Last news in Fakti

14 Март, 2022 15:52 2 082 32

Расте броят на украинските бежанци в Полша

  • бежанци-
  • украйна-
  • полша-
  • лвов-
  • полски-
  • война

Вече са над 1,7 милиона като голяма част пристигат с влакове директно от Лвов

Расте броят на украинските бежанци в Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Над 1,7 милиона са украинските бежанци в Полша. Една голяма част пристигат с влакове директно от Лвов. Гарата в полския град Пшемишъл е пълна с бежанци, които с влак и автобус се насочват към вътрешността на Европа, съобщават от nova.bg.

Екипът на телевизията среща Катя и 7-годишния ѝ син Игор докато чакат автобуса за Варшава. „Нямаше места за нас. Казаха да изчакаме следващия автобус”, споделя Катя.

Повече от 3 дни отнема на семейството, за да се придвижи от Днепетровската област до Полша. Пътят им минал през Лвов в деня на обстрелите.”Много силни сирени. Бяхме на гарата, когато чухме сирената. Синът ми много се изплаши. Включваха сирените и у дома. Но не толкова силни. Аз съм честна с него. Казвам му , че има война. Не е лесно да се пътува с малко дете. Капризничи, докато бяхме във влака. Иска да легне, а няма къде. Бяхме 18 души в едно купе. Къде да легне? Уча го да цени. Казвам му “на топло място ли си, нахранен ли си?”, споделя майката.

Жената е майка и на 22-годишен син, който остава от другата страна на границата.

„Одобрявам начина, по който реагира страната ми. Зеленски може и да е правил политически грешки, но това, което показа в ситуацията на война, аз го оценявам. Постоянно ни се поднасят изненади. Ако другите държави бяха реагирали по-твърдо - още когато ни отнеха Крим, може би щеше да е друга ситуацията. Сега се страхуват, ще има ли ядрена война… но ние обикновените хора искаме да живеем спокойно. Закрийте въздушното пространство, дайте ни шанс да се защитим. Германия казва ще ви дадем помощ, оръжия - няма да ви дадем. Америка по същия начин. Много ни се иска да сме си в нашата страна и да си живеем тихо и спокойно. И приятелски”, споделя Катя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    28 4 Отговор
    Да расте и все в хотели да ги настаняват и пари да им дават
  • 2 Хасан Кyрев

    56 7 Отговор
    Тази сутрин искам да попитам бежанците от Украйна - защо не казвате истината на народа ни? Все пак сте приютени и обгрижвани в нашата държава. Защо лъжете ежеминутно по продажните ни медии? То и вашите са такива - бълват случки отпреди пет, шест години. И всъщност от кого бягате? Нямате ли чест и достойнство да кажете в ефир истината.

    Истината е, че бягате не от Путин, а от вашия фашистки режим. Бягате от репресиите на многобройните си фашистките организации в Украйна и от зеленото човече - което е все пияно, дрогирано и непредвидимо в реакциите си? Или може би и вас купиха и ви научиха какво да говорите, кога да плачете?

    Коментиран от #7

  • 3 Случайно преминаващ

    43 4 Отговор
    Продължавайте да подкрепяте оня зеления и надали ще живеете спокойно
  • 4 SCH💿Nino Brown

    23 3 Отговор
    И броят на сводниците ще расте 🤟😉
  • 5 Руско-украинската чума

    7 16 Отговор
    ще залее Европа!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 SCH💿Nino Brown

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан Кyрев":

    Ти украинци, руснаци не можеш ги разбра то едно и също за мен разлика нямат .Сега им се падна да бягат в ЕС и хукнаха като луди тя войната е под предтекст 😉ще я вържат та ше цъфнат ,Кирчо да ги прати в бараките на нашите роми а на ромите да даде апартаменти на българите да вдигне заплатите ,ромски живот ги чака където и да избягат в Европа

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Осведомителните агенции

    6 18 Отговор
    съобщават че снощи е станал скандал между Путин и шойгу
    Скандалът е станал насаме и всъщност се е свеждал до това кога ще приключи войната
    Той го е твърдял че до 20-ти април всичко ще е свършено
    А Путин му се присмял и казал че трудно ще успее дори до първи май
    Още по-осведомени съобщили че скандалът е завършил миролюбиво и само са хванали бас за по 100 рубли

    Коментиран от #13

  • 9 Никаква разлика нямат

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "SCH💿Nino Brown":

    Един дол дренки са.
  • 10 полска работа

    20 4 Отговор
    Полша прехвърля украинските мигранти директно на Германия.Тя да му мисли.

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 11 Гост

    16 3 Отговор
    Има мнение че , бежанците са реципрочен отговор на ойропата , за санксиите ? Верно ли е ?

    Коментиран от #15

  • 12 USA

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "SCH💿Nino Brown":

    Ами тя 8 години там пропагандата е много голяма - богатия запад - и си мислят че ще ги сложат в офиси и ще им нариват пари с лопатите а реално ако си намерят работа като шивачки и миячки на чинии и да преживяват едвам ще са щастливи. Всички които не са ходили на запад и в САЩ като чуят заплатите и веднага ги обръщат в левове и си мислят че на запад с 3000 долара заплата ще живеят както тук със 5000 лв а те тези 3000 долара ти стигат едвам да преживяваш.

    Нека да видят и сами ще се приберат в Украйна след това.

    Коментиран от #17

  • 13 Антитрол

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Осведомителните агенции":

    И кои са тези "осведомителни агенции" - да не би да е дойче веле.
  • 14 Дъ-Ге

    24 1 Отговор
    В момента на преговорите за спиране на военните действия днес, зеленото човече е дало заповед да се изстрелят 15 ракети тип "точкаУ" срещу населени места в Доинбас и Логанск. Всички 15 са свалени, но за съжаление едната е свалена на секунда преди да удари с максималната си сила в така нареченото кметство. Част от касетъчните бомби в нея са се взривили и са убили 20 човека и 28 тежко ранени от които едва ли всички ще оживеят, включително и една дете е загинало. Интересен факт е, че през 2015 г в момента на подписването на минските споразумения също е бомбандиран същия град Донецк. В центъра на града няма нито военни въоръжени части, нито някакво военно командване. Каква цел може да има такава бомбандировка с касетъчни заряди, освен унищожаването на цивилни граждани. Гледах и едно видео как симпатично момиче от предния ден агитира млади хора да се съберат точно днес и точно в 12 часа пред кметството, за да искали мир. Дали е съвпадение или нещо по-лошо??? Само че бомбата пада 20 минути по-рано. Явно някой много иска да принуди руснаците да си раздвижат ръцете.
  • 15 SCH💿Nino Brown

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Цената на тока и газта се вдига всеки ден докато бият брат срещу брата 😉в Европа трябва да влязат свежи пари под формата за мигранти. Ако си ме разбрал правилно разбрал ако не пии една водка и пляскай слава на Русия 😁за мигрант се дава 20 хил.евра и повече забравих това не са пари от данъци на хората потърси информация ще ти стане ясно,а мигранта е гост....

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "SCH💿Nino Brown":

    Скъпа, алкохол не употребявам , но питам , защото съм тъп , а вие в редакцията сте умни и ще ми кажете .На вас разчитам все пак !

    Коментиран от #18

  • 17 SCH💿Nino Brown

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "USA":

    Дори и в Европа нямаш ли кой да те поеме да живееш поне една година в къщата му да научиш всичко до най малките подробности или да те пратят директно на хубава работа с платена квартира си под въпрос. Рядко има успех човек тръгнал с една раница на гръб и си е голяма авантюра да не кажа лудост колко безследно изчезнали има и за органи 😉

    Коментиран от #19

  • 18 SCH💿Nino Brown

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ще ти дам малко жокер във Франция няма бедни франсета само мигрантите са такива като смукателна помпа приемат мигрантите ама не ги пускат на центъра със работа, борят се ...не е както в България едно време колко руснаци прие настани ги даде им хубави работи а на Ганя?
  • 19 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "SCH💿Nino Brown":

    Работих в Европата и съм минал по този път.Да , така е но, там имат едни ..коалицийки да го кажа , дето само им дават пари, а онези дори не си помислят за работа но...от къде да знам ?
  • 20 Лол

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "полска работа":

    Това докато спа ли го измисли?
  • 21 Лол

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "полска работа":

    В Германия досега има 40хил,папагал
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ще расте ами

    18 1 Отговор
    Те от 30 години се опитват да избягат и сега ги посрещат като герои, пари им дават и т.н. Те само тва и чакаха. Иначе войната я направиха САЩ.
  • 24 Тити

    3 8 Отговор
    Крайно време е НАТО и ЕС да се намесят помагаха на Афганистан а сега отсвириха Украйна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 WhiteNoise

    8 1 Отговор
    нормално е да искате да живеете приятелски. няколко милиона от другата страна също искаха. но им спирате водата, тока... бомбехте ги. те искаха, но вече не искат толкова много. сега закрепвате с документи всичко и може би ако сте нормални и двете страни ще живеете.. някакси
  • 27 Наждак

    9 1 Отговор
    Добре облечени , с лакирани нокти са жените . Почти всички бежанци говорят руски - нали го мразят ! От кого , от какво бягат ? При положение , че Украйна е към 39 млн . жители - тези дали са истински украинци . Много неща ще останат скрити - истината е някъде там !
  • 28 Гугълист

    5 2 Отговор
    Когато Зеленски вече не е на власт, тогава същите хора може и да си кажат истинското мнение за него. Сега те са афектирани.
  • 29 Ххххх

    2 1 Отговор
    Браво, те са един за друг , злобни ,агресивни ,да се избиват взаимно !
  • 30 Нострадамус

    2 1 Отговор
    Най-сигурния и кратък път за доставки на оръжие и наемници е Полша.За това пренасочват хора там,като ги ударят утре руските ракети да реват,че стрелят по беззащитни.Евтини номера на тъпаците от Говедарницата !
  • 31 Ицо Спасов

    2 0 Отговор
    Не знам за Полша, но ентусиазмът им за България (като оставане и работа) рязко охладня! Съдя по групи във фейсбук, много се оплакват от хотелиери, храна и битови условия.. и ги съветват да не идват в България или да продължат нататък..
  • 32 реалист

    0 0 Отговор
    браво. в полша да ходят. честито на печеившите. тук нацисти не ни трябват.
Новини по държави: