Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 07:45 6 841 56

Шпионите от ФСБ не знаели за намеренията на Путин в Украйна

  • русия-
  • рамзан кадиров-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война

Рамзан Кадиров, чеченският лидер и съюзник на Путин, е бил на ръба на откровен конфликт с руснаците, след като неговият "отряд убийци", изпратен да убие президента Зеленски, беше унищожен от украинските сили

Шпионите от ФСБ не знаели за намеренията на Путин в Украйна   - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шпионите в небезизвестната организация за сигурност на Русия, ФСБ, са държани в неведение относно плана на президента Путин да нахлуе в Украйна, според агент, който описа войната като "пълен провал", който може да се сравни само с разпадането на нацистка Германия.

Доклад, за който се смята, че е направен от анализатор от ФСБ - агенцията наследник на КГБ, руските жертви на конфликта вече може би наброяват 10 000 души. Руското министерство на отбраната признава смъртта на само 498 свои войници в Украйна.

В доклада се казва, че ФСБ е обвинена за провала на инвазията, но не е била предупредена за това и е неподготвена да се справи с последиците от осакатяващите санкции.

Доносчикът от ФСБ добавя, че никой в ​​правителството не е знае истинската цифра на загиналите, защото „загубихме контакт с големите поделения“.

Той казва, че на служителите на ФСБ е било наредено да оценят ефекта от западните санкции, но им е казано, че това е хипотетично упражнение. "Трябва да напишете анализа по начин, в който Русия излиза победител... в противен случай ще бъдете разпитвани заради това, че не сте свършили добра работа. Изведнъж това се случва и всичко се свежда до вашия напълно безпочвен анализ."

"Ние действаме интуитивно, въз основа на емоциите, нашите залози ще трябва да се повишават все по-високо с надеждата, че изведнъж нещо може да се случи за нас. Като цяло обаче Русия няма изход. Няма варианти за възможна победа, само поражение", допълва още агентът, цитиран от The Times.

В писмото се казва, че Рамзан Кадиров, чеченският лидер и съюзник на Путин, е бил на ръба на откровен конфликт с руснаците, след като неговият "отряд убийци", изпратен да убие президента Зеленски, беше унищожен от украинските сили.

Дори Зеленски да бъде убит, се казва в доклада, Русия няма да има надежда да окупира Украйна. "Дори при минимална съпротива от украинците ще ни трябват над 500 000 души, без да се включват работниците по доставките и логистиката."

Анализаторът казва, че SVR, службата за външно разузнаване на Русия, се опитва да "изрови мръсотия", за да твърди, че Украйна е създала ядрени оръжия - претекст за превантивен удар.

Документът от 2000 думи е публикуван от Владимир Осечкин, руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net.

Христо Грозев, експерт по руските служби за сигурност, казва, че е показал писмото на двама служители на ФСБ, като и двамата "без съмнение, бяха наясно, че написано е от техен колега".

Грозев, който съобщи самоличността на агентите, отровили Сергей Скрипал в Солсбъри чрез разследващия уебсайт Bellingcat през 2018 г., казва: "Преди Украйна е изпращала фалшиви писма на ФСБ като опит да променят мнението на врага. Това писмо обаче изглеждаше различно. То идва чрез реномиран източник (Осечкин) и е много по-дълъго, отколкото фалшификатор би избрал да го направи."

ФСБ се ръководи от Александър Бортников, довереник на Путин. Двамата се познават от 70-те години на миналия век, когато са служили като офицери на КГБ в Ленинград. Синът на Бортников, Денис, е председател на банка VTB и е сред санкционираните от Обединеното кралство.

Войната, се казва в писмото, е получила "временен срок" до юни, защото дотогава руската икономика ще се срине. "Напоследък почти не спя, работя през цялото време, и имам мозъчна мъгла", пише източникът. "Може би е от преумора, но имам чувството, че съм в сюрреалистичен свят. Кутията на Пандора е отворена."

Авторът казва, че не може да изключи международния конфликт и че очаква "някакъв шибан съветник да убеди ръководството" да изпрати ултиматум на Запада, заплашващ война, ако санкциите не бъдат премахнати.

"Ами ако Западът откаже?", пише той в писмото. "В този случай не мога да изключа, че ще бъдем въвлечени в истински международен конфликт, точно както Хитлер през 1939 г. Нашата позиция е като Германия през 1943-44 г., но това е нашата изходна позиция."

Безпокойството нараства в Русия, изразено от сенатор, чийто покоен съпруг някога е бил наставник на Путин.

70-годишната Людмила Нарусова е съпруга на Анатолий Собчак, първият демократично избран кмет на Санкт Петербург, който издъхва при мистериозни обстоятелства през 2000 г., когато Путин се издига до президентския пост. Тя признава за огромния брой руски жертви, като казва, че от една рота от 100 наборници само четирима са оцелели.

Тя също така потвърждава, че наборниците са били принудени да подпишат договори, задължаващи ги да се бият в Украйна.

Дванадесет месеца военна служба е задължителна за руските мъже на възраст между 18 и 27 години. Комитетът на войнишките майки на Русия заяви миналата седмица, че много войници са били подведени да се зачислят. Било им казано, че се отправят към границата за учения, казва групата, но договорите им били променени, за да се включват в конфликта.

"Вчера от бойната зона в Украйна бяха изтеглени военнослужещи, които бяха принудени да подпишат договор. От стотина мъже останаха живи само четирима", казва Нарусова.

Миналата седмица тя сподели пред "Дожд" - независим телевизионен канал, че мъртвите руски войници в Украйна лежат "непогребани, среди диви, бездомни кучета, гризящи телата им, а в някои случаи не могат да бъдат идентифицирани, защото са изгорени".

"Не се идентифицирам с онези представители на държавата, които говорят в полза на войната", казва тя. "Те изпълняват заповеди, без да се замислят."

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    78 32 Отговор
    2 седмици ако е провал, какво ли е 20 години сащ в Афганистан

    Коментиран от #14, #34, #40, #53

  • 2 Паисий е жив

    65 22 Отговор
    Знаем, знаем,....., руснаците с желия си петрол, злато, никел, алуминии, титан и паладии са обречени. Ние сме спасени!

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    39 45 Отговор
    "според агент, който описа войната като "пълен провал", който може да се сравни само с разпадането на нацистка Германия."
    И защо за това, че пъкленият план на Путин не е довел до светкавични резултати и победа на Русия,трябва да се плаща с разрушения на градовете, домовете на хората, хиляди убити от мирното население/ жители?
    Няма оправдание на нечовешкото зверство на руския нашественик

    Коментиран от #10

  • 5 КГБ

    26 17 Отговор
    Този същият бивш агент на КГБ каза, че Русия може да издържи икономически до месец юни.
  • 6 ФАБ-500

    53 14 Отговор
    Секретно пък вие знаете пълни смешки
  • 7 WhiteNoise

    42 11 Отговор
    пред "Дожд"... ахахаха ама моля ви се. Се едно Паси-то да е казал нещо и то да е вярно :)
  • 8 Пенсионер

    18 30 Отговор
    Анализаторът казва, че SVR, службата за външно разузнаване на Русия, се опитва да "изрови мръсотия", за да твърди, че Украйна е създала ядрени оръжия - претекст за превантивен удар.
    Това е твърдение от руска шпионска организация. И това доказва, че разпространяването от путинисти за лаборатории в Украйна за биологично и ядрено оръжие е лъжа! Риснаците търсят каквото и да е нещо да оправсята фашистката си война

    Коментиран от #27

  • 9 Ротшилд

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "Смешници":

    Какво не харесваш на медиата ми?
  • 10 Госпожо

    36 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Моля, в 2 изречения да защитите действията на украинската армия и десни формирования в донбас и източна украйна последните 8 години. За другото съм съгласен - всяка агресия довела до смъртта на хиляди трябва да бъде осъждана. Всяка!!! Проблемът е, че света пропусна да осъди предхождащите убииства. Дано войната приключи скоро. Тя не е в интерес на русия, украйна и европа!

    Коментиран от #17, #23, #52

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пипо

    23 2 Отговор
    С две думи ,,доносчикът", упоменат в статията, се жалва,че бил държан в неведение за предстоящите събития.
  • 13 Българка

    12 22 Отговор
    Не мога да оправдая насилията в Донбас и убийствата. Няма оправдание за убийства! Но за 8 години , 2920 дни в Донбас са загинали по-малко от 4 000 миирни жители, а сега за 12 дни жертвите са повече от 20 000. Как да слагаме знак за равенство? Цифрите говорят. И в ООН са разглеждали искане на Русия да се обяви случващото се в Донбас за геноцид , но ООН се произнесе, че такива доказателства няма. Кръв не се измива с потоци от кръв. Няма оправдание за убийства и разрушения
  • 14 Иван

    14 24 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    Русия за две седмици изгуби 4 пъти повече войници в Украйна, отколкото САЩ в Афганистан за 20 години…

    Коментиран от #26, #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сороснерес

    21 6 Отговор
    публикуван от Владимир Осечкин, руски правозащитник...все едно чувам нашите соросоиди..
  • 17 Иван

    8 16 Отговор

    До коментар #10 от "Госпожо":

    Стеахитна логика. Дори да приемем, че си прав, а не си, руската армия нанесе и отнесе стотици пъти повече разрушение и унищожение. Жертвите на Русия са пъти повече…
  • 18 Ал Бунди

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "Паисий е жив":

    Така де. И сега, след тази помощ за развитие на руската икономика, руския народ най-после ще забогатее. Гледам че и днес точат яко богатства от банкоматите, а Масковский ЦУМ е като да е минал ураганът Катрина. Еееех..какво светло бъдеще с розови облачета се е задало за братушките. Аз отивам там. Айде бе, другари. С групов билет ( че да ни излезе по-евтинко) да влизаме в това бъдеще..аз тръгвам.
  • 19 ле ле

    22 7 Отговор
    моля тези платени публикации да са по-кратки...и бъдете по-кротки...сънувате кошмари и после пишете глупости..

    Коментиран от #29

  • 20 пьешу

    17 1 Отговор
    "за който се смята" хайли лайкли и олмост съртънли... анатолiй стайл... не ви ли е срам, бре?
  • 21 Хахаха

    14 4 Отговор
    поредната пропаганда
  • 22 NNN

    9 17 Отговор
    Милите руски тролчета, ритат до последно:)))
    Спокойно и на вас ще ви дойде времето;)

    Коментиран от #33

  • 23 да бе

    5 18 Отговор

    До коментар #10 от "Госпожо":

    ДНР и ЛНР, както и крим са насилствено отделени от ихтамнети, изпратени от русия. всичко, което се случи след незаконната окупация на крим и донецк и луганск, е по вина на русия. ето ти 2 изречения
  • 24 Некой си

    23 1 Отговор
    В медиите упорито се пробутва тезата, че Путин сам решава от днес за вчера какво да прави, кого да нападне или кого да убие.
    Явно обществото е тотално вдебилено, след като смята, че един човек може сам да планира, организира, проведе и ръководи военноикономическа операция от такъв мащаб.
    И ФСБ дори не подозирали.
    И ЦРУ изобщо не са очаквали.
    За ДАНС е ясно - те имат други приоритети.
    Само да питам... ОТНОВО - защо Израел вече втора седмица МЪЛЧИ???

    Коментиран от #25, #30

  • 25 да ти кажа

    6 12 Отговор

    До коментар #24 от "Некой си":

    Ами стои и гледа сеир- руския резил. Прост е отговорът на твоя вАпрос.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Взимай си аповете

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пенсионер":

    за опресняване на паметта и ще ти просветне.
  • 28 5483

    6 0 Отговор
    Източник DW
  • 29 Осигуряват медиен комфорт

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ле ле":

    на наЩе хора. Трябва да са лоялни с господаря, че ще има инак санкции.
  • 30 5483

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Некой си":

    Нещата не са прости: Израел мълчи, Турция не налага санкции, Китай потрива ръце, Германия изключва газ и петрол от санкциите, България казва, че не може без руски петрол, че и газ..
    Да не подценяваме Путин и САЩ, да не ги и надценяваме
  • 31 миротиш

    7 0 Отговор
    Абе тъпанар,служителите могат да дават интервюта,не агентите

    Коментиран от #42

  • 32 Обективно

    12 1 Отговор
    Прочетох до половината и ми стана обидно за колко тъпи ни мислят, че да мине тази партенка! Все пак ги разбирам опитват се да спечелят на блатото на дезонформацията и пропагандата! Вдички руски официални източници на информация са блокирани и могат да си пишат, каквото си искат!
  • 33 Ами ако дойде вашето?

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "NNN":

    Какви ще ги мелиш тогава? Или сега лапаш на шорош грошовете, а после ставаш пръв путинофил. Не казвай "хоп", преди да си прескочил.
  • 34 Иванушка

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    "....2 седмици ако е провал..." - целта не е била да се разрушава Украйна из основи, а да се махне Зеленски и постави удобен човек. Основната Грешка - Володята е разчитал всичко да приключи за два-три дена максимум, като е смятал че руската диаспора ще подкрепи Операцията с митинги, протести. И това е могло да бъде организирано със съответните служби и канали. Уви Операцията се изроди в нечовешка война, Светът скочи срещу Русия и сега незнам какъв е следващия ход - пълно изселване на украинци или Ядрен бутон. Откъдето и да се погледне Володята се надцени, избърза фатално и профука 20г възход и укрепване на Русия. Битките се печелят от войници, а войните от Дипломати.

    Коментиран от #36, #38, #44, #56

  • 35 Ако това е Вярно

    2 2 Отговор
    Това е декларация на службите в Русия че, не участват в тази война, следваща стъпка ще бъде т.н. поворот или ще се извъртят и ще се обявят против, от там нататък ..знаете войната ще свърши за ден.
  • 36 хихи

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка":

    ами, защо не е платил на протестиращите!? По-евтино щеше да му излезне, много по-евтино!
  • 37 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    РУСВЕСНА, collonelcassad , МАЙОР И ГЕНЕРАЛ ,
    .... НА ТЕЛЕГРАММ ... РУСКИ САЙТОВЕ
    .... ДА ИЗБРОЯ НЯКОИ ОТ КАНАЛИТЕ ПО КОИТО ВЪРВИ ИНФОВМАЦИЯ ОТ ФРОНТОВИ КОРЕСПОНДЕНТИ
    ..... БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ СЕ ХРАНЯТ И ТЕ ОТ ТЯХ
    ... И ЛЪЖАТ ЯКО
  • 38 1212

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка":

    Ако зеленски беше проблема, щеше да бъде история без дори да има война или няакой да разбере. Проблема с тази война е че, нагласена. И това е огромен проблем защото причината е самата война не става дума за Зеленски, дали е имао други сигнали за вътрешни промени в Русия заплашващи статуквото или нещо друго се е случило, никога няма да разберем.
  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    МОЛЕТЕ СЕ РАМЗАН КАДИРОВ ДА НЕ ПРОЧЕТЕ
    ТАЯ СТАТИЯ
    .... ... ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ЛИЧНО ДА ИСКА ИЗВИНЕНИЯ ОТ АВТОРА ...
  • 40 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    1во: Не беше само САЩ; 2ро: Нямаше санкции срещу тях. Те си повтарят вкупом, че черното е бяло и понеже са повече.....така си върви света от време оно.

    не знам не го ли виждат хорат по свта и да кажат стига на измислените икономики с трилиони дългове на сащ.
    но понеже светвна валута е долара,, те не може да фалират. просто си печатат трилиони и това е .
  • 41 РУСНЯК

    1 4 Отговор
    Поредният фейк
  • 42 Милена Станчева

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "миротиш":

    Браво на Президента на Братска Русия господин Путин.
  • 43 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Иване, не се напъвай. Гледай какво може да напрвавиш за България.

    Западът , за който се изказваш, се е доказал като лицемерен и алчен!
    Просто погледни историята назад - инквизиции, покръстване, колонизиране на чужди земи, избиване на индианци, завладяване на част от мексико и ред щати, заплашени от война.... сега е същото, Иване.
    Само методите са различни - икономически и пропагандистки, вместо с армии. Просто така е по-евтино. Целта остава същата - ограбване в полза на западните демократични общества.
  • 44 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка":

    Противоречиш си .Назови един западен дипломат на нивото на Лавров,Небезня (войната ще бъде спечелена от дипломатите).
  • 45 спокойно

    1 0 Отговор
    Е, не можах да прочета до край това произведение под формата на статия поради липсата на всякакъв смисъл.
    Поздравявам успелите да го направят, и моите съчуствия към здравия разум.
  • 46 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    Това е партенка тва писмо - всеки професионалист знае какво е КУТИЯТА НА ПАНДОРА - дори аз отпратен в 1991 от родната ни армия като ненужен шифровчик и не го използва В НИКАКЪВ ДРУГ СЛУЧАЙ НИКЪДЕ НИКОГА ТОВА СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ
    Кутията на Пандора е СТРАТЕГИЧЕСКИЯ АРСЕНАЛ ОТ ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ и нищо друго и по никакъв друг повод служител професионалист НЯМА ДА ИЗПОЛЗВА ДУМАТА КУТИЯТА НА ПАНДОРА Е ОТВОРЕНА - нито случайно нито не

    Коментиран от #48

  • 47 Фейк новина !

    0 0 Отговор
    Фейк новина !!!!!
  • 48 Бат Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бат Мишо":

    И професионалистите дето са правили оценка на писмото дали е фалшиво и го оценят като истинско СЛЕД КАТО СА ПРОЧЕЛИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА Е ОТВОРЕНА - да им давате по 1 руска лопата 4 номер от 11 стая и да ходят на бостана да копат щото са позор за пагона

    Коментиран от #50

  • 49 Слава на Украйна

    3 1 Отговор
    рассия ке падне!
  • 50 Бат Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Бат Мишо":

    казвам ви съвсем НАИСТИНА като бивш ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ - като шифровчик - запознат бегло от филмчета как действат оръжията за пробиване на озонов слой , смърността на сибирската язва 98 % до 4 часа от эаразяването и 400 500 хилядите тона от сяко БОВ коет се сетите дет имаха на склад зарин зоман табун антракс фосген и т н и тн и психотропните им оръжия аретен 10000 бойни глави водородни - САМО КАТО МЯРНА в шифрограма КУТИЯТА НА ПАНДОРА - косата ми е дигала фуражката
    А да прочета и че е ОТВОРЕНА и да съм още жив и да кажа че тва е ИСТИНСКО ПИСМО въобще тес хора нямат място в армията ни
  • 51 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    Загубите в жива сила и техника се докладват след края на боя на следващ нагоре командир НЕЗАБАВНО ПО ВРЕМЕ НА БОЯ или след края на стрелбата при нарушена свръзка от пеши куриер
    Незнание на число загинали каквото се претендира че е в Руската армия е НЕВЪЗМОЖНО а и в която и да е армия ДАЖЕ В ТАЯ НА АТИЛА ХУНА загубите са се знаели до края на другия ден -и цялото писмо е миризлива партенка
    Приработещи Джи Ес Ем и и ние дето следим нашия професор залостен в маза в Киев ни се обажда по СКАЙП в ефир на БНТ и знаем колко билетчета за влака е купил и в колко часа му е влака за Бг
    НО ПУТИН ЗАГУБИЛ ВРЪЗКА С ГОЛЕМИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ И ЗАГУБИТЕ ИМ СА НЕИЗВЕСТНИ ма вяяяяяяяярно ли или звездите ви го говорят
  • 52 1111

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госпожо":

    В Донбас и Луганск никога не е имало опити за отцепване, това е Украинска територия, но след като Украинците свалиха правителството си, което бе назначено от Кремъл и поискаха прозабадно бъдеще далечот Москва, Руснацисе освирепяха, веднага след това анексираха Крим, но Украйна спря веднага водата за Крим след което в Донецк и Луганск руснаците пратиха професионални войници, които свалиха руските униформи, облякоха цивилни дрехи и въоръжени влязоха в Луганск и Домбас и започнаха терористични акции срещу Украйна уж че месното население е възстанало и иска да отцепи територия от Украйна за да си направят независими държави. През целите тези бойни действия там Украинската армия се бие с руски наемници. То е все едно да влязат турски войски преоблечени с цивилни дрехи и въоръжени от Турция и да се опитат да обявят че отцепват южна България и си правят независима република, нормално е Българската армия да влезе в сражения с тях, за да не им позволи отцепването на българска територия, това всъщност правеше украинската армия в Донбас и Луганск.
  • 53 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    А какво ли е СеСеСеРе в Афганистан? 😅😅 Русороб, царят е гол. Спускай кепенците и обратно в канала.
  • 54 хитлер беше прав

    2 1 Отговор
    онея там са под4овеци
  • 55 Тръмб

    1 0 Отговор
    Ама от къде да знаят?!? Той байдън няма и година повтаря, кога и къде ще нападнат! За толкова кратко време, какво може да се разбере?!?
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка":

    Твоят "Володя" погреба РОССИЯ, а от гроб не се излиза.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания