Last news in Fakti

15 Май, 2013 14:00 1 224 1

Президентът на Нигерия обяви извънредно положение в страната

  • нигерия-
  • извънредно положение-
  • президент


Президентът на Нигерия Гуудлък Джордан обяви извънредно положение в три щата на страната след серия от терористични атентати, извършени от ислямистки организации, съобщи Би Би Си.

Според него, армията ще вземе необходимите мерки, за да се сложи край на безнаказаността на терористичните групировки, тормозещи градовете Борно, Адамауа и Йоб. Той е разпоредил повече войници да бъдат изпратени в североизточните щати.

Вината за насилието, заляло страната, беше хвърлена върху бойците от ислямистката групировка "Боко Ханам". Терористичната организация, чието име значи „Западното образование е забранено“, води война за свалянето на местното правителство, като целта й е да основе ислямистка държава в северната част на страната.

Само през последните дни, след атаки, извършени от ислямистки организации, в Нигерия загинаха 53-ма души, а 13 села в щата Бену бяха изгорени. Атаките са вследствие на конфликт, започнал миналата седмица като спор между овчари и фермери за собственост върху пасбище.

Президентът Джордан заяви, че някои от северните части на Борно вече са под контрола на различни групировки, действащи в страната.

Това не е първият случай, в който държавният глава обявява извънредно положение в Нигерия, но е първият, в който официално признава, че различни части от страната вече не са под контрола на централното правителство.

Нигерия е мултиетническа държава с население от 160 млн. души, която от години вече е разкъзсвана от вътрешни конфликти за земя, религия и нефт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой в Bg.

    0 0 Отговор
    Браво. Явно малко сте се пообразовала г-це Димитрина Ковачева относно Нигерия. Гуудлък Джордан е вторият демократично избран президент след Олусегун Емороигбе (не съм сигурен, че правилно изписах името му) и двамата са християни и може би това и провокира действията на ислямистките групировки, които се борят да въведат шериатът и ислямските ценности в ислямските щати на Нигерия. За пояснение в някои от тях действа шериатът (говоря за северните щати населени основно с мюсюлмани), въпреки действащите федерални закони. И все пак Нигерия си остава най-голямата по население държава в Африка. За мюсюлманите е разрешено да се женят за 4 жени стига да имат възможност да ги идържат.