Last news in Fakti

28 Март, 2022 14:52 3 294 13

Турция: Безопасно място за престой на руснаците?

  • турция-
  • русия-
  • руснаци-
  • престой-
  • олигарси

От началото на военните действия в Украйна, поне един олигарх и хиляди други руснаци пристигнаха в Турция

Турция: Безопасно място за престой на руснаците? - 1
Снимка: Shutterstock

Откакто инвазията на Русия в Украйна предизвика вълна от западни санкции срещу Москва, поне един олигарх и хиляди други руснаци пристигнаха в Турция, смятана за безопасно място за престой, инвестиране и държане на активи, въпреки членството си в НАТО, предаде Агенция "Ройтерс".

Действието като безопасно убежище, повишава рискове за турското правителство, банки и бизнес, които могат да бъдат изправени пред трудни решения и наказания, ако Съединените щати и ЕС засилят натиска върху Москва с още по-широки санкции.

ЗАЩО ТУРЦИЯ Е ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА РУСНАЦИТЕ?

Турция заяви, че решението на руския президент, Владимир Путин, да нахлуе в Украйна е неприемливо. Тя не се противопоставя на санкциите, но и не ги прилага.

Турската икономика, която вече е засегната от валутна криза и растяща инфлация, разчита в голяма степен на руския петрол, газ, търговия и туризъм.

Съобщава се, че около 14 000 руснаци са пристигнали в Турция от началото на войната на 24 февруари, като много от тях са носели пачки пари поради блокиране на кредитните им карти в САЩ и предизвикателства при извършването на основно банкиране. Брокерите казват, че много от тях използват пари в брой и конвертирани криптовалути, за да купуват имоти като сигурна инвестиция.

Роман Абрамович, един от няколкото руски олигарси, включени в черния списък на Запада, също посети Турция и две от неговите суперяхти на обща стойност 1,2 милиарда долара акостираха в турските курорти миналата седмица.

Турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, каза в събота, че руските олигарси и граждани са "разбира се" добре дошли и могат да правят бизнес в Турция според международното право.

МОЖЕ ЛИ СИГУРНОСТТА ДА ПРОДЪЛЖИ?

Западните правителства вече заграбиха активите на някои олигарси, замразиха руските резерви и я изместиха от банковата система SWIFT и биха могли да притиснат Анкара да затегне положението спрямо Москва. Анализатори казват, че биха могли да наложат вторични санкции на тези, които правят бизнес с основната цел - Русия.

„Ако хуманитарната трагедия продължи и Путин няма намерение да отстъпва, мисля, че вторичните санкции са неизбежни“, каза Хакан Акбас, основател на базираната в Истанбул „Strategic Advisory Services“, която се занимава със санкции.

„Западът ще обърне повече внимание на всички потенциални страни с вратичка, за да не се превърнат в безопасно убежище“, каза той. "Ръцете на Анкара ще бъдат вързани... и тя неизбежно ще трябва да заеме по-твърда позиция срещу Русия."

Това може да предизвика хлад в турските банки и компании, работещи с руски клиенти.

Но предвид усилията на Турция да посредничи между Москва и Киев, тя може да избегне кръстосания огън на санкциите. Поредният кръг от мирни преговори трябва да се проведе в Истанбул тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    47 10 Отговор
    Ами турците явно са по-умни от Ганьо Балкански.😎🥳🤡👍

    Коментиран от #3

  • 2 Наташа

    22 7 Отговор
    Наташките много си падат по турските хареми.

    Коментиран от #8

  • 3 АнтиГост

    20 10 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Турците нямат Копейкин в техния парламент.
  • 4 горски

    20 0 Отговор
    Вторичните санкции на САЩ,тотално ще разцепят света.....
    Ако не беше търговията всемирна,досега да сме се изтрепали многократно.Прекъсването на търговията създава мераци за чуждите ресурси....За културен и духовен обмен пък и дума не може да става......
  • 5 124

    20 5 Отговор
    В БГ пристигнаха десетки украински олигарси.

    Няма да се учудя, ако пристигне и невероятно корумпираната киевска хунта и бъде настанена в американското посолство...
  • 6 Груйо

    10 8 Отговор
    Вярно е, онзи ден сменях полет на летището в Истанбул и имах няколко престой. Навсякъде около мен се чуваше чибурашска реч.
  • 7 Българин

    11 13 Отговор
    Турция заедно с янките провокира конфликта Русия -Украйна , но играе лицемерно и не губи . Нашите пудели джафкат неуморно в интерес на Саш и Турция , но от това само губим .
  • 8 Факт

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Наташа":

    Такива са си украинките . Природа !
  • 9 АнаДолу

    7 3 Отговор
    Един олигарх отишал в Турция и ореваха всичко. Е и него ли трябва да вземат ДРУГИТЕ. Нека поне един им остане.
  • 10 Хлъц

    22 2 Отговор
    Остава да натиснат и Ердо! Достатъчно умен,но и много корав политик.Утре удря катинара на Босфора,и Черно море става локва.Какво, война ли ще му обявят? Единствено,още повече да го сближат с Кремъл.Да не говорим за Инджирлик,ако им удари кепенците.И на това е способен, особено след като се убеди на сто процента,,кой му спретна пуча.Без него ,отанчо е куха фраза на балканите и в Европа.А при казус: и той да премине към директно разплащане ? Европата бая ще се оцъкли,без неговото желязо, цимент, резервни части за автомобили,и друга техника.Това не е черна гора,а най мощната държава в региона.Като армия, производствени мощности и човешки потенциал.Толкова са мощни,че без намеса на сашистан, ако тръгне за седмица е отишъл до океана в Португалия.Ние имаме късмет с него.Че ако е някой друг,послушко но пак с имперски амбиции за балканите,ще ни разцепи като зряла кайсия.Кипърски вариант.А сащисаните само ще отправят покани за дипломатическо решение.Ще си заложат най големия съюзник в южния фланг,заради нас? Вервайте ми!
  • 11 Сър Пичук

    2 2 Отговор
    Приятелят на моя враг е мой враг...
  • 12 Во Нгуен Зияп

    17 2 Отговор
    Турция не можахте да уплашите, когато си купи С400. Сега ще е много по-трудно да я уплашите.
  • 13 Реалистът

    8 0 Отговор
    От много време повтарям че трябва да сме в добри отношения с комшиите и съвместно да отстояваме интересите си,но нашите тикви ни скараха с всички съседи къде от незнание,къде от глупост къде от инат.Сега ни остава само да пием по една ракия който има , който няма студена вода
Новини по държави: