Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 11:27 2 657 23

В Русия: Америка е далеч и ще помогне само на думи

  • русия-
  • сащ-
  • санкции-
  • война-
  • украйна-
  • газ-
  • нефт

Западът създаде илюзия за единство и здрава коалиция по въпроса за отношенията с Русия

В Русия: Америка е далеч и ще помогне само на думи - 1
Снимка: Shutterstock

Рекордните цени на енергоносителите охладиха страстите на европейските политици и ги накараха да преразгледат мненията си за евентуален отказ от руските ресурси, пише "Известия" в материал за санкционния натиск на Запада върху Москва след инвазията ѝ в Украйна, пише БТА.

След решението на САЩ да спрат доставките от Русия първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че Старият свят няма да се включи в ембаргото. Още преди това цената на априлските газови фючърси наближи 4000 долара за хиляда кубика. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че без руски горива засега не може да се гарантира енергийната сигурност на Европа. Междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви, че при отказ от ресурсите на Русия цената на петрола може да скочи на 300 долара за барел. И подчерта, че Москва си оставя правото да спре "Северен поток-1". Това според експерти ще изправи света пред глобална икономическа криза, ще донесе на Европа рецесия и риск от разпадане на ЕС, предупреждава вестникът.

Още новини от Украйна

Западът създаде илюзия за единство и здрава коалиция по въпроса за отношенията с Русия. Но стане ли дума за енергетиката, проличава, че коалицията всъщност е твърде крехка. Защото различни страни, компании, бизнеси и политически групи гледат различно на търговията с Москва, посочва пред "Взгляд" финансовият експерт Станислав Митрахович. "Бунт в системата", коментира той. Великобритания зове за отказ от руския газ, но тя самата го купува; Дания каза, че няма да подписва нови договори, но няма да къса и старите, които са в сила до 2030 г. Изявленията на лидери като Шолц за отказ от антируски санкции намалиха ентусиазма на спекулантите и цените не са толкова фантастични, колкото би могло. Това показва, че европейските лидери се страхуват да заложат всичко на карта. ЕС не може да допусне мощен удар по европейската промишленост - иначе тя просто ще се измести в Китай, обяснява икономистът.

Русия дава на ЕС 30 процента от петрола и 40 до 100 процента от газа според конкретната страна. За европейците "ще е проблематично да се откажат от това. Всъщност направо невъзможно", твърди "Свободная преса". "Америка е далеч и ще помогне само на думи. А те няма да те стоплят, нито ще ги заредиш в резервоара" на колата, допълва всекидневникът. Вашингтон и Брюксел признават, че напразно са си стреляли в крака със своите санкции. Брокери предупреждават, че световната икономика може да остане без никел, защото Русия е сред най-големите световни доставчици на този метал. Значи глобалната промишленост ще бъде лишена от неръждаема стомана и ще спрат десетки хиляди заводи по цял свят - от Япония до Съединените щати, алармира "Свободная преса" в друг материал.

Цените на суровини като петрола, никела, алуминия и др., които зависят от доставките от Русия, се движат около дългогодишни, дори исторически максимуми, констатира "Комерсант". В близко бъдеще суровините ще продължат да поскъпват, прогнозират аналитици, цитирани от изданието. Според експерта Артьом Майоров потребителите ще трупат резерви от суровини, за да се застраховат срещу санкции за доставки от Русия, и това ще държи цените високи. В по-дългосрочна перспектива обаче цените ще паднат, тъй като пазарът дори в случай на дефицит се стреми към балансирано, макар и високо ниво. "Това става чрез разрушаване на търсенето или увеличаване на добива с оглед привлекателната конюнктура за суровинните компании", допълва инвестиционният специалист Виталий Громадин.

"Сега едва ли може да се каже, че цените на суровините са фиксирани в договори и няма да се преразглеждат", уточнява колегата им Алексей Антонов. Цялата тъкан на международната търговия се пръска по шевовете, износителите няма да подминат изникналия шанс за печалби, а и държавата няма да одобри подобна щедрост - да се продават суровини на старите цени, разсъждава той. Санкциите на Запада не успяха да сломят нито Иран, нито Венецуела, нито Северна Корея. Още по-малко ще успеят да сломят Русия, заявява в заглавие "Комсомолская правда".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ястерибичета от Козяк

    40 5 Отговор
    Важното е да помогне на нас с по някоя къща у Флорида, за останалите, кучета ги яли.

    Коментиран от #10

  • 2 шано

    7 6 Отговор
    тра ла ла
  • 3 Емил

    8 41 Отговор
    Празни надежди на примитивни хора! Да разчиташ на глупостта на другите е най-глупавото! Светът е ЕДИНЕН срещу Империята на злото!

    Коментиран от #11, #19

  • 4 Иванушка  🇷🇺

    31 7 Отговор
    РУСИЯ ✌Z✌

    Коментиран от #7

  • 5 Майна

    30 3 Отговор
    Спрете газа..., Човеците трябва да се освободят от ГЛОБАЛИСТИЧНИТЕ си правителства..САМО КОГАТО НЯМАТ ИЗБОР, ТОГАВА ЩЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ, ЩОТО ВСЕ ОЩЕ СПЯТ..

    Коментиран от #21

  • 6 Гост

    45 2 Отговор
    Поздравление за написалата статията ! Разумът започва да надделява , над емоциите ?
  • 7 Славаьма Русия 🇷🇺

    38 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    А краварите се банкрут!
  • 8 пьешу

    38 4 Отговор
    "Цените на суровини като петрола, никела, алуминия и др., които зависят от доставките от Русия" - нали от това идват всички мераци за "демократизиране на русия... да се доставя на цени, които на баш демократите им отърват. но, както казва ввп: "няма да дочакате!" ;)
  • 9 Дойч..... Веле

    33 4 Отговор
    Путин е пич
  • 10 Gucci x Balenciaga

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "ястерибичета от Козяк":

    Абе съгласна съм с теб на половина, ако се замислиш не виждаш ли че става на въпрос за геноцид на бившия СССР, засилва се омразата изобщо към руско говорящи .Тези градове които изравниха с земята на дали скоро ще се възтановят или никога .И двама луди с власт които не слагат край на войната, народа им страда те не че някога са били доволни сега ще са по зле изобщо картинката е грозна я се постави на тяхно място

    Коментиран от #16

  • 11 кнаус 485

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Единен,ама колко да е единен.....свали си розовите очила бе човек....
  • 12 БгРеалност

    3 20 Отговор
    с руснаците само взаимно изгодна търговия, никакви илюзии за приятелство и пр алабализми, продаваме оръжия на който ги иска, купуваме газ и нефт, стига русофилия, никой на никого не е длъжен !!!

    Коментиран от #14

  • 13 пьешу

    33 3 Отговор
    "Санкциите на Запада не успяха да сломят нито Иран, нито Венецуела, нито Северна Корея. Още по-малко ще успеят да сломят Русия" - мдам... препоръчвам на всички "доктори", "професори" и пр., които се из.х.ождат тук безспир, да прочетат внимателно това и за домашно да го препишат 100 пъти. поне. :D

    Коментиран от #23

  • 14 наблюдател

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "БгРеалност":

    да те изненадам: бизнесът си е бизнес. но има дългове, които не се измерват с парици. капиш?
  • 15 Ми да

    12 0 Отговор
    Прави са само приказки
  • 16 Кака Сийка

    36 1 Отговор

    До коментар #10 от "Gucci x Balenciaga":

    Виждала ли си Грозни в Чечения ? От пълна разруха,града и държавата имат такава инфраструктура,мечта за софиянци! Имам чувството,че ние сме били във война.Навсякъде мизерия !
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 29 Отговор
    В момента америка има ЯО точно на 40минути път от москва....гледам ,че Лудинофилите не се притеснявате и не сте им обявили война....А,от украйна се уплашихте ..само от мисълта,че може да създаде........никой не казва,че санкциите ще са леки за европа...За нас ще са ужасно тежки,но за вас ще са пагубни-лудофили.когато ви унищожат пак ще се върне старото положетие,но без вас!човек или хора,които заплашват живота на земята трябва да бъдат ..както говорите вие лудофилите-унищожени!!!
  • 18 чифута

    7 1 Отговор
    Всичко в Европа, а и в света, зависи от настроението на б. борисов. И от настроението на един друг, на него му забравих името.
  • 19 Животинския пазар

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Ела да си купиш едно магаре от нас за да има с какво да ходиш на работа.
  • 20 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Аз ,не съм в ЕС,не съм в НАТО !!.Аз съм в България,Европа .Сащ да се махат от България.Киро ,тъпото също!!.
  • 21 Фермер

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Войната не е срещу Русия,а е срещу свободния свят(обикновенните хора).Глобалистите искат да унищожат икономиките и да ни направят роби.Всичко да е скъпо и да не можеш да си го позволиш.
  • 22 Благодаря

    5 1 Отговор
    Г-жо Атанасова, благодря за обективната статия.
    Спорна и успешна работа.
    пп. заради статии като тази, не съм спрял напълно да чета факти.бг

  • 23 Запада

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "пьешу":

    Хахаха Иран, Венецуела, Северна Корея!
    И става ли нещо от тия държави олигофрен, същото я чака и Рашата!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания