Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2022 12:51 3 880 50

Ходът на войната в Украйна - прогнози и коментари от западния печат

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Русия вече не изисква от Украйна "денацификация" и е готова да позволи на Киев присъединяване към ЕС, ако той не се включва във военни съюзи

Ходът на войната в Украйна - прогнози и коментари от западния печат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин се опитва да потисне съпротивата на Донбас, пише британският в. "Таймс" по повод съобщения от Киев, че украинските сили са отблъснали подновените руски атаки срещу региона и са си възвърнали местни градове и села. Ограниченото напредване на руските войски там изглежда е възпряно от съпротивата на Украйна, добавя вестникът.

Руските военни ще се стремят да приключат битката за пристанищния град Мариупол, преди да предприемат маневра "клещи", за да хванат в капан и разбият най-добрите сили на Украйна около Донбас, смятат аналитици, цитирани в друга статия в "Таймс".

Още новини от Украйна

Това много тревожи западните представители - подобен ход може да осигури на руската армия напредване на север по река Днепър. Тогава руските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се оттеглят на запад - потенциално да обърнат хода на битката за Донбас, посочва изданието.

Германският в. "Велт" описва ситуацията в Мариупол, който "очевидно е на ръба на падането" под натиска на руските сили. Според кмета Вадим Бойченко коридорите за бягство практически са изцяло под контрола на руските нашественици.

В самия град животът стана непоносим, ​​няма ток, вода, парно, по думите на кмета. Според него само 160 000 от общо 450 000 жители все още се намират в града на Азовско море. Според украински източници близо 140 000 души може би са успели да избягат преди блокадата и още около 140 000 след това, от които 30 000 са отвлечени в Русия.

Според Украйна 90 процента от жилищните сгради в Мариупол са повредени в резултат на руските атаки, както и седем болници, три от които са напълно разрушени. Пострадали са 57 училища и 70 детски градини, като 23 от училищата и 28 детски градини са разрушени изцяло. Кметът призова за пълна евакуация на града, в която вижда единствената надежда, допълва "Велт".

Инвазията на Русия в Украйна е "повторение" на войната в Сирия и повече от месец след началото на конфликта "военните престъпления се множат". Това констатира в годишния си доклад, представен вчера, "Амнести интернешънъл", отбелязва френският "Монд".

"Виждаме умишлени нападения срещу граждански инфраструктури, жилища", бомбардировки на училища, цитира всекидневникът думи на Аниес Каламар, генерален секретар на организацията. "Наши разследващи на място в течение на десет дни документираха използването на същите тактики като в Сирия и Чечения", включително атаки срещу цивилни и употреба на оръжия, забранени от международното право, заявила междувременно Мари Струтерс, директорка на АИ за Европа и Централна Азия.

Изглежда нито Москва, нито Киев са в състояние да постигнат решителна победа. Единственият изход от кризата явно е да се договори примирие и споразумение за политическо и териториално уреждане, резюмира френският "Фигаро".

Изданията коментират очакваното днес начало на нов кръг преговори "на живо" между Москва и Киев в Истанбул. В центъра на дискусиите ще бъде евентуалният неутралитет на Украйна, пише френският "Либерасион".

През седмиците досега нямаше ясни дипломатически стъпки за спиране на войната, припомня "Ню Йорк таймс". Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза в понеделник, че решението да се продължат преговорите очи в очи е важно, но "все още не можем да говорим за напредък и няма да го направим".

В интервю в неделя за независими руски медии, цензурирано в самата Русия, украинският лидер Володимир Зеленски потвърди готовността си да приеме поне някои руски искания.

"Гаранции за сигурност и неутралност, безядрен статут на нашата държава - готови сме на това", каза той.

Не е ясно обаче какво би означавала неутралността. Путин настоява, че Украйна никога не трябва да влиза в НАТО, искане, което Зеленски изглежда е приел, но също така и да се демилитаризира - термин, който не е дефиниран. Остава неясно също дали Путин ще приеме и присъединяването на Украйна към Европейския съюз, пита се "Ню Йорк таймс".

Русия вече не изисква от Украйна "денацификация" и е готова да позволи на Киев присъединяване към ЕС, ако той не се включва във военни съюзи. Това пише британският "Файненшъл таймс", като се позовава на четири източника, запознати с хода на преговорите между Киев и Москва.

Русия и Украйна ще разискват днес в Турция спиране на огъня и съответните проектодокументи не съдържат според тези източници три от първоначалните основни искания на Москва - "денацификация", "демилитаризация" на Украйна и законова защита на руския език в съседната страна.

Но Украйна и подкрепящият я Запад остават скептични относно намеренията на Путин - опасяват се, че руският президент може би използва преговорите като димна завеса, за да попълни изтощените си войски и да планира нова офанзива, изтъква "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едностранна манипулация

    48 14 Отговор
    Менете я западната пропаганда, дайте сега какво казва източния печат! Е така за баланс!

    Коментиран от #11, #23, #31

  • 2 Сандо

    36 14 Отговор
    Западният печат - първи и последен печат!Няма и не може да има на света по-западен печат.
  • 3 В.В.П.

    41 14 Отговор
    В Окраина ще стане квото каже Путин .Ако трябва ще ги въртятт година.две,три,10 ,20.....иии..Израел върти Рамала от 70 год..Ако увъртат бамбаж..И така.
  • 4 Някой

    33 14 Отговор
    Тия дали си вярват на всички опорки, които тиражират в публичното пространство в стил украински медии.
  • 5 Западът

    14 39 Отговор
    Западът трябва незабавно да предостави нападателно оръжие на Украйна, включително самолети и танкове. Докато не е късно! Така нещата веднага ще се променят в полза на Украйна.

    Коментиран от #15, #24, #34, #46

  • 6 Грульо

    20 10 Отговор
    "Изглежда нито Москва, нито Киев са в състояние да постигнат решителна победа. Единственият изход от кризата явно е "

    ... да се продължи кризата. Което си е в интерес на САЩ. Западните медии да питат кукловодите на Байдън, за по-точна прогноза.
  • 7 В.В.П.

    15 10 Отговор
    Като го познава света ,Путен ,знае че ще стане, както той иска..Сащ подготвя от 30 год Украйна за джихада,,срещу окупантаРусия ...А пък на Владимир ,не му харесва това ..И затова стават специални операции Вс е наред .На Укрите им харесва. Нали трепят руски ..В мрежата се качват ..Артисти...
  • 8 нора стефанова

    7 8 Отговор
    От написаното е ясно -капитулация.
  • 9 Западът

    15 19 Отговор
    Западът трябва незабавно да предостави нападателно оръжие на Украйна, включително самолети и танкове. Докато не е късно! Така нещата веднага ще се променят в полза на Украйна.

    Коментиран от #22

  • 10 Котела

    24 5 Отговор
    досега се подгряваше ,скоро ще заври и над 50 хил нацисти ще са в него
  • 11 Сава

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Едностранна манипулация":

    Няма източен печат,.. !!!
    Заповядано е... Само укропропаганда !
    Слушкаш-папкаш!
    Не слушаш - няма папу!
  • 12 Сократ

    20 5 Отговор
    Ако последните 8 години, по нашите телевизии излизаха, както сега и показват разрушенията в Донбас, убитите деца, каква щеше да е реакцията на военната операция?

    Коментиран от #30

  • 13 Юсуф

    27 3 Отговор
    ЗАПАДЕН ПЕЧАТ= ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ЗА ОВЕЦЕТЕ.
  • 14 помак

    14 7 Отговор
    ....нали укро-нацистите бяа на червения плаштад ва брат ...ко стана сига ...ша ядат хр/ката руска хи хи .
  • 15 лелеее

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Западът":

    Бустерите не прощават !
  • 16 Българка

    12 26 Отговор
    Очевидно е че Русия използва времето за подсилване на войската и въоръжението си, а не води реални преговори. Цивилизованият свят сега трябва да подкрепи и подсили отбраната на Украйна. Украйна води битка не само за опзване на населението и териториалната си цялост, а брани Европа. Ако победи в Украйна международният убиец и терорист ще разпореди да бъде "освобождавана" следваща страна. Коя ще е следващата му жертва? Диктаторите никога не спират сами, те биват възпирани
  • 17 Тошо

    24 3 Отговор
    ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА Е ВИДНО С ПРОСТО ОКО, ЧЕ С УКРО ИСТЕРИЯТА СЕ ЦЕЛИ ТОТАЛНА ПОДМЯНА НА ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ИСТИНА И РЕАЛНОСТ
  • 18 Урюрвкос

    18 2 Отговор
    Русия никога не е била против влизането на Украйна в ЕС. Единственно украинските стоки и услуги стават със статут произведени в ЕС и попадат под мита и ДДС. Украйна искаше хем да стане член на ЕС хем да си запази търговските привилегии.
  • 19 защо

    13 1 Отговор
    защо не дават пропагандните западни медии срещата в турция или и там затъмнение и си дават само пропагандата
  • 20 Посока

    13 2 Отговор
    А Северна, Южна и източна пропаганда кога ще четем. То само от западна пропаганда ни се додрейфува.
  • 21 ?????

    8 0 Отговор
    Ограниченото напредване на руските войски там ИЗГЛЕЖДА????? е възпряно от съпротивата на Украйна, добавя????????
  • 22 hihi

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Западът":

    Става. Вади от джоба, плащай и танкове и самолети па ги пращай. От моите данъци обаче не давам и стотинка за отбраняване на чужди интереси и убийства на невинни.
  • 23 Пол Ктисти

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Едностранна манипулация":

    И Русия, и Европа трябва да станат заложници на пълната непредсказуемост и нелогичност в действията на новите украински власти. Колкото повече неразбиране възниква между Русия и Европа, толкова по-бързо ще да бъдат създадени условия за реализирането на плановете по създаване на икономическа преграда в Украйна“.

    Геополитикът продължава: „Америка се нуждае от такъв ред в Украйна, който би прекъснал икономическото сътрудничество между Русия и Европа. Смисълът на американската политика е събитията да се развиват именно така. Сега събитията в Украйна едвам се разгръщат и не може да чакаме омиротворяване - размирна Украйна трябва да стане непреодолима бариера между Русия и Европа. Разберете едно, за да се разкъсат икономическите връзки на Европа с Русия, европейците трябва така да бъдат наплашени с руската опасност, че сами да пожелаят това (скъсването) - трябва коренно да се промени европейското обществено мнение за сътрудничеството с Русия. Трябва по всякакъв начин да се подчертава агресивността и непредсказуемостта на Русия, като тя бъде провокирана към изостряне на конфликта в Украйна. Медиите трябва непрекъснато да говорят за нарастване на напрежението в Украйна, за насилията и жестокостите на руснаците, за да узрее Европа за разрив. Нека европейците изтръпнат от евентуалното руско нахлуване. Цялата дейност на медиите трябва да бъде посветена на създаването на образа на безцеремонния руснак, който е готов на всякаква авантюра, като се започне от провокац

    Коментиран от #27

  • 24 Хахълът

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Западът":

    Той ,Западът иска Вие от Изтока да ни дадете вашите оръжия...И после да купувате на яки цени ,картинки .Ние оръжие си имаме ..Благодаря .
  • 25 Дедо ви

    10 3 Отговор
    Според статията Москва е обкръжена и ще падне най-много до половин час.
  • 26 Иван Григоров

    10 2 Отговор
    Българките не раждат вече, само пишат глупостите, които им нареждат прогнилите гейовски ценители.
  • 27 Пол Кристи

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Пол Ктисти":

    от провокационни полети над американски военен кораб и се свърши с придвижването на армада от руски танкове към границите на Прибалтика и Украйна. Именно от дейността на медиите зависи умонастроението на европейското население и в крайна сметка успеха на украинската кампания на САЩ."
  • 28 новини

    9 4 Отговор
    И след тези победи на украинската армия , какво ще пишат , когато Украйна остане без половината си територия , без армия и извън НАТО .Зап. общества вярват ли на такива явни лъжи .

    Коментиран от #47

  • 29 Сега

    6 13 Отговор
    въпросът е как руснаците да излязат от батака в който Путин ги вкара. Не се получи с "освобождението" на Украйна. Не НАТО. Само една държава успя да ги спре и да смели въоръжение и жива сила колкото за две армии. И една въздушна. Путин ще се опъва до края. Докато не го отстранят неговите. Сред силоваците вече има такива намерения според Христо Грозев от Белингкат.
  • 30 Пацаки

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сократ":

    То затова забраниха излъчването на филма "Донбаска пролет" който все още го има в тубата!
  • 31 нннн

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Едностранна манипулация":

    Права е всяка крива линия, успоредна на евроатлантическата.
  • 32 Мариопул

    11 4 Отговор
    Командира на азов днес стана булка на Кадиров
  • 33 Иванушка  🇷🇺

    6 1 Отговор
    "...наплашени с руската опасност..." - истината е ЕПИК ФЕЙЛ, със сигурност в Русия не са предполагали подобен развой на нещата. Русия брутално подцени противника и се въвлече в съсипващ конфликт. Недоглеждане, лошо разузнаване, лоша преценка на настроенията на украинците към Русия. И да Русия е агрессора, не Украйна или Запада. След трилирдите загуби за Русия най-добрия изход остава да анексира Източната половина на Украйна и територията около Черно Море. Всяко друго решение губи смисъл на фона на тоталната изолация, загуби на партньори, пазари, достъп до готови високи технологии. Не знам какво са мислили, но надали в Ген.Щаба се е предвиждала подобна кървава баня.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 защо

    10 3 Отговор
    западната демокрация ни докара от близо 9 млн - да сме близо 5
    и вс ценно е тяхно - от веригите дето си продават стоките тук без да плащат данъци - през източване на цветните ни метали за милярди и какво ли не - оставиха ни само една раздута админисрация паразитна която да изсмуква и малкото от труда на хората - наи големите исторически врагове на бг са ни завладяли - ФАЩ англия белгия и франция - французите медиите и ни закриват енергетика - германия с пакет мобилност 18%-та от вътрешния продукт беше на нашите превозвачи дето ни ощетиха и ни плащат данъци дори на кауфланд - златото и мид го точат още с руда - белгия ни изкупи всички банки застрахователн и сгради да ги дава под наем на българите
    - пороби ни тая западна "демокрация "
  • 36 защо

    7 2 Отговор
    след промените - бг тъкмо доа тръгне мн напред - сорос с енп-тата през костов ни обезкости държавата - ето ти западна демокрация - превземат и те правят роб - през медии и икономика накрая нищо нямаш
  • 37 Иванушка  🇷🇺

    8 3 Отговор
    BREAKING NEWS

    Шойгу обяви разгрома на украинските ВМС и ВВС и къде ще е предстоящия голям удар на руската армия.

    "Основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени, бойният потенциал на украинските въоръжени сили е значително намален, което дава възможност да се съсредоточи основното внимание и основните усилия върху постигането на основната цел.

    ВВС и системата за противовъздушна отбрана са практически ликвидирани“, унищожени са 123 от 152 самолета на въоръжените сили на Украйна и 77 от 149 хеликоптера.

    Военноморските сили на страната престанаха да съществуват. Понесени са значителни загуби от всички формирования на сухопътните и въздушно-десантните войски

    Основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени. Бойният потенциал на украинските въоръжени сили е значително намален, което дава възможност да се съсредоточи основното внимание и основните усилия върху постигането на основната цел - освобождението на Донбас. Специалната военна операция ще продължи до постигане на поставените цели."

    Коментиран от #38

  • 38 Западенибрикчия

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тия от "Факти" го погребаха Шойгу онзи ден обаче днес той си дава пресконференция!

    Коментиран от #44

  • 39 Deja vu

    5 6 Отговор
    Как завърши Адолф Хитлер ?!
    Овъглен в бункера !
    ПУТИН е по стъпките му !
    Дано ! Има Господ !

    Коментиран от #42

  • 40 Краят на дните

    6 8 Отговор
    Путин, май не разбира,че си отива....
    При Хитлер,Садам Хюсеин, Милошевич,
    Осама Бин Ладен..... естествено и неминуемо
    Чисто и просто, като къпан комунист.
  • 41 О колко интереснооо...

    8 0 Отговор
    О много обичам да чета соросоидите.Един куп западни "експерти" се надпреварват да лъжат.Най-обичам въпросните четива докато акам.Някак си атмосферата съвпада...
  • 42 Жръц- хръц

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Deja vu":

    А когато се събудиш от този сладък сън,в ръката една смачкана рубла,а задните бузи - мокри!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пробаганда

    2 0 Отговор
    Оропаганда
  • 46 СЛОНА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Западът":

    ТАКА МЕЧКАТА ЩЕ ПИЕ ВОДА НА СПОКОЙСТВИЕ НЕ САМО ОТ ДНЕПЪР ,А МОЖЕ И ОТ ДРАВА..........
    АКО ВИЕ СТРХ ОТ МЕЧКАТА НЕ И ВЛИЗАЙТЕ В БЪРЛОГАТА ,ЧЕ ЩЕ СТАНАТ НЕ СМЕТНИ БЪРКОТИЙ
  • 47 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "новини":

    До 28 ком -другар -Украйна ще си е цяла -тази война разрушава украинските градове но ще ги построят --но тази война руши и русия -защото руснаците ще станат още по бедни -макар че сега бяха едни от най бедните в Европа -а като са бедни русия ще се разпадне -ама това няма да го разберете
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Шишо

    1 1 Отговор
    Нещо много се удължи тази тридневна "специална операция" бе! Триесе и три дана а ситуацията е патова. С това необмислено нападение над тази слаба съседна държава им лъсна голия газ. Станаха за кашмер на света та единствено факта, че са световна ядрена сила 1 и ли 2 ги спасява да не станат китайска колония, ама натам отиват нещата. Изгубиха много, няма да имат нито уважението на света, нито и респекта от армията им. Смотаняци!
  • 50 ВЕРНО ЛИ

    1 0 Отговор
    И КАТО РУСИЯ НЕ ПОДПИШЕ МИРЕН ДОГОВОР КВО ПОВЕЧЕ ЩЕ И НАПРАВИТЕ НИЩО Е ЩО ДА ПОДПИСВА МИР АКО НЕ Е В НЕЙНА ПОЛЗА / ЗА СРОКОВЕТЕ НА ВОЙНАТА/ 1/ РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ПОДЦЕНИХА ВСУ ФАКТ 2/ РУСКАТА НАПАДАЩА АРМИЯ ПО МАЛОБРОЙНА ОТ ЗАЩИТАВАШИЯТ СЕ ПРОТИВНИК БАВНО ГО ИЗТЛАСКВА ФАКТ 3/ УКРАИНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ СА ПРЕД ЗАПЛАХАТА ОТ РАЗГРОМ НА ГРУПИРОВКАТА В ДОМБАС /СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ИМАТ ПОНЕ МАЛКО МОЗЪК ИЛИ ЩЕ ПОВТОРЯТ МАРИОПУЛ / 4/ БАНЗАЙ АТАКИ ОКОЛО НИКОЛАЕВ САМО ЖЕРТВИ И ПОМЛЯНА ТЕХНИКА 5/ КОЙ Е ЛУД ДА ХРАНИ 4 000 000 В КИЕВ ДА СИ ГИ ХРАНИ УКРАЙНА