Украйна

    Коментиран от #34

  • 2 Джок Съдбата

    135 30 Отговор
    Поздравления за редакцията! Не очаквах, че ще напишете за това, мислех, че ще изберете някоя безобидна темичка от историята и бях готов да ви критикувам. Но ме изненадахте приятно - това руско зверство трябва да се знае! Още веднъж - поздравления!

    Коментиран от #32

  • 3 Митраджия

    108 51 Отговор
    (Руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане )Един ден ще осъдят и Путинското клане. Сега няма как се скрие .телевизии интернет навсякъде се виждат творенията на Путлер

    Коментиран от #23

  • 4 асан

    39 78 Отговор
    Пишете факти пишете.Дразнете мечката!

    Коментиран от #17, #28

  • 5 другарят

    60 84 Отговор
    Избити са като акт на възмездие, не полската "интелигенция", полският елит и военни участващи в едни други престъпления извършени години по-рано! По време на революцията болшевиките тръгват и към Варшава с цел да се извърши социалистическа революция и в Полша! Само че полската армия успява да ги разбие и да плени десетки хиляди от тях.Тези болшевики са затворени в конц-лагери при страшни условия и почти всички загиват от насилие, глад и болести в тези лагери! За другото страшно престъпление за което отговаря този полски военен и политически елит са масовите престъпления и насилие в западна Украйна и Беларус, които заграбват веднага след това. През 1939г по време на така нареченото "разделяне на Полша", е всъщност връщане от СССР на тези територии! Така че трябва да се научим да изучаваме внимателно историята,а не само половината от нея и само тази част която ни изнася, а другата като селски лицемери да скриваме! Същите " невинни интелигенти" са били и нашите фашизирани главанари осъдени по време на Народният съд под наблюдението на комисия от съюзниците победители във войната!

    Коментиран от #7, #10, #19, #50, #57, #58

  • 6 През 1877 не е имало Окраина

    40 78 Отговор
    Полша са били фашисти, кати техните съвременници изкуствено създадената окраина от бандеровци.

    Коментиран от #60, #64

  • 7 Кирпича

    86 21 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Като е акт на възмездие защо най нагло са излъгали че разстрела е извършен от немците, и по късно Елцин призна , ДРУГАРЮЮЮЮЮ!

    Коментиран от #8

  • 8 другарят

    28 57 Отговор

    До коментар #7 от "Кирпича":

    Защото тези полски военни и политически елит са били осъдени на определен срок в лагер,а не на смърт! Поради настъпващата немска армия, е нямало време да бъдат преместени на изток! Това е страшната истина за този случай, а не че са били "невинни интелигенти"! Русия се извинява за това още по времето на Горбачов и Елцин !

    Коментиран от #30

  • 9 А кога ще премахнем

    66 19 Отговор
    Паметникът на несъществуващи те руски жертви срещу несъществуващият фашизъм у нас?

    Коментиран от #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Волинското клане

    22 43 Отговор
    Кажете нещо за Волинското клане, то е по-интересно, чак филма беше забранен в Крайна, правен от поляци. Гьобелсови фалшификати като Катин, не са ми интересни. Гледайте клиповете в Тубата, как полски полицаи посрещат бежанците от Крайна.
  • 12 Сесесере

    59 19 Отговор
    Да сведем глави, в почит на вероломно избитите невинни от комунистическата сган! Болните мозъци все още са на власт в половината свят, в западните страни е пълно с тумори, сега е времето да ги изрежем!

    Коментиран от #18

  • 13 Елцин Горбачов

    22 42 Отговор
    Да вярваме на Елцин и Горбачов, е все едно да вярваме на Пинокио. Те се извиняваха, че дишат руски въздух.

    Коментиран от #24

  • 14 мда

    17 40 Отговор
    Дали немците не са ги ликвидирали.

    Коментиран от #31

  • 15 помни Катин

    9 16 Отговор
    готви се за хатин !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Монтгомъри

    22 29 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    През 1943-1944 украински националисти,бандеровци водени от Степан Бандера,клаха,разстрелваха над 100000 етнически поляците.
    В история този ужас секазва Волинско клане.
    А сега Степан Бандера-герой в днешната украйна.
    Улици и булварди в украйна е с неговото име.Всяка година в Киев неофашистите провеждат маршове.
    Украина-неофашизъм под носа на целия свят.

    Коментиран от #27, #53

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сър Пичук

    44 15 Отговор
    За геноцид и престъпления срещу човечеството не може да има давност. Същото се случи в Босна, заради което Белград беше бомбардиран, а сега се случва и в Украйна. Въпрос на време е да се разкрият всички престъпления на путиновите зелени човечета в Украйна.
  • 21 Пловдив

    54 11 Отговор
    Ми ,че нашата интелигенция кой ги разстреля ,и героите от войните? Германците ли?
    Благодарение на СССР в нацията ни остава обезглавена от към интелект и предприемчивост,назначават се хора дето хал хабер си нямат от бизнес, национализират се работещи фабрики ,малки занаятчийници , земеделски земи , който откаже е разстрелян . И остава матеряла на който семето коментира тук.
    Отричат богатите и успелите,некадърници
    които не стават за нищо,и се чудят защо са най бедени в Европа.
    Харесват комунизма защо им вкарва илюзия,че всички са равни,само ,че в живота не е така,има по умни и по глупави,има работливи и мързеливи,има честни и крадци,не става на заплата да се взима едно.Жалкото е ,че има хора които вярват в безплатното.Няма тава нещо
    Живях и по онова време живея през прехода.Сега взе да се говори за Жан Виденовата зима.Ами тогава изкарах толкова пара които десетилетие харчих после, такава е играта ефни се оправят други затъват
  • 22 Д-р Ох Булит

    18 16 Отговор
    А не са ли избити от американските летци?
    Какви ли още мръсни тайни кътат "освободителите"?
  • 23 Морски

    22 20 Отговор

    До коментар #3 от "Митраджия":

    А кланетата в Ирак,Сирия,Авганистан,Либия?Или те там щом не са бели и не са европейци не са хора?
  • 24 ...

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "Елцин Горбачов":

    И господаря ти Путин ли ни вярваш? Защото ш те го признаха .
  • 25 Пеци

    42 10 Отговор
    Днес наследника на СССР нападна Украйна, клането продължава.
    Русия се върна в най тъмните времена на империята на злото СССР.Днеска затвориха Ехото на Москва, Дъжд, Новая газета, Фейсбук и за десерт 15г., който говори против вожда Путлер.Срам и позор в 21 век.
  • 26 Летописец

    22 33 Отговор
    Защо сега се мълчи за 15 хиляди руснаци -цивилни и деца , избити в последните осем години от пронатовската украинска хунта . ? 🤔 Ще чакаме и за него десетилетия за да го отбелязваме ли. ❓

    Коментиран от #54

  • 27 уточнение

    21 6 Отговор

    До коментар #18 от "Монтгомъри":

    А... демек е имало специална операция и за освобождаването и на поляците, а?

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Илиев

    29 11 Отговор
    А после питай, защо поляците мразят рашистите.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глей,са

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "мда":

    Специално на тебе ще ти кажа, ама да си траеш. Убили са ги марсианците.
  • 32 Прав си.

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джок Съдбата":

    Ама, то да е само то...
  • 33 чичо

    33 7 Отговор
    По времето на Сталин се предполага за минимум 15 мил.души са загинали от репресии,глад и болести.отделно 20 мил.по време на ВСВ.Само в Съветска Украйна 1932-33 год,по време на ГЛАДОМОР са умрели от глад от 3 до 7 мил .души ,като това явление засяга и много други райони на СССР предимно селски,но по непонятни причини се набляга основно за ситуацията в Украйна по това време.
  • 34 Илиев

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили...
  • 35 чичо

    20 3 Отговор

    До коментар #29 от "Илиев":

    Полша и Русия са в конфликт от време оно и причината е територията на днешна Украйна.
  • 36 JEFF

    30 14 Отговор
    По същия начин днес Путин лъже , че ядрената централа е нападната от украинци. Още 100 години името на Русия ще се свързва с военни престъпници и кръвожадни диктатори като Путин . Дали Русия е способна да изчисти имиджа си и да има демократично развитие ? Ражда ли Русия нормални хора , за да имат и нормални политици ?
  • 37 Кинрад

    6 10 Отговор
    На тази печална дата е починал СТАЛИН И В
    ....
    Всичко останало няма абсолютно никакво значение.
    Бъдете щастливи хора.
  • 38 Монтгомъри

    12 12 Отговор

    До коментар #27 от "уточнение":

    Само намеквам,че Волинско клане е показало,что за стоката е западните украинци.
    "Освождават"ги фашистите.Степан Бандера крие се след това в Германия.
    А сега -това са два БРАТСКИ народа-украинци и поляците.

    Коментиран от #52

  • 39 Един

    14 20 Отговор
    Всяка година се намира по един тъпак да пише за Катин. И започват вопли и сополи как руснаците убили 20-25 Хил. поляци. 6- те милиона поляци избити от германците никой не споменава!?

    Коментиран от #51

  • 40 Вор в Кремле

    27 10 Отговор
    В момента, миризливите болшивики използват същата тактика и към настоящият момент!!!!!
    Лъжи, пропаганда, измама...
  • 41 ВСВотСАЩ

    13 11 Отговор
    Без пред история е само половината истина, а представянето на половината истина е чиста лъжа. Същото е за събитията в Катин, Преврата 1917, Нападението на Финландия,Поделянето на Полша от германия и СССР...


    Cтaтиятa e oбрaзaц нa мaнипулaция и хибриднa вoйнa - взeмa caмo eдин eпизoд oт кaнтeкcтa нa руcкo-пoлcкитe oтнoшeния.Прeдиcтoриятa нa Кaтин зaпoчвa oщe в 1918,19,20-тa гoдини. Пoлшa oщe c възcтaнoвямaнeтo cи зaпoчвa eкcпaнзия във вcички пocoки - зaгрaбвa чeшки,нeмcки,литoвcки,бeлoруcки и укрaинcки зeми. Ocoбeнo жecтoки ca шляхтитe нa изтoк къдeтo избивaт и прoгoнвaт прeз 1919 и 1920г. cтoтици хиляди руcнaци,литoвци,укрaинци и eврeи-хaзaри нa изтoк към Cъвeтcкa Руcия.Пoлучaвa ce пaрaдoкc - имa държaвa Литвa,нooo cтoлицaтa и Вилнюc дo 1939г. e oкупирaнa и e чacт oт пoлcкaтa държaвa. В cъвeтcкo-пoлcкaтa вoйнa и дoceгa нe ce знae кoлкo cъвeтcки плeнници ca убити в Пoлшa. Вcичкo тoвa oбяcнявa Кaтин. Знaйнo e,чe дoри чиcткитe нa Cтaлин нe унищoжaвaт хaзaрcкaтa дoминaция в Бoлшeвишкaтa пaртия. Руcнaцитe ca имaли дa cи връщaт,нo хaзaритe oщe пoвeчe нa принципa им oкo зa oкo,зъб зa зъб.

    Хaзaрcкoтo бoлшeвишкo ръкoвoдcтвo e имaлo прeдocтaтъчнo ocнoвaния дa изтрeпe чacт oт пoляцитe. Зaбeлeжи...чacт oт пoляцитe. В CCCР тoгaвa ca избягaли пoнe 10 пъти пoвeчe пoляци oт убититe в Кaтин. Трeпaни ca нe пo рacoвия,нитo пък пo eтничecки критeрий нa Хитлeр,a пo пoлитичecки критeрий - aкo иcкa дa cътрудничи нa CCCР гo изтeглят нaвътрe в CCCР,aкo нe иcкa - трeпaнe. Пр

    Коментиран от #56

  • 42 ВСВотСАЩ

    12 11 Отговор
    ... Трeпaни ca нe пo рacoвия,нитo пък пo eтничecки критeрий нa Хитлeр,a пo пoлитичecки критeрий - aкo иcкa дa cътрудничи нa CCCР гo изтeглят нaвътрe в CCCР,aкo нe иcкa - трeпaнe. При тoвa ca убити кaктo пищят пoляцитe вce интeлигeнтни хoрa - пoлитици,вoeнни,интeлигeнти,прeдприeмaчи. Били ca дocтътъчнo тъпи и виcoкoмeрни дa oткaжaт cътрудничecтвo cъc CCCР. Явнo нe ca cи дaвaли cмeткa кaкви звeрcтвa ca извършили прeз 1919-1920г. Вcъщнocт прeз 1919-1920г. пoлcкoтo вoeннo-пoлитичecкo ръкoвoдcтвo ce e прoявилo кaтo oтявлeн рacиcт cпрямo руcнaци,бeлoруcи,укрaинци и хaзaри-eврeи. Пoвeчeтo пoляци ca ce уceтили и ca приeли дa cътрудничaт нa CCCР и дo 1941-42г ca нacтaнeни в Cрeднa Aзия. Прeз 1941г. ce пocтaвя въпрoca зa учacтиeтe им във вoйнaтa c Вeрмaхтa. Eднa чacт приeмaт и oт тях e фoрмирaнa 1-вa,a пo-къcнo и 2-рa пoлcки aрмии. Другa чocт oткaзвa и ca прaтeни прeз Ирaн нa бритaнcкa тeритoрия.
  • 43 Кмет

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "А кога ще премахнем":

    Няма друга тоалетната наблизо.
  • 44 Сър Пичук

    22 8 Отговор
    Геноцидът на Турция срещу арменците беше признат от Щатите едва преди няколко години. Геноцидът на СССР срещу Полша трябва да се обяви и признае от света. Стига са ги жалили.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Факт

    10 9 Отговор
    Това е вярно. А знаете ли за Волинското клане, извършено от украинските фашисти на Бандера? Сега е национален герой на Украйна.
  • 49 Борис

    8 13 Отговор
    Вадят се от нафталина истории от преди осемдесет години с пропагандна цел. Алооо ,само в Донбас за последните осем години са избити 15000 цивилни лица,някой от които изгорени живи. Сред тях и българи. Напъните ви не постигат целите си,напротив. В цялата история на човечеството бедният и лишен от благинките на преялит е и самозабравили се общества е побеждавал. Не мислете за Русия тя си е самодостатъчна и не разчита на печатането на хартийки!
  • 50 И аз да кажа

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Кои да се научим, бе- ония, дето подменяли документите и садили дървета над убитите, ония дето 45 години преследваха в Полша близките на убитите и не им даваха една панехида да направят! Винаги за комунягите има някакви особени "факти и обстоятелства". Колко години лъгаха за откраднатите накити от Троя? Колкото години лъгаха, че немците са отмъкнали Кехлибарената стая? При това тя е немски подарък за руския цар, та не е кражба. Казано е- всеки трябва да има втори шанс, но само глупците дават повече. Руснаците с простотиите си и любовта да се налагат с насилие, отдавна не заслужават друго освен наказание и после- карантина. Как може да се извърта и дава вяра на политик, в чийто извратен ум е родена идеята за фабрика за тролове? Или за ядрен шантаж?

    Коментиран от #55

  • 51 Луди всякакви

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Един":

    Ми поляците са преценили кой е бил наказан, поискал е прошка, изтърпял си е денацификацията и си е научил урока; а след това се е доказал в мирно време. И кой все отрича и лъже, все иска специално отношение към "безподобната" руска душа и все претендира да са му благодарни; кой не може друго освен да напада и руши, кой мрази успешните държави и ги обвинява в гейство; кой няма мярка кога да се спре и тълкува толерантността на Европа ( до време) като слабост и покана за безнаказано разпищолване.
  • 52 Айде бе

    16 5 Отговор

    До коментар #38 от "Монтгомъри":

    Не намеквай, ами научи колко пъти руснаците морят Украйна с глад, включително през 1949- има свидетелства как дечица и вдовици са измирали! А Украйна определено може да се самоизхранва, ако не са й вземали всичко. Как после в СССР плащали на рускоезични учители повече, отколкото на украински говорящите . Ей така се става любим и после- другите са фашисти

    Коментиран от #59

  • 53 Вярвай си

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Монтгомъри":

    От грешките ти виждам, че си руснак, който на черното бяла ще каже, за да оправдава руските безобразия! Хайде сега да ме плачеш за украински геноцид в Полша, щом поляците канят и помагат на украинците, а вас искат да възпират с НАТО, нали така? Хайде мирясайте и оставете светът да се оправя без вашите "спасители"! Както виждате, не ви искат, не ви чакат с китки- някога ще проумеете ли, че освен рубладжиите, никой не ви предпочита пред независимостта си.
  • 54 Иде ми да те убия!

    14 6 Отговор

    До коментар #26 от "Летописец":

    14 000 са жертвите от двете страни- щото Путин прати чеченците на Кадиров и Вагнеровци да колят и разстрелват в зелени дрешки. И съвсем доскоро разни "хуманисти" русофили им се радваха и се заканваха те с кланета да надвият украинската съпротива! Направил съм скрийн- шотове, както и на онези, които щяха Белене да възраждат. Така съветва военен историк - нека се знае кой какво е акламирал! Съветвам разумните цивилизовани хора да го правят, за да не се забрави кой за какво милее. Щото после се оправдават, че "времето било такова"
  • 55 чичо

    4 8 Отговор

    До коментар #50 от "И аз да кажа":

    Завладяването на новият свят(АМЕРИКИТЕ,АВСТРАЛИЯ),КОЛОНИЗИРАНЕТО НА,АФРИКА,ИНДИЯ и др, е минало с РОЗИ И БЛАГА РАКИЯ БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ НАСИЛИЯ УБИЙСТВА И ТЕРОР НАД КОРЕННО-ТО НАСЕЛЕНИЕ .Извършили са го сигурно руснаците и по точно на Путин прапрапра и още прадедо му.
  • 56 Прав си, да кажем цялата истина

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от "ВСВотСАЩ":

    През 1386г. се създава Полско-литовско кралство, което през 18в. е превзето от Руската империя, Прусия и Австрийската империя.
    Близо 2 Века Рууснаците издевателстват над поляци и литовци, като те имат статут на крепостно население. Всяко едно въстание е било последвано от клане.
    Държавата на двата народа се възражда през 1918г., като прогонват последователно руските имперски войски, а след това и болшевишките орди, като ясно заявяват, че искат независимост.
    Геманци и руснаци отново вероломно си поделят територията на Полша през 1940г.

    Коментиран от #61

  • 57 Антикомунист

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Народния съд е черно петно за страната ни извършено от сатанинските комунисти ,а покрай него и на хиляди от интелигенцията ни
    Сатанинския комунизъм не успя ,защото рано или късно доброто побеждава ,а на тези които все още подкрепят тези антихристи ще им кажа че на прага на смърта антихристи няма !
    Чудовища като Сталин , Берия и ..... Вече получиха своята награда !
  • 58 Другарят

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Болшевиките, нямат статут на редовна армия, а нахлуването им в суверенна Полша се считс за тероризъм. Въпреки това, пленените болшевики са вкарани в военнопленнически лагери, където поляците се надяват да ги разменят за свои войници и политически затворници в Русия, но Ленин, заявява, че няма интерес от тяхното освобождаване. Все пск година след тяхното пленничество оцелелите са освободени, като част от тях се заселват в днесна Литва.
  • 59 Морския

    12 2 Отговор

    До коментар #52 от "Айде бе":

    Сталин е уморил от глад около 9 милиона украинци които не са искали доброволно да им национализират земята

    Коментиран от #63

  • 60 Оня

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "През 1877 не е имало Окраина":

    Ако поляците бяха фашисти нямаше Хитлер да нападне първо тях ,и от там да започне 2 Св. война !
    Още по времето на соца ,ако комунистите нарочеха някой ,го обявяваха за фашист ,и по този начин избиваха невинни ,явно и ти си същия антихрист ;
    Поправи се и нека бог ти прости!
  • 61 ВСВотСАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Прав си, да кажем цялата истина":

    Прочети историята на Полша:

    "В периода 1605-1610 г. поляците на два пъти окупират Москва и открито посягат към руския трон. Водят войни и с Швеция и Турция, но това отслабва ресурсите на държавата.В средата на 17 век въстанието на казаците, водени от Богдан Хмелницки, дава началото на т.нар. потоп, продължил до 1699 г. През този период Полша води войни с Османската империя, Русия, Швеция, Трансилвания и Бранденбург-Прусия, в които губи около 1/3 от населението си (като процент от населението повече, отколкото през Втората световна война). През следващите 80 години отслабването на държавата води до зависимост от Русия. Именно поради тази причина последвалият 18 в. слага край на Полша - една от великите сили на Средновековна Европа. Събития, довели до краха на Полша: 1772 г. - т.н. Първа подялба на Полша, извършена от Прусия, Русия и Австрия.
  • 62 🐘🐘🐘

    3 3 Отговор
    Разстрела е извършен при неизбежна самоотбрана . За всичко са виновни фашистите . Русия е най миролюбивата страна в света . Всичко казано официално от руснаците е неуспорима истина , което неизменно се потвърждава от времето . Путин никога не лъже
  • 63 Друид

    1 5 Отговор

    До коментар #59 от "Морския":

    Неправилното разпределение на порционите от големите градове в Украйна към малките населени места са създали глада в Украйна. Проблемът е в местното управление. Не централизираното. Централизираното управление е извършило своята дейност но местното управление не е свършила своята дейност. Проблемът си остава в Украйна. Украинската власт. Тя е предизвикала масовият глад.
  • 64 Божеее,

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "През 1877 не е имало Окраина":

    Нема такава наглост!!!Сега и поляците ли станаха фашисти?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания