Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Март, 2022 14:05 4 614 44

Смелите руснаци, които протестират срещу Путин

  • война-
  • русия-
  • руснаци-
  • смелост-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • цензура-
  • протести

В Русия човек е изправен пред ужасен избор: да имаш обречено бъдеще или да избягаш, рискувайки да се превърнеш в страхливец в очите на онези, които излизат на протест

Смелите руснаци, които протестират срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на руската война в Украйна много руснаци излизат на протести, въпреки свързаните с това рискове и опасности. Една от протестиращите е илюстраторката Светлана (името е променено) от Санкт Петербург. В социалните мрежи доскоро тя е публикувала най-вече снимки на своите картини. От началото на войната обаче на профила ѝ могат да бъдат открити публикации, изразяващи отчаяние - политически коментари на черен фон.

Светлана не е активист, но е била няколко пъти на протести, например на тези в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Виждала е как Националната гвардия упражнява насилие над протестиращи. Въпреки че се страхува от това, наскоро Светлана решава да се включи в един от протестите срещу войната в Украйна.

Още новини от Украйна

"В Русия няма нормално възприятие на протест", казва тя. "Излизаш на улицата и после бягаш от полицията из целия град." За да избегне арест по време на протест, Светлана се придържа към някои правила: старае се да е в средата на тълпата, защото опитът показва, че по-често се арестуват хората, които са в предните или задните редици.

Солени глоби и затвор

По информация на руския независим медиен проект OVD-Info, от 24 февруари насам на протести срещу войната са били арестувани вече около 13 000 души в над 140 руски градове. Съобщава се и за прекомерна употреба на сила от полицаите, които са използвали палки и електрошокови пистолети. Протестиращите рискуват да получат огромни глоби и да бъдат повдигнати съдебни обвинения. Дори хората, които излизат сами на улицата с плакат, може да бъдат арестувани.

На 4 март руският парламент одобри нови мерки срещу "разпространяването на фалшиви твърдения за дейността на руските военни части". А какво точно се разбира под фейк нюз - това се определя единствено от властите. Според тях дори надпис "Не на войната" може да бъде възприет като "дискредитиращ руските въоръжени сили". А наказанията са сурови: до 1,5 милиона рубли (в момента това се равнява на около 10 000 евро) и до три години лишаване от свобода, а при по-тежките случаи - дори до 15 години затвор.

Руският социолог Григори Юдин смята, че Русия се превръща от авторитарен режим в тоталитарна държава. Той очаква масови репресии. Според Юдин новият закон за т.нар. фейк нюз може да прогони много от онези руснаци, които имат желание да протестират. Самият той е попаднал в болница, след като е получил мозъчно сътресение при полицейски побой на протест срещу войната на 24 февруари.

От протестите в Русия става ясно, че част от руснаците са против войната, но това далеч не е достатъчно, за да се промени ситуацията. Вече дълги години такива протести не водят до нищо и хората вече губят надежда, казва Григори Юдин.

Да остана или да избягам?

Анастасия (името е променено) е граждански активист от Москва и често участва в протести. Но тя е изключително разочарована от последния протест в центъра на столицата. "За мен това беше катастрофално. Никога не съм виждала толкова слаб протест в Москва. Група уплашени хора просто се разпръсна. Полицията арестува и прогони всички."

Въпреки това Анастасия не съди хората, които се страхуват да протестират. "Органите на реда в Москва имат огромна власт и хората се уплашени, че ще загубят работата си. Много от тях имат деца и задължения, не могат да си позволят да излязат на улицата. Вече нямаме права. Никой не може да гарантира, че ще бъдат спазвани. Аз просто вече съм загубила всичко, мога да поема риска и затова продължавам да протестирам", споделя активистката през сълзи. "Много малко са като мен." Анастасия е убедена, че един ден всичко това ще свърши и ще дойде ново поколение, което ще я попита какво е направила. Тогава тя ще има отговор.

Анастия е имала възможността да напусне Русия, но е отказала, защото иска да остане в Москва. Илюстраторката Светлана от Санкт Петербург обаче събира пари и силно се надява скоро да може да напусне Русия - докато това още е възможно. И за нея решението не е никак лесно. "В Русия човек е изправен пред ужасен избор: да имаш обречено бъдеще или да избягаш, рискувайки да се превърнеш в страхливец в очите на онези, които излизат на протест", казва тя.

Автор: Олесия Кузнецова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    41 35 Отговор
    Искат да са подлоги на чужденците като нас.

    Коментиран от #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ноам чомски

    11 4 Отговор
    света го бърка най-много юда и яхни,но само евреин ,познаващ гадовете-себеподобни ще избави света!
  • 4 Хахаха

    29 17 Отговор
    Дойче зеле
  • 5 Някой

    26 14 Отговор
    Смели, смели...... колко да са смели?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 100

    33 12 Отговор
    Има и честни и смели руснаци.
  • 8 Това не са

    25 17 Отговор
    руснаци.Пак фалш и измама.Пфууу.

    Коментиран от #20

  • 9 Опонент

    30 13 Отговор
    ✔Протестиращите рискуват да получат огромни глоби и да бъдат повдигнати съдебни обвинения.✔
    🔺Типично е при всяка НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА (накратко - нацистка) власт.🔺
  • 10 Волжка България

    33 11 Отговор
    Русия ще стане нормална и отворена държава когато православните християни престанат да се кланят на мумията ленин която стои балсамирана в мавзолея

    Коментиран от #12

  • 11 Пич

    25 22 Отговор
    Шубелиите от " Факти " , свалиха статията си , в която пишеха , че украйнците се настаняват в базите на НОИ , докато написах коментар ! Това да базите , за които плащаме ние , нали знаете !!! На някои от вас , помага ли му държавата с 1200 лв !!! Било за бременност , безработица , инвалидност , или друго ! Ако има , да се обади ! За чужденци има пари , за българи няма ! И то - нашите пари ! Ти да видиш !!!

    Коментиран от #33

  • 12 И час по-скоро

    21 12 Отговор

    До коментар #10 от "Волжка България":

    Да спрат да се прекланят пред все още живото си "божество".

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    не на войната да на МИРЪТ

    Коментиран от #43

  • 15 Един

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ти къде ше идеш?
  • 16 Relist

    35 14 Отговор
    Колко е страшно днес да живееш в русия
    И да ме молат , на колене да отида да живея там няма да отида
    Русия ще стана по лошо място за живеене от С . Корея
  • 17 WhiteNoise

    6 10 Отговор
    Труда на север възпитава и докарва любоффф към родината... да можеше и паси да вземат натам. да им чете вече на свещ какви хубави времена идат
  • 18 Волжка България

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "И час по-скоро":

    Този е излизал от бункера точно 3-ти веднъж на 9-май втори път на едикой си юни и трети път за разходка с еленовъда шойгу усамотени в сибирските гори
  • 19 Васил

    20 4 Отговор
    В Москва живеят 20 милиона даже 1 милион да излязат няма как да ги спрат въпрос на избор.
  • 20 100

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Това не са":

    Ти как разбра, че не са?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Rado

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Или Кирчо да въведе Путиновите закони и като протестират да се почувстват като в Русия и да изплащат глобата 5 години 🥶
  • 23 ПУТЬОР'ОБ

    13 9 Отговор
    Zиг Хайл ПУТЛЕР!
    ХУЙЛО-ШАЛОМОВ ЮБЕР АЛЛЕС!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Искаш ли да ми ду'хаш?

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Защо":

    БЕЗРОДНА мършо?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коя си ти

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    да казваш кой къде да ходи. Индивиди, които не плащат една стотинка данък да мълчат.
  • 28 Алекс

    13 12 Отговор
    В Русия населението е около 144 млн души. Сборът на протестиращите на улицата срещу войната по най-оптимистични данни е около 80 000. Е сами можете да пресметнете какъв символичен процент от населението на Русия не одобрява войната на Путин.

    Коментиран от #29, #32, #37

  • 29 КЛАУС М. И БРАТЯ ШЕНКЕР🤘

    11 8 Отговор

    До коментар #28 от "Алекс":

    „КОГАТО ОТ ПРАЗНИЯ БАНКОМАТ „ЗАДУХА ”ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРАТ КВО РЯДКО ЩАСТИЕ ГИ Е СПОЛЕТЯЛО”😀😀😀
  • 30 Блабла

    15 5 Отговор
    Относно опозиционерите, Навалний, "хората на изкуството" и т.н. които са против Путин.

    Навремето имаше един "художник" Петър Павленский и той беше заковал топките за паветата на Червения площад. Естественно много шум, много правозащитници и т.н. След 3 години запали входните врати на ФСБ. Разбира се в "тоталитарна" Русия, човекът веднага бе осъден... условно. Естественно за него се застъпват знайни и по-скоро незнайни "опозиционери" в Русия. Пишат се протесни писма до Путин, иска се помощ от западът и т.н. В крайна сметка, човекът на който виси условна присъде, успява да напусне ОФИЦИАЛНО Русия и да емигрира в Франция. И първото нещо което прави там е да запали вратите на Френската банка. Резултът естественно не закъснява. Демократична Франция осъжда него и жена му на 3 години ефективна присъда. Естественно всички моралисти и опозиционери в Русия, които до вчера го издигаха в култ се скриват е миша дупка и никой така и не се застъпи за него. Изводът е за вас.
  • 31 КЛАУС М. И БРАТЯ ШЕНКЕР🤘

    8 4 Отговор
    „КОГАТО ОТ ПРАЗНИЯ БАНКОМАТ „ЗАДУХА ”ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРАТ КВО РЯДКО ЩАСТИЕ ГИ Е СПОЛЕТЯЛО”😀😀😀
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Има да

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Жена ми взимаше около 2500 майчинство, защото се осигурява на реалната си заплата. Но масово хората не плащат данъци, хитреят и после чакат държавата да им плаща...

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 РУСИЯ СЕ НАДИГА

    7 5 Отговор
    ПУТЛЕР В ШОК
  • 36 ПУТЛЕРОСТАН

    6 6 Отговор
    ТИЯ РУСНАЦИ НЯМА ЛИ ДА СЕ СЪБУДЯТ....ТРЕПАТ СИНОВЕТЕ ИМ ЗАРАДИ КАХЪРА НА ЕДИН САТРАП
  • 37 нкщооо

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Алекс":

    алекс ти одобряваш ли войната
  • 38 WhiteNoise

    3 1 Отговор
    ааа ма то дойче зеле е било.... смех
  • 39 Сустеин

    3 0 Отговор
    Прави любов!не спеЦИална во.операция.ама като не може първото🤪
  • 40 Морския

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    За подлогите на Путин ли пишеш?
  • 41 ГОСТ

    3 2 Отговор
    А за смелите европейци кога ще пишите ,или не ви е наредено от горе.
  • 42 Неграмотният

    4 0 Отговор
    Смелите руснаци на знаят какво правят. Все още има хора, които не разбират какво се случва.
  • 43 Неграмотният

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Няма такива филми, Козлодуй. Ако искаш да се очистиш, ще воюваш.
    Тея приказки важат в средите на бялото братство.
  • 44 мнение

    1 0 Отговор
    Если пидорасам не нравится политика Путина., пусть уебывают !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания