Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2022 12:11 7 147 71

Украинци изчезват безследно

  • цивилни жертви-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • украинци-
  • отвличане-
  • руска армия-
  • инвазия-
  • кмет

Въоръжени руснаци – някои с камуфлаж, а други без никакви отличителни знаци – обикалят от врата на врата в търсене на конкретни хора

Украинци изчезват безследно - 1
Снимка: UNIAN

Нашумя само един случай, но те са десетки. Руската армия отвлича все повече публични фигури от източните области. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров изчезна на 11 март, а на 16 март се разбра, че той е разменен срещу пленени от Украйна руски войници. Съдбата на други отвлечени засега е неясна, пише "Свободна Европа".

Сутринта на 12 март, малко след 12 часа, Сергей Цихипа излиза да се види с колеги заедно с кучето си Айс. Той живее с жена си в малкия южен украински град Нова Каковка, а отива до съседния град за срещата. Цихипа е 60-годишен активист и блогър, който открито се противопоставя на инвазията на Русия. „Той така и не стига дотам. Не се и прибра. Телефонът му беше включен на два пъти за по няколко минути и това е. Аз само успях да пратя гласови съобщения, нищо повече“, казва жена му Олена в интервю за украинската служба на Радио Свободна Европа.

В същия ден, в който Цихипа не се прибира, Олех Батурин, репортер за местен новинарски сайт на име Новий ден също изчезва. Неговите роднини и колеги все още го издират. И двата инцидента се развиват в южната област Херсон. Отново тук на 16 март въоръжени мъже отвеждат кмета и зам.- кмета на крайбрежния град Скадовск. Голяма част от областта е окупирана от руските сили от 3 март. В нея се намират делтата на река Днепър, част от бреговата ивица на Черно море и административната граница с превзетия през 2014 г. Крим. Областният град Херсон беше първият областен център, над който руснаците взеха контрол след началото на инвазията. Жителите започнаха да се опълчват обаче, като провеждат все по-големи демонстрации в града, на които развяват украински знамена. Те се конфронтират и с руските войски, като им казват, че присъствието им е нежелано. В Скадовск протестиращи се събраха пред сградата на общината с искането кметът да бъде освободен.

Засега руските сили не си позволяват да използват насилие срещу хората, участващи в тези демонстрации. Но местните казват, че има все повече изчезнали хора. Има и сведения на очевидци, които разказват, че въоръжени мъже – някои с камуфлаж, а други без никакви отличителни знаци – обикалят от врата на врата в търсене на конкретни хора. По информация на украинските военни власти в региона е съобщено за около 400 изчезнали. „Това са активисти, организатори на протести“, казва Павло Кеба, жител на Херсон. „Те се опитват да потушат всякакъв вид негодувание, защото виждат, че хората не ги е страх да правят демонстрации под носа на руските войски“, казва той.

Окупиращите войски съобщиха още, че планират да проведат референдум за независимостта на област Херсон. Това би било фалшифициран вот, казват местните жители и украинското правителство. Целта му е да послужи за претекст за официализирането на руския контрол. Според заместник-председателя на регионалния съвет на Херсон Сергей Хлан руските служители търсят проукраински активисти, депутати и общинари. „Те се крият, но биват търсени. Правени са проверки. Руските сили ги търсят в Херсон и областта. Онези общински съветници, които са получили телефонни обаждания, отказаха да съдействат“, казва той. „Отказват, но биват заплашени. Заплашили са ги, че ще ги застрелят“, допълва той.

По думи на Хлан руската полиция и цивилни са пратени в областта да патрулират и да управляват града. Най-вероятно това се е случило по заповед на Националната гвардия на Русия. Това е силно милитаризирана структурира, която отговаря директно пред президента Владимир Путин. Според Хлан сред полицаите има и бивши членове на украинското подразделение на полицията Беркут. Поделението е познато с насилието, упражнено върху участниците в демократичните протести в Киев от 2014 г., познати като "Евромайдан". Смята се, че Беркут стреля по тях в самия край на протестите. Олена Цихипа разказва пред Радио Свободна Европа, че след като разпространява информация за изчезването на мъжа си, тя научава от други жители на града, че е видян на военен пункт за проверка. „Намерих кучето. Някакви добри хора ми се обадиха и ми казаха, че кучето е било вързано до местен офис. Беше много изплашено“, казва тя. Според нея съпругът ѝ, както и репортерът Олех Батурин са били задържани, защото са отказали да подкрепят руската окупация или са говорили активно срещу нея. „Те бяха задържани, за да не напишат нищо проукраинско, тъй като те бяха започнали информационна война и сериозно пречеха на окупаторите“, казва още Цихипа.

Жената на Батурин Наталия разказва как мъжът ѝ е излязъл от дома си следобед на 12 март, след като един колега му се обажда да се видят наблизо. „Той отиде да се срещне с колегата си, който му се обади. Нямам повече информация, нищо. Нищо не взе със себе си“, допълва тя. В друг случай жителка на Херсон на име Оксана публикува видео в социалната мрежа ТикТок, на което се вижда как мъжът ѝ е отведен от маскирани въоръжени мъже в камуфлажни дрехи. „Върнете мъжа ми! Разбирате ли, че сте в чужда държава? Хора, разбирате ли, че сте на чужда територия? Върнете мъжа ми! Той дори няма оръжие“, се чува тя да казва във видеото.

Автентичността му не е потвърдена независимо от Радио Свободна Европа, а Оксана не отговори на въпросите на медията. Директорът на Националния съюз на журналистите Сергей Томиленко казва, че неговата организация е получила множество сигнали от Херсон за случаи, при които неидентифицирани мъже нахлуват в домовете на журналисти и обществени личности, известни с публични прояви на патриотизма си. Той вижда паралели със случилото се в Крим, когато Русия окупира и превзе полуострова през 2014 г. „Едно от първите им действия беше да разчистят основно публичното информационно пространство от онези, които са готови да ги критикуват или просто да свидетелстват за престъпления или действия, свързани със завземане на власт, контрол и извършване на множество нарушения на човешките права“, казва той пред Радио Свободна Европа.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошо

    127 23 Отговор
    Западът в момента е фашизъм и комунизъм едновременно. Цензура и безогледен цинизъм в едно.

    Коментиран от #11

  • 3 Знаещ

    81 13 Отговор
    Изял ги е Рамзан Кадиров
  • 4 Ъхъъъ

    35 58 Отговор
    Интересно как Руснаците действат като нацисти а ?

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мсс

    16 52 Отговор
    В рая на земята Мордор неудобните направо ги ликвидират.
  • 7 Джамбо грантаджията

    81 18 Отговор
    Не слушате какво ви обеща Вовата, "демократични" келеменца. Ще има чистка на фашистчета. Ето - има чистка.
  • 8 Юсуф

    81 5 Отговор
    REUTERS,CNN,BBC и DW се информират от световния медиен гигант DJAMBAZ NEWS най големия производител на ГМО новини.
  • 9 Агитация и пропаганда

    16 43 Отговор
    Дългата ръка на КГБ.
  • 10 име

    77 5 Отговор
    Нормално, все пак се провежда денацификацията. Пък и нали са гладни руснаците, може да са изяли някой по-охранен ;)
  • 11 Добре

    20 39 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Отивай в Русия!

    Коментиран от #15, #44

  • 12 Surko

    61 4 Отговор
    брахам Линкълн: Не можеш да лъжеш всички през цялото време. Идва момент, когато техниката на заблудата която подвежда хората, спира да действа
  • 13 Нормално

    72 12 Отговор
    Хунтата на Зеленски раздаде безотчетно оръжия и РПГта на улицата , а сега украинците се чудят къде изчезват хората .
  • 14 Теле

    61 8 Отговор
    Според предишната ти статия вече няма руски живи сили. Да не би азов да си ги отвлича
  • 15 Антарктик

    32 6 Отговор

    До коментар #11 от "Добре":

    Плувай през атлантика!
  • 16 Читател

    55 9 Отговор
    По-добре украинците да съдействат на руската армия за по-бързо арестуване на бандеровци-главорези от Десен сектор и Азов !
  • 17 Украинец

    61 13 Отговор
    Провежда се денацификация - всички бандеровци трябва да се изловят и да си платят за престъпленията. Сега ще има вече съд за изгорените живи протестиращи в Одеса, ще има съд за 14 000 жертви в Донбас, ще има съд и за убийствата на Майдана и за терора над всички рускоговорящи в Украйна.

    Тези да не да си мислят че ще им се размине.

    Коментиран от #35, #67

  • 18 Жссттт

    14 42 Отговор
    Руски фашисти, в ада ви чакат.👹👹👹👹
  • 19 корекция

    38 8 Отговор
    Това не са украинци, а сороси.
  • 20 Ами, да,

    40 4 Отговор
    и аз ги видях днес в София - търсеха дениз подлогата...
  • 21 Антитрол

    46 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ъхъъъ":

    Не позна, руснаците ловят нацисти - знаят си урока от ВСВ защото повечето тогава избягаха в Америка.
  • 22 Кики

    24 7 Отговор
    World Economic Forum ви представя реалити шоу Пандемия/ Ваксини - Война - Глад - Смърт , главни сценаристи , Рокфелер, Ротшилд , Клаус Шваб и Бил Гейтс, участват още заслужили артисти ; Киро Простото, Тулупа, Асанчо Харварда, Рада Мушморока , Лоурел Шмекера, Калинка Дълбоката и Линда Плитката
  • 23 Българка

    17 34 Отговор
    Руският нашественик действа точно като международен терорист. И никакви преговори за капитулация на фона на престъпленията срещу човечеството и разрухата. МИР, но с изтегляне на окупаторите и наказания за тези, които организираха кръвопролитията

    Коментиран от #28, #42

  • 24 Нали няма смисъл

    8 19 Отговор
    да се обяснява каквото и да било.А иначе на всеки трезвомислещ човек незасегнат от западната или руската пропаганда му е ясно,че такива събития са напълно възможни,не е нужно широко да си затворим очите и запушим ушите само защото звучи грозно и никак добре за "освободителите" на РФ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фейк да се чете

    22 7 Отговор
    Неонацистите на Зеленски продължават да отвличат и убиват, арестуват, измъчват по "Библиотеки"-подземия на СБУ, проруски политици, активисти и журналисти,лекари, професори, с цел откуп. Днес една крайнска журналистка проповядваше кастрация на живо в медия на Коломойски.
  • 27 Aлфа Вълкът

    14 2 Отговор
    Легнах си снощи/сутринта 4ч и сънувах, че пуснаха атомна бомба в черно море. Едни вълни, едни кораби лодки се обръщаха, беше па си якото и аз после бях генерал и викам "гледай сега ко са прай". И пуснах две вертикално през 300м. Първо гръмна втората, да отвори водата, после първата да разшири още повече джоба и като гръмна сероводорода един пламък проби атмосферата и опърли луната! После как бяхме живи не знам!

    Коментиран от #30

  • 28 Българин

    22 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Руският нашественик действа точно като международен терорист.

    Точно като САЩ ли - не могат ги достигна руснаците твоите господари. Те гръмнаха чужд учен в чужда държава и то с ракета която изби 17 цивилни - и всичко това без съд и присъда.
  • 29 мейби

    21 2 Отговор
    То може и Зеленски да е изчезнал в такъв случай, а всичките му изявления да са направени преди месец на 10001 записа за 10001 дена напред !
  • 30 Адашче

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Aлфа Вълкът":

    Смени белото че зле ти се отразява
  • 31 Абе аз като ги гледам

    9 16 Отговор
    по официалните руски канали как маскирани и въоръжени полицаи в самата Русия както си стоят и се спускат като кучета към пешеходци по площада хващат някой който им се струва подозрителен и го повличат към микробуси стоящи отстрани ....А има и журналисти около тях от тези официални канали ,правещи репортажи с възторг достоен за репортажи каквито съм гледал от Северна Корея.Ами мисля че тази новина въобще не е фейк.Жалко,много жалко!

    Коментиран от #34

  • 32 Асан

    13 1 Отговор
    ко стана, ко стана

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антитрол

    19 6 Отговор

    До коментар #31 от "Абе аз като ги гледам":

    "по официалните руски канали"

    Хайде бе тези "официални руски канали" да не са производство на едни украинчета с финансиране от чичко Сорос.
    Защо ли не ни ги покажеш тези "официални руски канали"

    До кога с лъжи и плоска пропаганда.

    Коментиран от #40, #47

  • 35 лудия диктатор

    7 21 Отговор

    До коментар #17 от "Украинец":

    От къде на къде алкохолиците ще нападат и раздават правосъдие в чужда суверена държава.Имали били право... Какво право имате бре алоу...Ако орките не заплашваха с ядрени ракети досега да бяха си получили заслуженото.Търпението на циливизования свят се изчерпва.

    Коментиран от #37

  • 36 Украинец

    19 8 Отговор

    До коментар #33 от "Мнение":

    Ами той "елита" в момента в Украйна е съставен от същите фашисти и нацисти като в България преди 1944.
  • 37 Украинец

    24 7 Отговор

    До коментар #35 от "лудия диктатор":

    От къде на къде краварите ще нападат и раздават правосъдие в чужди суверени държави.Имали били право... Какво право имате бре алоу...Ако краварите не заплашваха с ядрени ракети досега да бяха си получили заслуженото.Търпението на целия свят се изчерпва.

    Коментиран от #41

  • 38 Анон

    7 15 Отговор
    Едно време така ходиха нацистите да търсят евреи.
    Всички можем да видим кои са истинкските нацисти - РУСИЯ ПРОСИЯ
  • 39 боил

    23 9 Отговор
    Ама тази пропропаганда тук изобщо не върви . Руснаците си знаят работата, денацификация ! Успех братушки .
  • 40 Дрън,дрън

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Съвсем официални руски от самата РФ,имам свободен достъп по кабелната си телевизия насред България,имам свободен достъп по интернет пак насред България напук на руската пропаганда за антируската истерия и "спрените руски канали",а щом не ти харесва това си е твой проблем

    Коментиран от #46, #51

  • 41 Сравнението е тъпо

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Украинец":

    На практика руснаци избиват руснаци.Все едно САЩ да нападне Англия.От цялата работа ще спечели Китай.Само гледай....
  • 42 Кккккк

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Ти точно каква българка си?
  • 43 Кочо

    15 5 Отговор
    Много досадна процедура! Хунтата в Киев е по ефикасна и просто застреля преговарящия, който не се държа достойно пред руснаците!
  • 44 стоян

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "Добре":

    До 11 ком -този путинофил да не е луд че да иде в путиновия рай -тук пишат просто за някой долар от руското посолство - не съм чул някой да се е изселил в путиландия -на всички кумунягии влюбени в путина децата са на запад спонсорирани от мама и тате
  • 45 ха ха

    4 11 Отговор
    Сякаш у България е било друго след 9-ти септември 1944 г. Орките с колаборационистите са пречиствали обществото в името на светлото бъдеще. Западът да се готви за война. Нямаме избор.

    Коментиран от #49

  • 46 Антитрол

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Дрън,дрън":

    Ами дай линк де или публикувай видеото - ама не можеш защото лъжеш - отделно че пишеш с много никове.

    Лъжи, лъжи и пак лъжи - това е цялата соросоидна пропаганда.

    Коментиран от #48

  • 47 Ако щеш

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Първи канал, Русия 1 ,Русия 24, вървят си и филмовите ,че и детските канали

    Коментиран от #50

  • 48 Лъжите са ти в главата

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Антитрол":

    и от там нямат излизане
  • 49 Военен

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "ха ха":

    Ти приготви ли се да се биеш - ама трябва да си изрежеш маникюра че не допускат в армията с токчета и маникюр.
  • 50 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #47 от "Ако щеш":

    И къде по гореизброените видя че дърпали цивилни както си вървели по пътя и ги прибирали в бусове.

    Лъжи, лъжи и пак лъжи - все соросоидна пропаганда.

    Коментиран от #57

  • 51 666

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дрън,дрън":

    добре де аз що не мога да влеза да речем в РИА НОВОСТИ,гугаля не ми дава достъп
  • 52 дедо Поп

    11 1 Отговор
    логично,отявлените помагачи на нацистите ги товарят,но по важното е да хванат баш нацистите и към Сибир
  • 53 Кочо

    9 3 Отговор
    Русия ще ви разпилее! Две - три поколения ще ви държи влага, сетне пак някой будала ще се пробва!
    Затуй можа да съкрушиш Мамая хан и Бонапарта
    затуй врага си ти страшиш кога те гледа и на карта!
    Затуй зовеш се ти - Света!
  • 54 Виталия Винокурова

    6 3 Отговор
    Ааа не много цивилизовано даже действат да освободят свои. Не като САЩ, влиза некъв си изкрезил и пука по свои, тцтц това и в уестърните не се случва по този начин?!
  • 55 слава

    7 0 Отговор
    Пъра световна воина
    дата 28-7-1914
    28 +7+19+14=68

    Втора световна воина
    дата 1-9-1939
    1+9+19+39=68

    Ивазия в украина
    дата 24-2-2022
    24+2+20+22=68

    Коментиран от #61

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Механик

    12 2 Отговор
    На мен пък друго ми прави впечатление. Както по времето на т. нар. "корона-намквоси", българинът запази здравия си разсъдък и мироглед и не се поддаде на натиска от лъжливите медии, така и сега въпреки много големите напъни на същите тия продажни медии да очернят Русия и да подменят понятието за добър и лош,българинът много добре вижда истината и дава отпор на фалшивите западни новини.
    Това от една страна ме прави горд, а от друга - щастлив и в настроение.
    Горд, че съм от това умно племе и весел като си представям как набиват канчетата на "инструкторите" в трол централите, че пропагандата не върви.

    Коментиран от #64

  • 59 Бивш левскар

    6 1 Отговор
    Пък една жена на пазара каза, че на нейното комшийка втория братовчед както си вървял по пътя и кихнал. Тъкмо псувал наум руснаците. Егати и КГБ-то.
  • 60 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    тва е руския свят дрогаре.трябва тукашните негови активисти да се замислят кво ги чака в подобен свят!ситуацията в завладяните от русия региони е безконтролна за руснаците щото там няма с кого да си сътрудничат и всички се борят срещу тях.почнаха със списъците с активистите,но тва веднага ще отключи насилие срещу руските администратори.вчера бе застрелян първия колаборционист.ще има и други и то много скоро.украинците не са руските роби и няма да преклонят глава дори да ги убиват.земята ще гори под краката на руските агресори ,както и гори !
  • 61 Виталия Винокурова

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "слава":

    Абе тия звездобройци не пишат както се редуцира до 1-цифрено! 68=6+8=14=1+4=5G мрежа !

    Коментиран от #68

  • 62 Наци ала Гьобелс пропаганд

    3 3 Отговор
    Хахаха общите щрихи с пропагандата на Гьобелс при смъртта на нацистка Германия стават все повече и повече.И онези ревяха че русите отвличат хора за конслагери...концлагери ,които сами бяха напраскали из цяла Европа преди това.Между другото като една малка скоба да вметна ,че лагерите на смъртта са измислени от миролюбивите английски джентълмени ,отколешни блюстители на на всички светли европейски ценности и добродетели.При Бурските войни в Южна Африка още преди векове.Таа укро-нацистите сега явно са решили да заложат на добрите стари похвати на себеподобните и да панират някои от по-простите си "сънародници" с така наречения страх от отвличане ...Белким глупчовците решат да се бият до последно и да удължат малко усвояването на последните помощи за Украйна от страна на властимащите.Като приключат да крадат и Русия наложи контрол ,може тези бандюги да ги качат на един ЦРУ самолет и направо към Запада.Там обичат да приютяват всякаква измет.
  • 63 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    преди минути в херсон застреляха пенсионер на митинг срещу освободителите.
  • 64 Монтьорче...

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Механик":

    За теб Русия е добрата, а Украйна лошата?Интересна логика, но нас не са ни учили с тези учебни програми.. няма как нападащата страна да е добра, и всички други да са лоши в случая. Тези опорки ги разправяй на бабичките от БСП може и да им се вържат...
  • 65 Освен

    2 1 Отговор
    да не си разбрал още, че започва етапът на денацификация и подвеждане под отговорност. Ще има дълги, многолюдни процеси пред трибуналите.
  • 66 Руски

    0 1 Отговор
    Боклуци. Живеят по средновековните крепостни правила.
  • 67 Моля

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Украинец":

    Да ми покажете поне един исторически случай на справедлив съдебен процес от диктатор или насилствено наложен режим? Насилието поражда само повече насилие..
  • 68 Слава

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Виталия Винокурова":

    ТЦТЦ МНОГО СИ ТЪПА ВИТАЛИЯ ВИНОКУРАВА ГЛАВО
    АБЕ ДА ТЦТЦ
  • 69 Слава

    2 1 Отговор
    Маймуно
  • 70 Слава

    2 1 Отговор
    Що това ем Вино ем курова
    Шматка
  • 71 Вашингтон

    0 4 Отговор
    Руската терористична армия е обучена не да вюва а да тероризира ,окупира, отвлича, да анексира, и да прави геноцид
Новини по държави: