Last news in Fakti

1 Април, 2022 17:12 2 264 20

Китай към ЕС: Пекин ще настоява за мир в Украйна по „свой начин“

  • китай-
  • ес-
  • пекин-
  • европейска комисия-
  • европейски съвет-
  • урсула фон дер лaйен

Китайският премиер разговаря с председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и върховния представител на ЕС по външната политика чрез видеовръзка

Китай към ЕС: Пекин ще настоява за мир в Украйна по „свой начин“ - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският премиер, Ли Къцян, каза пред лидерите на ЕС в петък, че Пекин ще настоява за мир в Украйна по „свой начин“, след като Брюксел настоя за гаранции, че Китай няма да снабди Русия с оръжие или да ѝ помогне да заобиколи западните санкции, предаде Агенция "Ройтерс".

Ли разговаря с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, и върховния представител на ЕС по външната политика, Жозеп Борел, в продължение на почти два часа чрез видеовръзка на първата среща на върха ЕС-Китай от две години насам.

Ли каза на лидерите на ЕС, че Китай винаги е търсил мир и е насърчавал преговорите и е готов да продължи да играе конструктивна роля заедно с международната общност, съобщи държавната телевизия "CCTV".

Представители на ЕС, близки до подготовката на срещата на върха, заявиха, че всяка помощ, предоставена на Русия, ще навреди на международната репутация на Китай и ще застраши отношенията с най-големите му търговски партньори - Европа и Съединените щати.

Представител на ЕС каза, че позицията на Китай спрямо Русия е "въпрос за милиони долари" в петък. Друг посочи, че над една четвърт от световната търговия на Китай е била с блока и Съединените щати миналата година, срещу едва 2,4% с Русия.

„Удължаваме ли тази война или работим заедно, за да сложим край?! Това е основният въпрос за срещата на върха“, каза служителят.

Самият Китай има опасения, че европейските страни приемат по-твърди външнополитически сигнали от Съединените щати и призова ЕС да „изключи външна намеса“ от отношенията си с Китай.

Президентът на Китай, Си Дзинпин, който взе участие в отделна виртуална среща с двамата лидери на ЕС в петък, каза, че се надява Европейският съюз да може да формира своята гледна точка за Китай "независимо", съобщи телевизията.

ЕС рязко премина мекия дипломатически език през 2019г., наричайки Китай системен конкурент, но го вижда също като потенциален партньор в борбата с изменението на климата и пандемията.

Брюксел и Пекин сключиха инвестиционно споразумение в края на 2020 г., предназначено да уреди някои опасения на ЕС относно реципрочния достъп до пазара. Сега обаче то е замразено, след като санкциите на Брюксел срещу китайски служители, заради предполагаеми нарушения на човешките права в региона на Синдзян, накараха Пекин да постави в черния списък физически и юридически лица от ЕС.

Оттогава Китай също спря вноса от Литва, след като балтийската държава от ЕС позволи на Тайван да отвори посолство в столицата си, което разгневи Пекин, който смята демократично управлявания остров за своя собствена територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сила

    16 42 Отговор
    Китай ще изкупи Русия на базценица,вече завладяха и заграбиха Сибир,наричат Байкал северното си море.....благодарение на корумпираните путински чиновници
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 sss

    43 9 Отговор
    Пуделчетата на фащ ке опитват да държат тон на Китай... ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 5 Айде и ти сега

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    С венецуелските машинки и Дамаджанов може и 98% за ПП да станат... апропо защо все още никой не прави нищичко по въпроса тая сбирщина да се регистрирарира като апртия?
  • 6 Гост

    23 2 Отговор
    “… който смята демократично управлявания остров за своя собствена територия.“. Демек територия от Китай под западно влияние. Защо ако е демократично е хубаво, а обратното не е?!?! Кой е казал, че демокрацията е добро нещо?! Защо монархията да не е по-добро? Защо демократичната република да е по-добре от народната република? Защо деспота да не е по-добре от тълпа събрана на едно място, наречено парламент и имаща се за всесилна за един мандат, полагайки всички усилия да забогатее през този мандат, щото може да не повтори??? Защо? Питам аз и отговор не искам!
  • 7 Фффффф

    14 1 Отговор
    Тия също като руснаците,по свой начин ще пратят 1 милион войници миротворци в помощ на Путин
  • 8 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Къде това?! 5/6 от света изобщо не знае за тази анкета! 6,5 млрд хора не ги е еня за демократичната ви анкета, целяща да представи нечие мнение за меродавно, посредством манипулирани отговори на завоалирани въпроси.
  • 9 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    3 19 Отговор
    Може мир чрез война или с дървено желязо или с желязно дърво.
  • 10 Приятел ме нарича, Гейко

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    Анализаторе, спри да ръсиш простотии.

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ZZZ

    23 2 Отговор
    "Удължаваме ли тази война ,или и слагаме заедно край"Ами какво правите вие бе тъпий ми европеецо,давайки оръжие на загубилата страна,и удължавайки и агонията и жертвите?Или "краят"трябва да бъде при вашите условия,както на вас ви харесва.Свърши се вече тая и ако все още сте фактор след 5-10 години ще сте една жалка пародия със спомени за минало величие. Великият и високомерен ЕС,който и едно решение не може да вземе без да се допита до задокеанския си господар тръгнал да дава наклон на Китай.Жалка работа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 124

    14 3 Отговор
    Наследственият фашист-канцлер Шолц твърди, че в Украйна няма фашизъм, било лъжа... Но доказателствата показват съвсем друго - още в училищата се преподава неонацистка идеология и русофобия... Да не говорим за изстъпленията и престъпленията на бандеровци и азовци.

    Лицемерният Запад и САЩ донесоха милиони жертви по света.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Васил

    0 8 Отговор
    Китай и мир не думай
  • 17 kjl

    8 0 Отговор
    Всички повтарят, че ЕС трябва да се освободи от задушаващата "прегръдка" на САЩ и да поемат по свой, отделен път. Единствено ЕС не разбират или не могат да се освободят? От Брюксел трябва да отговорят на този въпрос, а не да лаят задено с онези дето са от другата страна на океана. И тях ще ги застигне, вече света е като едно голямо общо гърне, ама явно се надяват на някакво чудо. Китай стои и ще стои зад Русия, защото знаят, че ако не го направят наглите англосаксонци ще нападнат и тях след Русия.
  • 18 китай, защо не настоява за мир, преди

    1 5 Отговор
    войната, чакам отстрани голяма далавера както винаги, жалки ментета
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "sss":

    .........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори и не може да си ги представим!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания