Last news in Fakti

3 Април, 2022 05:37 5 864 44

Първа страна от ЕС се отказа от руския газ

  • литва-
  • газ-
  • русия

От началото на април Литва напълно спря вноса на ценното гориво от Русия

Първа страна от ЕС се отказа от руския газ - 1
Снимка: ЕПА-архив

От началото на април Литва напълно спря вноса на газ от Русия, предаде БНТ. С това тя става първата страна от ЕС, предприела подобна стъпка. Това обяви във фейсбук литовското министерство на енергетиката.

Министерството съобщава, че от началото на април литовската газопреносна система не внася газ от Руската федерация. Това се потвърждава от данните на оператора Amber Grid: според тях към 2 април вносът на руски газ в Литва през интерконектора с Беларус е бил нулев.

"От този месец няма да има повече руски газ в Литва. Преди много години моята страна взе решения, които сега ни позволяват да прекъснем енергийните връзки с агресора без да имаме щети. Ако ние можем, то останалата част от Европа също може", коментира президентът на Литва Гитанас Науседа.

Сега всички нужди на Литва от газ се задоволяват чрез внос през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда. Според изчисленията в бъдеще това трябва да е достатъчно. При необходимост газ може да се изпомпва и от Латвия, а от 1 май - през интерконектор с Полша.

Министърът на енергетиката Дайниус Крейвис нарече това "повратна точка в литовската енергийна независимост".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок С.

    62 127 Отговор
    Скоро Путлер ще може да използва газа само за лични ан-ални промивки, никой няма да му го купува!

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АУУУУУ

    65 107 Отговор
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ.... РУСИЯ ЧРЕЗ ГЛАД ЩЕ ПЛАТИ ЗА ИМПЕРСКИТЕ СИ МЕРАЦИ 🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🤮🤮
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Малко уточнение!

    125 50 Отговор
    Газпром спря кранчето на Литва! Не можеш да се откажеш от нещо, което не ти предлагат!

    Коментиран от #22, #34, #41

  • 6 Ицо

    95 20 Отговор
    Първа страна плати газа в рубли Ватикана преведе десет милиона в Газпромбанк
  • 7 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    32 96 Отговор
    Браво. Ние как ще се оправим, като сме пълни с червено-кафява паплач, подкрепяща убийците?

    Коментиран от #17, #18

  • 8 big

    85 11 Отговор
    Коя информация е вярна, тази или руската? Според руската, те са отказали да плащат в рубли и те са им спрели газта. Имайки предвид, че при спиране на руските доставки, ще се образува огромен дефицит и просто няма как отнякъде да получат газ, явно имаме по-скоро вдигнат от Русия жълт картон! Тя е малка държава и консумацията им също не е голяма, а на първо време ще получава пак руска газ по реверс от Германия, която се е превърнали в газов хъб на ЕС: Прибалтика, Полша, Украйна и други държави получават руска газ оттам.
  • 9 Да де-ама

    97 13 Отговор
    Не Литва-а руснаците спряха газтта от Ямал..второ-никой ли не забелязва последното изречение-че ще взима газ от Полша -а Полша откъде го взима...-ами от Украйна а газтта е руска.Другото-на Литва отдавна не и е нужна газ-индустрия никаква,населението от 2,6 мил сега е 1,4 мил-демек потреблението е нищожно...Другото е,че в Литва нямат енергопотребяваща индустрия-както Германия и др.европейски страни....И накрая -намерете клипове в Ютуб как точно латвийци и литовци минават границата с Беларус и пълнят колите си с гориво--дали пък това не е заради политиците им??!?!?

    Коментиран от #23

  • 10 Наистина5252

    62 10 Отговор
    Те се отказали, като спрели да им пускат !!!
  • 11 Бай Илия

    17 8 Отговор
    Писна ми да вичета тъпите коментари! Защо ние не се отказваме от газа? Нали сме много умни!
  • 12 Пешо

    38 12 Отговор

    До коментар #1 от "Джок С.":

    Джоко, колко е голяма литва и колко газ ползва? Защо тази вацна инф.се премълчава? Идеята Европа да се захрани с амер.втечнена газ е илюзияя.

    Аз виждам 1 единствена заплаха за Русия и това не е сащ и нато , не защото не може да водят война срещу русия , не зощото армията им е по-слаба ... а защото ги е страх да не загубят западния си живот с удобствата. А това неминуемо ще сатане, защото колкото и да са "смотани", русите са достатъчно развити и могат да запалят европа. Затова Сащ я държат като буфер и като куче което да насъскат срещу русия , каквото правят , когато искат русия да е слаба, за да постигнат някаква икономическа цел. Целта сега е азия а до няколко месеца ще почне да се чува и за оспорване на арктика и не знам какво си... искаха да резнат един съюзник на китай и резнаха най-мощния им съюзник защото когато ти гори къщата не помагаш на съсвда да гаси неговата. Сега сащ ще ударят с 1 куршум 2 или 3 заека.да изброим (1) ще засили вмешателството в Азия (2) ще хване газови и енергийни пазари в Европа. Спомнете си за шистовия газ. Европа по времето на меркел си беше в добри отноления с русия и война нямашее!! Сега се огънаха , за да вземат властта новите пудели! След 1 студена зима, ще чуетве пак от Биг Брадъраб, чичо сам както искайте го наричайте за това как сме си имали газ, ама само те т.е. сащ имат технологията. И тъй като просто Киро е пудел и прехвърли газовата ни независимост на ЕС , няма да посмее да гъкне , когато ЕС разреши на САЩ да

    Коментиран от #13, #15, #24

  • 13 Пешо

    42 7 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    ... , когато ЕС разреши на САЩ да копае шистов газ навсякъде. И тъй като това е отрова ще почнат от бедните страни за да може запада да си седи на тооло да кара скъпи коли и да пие вино с патпъдъчи дроб по боргундски (3) говореше се за ес армия и не на нато. Е сега вече 50 години поне ше е само нато. Бюджетите за война бяха под 2% сега ще гонят 4-5%. Това са пари на вятъра. Ще плащаме сами на сащ да ни поробват все повече. С тези пари сащ ще (4) развият още повече техн. и ще ги "споделят" (разбирайте поробят) "партньорите си" (разбирайте дойни крави) и куршум (5)е хванат арктика от Русия . Не проумявам как западняците са толкова плиткоумни или просто някой са с билет за трохичка от пая и не се свенят да продадат и майка си.
  • 14 Жоро

    20 4 Отговор
    Латвия, Литва и Естония не са получавали руски газ от началото на април, каза Улдис Барис, ръководител на оператора на латвийската газопреносна система Conexus Baltic Grid.

    Коментиран от #20

  • 15 Бай Илия

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Уикипедия пише за войната в Виетнам! Там САЩ са срещу Китай и СССР и губят
  • 16 Бай Илия

    9 6 Отговор
    Българите коги се отказаха от москвичи, жигули, лади и волги! Кога започна внос на стари коли от запада а н преди това. Така, че всеки които кара кола да зарежза с американско гориво или да не кара да видим колко ще ме подкрепят

    Коментиран от #43

  • 17 Наивник

    26 10 Отговор

    До коментар #7 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Зимата идва. Ще ти треперят гащите от студ.

    Коментиран от #44

  • 18 СССРБарета

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    А ми тогава ние ще ВИ ОПРАВИМ!
  • 19 Гош

    19 31 Отговор
    За сетен път се убеждавам, че от русофилите и путиноидите по прости и нагли хора няма! Въпреки всички обиди отправяни към България, не си пращат децата да учат и живеят в расия ами в САЩ, Германия, Англия, Швейцария и др но не и в любимата им расия! България била кенеф и Българите също ама никой не ви държи тук насила, свободни сте да си тръгнете веднага и да си намерите нова родина и да бъдете щастливи там, но никой няма да отиде в расия, убеден съм!

    Коментиран от #21, #33

  • 20 СССРБарета

    31 6 Отговор

    До коментар #14 от "Жоро":

    Границите на Беларус са задръстени от влизащи да пазаруват от споменатите държави Литва, Латвия, Естония! Влизат с празни резервоари излизат с пълни догоре както и пълнят колите си с стоки от беларуските хранителни магазини! А иначе Литва ползва пак руски газ само че, внесен по друг начин! А пък Литва е държава със затихващи функции и тяхната интеграция ги доведе до изчезване както върви и нашата!
  • 21 ПЛЕВНЬО

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гош":

    И това какво общо има? По пътя на соросоидната логика значи който изглежда по-добре той има право? Направо да напишат нови правила в съда който е по-добре облечен съдът да приема че е прав в споровете!
  • 22 Хан Сол

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Малко уточнение!":

    Ей като едно време шаманите сте Все така извъртате че да сте прави и вездесъщи. Важното е че страната си кара и без руския батак
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Pilot

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Абсолютно си прав,наще затова сключиха договор с ip3 ! Ще видим атомна енергия на куково лято и да почваме да тровим земята с шистов газ !
  • 25 Сандо

    22 10 Отговор
    Първата държава,която се отказа от руски газ беше Украйна.И се вижда докъде се докара.А Литва вместо да мисли за руския газ е по-добре да се замисли дали ще съществува в бъдеще като държава.Защото има едни панове на запад,които отдавна се облизват за нови /стари/ територии.
  • 26 JEFF

    8 24 Отговор
    Браво , така се прави , така се постигат и защитават държавни интереси . Докато в Латвия са мислили и работили за енергийната си независимост , у нас Тулупа спешно построи тръбата на путин с нашите пари . Пак ни питайте искаме ли ГЕРБ . Искаме ли БСП и ДПС , които като опозиция замазваха всички далавери , вместо да ги осветляват.
  • 27 Иван

    16 4 Отговор
    Те затова в Литва от години емигрират основно в Англия.Сега с това нещата ще се задълбочават и там безработицата ще е още по гошям бич.Намаляване на населението и рецесия.Важното е да се харесат на хегемона зад океана.Той ще праща долари.Докато все още нещо може да се купи с тях.Послееее.....

    Коментиран от #28

  • 28 И аз да кажа

    4 17 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Отдавна решиха и си построиха терминал за втечняване - откак Путин почна с простотиите за възстановяване на СССР. Норвегия добива нефт и декларира, че може да задоволи европейските нужди докато се смени доставчикът. От 1989 г. слушам заклинания на комунягите как ще погинем като ни "врътнат кранчето" от Москва. За жалост заради корумпираните ни политици ( от всички!!! партии), не беше направено необходимото за диверсификация. Всеки знае, че не е добре всичките ти яйца да са в една кошница, малко ли сме събрали попарата на соца, когато за нищо нямаше избор. Ей за това трябва да отговарят СДС и Иван Костов, не за приватизацията - тя беше необходима, но се проведе порочно.
  • 29 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 4 Отговор
    а втечнения газ пак руски!
  • 30 Павел пенев

    6 5 Отговор
    Отново фалшиви новини. Литва не се е отказала а беше изключена от Газпром защото нямала рубли да плаща, но по- късно може да се наложи да плаща в китайски юани.

    Коментиран от #42

  • 31 Много

    4 2 Отговор
    пропаганда на този сайт бре. Поспрете се малко.
  • 32 Анализатор

    1 1 Отговор
    Само сменете снимката, да Клайпеда е уникален терминал за LNG през който могат да минат 4,4 млрд. куб.м. газ годишно, но е плаващ терминал! Той може и да регазифицира!
  • 33 анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гош":

    Те не са русофили , а драскачи , на заплата и те не вярват в това дето пишат.
  • 34 Анализатор

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малко уточнение!":

    Клайпеда е за втечнен газ от САЩ - 4,4 млрд. куб.м. / год.
  • 35 Да ама

    2 4 Отговор
    Никой не казва че втечнения газ е руски😁😁 щото тоя терминал на времето го представяха на латвийците като мега победа за независимост от руския газ, но веднага беше подписан договор с руснаците на доставка на втечнен газ, така че както си купуваха руски газ така и продължават да купуват))

    Коментиран от #36

  • 36 Анализатор

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Да ама":

    Излагаш се, руснаците не правят втечнен природен газ..

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Правят

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Анализатор":

    Умнико подписали са с новатек, образовай се малко😁 поне се потруди да прочетеш официална информация в гугъла
  • 38 Ицо

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "Анализатор":

    Пишман анализатор навсякъде пише че литва се отказала от газпром но пък купува от друга руска газова компания. А литовците като гледам скоро ще че преселят в Белорус щото там всичко е по евтино)) пък и те са една шепа хора, половината мият чинии в Англия другата половина работи в Русия, само пенсионерите и държавните служители там останаха)
  • 39 Фелдмаршал Потьомкин

    3 7 Отговор
    Русия дали е спряла газа на Литва или не особено значение няма. Това е детайл в голямата игра. В Русия има две царства (образно казано) - едното, което е видимо за обикновените руснаци, а то не е никак приятно, и друго - което е за вътрешна консумация на тесен кръг хора около президента Путин. Едното е посредствено от битова и социално-икономическа страна, а другото - направо затъване в разкош и лукс. Въпросът е, че много скоро и двете ще бъдат ударени жестоко поради западните санкции. Нещо подобно, но далеч по-олекотено, се случи на времето със СССР. А СССР бе в пъти по-силен от Русия. Русия има действително лимитирана икономика. Тук Кирчо е прав. Не съм съгласен с определението обаче, което той даде за нея. И тъй като руската икономика е крехка и предимно експортна, то тя зависи много от конюнктурата на световните пазари.Рейгън при посещение в Близкия Изток, след редица срещи с арабските шейхове, излезе (1981 г., ако не се лъжа) и каза: "Вдигаме добива на петрол" Това беше и ужасът за СССР. Въпрос на време е самите руснаци, които 30 години все пак използват западни технологии и глезотийки, да дадат задаен ход. А дали САЩ ще господстват, дали няма, е друг въпрос. Кой ще ги замести, кой ще ги измести - няма особено значение за нас, българите. Във всеки случай няма да сме ние. Все пак докато доларът е разплащателната световна валута, откакто такова е решението на конференцията в Бретън-Уудс през 1944 г., САЩ ще са лидерът.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мишел

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малко уточнение!":

    браво ЛИТВА ватенките скоро ще пикаят газ
  • 42 цин ян

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Павел пенев":

    ще плащат с индииски шушони
  • 43 мутрафонова

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Илия":

    търся да си купя москуич, ама няма, защото ватеките сами си забраниха да ги произвеждат
  • 44 даки

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наивник":

    преди 50години ако не беше газта от ватениките сега бълария нямаше да я имва
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания