Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 20:57 3 759 43

Как в Киев спасяват живота на ранените бойци

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • киев

След 24 февруари близо 200 медици са се настанили да живеят в болницата и 100 други всеки ден идват на работа

Как в Киев спасяват живота на ранените бойци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Руснаците имат много загуби, но и нашите не са малки", казва един украински войник, настанен в болницата на Киев, която е най-близко до бойното поле. Наш репортер беше там и видя как лекуват ранените бойци и цивилни.

От над две седмици се водят сражения за Киев. Многобройните ранени по време на руските въздушни и артилерийски удари се разпределят по различни болници в града. Репортер на ДВ посети една от тях - тази, която се намира най-близо до районите на бойни действия. Главният лекар на болницата Игор Хоменко, който е бивш началник на украинските военно-медицински сили, разказва, че от началото на руската инвазия при тях непрекъснато постъпват ранени хора. "Тук карат ранени военни и цивилни и от други градове - от Ирпин, от Гостомел, от Буча и други места."

Кой се лекува в болницата?

Успоредно с помощта, която оказва на ранените, болницата продължава да се грижи и за другите си пациенти. Хирургът Денис Рейзин уточнява, че обичайната работа е понамаляла, защото много хора са избягали от Киев. Той разказва, че понякога в болницата едновременно докарват 10-12 ранени. Част от пациентите имат по няколко различни наранявания и трябва да бъдат третирани по едно и също време от няколко медицински екипа. В болницата едновременно могат да функционират 7-8 операционни, казва хирургът. Той обяснява още, че около 70% от ранените, които постъпват в болницата, имат голяма загуба на кръв и силни болки, като раните често пъти са в областта на гръдния кош и корема. "Оперативната намеса обикновено е доста трудна, защото куршумът или шрапнелът, попаднал в коремната област, може да засегне няколко органа. И трябва да се действа бързо, за да се спаси човешкият живот", казва лекарят.

Част от ранените украински бойци постъпват в болницата в особено тежко състояние: с откъснати крайници, с рани в коремната област, с хеморагичен шок, понякога и с рани в главата. Доктор Хоменко разказва за двама бойци с такива рани, единият от които бил в кома. Но лекарите им помогнали, а сега и двамата вече нямат нужда от изкуствено обдишване. Сред постъпващите в тежко състояние имало и човек с кръвозагуба от три литра. Оперирали го шест часа, а по същото време в болницата постъпил спешен случай с перфорирана язва. "Цивилен, когото също трябваше незабавно да оперираме. Оперирахме язвата, оказахме му нужната помощ", простичко обобщава главният лекар.

Игор Хоменко всеки ден хваща хирургическия скалпел. "Имахме рядък случай: пациент с рана в сърцето. Браво на момчетата, които успяха да го докарат тук! Сърдечната дейност спря на операционната маса, но ние съумяхме да я възстановим и да извършим операцията. Аз лично го оперирах. След това постъпи в специализирана болница. Сега е жив."

Потокът ранени не секва, но въпреки това положението в болницата е стабилно. Хоменко отбелязва обаче, че около половината от медицинския персонал не успява да се добере до работното място от предградията, където се водят интензивни сражения. След 24 февруари близо 200 медици са се настанили да живеят в болницата и 100 други всеки ден идват на работа. На помощ се притичват и лекари от други болници - от места, на които вече не може да се работи. Главният лекар запазва спокойствие: "Има лекарства, можем да храним редовно хората, вода и електричество също има, тоест - можем да работим. Към днешния ден се справяме. Даже ни затрупват с продукти. Ресторантите предлагат храна и се грижат за прехраната на нашите хора. Всички се опитват да ни помогнат с каквото могат", казва Хоменко.

"Истински ад"

Ранените украински бойци са настанени на два етажа в болницата. С изричното разрешение на главния лекар репортерът на ДВ разговаря с няколко от тях, които се намират във фаза на възстановяване. Руслан, който преди време е участвал в бойни действия в Донбас, след 24 февруари отново постъпил на военна служба. Ранили го в сраженията край Киев. "През първите няколко дни изпълнявахме задачи по наблюдаване и локализиране на противниковите позиции. По-късно противникът успя да съсредоточи голямо количество от своята огнева мощ и просто започна да разрушава всичко, което му се изпречеше на пътя. Нямат милост нито към малките деца, нито към пенсионерите. Работят вражеските системи "Град" (реактивна система за залпов огън - бел. ред.), артилерията, авиацията: бомбардират абсолютно всичко - истински ад е", разказва раненият войник.

Неговият другар по съдба Виталий казва, че на неговата войскова позиция четири дни се водили ожесточени сражения. "Ние удържахме позицията. На петия ден, когато нещата се поуспокоиха, а врагът понесе значителни загуби, от страната на Беларус се включи авиацията", обяснява Виталий. Според него два самолета се насочили към украинските позиции. "При първото нападение хвърлиха четири бомби. Когато скочих да помогна на своя ранен побратим, вторият самолет отново започна да хвърля бомби. Ударната вълна ме блъсна и разкъса изцяло моята бронежилетка. Контузия, травма на гърба, натъртвания. Два дни не си усещах краката, на третия вече се пораздвижих. Големи благодарности на лекарите", казва Виталий.

И друг украински военен, получил две наранявания в сраженията, също твърди, че руснаците обстрелвали масирано с гранатомети и реактивна артилерия. "Как оцелях - сам не зная. Те стрелят с прицел, много момчета бяха ранени, много загинаха", казва той.

Това потвърждава още един ранен украински войник, според когото руската армия коригирала прицела си с помощта на безпилотни самолети и вече целенасочено обстрелвала украинските позиции. "Да, руснаците имат много загуби, но и нашите не са малки. По-малки са от техните, но тях това не ги интересува - те пълзят ли, пълзят напред", разказва войникът и благодари на лекарите, които го оперирали и му оказали необходимата професионална помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 8 Отговор
    Дано се оправят хората! Здравето е най голямото богатство!

    Коментиран от #13

  • 2 Сократ

    32 4 Отговор
    Видяхме как. Вързани с верига за стълб и разстрелян.

    Коментиран от #39

  • 3 жужетоЗе

    23 8 Отговор
    в киев, при нас, ранените бойци разстрелват жените и децата!!! А фолкщурмето, те разстрелват ранените бойци, дето разстрелват жените и децата на киев!! Така се борим с Путя и Червената армия!! Питайте дойче велле ако лъжа!!!
  • 4 Ас Н Ан

    26 15 Отговор
    Господин Зеленски
    Моля, не крещете по време на войната!
    Всички сме спали с НАТО!
    Не е нещо особено!
    Прекалявате!
  • 5 Българин

    15 24 Отговор
    Убеден съм, че Путин е в нокдаун след протеста на руската героиня журналистка, протестирала срещу братоубийствена война.
  • 6 Лионел Зинсу

    25 9 Отговор
    „Сега всички чуваме само за тази криза, антируските санкции, петрол, газ. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз.

    Не купуваш африканците с приказки за демокрация. Това са ваши приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.
  • 7 Лионел Зинсу

    25 7 Отговор
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.

    Цяла Африка гледа Централноафриканската република и Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава.

    Знам, че в залата има дипломати, служители на МВнР. Обръщам се към вас, към френската дипломация: потърсете решение на проблема си възможно най-скоро, защото ако конфликтът не приключи след месец, Африка ще избухне.
  • 8 Kcaniba

    21 8 Отговор
    в Киев и Мариупол ранените бойци, са ранени в долната част на гърба, щото са херои!!!!
    Но това че са крият зад дрцата и жените на окупираната от бандерите Окраина е военна тайна!! За това, тихо Зеле, тихо, дойче!!!!

    Коментиран от #15, #20

  • 9 ассс

    15 0 Отговор
    Супер снимка сте избрали.
    Час по НВО
  • 10 ЦК на КПСС

    18 9 Отговор
    И когато започнете да умирате от глад и от студ, Русия ще дойде и ще ви прегърне, този път завинаги.

    Коментиран от #11

  • 11 жужетоЗе

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЦК на КПСС":

    слава на оцраина!!!!
    хероите на мацедония!!!
  • 12 !!!?

    6 3 Отговор
    Ето как:

  • 13 Аха

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И дано Путин да получи това което си търси.

    Коментиран от #19, #26

  • 14 Да,бе

    13 2 Отговор
    Продават им органите,че да не се мъчат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мимч

    32 8 Отговор
    Ако руснаците наистина ви обстрелваха както трябвадо сега нямаше да има нито лекари,нито болница,а още по малко и ток вода и храна .Но те проявяват хуманност и не искат да убиват ...

    Коментиран от #24, #41

  • 17 Рошко

    17 3 Отговор
    Мен живо ме интеересува положението с короната и как върви ваксинкрснето
  • 18 Украинец

    23 4 Отговор
    "Как оцелях - сам не зная. Те стрелят с прицел, много момчета бяха ранени, много загинаха", казва той."

    Не може да бъде нали руснаците стреляли безразборно и най вече по жени и деца според официалния Киев - този както се оправя да не се влоши внезапно след интервюто.
  • 19 металотърсач

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Аха":

    Ами то Путин я намери украйна. Освен ако не търси една зелка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 WhiteNoise

    15 2 Отговор
    дойчето неква лека шизофрения обажда... стиковайте се бе.. се едно не си говорите между етажите :)
  • 23 Kcaniba

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Закривай руския катун":

    ахахаха!!! Клоуна зе, е от руския катун?? Свга разбрах, какво значи руски ром - бандеровец!!!

    Коментиран от #31

  • 24 Мухаххаха да да да

    7 17 Отговор

    До коментар #16 от "Мимч":

    Руснак и хуманност..на тебе май ти е време да научиш български

    Коментиран от #30, #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Антитрол

    25 6 Отговор

    До коментар #13 от "Аха":

    Той Путин винаги получава това което търси - ще има и демилитаризация и денацификация и признаване на ДНР и ЛНР и на Крим. След това ще има изнасяне на краварите от базите си в източна Европа и други все хубави неща ще има.
  • 27 Ранената фотомоделка

    12 3 Отговор
    По ме трогваше, друго си беше една кофа червена боя.
  • 28 Смешници

    19 5 Отговор
    Защо не пишете за "героя" Зеленски и Украйна които държат повече от 30 деца за заложници или отвъд океана не ви разрешават да пишете истината ,а само колко велик е комика.
  • 29 WhiteNoise

    10 2 Отговор
    ще се потвърди стария лаф, че руснаците винаги идват за дълговете. искането по принцип няма край ама даването има.
  • 30 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мухаххаха да да да":

    А ти си още на иврит!

    Коментиран от #34

  • 31 Руския катун

    6 19 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Скоро ще млъкнете..като ви връчим по една бохча и шут за засилка посока руския рай
    да го усетите лично върху телата си

    Коментиран от #32, #33, #35

  • 32 Kcaniba

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Руския катун":

    Сега разбрах, какво значи руски ром - бандеровец!!!
    Ахаха!! Че риташ, зелката на зелката си!!!
  • 33 Доктор Стрейндж

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "Руския катун":

    Руснаците на полската граница а ти се надаш на Хари Потър .
  • 34 Мим

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Да,прав си, но той освен иврит и прабъкгарски поне да научи,ама надали...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Цената

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мухаххаха да да да":

    Ама ти наистина си една конска муха,а от такава освен под опашката на коня да се крие на другаде не вирее,така че крии се и по навътре под опашката...
  • 37 Факти извинете

    13 2 Отговор
    Не се сърдете на хората от "Факти" . Те също виждат и знаят истината но им е наредено от "демокрацията" да пишат тъпотии . Все пак хората са зависими от заплатите си .
  • 38 Рико

    7 0 Отговор
    Нали имаме военни лекари. Какво означава -военен лекар-, бил ли е на война? Под строй и да отиват да помагат на украйнските си колеги.
  • 39 ARGON

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Точно.
    Как в Киев спасяват ранените си бойци: С куршум в тила.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Това къде

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Мимч":

    го прочете? Във вестник Комсомолская Правда ли? Този път победа няма да има. Само глад немотия и омраза за войнолюбливите разнаци. Путин ги ликвидира като народ.
  • 42 русофили в русия

    0 1 Отговор
    Кога русофилите ще се преселят в Русия? Писна ми да величаят мародера Путин, а да ползват благините на ЕС!
  • 43 Ваксинират ли за ковит ???

    1 0 Отговор
    Нищо неразбрах ??? Има ли заразени с ковит 19 това е най важното поне тия 2 години … май нещо изчезна … самолети немогат да пръскат там отровата
Новини по държави: