Last news in Fakti

15 Март, 2022 14:31 23 682 159

Изтребител чудо: какво могат американските изтребители F-35

  • ф-35-
  • f-35-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • самолети-
  • локхийд мартин-
  • изтребител-
  • изтребители

Изтребителите F-35 са най-скъпият военен проект на САЩ

Изтребител чудо: какво могат американските изтребители F-35 - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият американски президент Доналд Тръмп беше във възторг от изтребителите F-35. Смяташе ги за забележителни машини и патетично беше заявил: "Когато враговете ни чуят шума от моторите на F-35, душите им ще се разтреперят и те ще знаят, че е дошъл денят за разплата". Не всички обаче са толкова еуфорично настроени. Нещо повече дори: мненията относно качествата на F-35 са крайно противоположни.

По-бързи от звука

Изтребителите F-35 са най-скъпият военен проект на САЩ. И несъмнено са изключително явление. Когато американските военни извършват с тях тренировъчни полети над Долината на смъртта в Калифорния или участват във въздушни шоута, зрителите се надпреварват да ги снимат. Изтребителят развива скорост до почти 2000 км/ч и лети по-бързо от звука.

Разработването на този боен самолет започна преди повече от 20 години, а първият бе произведен преди десетина години. Най-важното качество на изтребителя, който се произвежда в три варианта, е, че е невидим за радарите. Един от моделите на F-35 е в състояние да стартира и каца отвесно. Освен това F-35 може да носи на борда си различни оръжия, включително и атомни бомби.

Изтребителят се управлява само от един пилот. Неговият високотехнологичен шлем струва няколкостотин хиляди долара и предоставя на летеца всевъзможни информации и изгледи. По правителствени данни бойният самолет струва около 80 милиона долара.

Междувременно в програмата са включени не само САЩ, но и редица други страни, сред които Великобритания, Австралия и Белгия. А от това проблемите не стават по-малко - тъкмо обратното, твърди военният експерт Дан Грейзиър. "Когато се произвежда самолет, който трябва да задоволи желанията на всички участници, в крайна сметка се получава не такъв, който умее всичко, а самолет, който не умее нищо", заяви Грейзиър неотдавна по време на една дискусия.

Критиките към F-35

Има например критики, че F-35 не е толкова маневрен, колкото други изтребители, а и издръжката му е невероятно скъпа: "Ако американската армия закупи толкова изтребители, колкото е планирала, ВВС няма да са в състояние да ползват техните F-35, защото разходите по тях надхвърлят целия им бюджет с 6 милиарда долара", заяви Грезиър.

Други критици твърдят, че високите технологии, с които се управляват изтребителите, не са достатъчно усъвършенствани за серийно производство и често дават дефекти. Южна Корея например замрази своите изтребители F-35, след като технически недостатък наложи аварийно кацане на един от тях.

А когато шефът на американските ВВС генерал Чарлс Браун през миналата година започна да разсъждава на глас за разработването на ново поколение изтребители, това бе посрещнато на нож и Браун набързо си промени мнението: F-35 били стълбът, на който се крепяло бъдещето на ВВС.

Няколкостотин изтребителя F-35 междувременно вече са доставени, като над 400 се ползват само от американските военни. След началото на войната в Украйна САЩ прехвърлиха много от тях в Полша. Сега изтребители F-35 иска да закупи и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 109 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    217 64 Отговор
    Първокласна кочина

    Коментиран от #76

  • 2 Roro

    246 83 Отговор
    Руските самолети са също толкова добри и 3-пъти по-евтини !

    Коментиран от #8, #16, #19, #77

  • 3 Гост

    203 36 Отговор
    Верно са чудо / цената най вече / , но що не могат да плуват / японско море / ?

    Коментиран от #65

  • 4 БЕЛНЕЙСКА

    70 21 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът отговаря на въпрос на зрител в интервю за ТВ 7:
    “ Вдигам 140-145 килограма от лежанка „
  • 5 Смешници

    187 35 Отговор
    Пълни с дефекти а струват милиони,милиони.
  • 6 Колю

    172 28 Отговор
    По последни данни могат да скачат от самолетоносача направо в морето)) клипчето вижте в тръбата..

    Коментиран от #152

  • 7 БОЗА

    130 17 Отговор
    Май имат чудното свойство да се самоунищожават... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво

    100 9 Отговор
    С такава скорост и народа ще почне да измира по нашия край. Уж в Европа, а на едно ниво със Сомалия!
  • 10 Ф16 блок за рисуване

    147 14 Отговор
    На хартия всичко могат!
  • 11 GGG

    97 8 Отговор
    Точно това е и големия проблем, че е прекалено скъп !! хаха

    Коментиран от #44

  • 12 Истина е

    27 104 Отговор
    Най-хубавите льотчици са на ПИZДИН. Малко трудно изстрезняват ,и крадат също както и в България.

    Коментиран от #72

  • 13 Руснаците ще ги думнат

    121 24 Отговор
    още на земята. Както направиха с украинските самолети.

    Коментиран от #142

  • 14 dali

    149 27 Отговор
    Когато турците се чудели дали да купят С 400, Руснаците им показали в Сирия, как засичат израелските Ф 35, които като включат моторите на пистата вече стават видими. След това Турците купуват С400

    Коментиран от #23, #109, #148

  • 15 Да,бе

    122 15 Отговор
    Най-скъпата мишена в света.
  • 16 факти

    57 145 Отговор

    До коментар #2 от "Roro":

    Абсолютна глупост.Руските изтребители винаги са били най-ниско качество ,направени с евтини материали и все едно са дялкани от кварталния пияница зад блока.Русия няма голяма представа как да прави модерни самолети.Освен това руските изтребители са и с възможно най-елементарна авионика и винаги са с отрицателна статистика в боевете.Руснаците още дори не знаят как да направят изтребител от 5-то поколение.ююВиж ,че най-модерното им хвърчило е летящия москвич Су-35 който няма шанс дори и срещу френския Рафал ,а един украинец успя да свали два такива коптора су-35 с един замах.

    Коментиран от #34, #35, #62

  • 17 Ако напишете

    96 17 Отговор
    Какво НЕМОГАТ тия боклици ,статията ви ще е много по-дълга и интересна
  • 18 дааа

    54 110 Отговор
    Американската армия не е анимационна като руската.Ако нямаше ядрени оръжия ,един самолетоносач с няколко такова самолетчета и Путлер щеше да се вози в някой пикап като Кадафи.Нали не забравяте ,че и Кадафи и Садам се ежеха ?

    Коментиран от #40, #45

  • 19 Смях

    49 73 Отговор

    До коментар #2 от "Roro":

    Руските коли са също толкова хубави и 3 пъти по-евтини !
  • 20 Гост

    112 20 Отговор
    Един украински безпилотен апарат прелетя през две натовски държави и се разби в трета, заедно с носената бомба. Е, толкова могат....
  • 21 Дейвид

    99 15 Отговор
    Могат успешно да се разбиват в собствения си самолетоносач
  • 22 123

    87 19 Отговор
    Много неща могат :) Трудно излитат или въобще не излитат! Ако излитнат много ги влече гравитацията и падат мераклийски и стават амфибии :) Абе комплексни каруци :) Ръждата им прозира още при покупката като нови :) Електрониката им са две ръчки в стил коларски :) Готино самолетче за самоубийци :)
  • 23 Гост

    55 110 Отговор

    До коментар #14 от "dali":

    Недей да лъжеш демагог.С-400 няма абсолютно никакъв шанс срещу Ф-35.Лично Русия заяви,че НЕ може да засече Ф-35 в Сирия и последния резил беше когато Израел направи мазало срешу режима на Асад ,а С-400 въобще не разбра какво се случва.Русия тогава заяви ,че Ф-35 летели много ниско и незабележимо и затова не ги видяли ! Освен това Израел наскоро изкараха всичките маршрути на Ф-35.в Сирия които минават през обхвата на С400 и руснаците не бяха разбрали за нито един полет.Пич тов Украйна вече лъсна целия мит за руската военна техника и каква несъстоятелна скрап е тя...Кой лъжеш ти ?

    Коментиран от #36, #49

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    74 13 Отговор
    По-бързи от звука 😀😀😀😀😀 че и повдигнато с курсив 🤔🤔🤔🤔🤔 чудо вожде , чудо ! Самолета е по-бърз от звука 😀😀😀😀😀
  • 25 Гражданин

    101 23 Отговор
    Чумата по прасетата дойде през Румъния от Украинските лаборатории. Това е реален факт. България претърпя огромни загуби.Същото е при чумата по овцете.

    Коментиран от #58

  • 26 простекиро

    65 12 Отговор
    вкиснато зеле тоя самльот е като наш киро - нещо като нищо

    Коментиран от #46, #97

  • 27 Смех

    59 5 Отговор
    можеш да ги оцеветиш какъвто си искаш цвят в книжката за рисуване или това бяха други самолети....
  • 28 Изтребителите f-35

    85 23 Отговор
    Са невидими за радарите
    Един невидим подобен на тях беше свален от противовъздушната отбрана на Югославия по време на грозната война която водиха Съединените щати срещу Югославия
    Сръбските военни на шега се извиниха на щатите и казаха:
    Извинявайте не го видяхме!
  • 29 Нека не забравяме

    56 6 Отговор
    Че американски или руски невидими самолети вече няма
    От космоса се виждат всичките
  • 30 Бай Манчо

    73 25 Отговор
    Толкова е добър , че като се вдигнат СУ 35 , тези кацат , на радарите на СУ-тата се виждат от около 130 км не знам за каква "невидимост" става въпрос .F-35 е копие на Як140 , но като са го копирали са копирали и доста от недостатъците му , никъде не се споменава , че в пълно бойно снаряжение е невъзможно да излети или кацне вертикално или да излети от къса писта което е единственото му предимство , за разлика от ЯК-а въпреки , че между двата самолета има около 20 - 25 години технологична разлика . Не знам дали са отстранили проблема с кислорода за пилотите .

    Коментиран от #37, #41, #57

  • 31 Теле

    45 13 Отговор
    F16 с полу вертикално излитане като хариер. Принипно самоим е рекламата. И падат сами
  • 32 Вторични

    42 8 Отговор
    Могат да падат.
  • 33 Sion

    63 10 Отговор
    Най-скъпият провал в историята...Според Пентагона ще са изцяло готови и изчистени от проблеми към 2070 година.

    Коментиран от #54

  • 34 Прав си

    52 6 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    Аз също го видях този украинец как махна с ръка и свали два самолета и то махна само един път
  • 35 Дивуй

    43 9 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    Я разкажи за войната във Виетнам и самолетите

    Коментиран от #59

  • 36 Доктор

    63 17 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ти сериозно ли си толкова разцентрован, или днес полагаш всячески героизъм с усилия?
    Международно достигната обективност е, че С-400 е напълно способен доста успешно са парира навлизане на единични, дори групови нальоти на Ф-35!
    Има стотици материали в нета по този повод. На всякакви езици! С-400 докато е кативно и не неутрализирано в даден периметър, Ф-35 поема несъразмерен риск с навлизането си.
    Не мисли, че като врещиш тук ставаш достоверен и авторитет. По-скоро ми изглеждаш самотен и с яростна ненавист към всички, които НЕ те заемат на сериозно.

    Коментиран от #42

  • 37 2224

    28 61 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Манчо":

    Глупости.Подобен москвич като Су-35 не може въобще да види Ф-35.Откъде ги измисляш тея глупости и ти не знаеш.Су-35 е абсолютно посредствен изтребител ,а един украинец с ръждясал миг29 успя да свали два су-35 без въобще да си дава зор.Су-35 е посредствен изтребител ,ниско качество ,който става само за авио шоута.Френския рафал си прави абсолютна гавра във въздуха със Су-35.Спира му електрониката и от руския барутник остава само свободно падащо желязо...

    Коментиран от #75

  • 38 ТаУмВзе

    26 6 Отговор
    Като гепим едни чертежи от 16 век, ще видят колко са модерни и лачени за норматив! След като преплескам хамериканците, ги почвам и китайците. Маке да си чака реда!
  • 39 ХиХи

    32 6 Отговор
    Ако ги думне някоя ракета на летището, нищо няма да могат
  • 40 Не забравяме

    21 49 Отговор

    До коментар #18 от "дааа":

    ежеха се и садам и кадафи и Милошевич и нориега и Алиенде и кои бяха другите вече взех да забравям
    Американците на всичките им взеха главите
    Така че който се ежи Америка е насреща

    Коментиран от #79, #112

  • 41 Рашка с чашка

    17 13 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Манчо":

    Като не разбираш нищо по темата, не се изказвай! Защото ставаш смешен.
  • 42 2224

    21 43 Отговор

    До коментар #36 от "Доктор":

    Недей да пишеш глупости Русия излезе с официално становище за този случай.На твойте господари ли да вярваме или на някакъв платен фантазьор като теб тук в коментарите ? Русия може да види ф-35 единствено ако американския изтребител се приближи максимално,но тогава вече ще е късно за руските кюнци.В действителност с400 няма никаква видимост върху ф-35 в Сирия !

    Коментиран от #55, #85, #123

  • 43 Боклук

    31 8 Отговор
    Този самолет се оказа, че не само е скъп, но и не става! Американците имат прекрасен самолет F22 Raptor! Това са фактите.

    Коментиран от #90, #141

  • 44 Тц тц тц

    30 9 Отговор

    До коментар #11 от "GGG":

    Проблема не е цената, а че падат в морето:)))
  • 45 Дивуй

    31 9 Отговор

    До коментар #18 от "дааа":

    Че те ядрените оръжия не са ли и те анимация ?Умничък много горкия.То малкия Ким страхува американците и забравиха за какво са тръгнали със самолетоносачите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДжафДжаф

    46 9 Отговор
    Едно време имаше един лаф: От мода не мога да (х)ода(я)! Та и туй хвърчило те така! Толкова е модерно, че като похвърчи малко, почва да му пада покритието. Все едно с лачени обувки да играеш футбол! Технологиите в него са толкова скъпи и секретни, че американците внимават да не се приближават до основният си противник, че то ония от КГБ-то току виж откраднали секретите! Бил многофункционален, демек ставал и за въздушен бой, но пък тогава трябвало да се включват радарите и самолета веднага губел своята невидимост. В крайна сметка бил много добър за атака по наземни цели, демек като бомбардировач, но полезният товар бил малък, при което бомбандировките излизали прекалено скъпо! Изключително подходящ за атака основно на страните от 3-тият свят, но пък какво му трябва повече на чичо Сам, за да се почуства господар на света. То кажи речи почти целият свят си е 3-та категория. Само да ги нямаше пияните мужици и напористите жълтури, които даже си позволиха да го репликират!!!
  • 48 Сатана Z

    51 13 Отговор
    Всички ние знаем какво могат Американците.Няма да изброявам Хирошима и Нагазаки ,няма и дума да кажа за Дрезден и Хамбург. София беше превърната в руини от Американците,ама е било за добро след като има и паметник за възхвала на тази геройска постъпка. Ф 35 може да убива,без значение деца,жени или възрастни човеци.С това ли се хвалите бе,Американоси?Как да убивате?

    Коментиран от #56

  • 49 Гостенино

    42 12 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Действително един f-35 се справи отлично в Сирия
    Но да не забравяме че го ползваха евреи много хитро племе са и той се криеше зад един пътнически преди да порази целта си
    При истинска война този номер не може да мине

    Коментиран от #63

  • 50 Драйфус

    23 35 Отговор
    Нека всички путинофили и русофили да започнат да хвалят качествата на руските самолети!Старт!!
  • 51 96664

    20 36 Отговор
    не били маневрени , това е все едно да кажеш че пушката не е добра за бой с мечове , няма нужда да е маневрен щото има електроника с която опуква руски щайг преди те въобще да са го видели

    Коментиран от #69, #94

  • 52 asd

    41 8 Отговор
    "По правителствени данни бойният самолет струва около 80 милиона долара."
    И го продават за по 100-110 млн.

    А тиквоскотовете си купиха по-скъпи бракми на по 30-40 години. ХАХАХАХАХАХХАХА
    Как е Тикви? Акъл - море, тиква - шамандура а?

    Коментиран от #66

  • 53 Читател

    36 8 Отговор
    "Проектът за F-35 е голямо разочарование"...
    Председателят на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ Адам Смит заяви, че окачестви като „голямо разочарование“ програмите за производство и доставка на американския изтребител-бомбардировач F-35 ...",TRT
  • 54 И този срок

    25 5 Отговор

    До коментар #33 от "Sion":

    Няма да им стигне Ще го отложат както за нашите самолети поради ковид кризата
  • 55 Тц тц тц

    33 10 Отговор

    До коментар #42 от "2224":

    Ще се приближи, ако не падне в морето:))) боклуци са Ф35! Американските пилоти по отношение на Ф350казват, че са учили за пилоти а не за водолази:))))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Киркор

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Манчо":

    Ех,колко ми се иска да знаех и разбирах колкото теб!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ще ти разкажа

    33 7 Отговор

    До коментар #35 от "Дивуй":

    Над 2000 пилоти бяха пленени
    Няма сведения за загиналите при падането на самолетите
    След войната Съединените щати платиха на Виетнам по 10 милиона долара за пилот за да бъдат освободени
  • 60 Защо България не купи скъпия и добър

    22 6 Отговор
    Истребител а взе ф16 купете и 10 ф35 депутати крадливи вземете и направете нещо и спрете да крадете

    Коментиран от #96

  • 61 Rado

    13 25 Отговор
    Каква ирония. Русофилите вярват на Дойче Зеле 😂😂😂
  • 62 666

    12 6 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    Двете световни войни дадоха отговор на това ,което се пънеш да кажеш, във войната е важно количеството , а не качеството и експлотационите разходи
  • 63 Бягай бягай

    13 27 Отговор

    До коментар #49 от "Гостенино":

    Защо се обаждаш с това акълче ? Този случай за който говориш ти беше с Ф-16.Ф-35 нама нужда да се крие зад каквото и да било,защото руснаците нямат техника с която да го засекат

    Коментиран от #100

  • 64 Ниб

    25 25 Отговор
    Най-скъп е Ф22..... Това е за неграмотния журналист писал тази статия а за всички "капацитети" пишещи тук. Та за това САЩ минаха на по-евтиният Ф35, които е и с по-скромни възможности. Но въпреки това е "извънземен" за ватенките....
  • 65 Ломчанин

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Вярно. Не могат да плуват но идеално планират под вода - Средиземно море.
  • 66 Всъщност

    23 4 Отговор

    До коментар #52 от "asd":

    Дори f16 e с много скъпа За Нас подръжка ! А за f35 от статията : " Има например критики, че F-35 не е толкова маневрен, колкото други изтребители, а и издръжката му е невероятно скъпа: "Ако американската армия закупи толкова изтребители, колкото е планирала, ВВС няма да са в състояние да ползват техните F-35, защото разходите по тях надхвърлят целия им бюджет с 6 милиарда долара", заяви Грезиър."
  • 67 eho

    29 7 Отговор
    Статията е раклама на Ф 35 без никаква истина.Един висш служител администрацията на Тръмп каза че, самолета е кучешко ......... Самолета има на 980 недостатъка, от които над 200 критични .Има забрана да лети повече от 35 секунди на свръхзвукова скорост, защото му пада стелт покритието, а в някоии случаи цялото задно оперение. Много летци се оплакват от глвоболие и неразположение заради лошата работа на на системата за снабдяване с кислород.Бордовото оръдие стрля неточно и още и още. Не може да носи стандартните ядрени бомби на САЩ защото вътрешните отсеци са малки, а ако закрепи бомбите под крилата губи основното си предимство ниската радиовидимост и става видим.Има ниска тяговъоръженост и според мене изобщо не става за изтребител по-скоро е фронтови бомбадировач.
  • 68 Щерев

    6 4 Отговор
    Щом японските и германски специалисти прецениха, значи всичко е наред.
  • 69 Мария

    25 3 Отговор

    До коментар #51 от "96664":

    И с какво ги опуква? С камъни! Този толуп за да стреля по руски самолет трябва да го доближи поне до 120км,толкова е ефективността на ракетите му,а това не виждам как ще стане
  • 70 въздушен ас

    28 5 Отговор
    Разработката му не продължи 20 години , а близо 30 години . Проектът започва 1993 година и вече е морално остарял . Първия му полет е 2006 година с много проблеми . Същевременно, след толкова години разработване самолетът все още не е преминал сертификация дори в собственото бюро за изпитания .
    А, след двадесет години разработване самолетът все още не е преминал сертификация дори в собственото бюро за изпитания.
    Досега по време на тестовете беше разкрито, че картечницата на изтребителя е неточна, той не може да излети ако на по-малко от 40 км има гръмотевична буря или дори при малко по-силен страничен вятър. Сложните му системи се повреждат толкова често, че реално има полети средно веднъж на три дни. А турбинната камера на двигателя му има тенденция да разтапя опашката при свръхзвукови скорости.
  • 71 Иванушка  🇷🇺

    23 9 Отговор
    "...какво могат американските изтребители F-35..." - освен да капят като круши друго какво да "могат "?
    Чули сте за двата паднали Ф35 от някакви самолетоносачи. Ф35 - форда на изтребителите 🤣
  • 72 Slavi Chafadarov

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Истина е":

    То и баща ти не е бил трезвен когато те е правил🤭
  • 73 Каквото и да могат

    19 5 Отговор
    Ние явно сме колекционери и обичаме да плащаме двойно за по стари модели. Пък и нашите най близки съюзници отказват да ни ги продават, но ние сме готови и на Русия война да обявим само и само да им угодим.
  • 74 mi6osp

    20 7 Отговор
    F-35 са полуфабрикати с над 800 неотстранени дефекта, от които 30 фатални. По тези причини през март 2021 Конгресът на САЩ спря да финансира закупуването на този самолет за армията на САЩ чрез бюджет 2021.
    В бюджет 2022 също няма предвидени средства за закупуване на най-добрия самолет в света.
    Но и в двата бюджета са предвидени само средства за закупуване на F16, F15.
  • 75 въздушен ас

    22 6 Отговор

    До коментар #37 от "2224":

    Когато над Сирия Су35 застана до невидимия ф22 , пилота изобщо не го видя ! Видя го чак когато руснака му показа ракетите. И после газ към най близката граница ! А иначе ф22 уж даже по добър от ф35 !

    Коментиран от #78, #82

  • 76 Голем смях

    12 24 Отговор

    До коментар #1 от "Ицо":

    Кочина...която опуква от 400 км. руските корита.Кочина,която не може да видиш.Кочина ,която усещаш няколко секунди преди да отидеш в АДА.Кочина,която може сама да унищожи до 12-15 руски тарги.Без да я видят.7-8 кочини могат да натръшкат до 100 руски без аналогови в мире...Само да си припомним...4 Ф16 попиляха цяла югославска ескадрила от Миг 29 ..во веки веков .И повече сърбите не излетяха.А Ф35 ,а да не говорим Ф22 ...Земя и небо...Съвсем друга бира ...А грозникът В-2 ,дето струва ..2 000 000 000 долара..Цели 22 парчета ...

    Коментиран от #93, #104, #108, #111, #150

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 папуас

    18 5 Отговор

    До коментар #40 от "Не забравяме":

    Да бе, всички знаем че са главрези . Само че напоследък бързо бягат. Видахме каква я свършиха в Афганистан.
  • 80 турсун

    12 21 Отговор
    Бахти изтребителя як , ама многу скъп ! Тцъ , да му се не види , това е непреодолим недостатък , даже дефект .В Украйна се оказа , че най-як и ефективен е турския дрон БАЙРАКТАР , що самолети свали : МиГ 29 , МиГ 31 , Су 25 , Ил 136 , Ту 144 , а танковете Т72 , Т90 , Т Армата ги отваря като консервени кутии !
  • 81 mmmmdaaa

    19 11 Отговор
    половината руски самолети го превъзхождат, като таван на полета, скорост и маневреност, както и снаражение. миг31,миг 29,миг35,су27,су35бм,.....
  • 82 2725

    10 14 Отговор

    До коментар #75 от "въздушен ас":

    И като се събуди какво стана ? Летящия москвич СУ-35 е стелт ли ? хах хаха

    Коментиран от #107

  • 83 Могат

    15 5 Отговор
    да бъдат сваляни от сърби и др.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 специалист

    14 8 Отговор

    До коментар #42 от "2224":

    Военните експерти от The National Interest призовават Израел и САЩ да не се шегуват с руските комплекси С-400. Както показва практиката, израелските ВВС и досега не могат да издържат на проверката на сирийските ЗРК С-300, а какво да говорим за С-400?

    Както отбелязват експертите от The National Interest, С-400 използват най-новите радиолокационни станции, способни да засекат всяка въздушна цел. Също така С-400 може да задейства едновременно четири типа различни ракети, което позволява на комплекса да действа като ешелонирана система за ПВО.

    Коментиран от #92

  • 86 факти

    12 18 Отговор
    Най-добрите изтребители в света в момента са 1. Ф-22 , 2.Ф-35 ,3.J-20,4.Дасалт Рафал,5. Тайфун.Русия все още прохожда в създаването на изтребители и в модерните технологии и техни изтребители не попадат дори в топ 5.

    Коментиран от #116

  • 87 СНиколов

    13 8 Отговор
    Изтребител чудо: какво могат американските изтребители F-35
    Могат да излитат и да кацат.(падат)
  • 88 Иван

    8 15 Отговор
    Абе, идиоти за какво разочарование става въпрос с Ф-35. Повечето развити страни си купиха самолета и всички са тъпи, тъй ли, само ние сме най-умни, където целият свят ни се смее за глупостите, който правим пък иначе сме големи разбирачи. Влезте в руския сайт "Гражданска отборона" в тубата(you tube) да видите за каква руска техника става въпрос.

    Коментиран от #103, #113

  • 89 Горно Уйно

    11 5 Отговор
    Абе и они дека летеа у Сърбия уж беа много арни, ама им ги пушнаа.
  • 90 те така е

    12 5 Отговор

    До коментар #43 от "Боклук":

    Ф22 Хубав ама не го ползват . Излезе прекалено скъп дори за американците - Единична цена $139,7 милиона към 2007 г. . А Бордовият компютър има памет от 300 MB ??!! Един час полет струва 33 538 долара ??
  • 91 Рашка с чашка

    8 13 Отговор
    Понеже не са се допитали до специалистите от този форум, Ф-35 е поръчан до момента от: Великобритания, Израел, Холандия ( 8 от тях пристигат тук) Австралия, Норвегия, Финландия, Канада, Швейцария, Италия, Полша, Гърция, Белгия, Дания Корея, Япония, Турция ( обаче я отсвириха) ,а сега и Германия. Произведени са над 900 броя . За сравнение от Су-57 годни за бойно дежурство има ДВА от 8 произведени до сега.

    Коментиран от #118

  • 92 смях си спецо

    9 13 Отговор

    До коментар #85 от "специалист":

    "Китай се отказва от по-нататъшната покупка на руските системи С-400. „Ще бъдат унищожени, преди да засекат изтребител от пето поколение“
    "ВИЕТНАМСКИ МЕДИИ : "С-400 е безполезен срещу F-35".Виетнам се отказва от него"

    "„Вече не разбираме какво правят американците“
    заявяват официални представители на руската авиационна промишленост. "Не знаем какви цели са си поставили, докъде са стигнали и накъде смятат да се насочат. Нямаме информация на какви равнища са в радиофотониката, която изучава оптическите лъчи, високочестотните и свръх високочестотните сигнали, използвани за радиолокационно откриване и проследяване. На експертно равнище сме в пълно неведение относно програмата NGAD. Струва ми се, че Щатите ни изпревариха завинаги“, с горчивина споделя известен руски авиационен експерт."

    А последното излагане беше ,че Ф-35 прелетя над С-400 в Сирия ,бомбардира позициите на терориста Асад и се прибра обратно в Израел.Русия официално заяви ,че С-400 не е успяла да засече Ф-35 ,защото изтребителите летяли "неивидмо"
  • 93 mi6osp

    6 3 Отговор

    До коментар #76 от "Голем смях":

    Чета коментара ти и ти се смея, ама голям смях.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Дааа

    12 5 Отговор
    САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ КАЗВАТ, ЧЕ Е НАЙ СКЪПИЯТ БОКЛУК ПРАВЕН НЯКОГА!
  • 96 грънци

    11 4 Отговор

    До коментар #60 от "Защо България не купи скъпия и добър":

    Като е скъп , не значи че е добър . За нашите географски ширини със 6 месеца зима , тоя самолет няма да може да лети .
  • 97 Самолетът може да е нищо,

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "простекиро":

    но наш киро не е нищо. Изключително вреден е.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ДОКО

    9 6 Отговор
    МНОГО ШУМ...МНОГО ПРИКАЗКИ ТА Ф-35 ОЩЕ НЕ Е ПРОВЕЛ НИТО ЕДИН ВЪЗДУШЕН БОЙ...И ЗАПОМНЕТЕ САМОЛЕТЪТ ЧУДО Ф-35 НЕМА НИКАКВИ ШАНСОВЕ СРЕЩУ ПИЛОТА ОТ БАНКЯ ГЕНЕРАЛА ОТ ПОЖАРНАТА ЛБОКО ПЪРВИ КРАДЛИВИ И ЩУРМАН ПАШАТА...АМИН СВЕДЕТЕ КРОТКО ТЪПИ АГНЕШКИ ГЛАВИ..
  • 100 видяхме

    15 7 Отговор

    До коментар #63 от "Бягай бягай":

    Обаче като свалиха на евреите един ф35 и два ударени ама успели да кацнат - спряха да ги ползват. Минаха пак на ф16 че иначе им струвало много скъпо.

    Коментиран от #105, #106

  • 101 Пешо

    1 1 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ аААААААААААААААХАХАХАХАХА
  • 102 Ффффф... и така 35 пъти фъсни

    5 3 Отговор
    Фъсни 35
  • 103 Abc

    5 6 Отговор

    До коментар #88 от "Иван":

    Ако се беше поинтересувал малко щеше да знаеш ,че ф 35 е създаден на базата на як 141.не става дума за кражба на технологии, а за военно-техническо сътрудничество между Русия и Америка..ф 22 е много по добър във всяко отношение,и Су 35
  • 104 въздушен ас

    7 8 Отговор

    До коментар #76 от "Голем смях":

    Я пак ? Според National Interest F-35, могат да открият руския изтребител на разстояние максимум "до" 160 км !!
    Тия 400 километра са само в твоите фантазии.

    Коментиран от #110

  • 105 Фуфайка

    2 1 Отговор

    До коментар #100 от "видяхме":

    Това къде го видя по точно ?
  • 106 гостгост

    7 7 Отговор

    До коментар #100 от "видяхме":

    Били свалили Ф-35.. Хахаха.Фантазийката ти май няма край..
  • 107 въздушен ас

    13 5 Отговор

    До коментар #82 от "2725":

    Business Insider обясни защо F-22 избяга от Су-35 в небето над Сирия ??
    Американският изтребител отстъпва сериозно на руския в близък въздушен бой !!

    Когато обаче станал инцидентът в сирийското небе, пилотът на F-22 допуснал намиращият се на 10,5 км височина руски изтребител внезапно да „падне от небето” и да заеме позиция зад него. Американският изтребител нямал никакви преимущества, защото Су-35С решително превъзхожда по маневреност противника си.

    По време на прехвата F-22, на когото цялото въоръжение е в тялото за постигане на радарна скритост, нямал възможност с нищо да респектира руския пилот. Су-35С обаче носи много повече ракети под крилото си и без проблем може да ги покаже, като просто разклати крило.

    Коментиран от #114

  • 108 Голям праз

    4 8 Отговор

    До коментар #76 от "Голем смях":

    Човече по-добре не пиши, че се излагаш. Американците нямат ракети въздух-въздух с обхват 400 километра, а глупостите за Югославия въобще нямат нужда от коментар.
  • 109 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "dali":

    Да, да, и като се събуди беше намокрил гащите.Те С400 много ги засичат, ама израелците като излетят и С400 преминават в радиомълчание, че иначе лошо.
  • 110 гостгост

    9 9 Отговор

    До коментар #104 от "въздушен ас":

    Ти само The National Interest ли четеш ? Този източник е собственост на руснак ,който имигрира в САЩ.Там се сее предимно пропаганда против американската армия.По-добре се ограмоти защото си крайно невеж във военната сфера ,а недей да говориш "според еди кой си льо льо" какво било.Фантазията ти играе доста сериозно.Между другото мита за руската военна "мощ" беше разбит в Украйна и се вижда ,че руската военна сила всъщност е тотален колапс и в несъстоятелност.Една Украйна успя да одере руското мече както си поиска и унищожи почти цялата военна скрап на Русия ,а тук платените русофилски предатели тръгнали да правят разбивки за най-модерната военна техника на единствената суперсила в света САЩ..
  • 111 ВЕРНО

    3 3 Отговор

    До коментар #76 от "Голем смях":

    си голям смях.........палячо каТ украинеца ! Ей тъЙ каТ си фен .....да тЪ питам ...прекосявал ли си океана......или имаш парици за теснолинейката .....до градО ...да си купеш хапчета с намаление от аптеката ?
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 дон Балон

    12 5 Отговор

    До коментар #88 от "Иван":

    Ами то няма какво друго да купят . Американците ги набутаха в тоя проект и останалите производители в Европа не са произвеждали нов модел от много години .Не са и проектирали ? Всичките им разработки са на по 30 години и нагоре .
  • 114 цирк московски

    8 12 Отговор

    До коментар #107 от "въздушен ас":

    Модерните самолети не са направени за dog fight ! Този начин на въздушна битка важи само за изостанали авиации като руската ! В реална бойна обстановка руския таралясник ще бъде видян,прехванат и свален много преди руския пиян пилот да разбере какво се случва ! Руските изтребители не могат да водят други битки освен близък бой ,а тази маневреност служи само за авио шоута ,защото в реална бойна обстановка ти пускат две ракети и с маневреността ти е свършено !
  • 115 Бат Кольо

    9 6 Отговор
    Навремето руснаците как продадоха Миг21 на виетнамците,въпреки,че не 9юха във ВД,по същият начин краварите да продадат Ф35 на Украйна, да ги видим реално за кво стават,украинските 200 самолета изчезнаха за 3 дни,на краварските ,давам 5 дни

    Коментиран от #121

  • 116 въздушен ас

    8 5 Отговор

    До коментар #86 от "факти":

    Зависи кой прави класацията .
    Lockheed F-104 Starfighter
    Безспорно това е най-лошият изтребител и най-големият провал на американското самолетостроене. F-104 успява да постави редица антирекорди - Канада губи 50% от своите бройки F-104 в мирни условия заради различни повреди и инциденти. Подобна е ситуацията и в други страни от НАТО, като общите загуби на самолета са около 30% или стотици бройки загубени в мирно време. 105 немски пилота умират при инциденти с F-104. Всъщност цялата история на самолета започва със скандали, защото журналисти разкриват, че Lockheed са успели да наложат F-104 в различните армии чрез "щедри" бонуси и подкупи. Пилотите наричат F-104 "Създателят на вдовици", "Алуминиевата тръба на смъртта". Проблемите на самолета са свързани с твърде малките му крила и ненадежден двигател.

    Коментиран от #130

  • 117 де факто

    13 12 Отговор
    Сериозно ли и още има промити мозъци тук,които да ни убеждават,че подобни самовари като СУ-35 и останалите там летящи сергии имали някакъв шанс срещу най-модерното което е американското ? Вие май сте бая облъчени.Вижте ,че една Украйна успя да унищожи цялата военна техника на Русия,а вие тръгнали да бутате тези недоносеници руснаците при големите.Знаете ли,че не същестува руски изтребител който да е с положителна бойна статистика ,а всичко им е отрицателно ? Знаете ли ,че не същестува руски изтребител който да има и 1% шанс да оцелее при конфликт срещу американски изтребител ? Новите руски изтребители са на нивото на американските от 80-те.Руските изтребители винаги са най-ниско качество и най-евтина изработка ,без почти никаква авионика ,заради руската технологична изостаналост и изключително НЕнадеждни.Никоя държава на тоя свят вече не иска и да чуе за руски таралясник в авиацията си.Самия Ердоган като отиде до Масква да види тенджерата СУ-57 се отчая тотално и отново започна да се моли за Ф-35.

    Коментиран от #126

  • 118 Дако

    13 7 Отговор

    До коментар #91 от "Рашка с чашка":

    За сведение първите 300 броя ф35 излязоха брак . За момента западняците нямат нов модел под 30 години който да се произвежда или проектира . Просто - нищо . Зарибиха ги с тоя ф 35 и сега или купуваш или нищо . Така стои въпроса.
  • 119 Лично мнение

    11 1 Отговор
    Не са важни в случая качествата на самолета,той чисто технически може да си е много хубав.Важното е че хората 20 години си гласуват едни мазни бюджети и си ги усвояват а пък самолета ще търпи бъдещи модификации и модернизации и тва е.
  • 120 Дебелия пожарникар

    11 7 Отговор
    Ф-16 са най-добри!!! Ама на чертеж!!!
  • 121 22222

    7 14 Отговор

    До коментар #115 от "Бат Кольо":

    Единственото нещо което изчезва по-бързо в Украйна са животите на руските терористи и най-вече руската аваоенна техника.Над 400 танка,100 изтребителя и общо взето почти цялата военна техника с която русия си направи инвазията ,вече е на тръстики.Украйнските фермери вече станаха 5-та военна сила в Европа ,след като пребиха самостоятелно руската армия.Руските неможачи с тея фермери не могат да се справят ,тръгнали война да водят глупендерите..
  • 122 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Нещо много само за пушкала почнахте да плямпате!!!!!!А високите цени били просто ,,невидимата ,, ръка на пазара!!!!!...направо ОБЕКТИВНАТА истина/да не повярваш/.!!!!
  • 123 Ицо

    9 7 Отговор

    До коментар #42 от "2224":

    Те сърбите свалиха един такъв невидим таралясник с прашка
  • 124 6377

    6 8 Отговор
    Руснаците и изтребители ха ха ха
  • 125 Лю лю

    8 3 Отговор
    Боклук като всички краварски боклуци.....
  • 126 Голям праз

    6 3 Отговор

    До коментар #117 от "де факто":

    Още един умник. Летящите самовари са точно F-35. Рапърът е много добър самолет, но не отговаря на целите на американците и го свалят от въоръжение.
    И като пишеш за техника от 80те, , Ф16 и Ф 15 с новото оборудване са с класи над Ф35.
  • 127 Гайдан

    7 2 Отговор
    Щом щатите не използват голяма чаат от тях, заради скъпата поддръжка.... Значи за нищо не стават!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 666666

    9 1 Отговор
    Не знам ,какво може ,но видяхме как един Украински стар дрон от СССР премина над ЕС без НАТО да го прихване и реагира.
  • 130 нНЯКОЙ СИ

    1 3 Отговор

    До коментар #116 от "въздушен ас":

    КЪДЕ В ПОСТ 86 ВИДЯ ДА СТАВА ВЪПРОС ЗА F - 104 , ИЛИ СИ ДРАСКАТЕ ДОРИ И БЕЗ ДА ЧЕТЕТЕ БЕ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ.
  • 131 Ььь

    10 1 Отговор
    "почти 2000 км/ч" не е за хвалене,миг 21 от петдесетте е доста по-бърз
  • 132 Камен

    0 0 Отговор
    Бъркате цифрите с 3! порядъка . Доста не ПРО .... за кво ли влизам тук всъщност ....
  • 133 Йжбк

    2 0 Отговор
    Нищо не могат.
  • 134 Анка Картечарката

    5 9 Отговор
    Ф-35 е най-добрият самолет след Ф-22.Над 600 са вече на въоръжение в няколко държави и продължават да се редят на опашка за него,независимо че не е евтин.А от руският недоиздялан "полустелт" Су-57 има едва няколко прототипа,още не е приет на въоръжение заради проблеми с двигателите,радара,а и конструкцията като цяло.Индийците,които наляха доста пари в проекта се отказаха от него с аргумента,че не отговаря на съвременните изисквания.
  • 135 Ььь

    9 2 Отговор

    До коментар #98 от "цирк московски":

    Ф 4,ф 15, ф 16,ф 22 са много добри самолети,ф 35 е най голямото недоразумение в американското самолетостроене
  • 136 Основно могат

    7 1 Отговор
    да падат като круши.

    Коментиран от #144

  • 137 Скорпион

    6 1 Отговор
    Ако толкова пари се влагаха за екологията и озеленяване на планетата Земята щеше да бъде Рай.На това би трябвало да се обърне внимание а не някои малоумници дето щяли да завладяват Луната Марс
  • 138 Скорпион

    8 0 Отговор
    Откакто маймуната се е изправила на 2 крака все мисли как да убие себеподобните си, камък копие лък арбалет пушка оръдие ракета химически бактериологични климатични и какви ли още оръжия. Кога ли извънземните ще решат че сме несполучлив експеримент и ще ще ни заличат поне да спасят планетата, че направо я унищожихме
  • 139 ПОЛША КУПИ ОТ ТЯХ

    6 0 Отговор
    НА ПО НИСКА ЦЕНА ОТ ТАЗИ КОЯТО НИЕ ПЛАТИХМЕ ЗА Ф16 - КОИТО СА МОДЕЛ ОТ УЧЕНИЧЕСКИТЕ ГОДИНИ НА БАЙДЪН

    Коментиран от #147

  • 140 НЯКОЙ ЗАПИТВА ЛИ СЕ , ТОЗИ САМОЛЕТ ДАЛИ

    4 1 Отговор
    ИЗОБЩО СЕ ПРОИЗВЕЖДА , АЙДЕ ПОПИТАЙТЕ ДЕ ?

    Коментиран от #143

  • 141 F22

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "Боклук":

    Но хамериканците са тарикати, те си имат F22, но той си е само за тях, не се продава навън. Създадоха F35, който за разлика от раптора е само с един двигател, но пък за сметка на това по-скъп. Красива и скъпа играчка, за външния пазар. Цел печалба. Никога няма да продадат по--качествен самолет навън, защото не се знае един ден дали той няма се използва срещу тях. Нищо общо с качествения F22, освен външния вид.
  • 142 Име

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Руснаците ще ги думнат":

    Оптимист 😂😂
  • 143 Име

    2 9 Отговор

    До коментар #140 от "НЯКОЙ ЗАПИТВА ЛИ СЕ , ТОЗИ САМОЛЕТ ДАЛИ":

    В момента има близо 800 самолета като средното производство е около 12-15 на месец. Средно производство около 150 на година. Или всяка година се произвеждат толкова F-35 колко СУ-35 има като цяло
  • 144 Име

    1 13 Отговор

    До коментар #136 от "Основно могат":

    Това не са руски изтребители приятелю. Американските нямат навика да падат 😉😉

    Коментиран от #158

  • 145 ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

    7 2 Отговор
    Сега и Германия искала
    ..... ХАХАХА.... ХАХАХА.... Всеки купува това, което НЕ МОЖЕ да си направи..... Като нашата клоакЪ... ХАХАХА..... Ето направиха санкции на русия и тя от най голям ВНОСИТЕЛ НА ВСИЧКО, се превърна в най голям износител.... ХАХАХА..... ХАХАХА......
  • 146 Лисингер

    2 2 Отговор
    Е тва не го продават на подлоги.
  • 147 Оракула

    6 0 Отговор

    До коментар #139 от "ПОЛША КУПИ ОТ ТЯХ":

    Цената за тези американски "музейни ценности",
    беше без значение ,
    Бойко Борисовата ХУНТА ,
    СЕ ОТЪРВАХА С ДРАСКОТИНИ !
    Чекмеджетата останаха пълни,
    това беше и целта !
    Сега вече" питата за чужди помени" ,
    е в други ръце!
  • 148 Kresi

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "dali":

    За това ли израелците си пукат с ф-35 в сирия както си искат.Я кажи за свален ф-35 освен в югославия поради отворен капак на отсек.Дано руснаците имат късмет да видят какви възможности има този самолет.За това много държави се натискат да ги купуват.Високо технологичните неща струват скъпо

    Коментиран от #149

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 СмЕх голЕм

    8 1 Отговор

    До коментар #76 от "Голем смях":

    Абе, Човека ти написа К О Ч И Н А и ти ГОЛЯМА КОЧИНА ПЪРВОКЛАСНА..
    Ти пак се опитваш да разсъждаваш, като неподготвена не ориентирана украинска ученичка.
    Айде Марш, бързо в къщи си учиш хамер.икански те сбъркани уроци
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Е то в тръбата

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Колю":

    има същото изпълнение и за палубни мигове от единственият им амолетоносач,ама с новата техника никога нищо не е било гладко.Преди много години има заснети на стари филмови ленти и "ужасни" катастрофи с първите автомобили.Това не е критерии.
  • 153 Жоро

    7 0 Отговор
    Изтребителите чудо Ф16 блок 70 пишете за тях поне да знаем какво ще имат внуците някога!

    Коментиран от #157

  • 154 1234

    8 1 Отговор
    Ф35 е с максимална скорост 2000 км/час. Ту160 е с 2500 км/час.
  • 155 нснс

    4 0 Отговор
    копирани технологии от русия и китай
  • 156 Познах

    6 1 Отговор
    Щом е сделано в ФАЩ то е кой сьм аз фантомаст ям желязо пия газ Няма лошо умеят да се хвалят А рекламата е полувината печалба Но дотука Всички военни от колегите сега си водят записки Указа се че нямат поводи за оптимизьм В жива сила по боен дух братушките ги лепят без проблеми Нямат повече 100 хил полуграмотни джендери Там отпадат По танкови отстьпватАбрахам тежка броня слабо подвижен Армада с електронно насочване ги превьзхожда По ракети Искандьр Ъ-500 руските нямат аналог Над 6000 бр По подводници имат най добрата Белгород 200 м дьлжина и 1000 м потапяне безшумна 120 дена без аналог под водата Няма противодействие При удар с 220 килотона ядрен заряд От западните колеги остава само спомен Не говорим за балестичните ракети с ядрена бойна глава Да опьват жили и да молят Вова да ги помилва че палиха сто войни и имат 800 бази Да учат географията и разпространяват демокрация без някой да ги е молил за това От Косово до Филипините все интереси имали милите фашисти
  • 157 ТИР

    3 0 Отговор

    До коментар #153 от "Жоро":

    Те затова са скъпи,защото до като дойдат ще са за в музея,,
  • 158 Шматка

    1 0 Отговор

    До коментар #144 от "Име":

    Напиши в Тубата "Starfighter" . Чети и се наслаждавай!
  • 159 Бивш канадец

    3 1 Отговор
    Това джилезу не е за всеки. $55000 струва час полет, и то без боеприпасите. Плюс факта, че е "невидим" само в рекламата - на практика дори допотопната РЛС 14 "Пеперуда" си го вижда прекрасно. А явно и С400 го вижда, щом САЩ са притеснени от тях в Турция.