Last news in Fakti

3 Април, 2022 09:09 2 006 49

Орбан се бори за четвърти мандат в Унгария

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • петер марки-зай

За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат - Петер Марки-Зай

Орбан се бори за четвърти мандат в Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарците гласуват за парламент, а резултатите от вота ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще управлява още един - четвърти мандат.

За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат - Петер Марки-Зай, който се изправя срещу Виктор Орбан. Освен изборите, днес унгарците трябва да гласуват и в референдум дали в училищата да се преподава съдържание, свързано със сексуалната ориентация.

Ако унгарската политика беше кубчето на Рубик, то Петер Марки-Зай щеше да бъде онзи елемент, който довежда до правилното подреждане на механичната главоблъсканица. Поне така гледа опозицията на ролята, която може да изиграе 48-годишният икономист в изборите.

Безпартийният кмет на малък град в Унгария, баща на 7 деца през есента изненадващо спечели изборите за кандидат на опозицията. Пребори опитни политици като Клара Добрев и успя да обедини 6 опозиционни партии около себе си.

Той обещава да се бори с корупция, да намали разделението в обществото, да организира референдум за промяна в конституцията и да работи за приемане на еврото. И най-вече обещава да победи Орбан.

"Има само един шанс да сменим Виктор Орбан, да задържим младите хора и да повишим благосъстоянието в Унгария", казва Марки-Зай.

Виктор Орбан управлява Унгария от 12 години и има амбициите да остане на власт поне още 4. За разлика от 2018, когато Орбан удържа наистина внушителна победа, днес състоянието на унгарската икономика не е толкова добро. След трудни две години на пандемия инфлацията в Унгария е рекордно висока.

За много от сънародниците на Орбан той се справя добре с кризата. Правителството вдигна бюджетните заплати, даде големи данъчни облекчения на семействата с деца и на младите. Реагира бързо и въведе регулирани цени на горивата, енергията и на основни хранителни стоки.

Войната в Украйна, обаче, измести фокуса на предизборната кампания. Критикуван от години, заради добрите си отношения с Русия, Орбан трябваше да балансира между спазването на европейската политиката и запазването на добрия тон с Москва.

"Левицата смята, че войната в Украйна е нашата война. Това е грешка. Това не е нашата война. В тази война ние не можем да спечелим нищо, но можем губи всичко", заяви Виктор Орбан.

Интригата около изборите ще е голяма, твърдят политическите анализатори, защото какъвто и да е резултатът - за първи път 16 години опозицията се явява на изборите с шанс за победа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    62 11 Отговор
    Истински политик, родолюбец! Успех!

    Коментиран от #3, #5, #6, #12

  • 2 Реалист

    11 26 Отговор
    Тая на селфито съм я виждал в хамстера

    Коментиран от #13

  • 3 МАРИ ЛЬО ПЕН

    46 5 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    ЗА МАКАРОНА И ЛЬО ПЕН РАЗСКАЖЕТЕ ЩЕ ЯДЕМ ЛИ МАКАРОНИ ИЛИ НЯМА ДА ИМА ЕВРОПКА НИЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ФРАНЦИЙКАТА ОРБАН ОЩЕ УТРЕ ЩЕ ЩТРАКНЕ С ПРЪСТИ И ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОПКА ГЕРМАНИЙКАТА И ТЯ ХИЧ Я НЯМА БЕЗ ГАЗ А ПОЛША ВСИЧКОТО ОРЪЖИЕ ОТ РАМЩАЙН ГО НАМЪКНАХА В ПОЛСКАТА БАЗА ЩЕ СТАВА ЕДНА НО ВИЕ СТЕ ПРОСТО МИСИРКИ НЯМАТЕ ЗНАНИЯ А СИ МИСЛИТЕ ЧЕ КОНТРОЛИРАТЕ ПРОЦЕСИТЕ ЖАЛКА КАРТИНКА СТАДНИТЕ И ТЕ ВЗЕХА ДА СЕ СЪБУЖДАТ!

    Коментиран от #39

  • 4 Дъ-Ге

    25 4 Отговор
    Обединяване по подобен начин значи само едно. Избиране на друг президент, който не е така популярен и в последствие тази същата опозиция ще се раздели и ще се размъти водата, за да може да няма никаква яснота за нищо и се създаде основа за законни грабежи.
  • 5 Историчка

    48 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Един от малкото защитници на европейската идентичност и традиционното християнско семейство, желая му успех!
  • 6 Пешо

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Наби ми се в ума "баща на 7 деца".
    А тук кога... като говорех някога на моята ... тя си прави пас.... българките в днешно време са гюлета и котви... дадоха им власт, глас, еманципация всичко , което поискаха и те сега не знавт какво да правят и затива почнаха да лазят по нервите на мъжете си. Просто такава ум е природата - капризна. Искат да са вечно млади , да са в светлините на прожекторите за щяло и нещяло, но забравиха основната си функция и тя е - разплод. Гюлета дърпащи ни към дъното.

    Коментиран от #10

  • 7 хаберих

    26 3 Отговор
    Винаги ми е било трудно да доведа вкъщи някоя мадама. Отначало заради родителите ми, а сега - заради жена ми.

    Коментиран от #9

  • 8 смок

    3 4 Отговор
    Тая с телефона за селфито ,да й нацункаш нослето!
  • 9 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    Хахах . Смени тактиката докато не си капитолирал :) :)
  • 10 А ВИЖДАШ ЛИ

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    МАТРИАРХАТА Е ПРОКЛАМИРАН ОТ ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ ИЗЗЕМВАНЕ НА ИЗКОННИТЕ МЪЖКИ ПРАВА И ВКАРВАНЕ НА МЪЖА В 9ТА ГЛУХА ЗА ДА НЯМА ПАТРИАРХАТ ЗАЩОТО МЪЖЕТЕ МИСЛЯТ ЗА СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ ,А КОГАТО СЕМЕЙСТВОТО Е РАЗГРАДЕН ДВОР И ПОВЕЧЕ ЖЕНИ НА КОМАНДНИ ПОСТОВЕ И ПОВЕЧЕ ПРАВА ЗА ЖЕНИТЕ ДЪРЖАВНОСТТА УТИДЕ У РЯКАТА!
  • 11 Илиев

    4 21 Отговор
    Нашият орбанджия, агент Николайчо, довечера ще е тежко болен. Неговият гуру ще бъде изритан от властта.

    Коментиран от #16, #26

  • 12 А бе

    4 18 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Направо си е нашият Костя Копейкин...
  • 13 Нормално за

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Tpoляк чикияр
  • 14 Орхан

    27 2 Отговор
    успех на Орбан!
  • 15 По резултата

    26 1 Отговор
    ще се разбере дали ще я бъде Европа или окончателно ще е колония на наглосаксите
  • 16 А бе

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Илиев":

    Защо не се събудиш?
    Време ти е,все пак е близо 10 часа.
    Орбан пак ще вземе изборите. А ние ще лапаме мухите с тази глупава политическа олигархия в последните 30 години
  • 17 Руски еничарин

    5 22 Отговор
    Унгарския Бойко, ще продължи да лапа милиарди и да обслужва кремълските злодеи.

    Коментиран от #30

  • 18 Виталия Винокурова

    1 12 Отговор
    Петер Марки-Зай има също толкова добра позиция, колкото и Виктор Орбан. Двубоят ще е интересен !

    Коментиран от #43

  • 19 Павел пенев

    16 1 Отговор
    Въпреки опитите за преврат от ЕС, няма съмнение че ще спечели.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 рада дълбоката

    16 1 Отговор
    Когато не могат да съборят един човек с политика то тогава се обединяват всички безпринципни и жадни да власт, пари и разрушават принципите и устоите на една страна . Ако там не те изберат ела у нас че ни писна от пастирки ,минжоци, костовци , бянкянски и канадски продажници .
  • 22 Ами сега

    4 4 Отговор
    Агент Николай направо е позеленял. Първо Герб сега и Орбан.
  • 23 МВнР Унгария Петер Сиярто

    15 1 Отговор
    Външен министър Унгария, заяви че Унгария няма да приема военни на НАТО на своя територия, както и че няма да изпраща въоръжение за Крайна. А тук Москаленко, посолство Крайна, иска по инициатива на САЩ да преименуваме булеварди на нацисти, осъществили геноцид над Донбас. Преименуването на булеварди и улици е международна инициатива на САЩ. Кога ще ги стигнем унгарците-хората си строят АЕЦове, подписаха дългосрочни договори за газ, Орбан им изплати външните заеми. А Бължария гласува са чужди граждани и НПО-та финансирани от Онзи, който не трябва да се назовава. Унизително е до какво робско унижение е сведен Великият някога български народ.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Комон Сенс

    13 0 Отговор
    Нямам съмнения в новия мандат на Орбан. Хубав-лош, щом унгарците го искат, значи е редно той да управлява.
    Голямата тема е Франция. Макрон не изглежда сигурен за нов мандат. Най-големият му шанс е в това ,че французите не оби1чат да правят резки изборни движения. Глауват за познатото. Особено ак отова познато им осигури нови социални привилегии, така както стана в самото начало на кариерата му. И пак не е сигурна работата.
    Давайте новини за Франция.

    Коментиран от #27

  • 25 Комон Сенс

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "МВнР Унгария Петер Сиярто":

    Май затова го разкйараха скоропостижно Янев. ВЪореки ,че бившият служебен прмеиер имаше висок рейтинг и беше полезен чисто политически. Той обаче излезе с една теза, която не се хареса някому:
    "Българските части са войски на НАТО и няма нужда от чужди войници, за да кажем, че НАТО е на бг територия. Дори тази теза бешпе допълнена с : Чуждите войници, които ще допускаме у нас не моат да са постоянно пребиваващи и трябва да са под командването на български офицер."

    Както и да го погледнем, направо си е подписъл уволнението.
  • 26 проблемът е

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Илиев":

    че нашият "орбанджия" не е никакъв "орбанджия" а е един агент на ДС, който се е превъртял 100 пъти на 180 градуса и накрая е намерил пристан в Унгария да се прав ина про-порбан по поръчка на простата Тиква.
    Тиквата го игра най-големият неолиберал и в момента пак се опитва да влезе в тази роля. А циганката която го хвали от Унгария била за Орбан?
    Орбан да тури наблюдение на този агент и ак отой му каже "добро утро", да погледне през прозореца за всеки случай да не би да се свечерява.
  • 27 За Льо Пен

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Комон Сенс":

    Лошото е, че всички партии се обединяват срещу нея, когато спечели на първи тур, независимо на какви избори. При наличие, че в Европа по-големи шовенисти от французите не видях. От друга страна продажните им елити успяха да ги смачкат, в някои училища ако детето ти цитира Дьо Гол те привикват на неприятна среща с ръководството, съпроводена учитиво със заплахи за превъзпитание и отнемане на детето, или родителски права.

    Коментиран от #29

  • 28 ако си прав

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "МВнР Унгария Петер Сиярто":

    Излиза, че коалицията Полша-Унгария ще бъде разбита форсмажорно. Много жалка за четворката. Тя вече е тройка, май.
  • 29 Комон Сенс

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "За Льо Пен":

    Става дума за пари.
    Тази френска политика им решава проблема с големите социлани права, инфраструктурата, качеството на живот, силната армия и пр и пр. Това благосъстояние струва много пари, а голяма част от тях са на заем.
    Французите имат гръцка стратегия или гърците френска. Слушкат, докато ЕЦБ ги помпа с милиарди.
    Ние обаче знаем, че един ден и французи и гърци ще решат ,че за тях е по-зигодно да ликвидират или девалвират еврото. ЕК и ЕЦБ ще клякат пак и паритета ще бъде поддръжан незнайно до кога.
  • 30 Аналитик плюс

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Руски еничарин":

    Не е така. Унгарската икономика беше в плачевно състояние когато Орбан пое властта и с смели икономически реформи успя да я изправи на крака. Паралелно, разбира се, започна да защитава унгарските интереси в международен план. В България не се е появил още Орбан. Ако някой успее да привлече инвестиции и съвземе разсипаната ни икономика, народът ще го последва. Но това не е лесно да се направи, а най-малко ще се постигне само с навеждане. Трябва твърдо отстояване на националните интереси и ясна икономическа стратегия. Колкото по-дълго БГ се управлява от чужди подставеници, толкова по-трудно ще бъде "възраждането"
  • 31 факт

    9 1 Отговор
    Унгарците не са мишоци и диванни патриоти като нас, и защитават националният си интерес. Имат висок стандарт , рейтинг уважавани са от запада и изгока .Така че защо при такава политика водена от Орбан да не бъде избран от раз . Да можехме и ние да си изберем такъв Орбан а не рзни царе които щяха да ни оправят за 800 дни , или тикви с чекмеджеа , или изродени леви комунисти, или послушнити ликвидатори на костов унижили 3800 завода ,съдадоха термина пуснееши земи от земя изхранваща ни или унищожавайки атомната ни центъра . За съжаление това е истината и когато говорим за унгария тя не е допуснала до момента нито една от изброените трагедии
  • 32 Прогноза

    8 1 Отговор
    България няма независима, самостоятелна политика. Тази болест обаче много скоро ще бъде надвита.
  • 33 Ференцварош

    2 10 Отговор
    Орбан ще отиде курбан !
    Който е с Русия - в Азия !

    Коментиран от #42

  • 34 ПОДКРЕПА ЗА ОРБАН

    12 1 Отговор
    Истински патриот е Виктор не продаде Унгария на соро.снята както някои балкански бяха продадени.
  • 35 Легнеш Ебеши

    1 6 Отговор
    Унгарците помнят 1956 !
  • 36 ivanov

    9 0 Отговор
    Давай бате ако може и ние ще гласуваме за тебе
  • 37 ОРБАН ДАВА 33 000 ЕВРО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ ..

    12 0 Отговор
    ОРБАН И 44 МАНДАТ ЗАСЛУЖАВА , АКО ИСКА !А БОКО И КИРО ЗАСЛУЖАВАТ БАЙ СТАВРИ !
  • 38 Орбан Успех! Болшенството Българи те

    10 0 Отговор
    Пот крепят!!! Успех Орбан!!!
  • 39 Voorbijganger

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "МАРИ ЛЬО ПЕН":

    Не се казва най-важното. Поне аз никъде не успях да го прочета. Ако Льо Пен спечели изборите - НАТО гудбай.
  • 40 НЕ Е ВИЦ !

    5 0 Отговор
    Интервюиращия пита путин:
    - Вярно ли е, че в Украйна воювате с НАТО и загубите от руска страна са огромни?
    путин отговаря:
    - Да, в Украйна воюваме с НАТО и с никой друг, никога не бихме си позволили да воюваме с украинците. Та те са наши братя! За съжаление, обаче, нашите загуби са наистина огромни.
    Интервюиращият:
    - Щом като признавате, че руските загуби са огромни, би следвало загубите на НАТО да са още повече, все пак руската армия е най-силната армия в света. Как ще оцените НАТОвските загуби?
    путин:
    - Ще ви разочаровам - НАТОвските страхливци все още не са се включили във войната.
  • 41 нснс

    0 5 Отговор
    ес трябва да започне да се разделя и с и такива политици
  • 42 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ференцварош":

    Те не са като вас...никога не са се отричали от азиатско тюркските си корени !...
  • 43 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Виталия Винокурова":

    .За разлика от българите унгарците възприемат реално призхода си и са категорично по прагматични по тази тема.Срещал съм много българи недоумяващи пред топлотата и сърдечността на неславяните и дори неправославните унгарци .
    Сигурен съм че мнозинството българи недоумяваха по същия начин като виждаха Виктор Орбан заедно с Ердоган и с държавните глави на страните които решително учредяваха Тюркския Съюз през декември миналата година "край Босфора" в Истанбул.
    И какво толкова събрали са се и си "бленуват" алтернатива на ЕС ли си мислите ?...
    Да, донякъде е вярно...,но истината е че това е легендата която лежи в сърцата на унгарците(Turáni Társaság 1910 Pál Teleki )(Magyarország Turáni Szövetség-1920) и на всички народи и етноси "от Великата китайска стена до Адриатическо море" които приемат произхода си за Тюркски...идеята ТУРАН.( David Léon Cahun )Бъдете сигурни че това са първите стъпки на Туранския икономически съюз и на Туранския стратегически пакт !
    Истината е, че „Великият Туран” се формира като най-краткия път към "Хартленда" и че Бжежински и САЩ смятаха че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” но изглежда и този път са жертва на стратегическото си късогледство, защото "шаранът" който им се изплъзна тогава с появяването на Путин на световната политическа арена вече не е "шаран"!
    Вече в дълбините се съзира нещо много много по едро и което никак не е враждебно към онова което се излюпи въ

    Коментиран от #45

  • 44 Българските турци

    3 0 Отговор
    продължение Вече в дълбините се съзира нещо много много по едро и което никак не е враждебно към онова което се излюпва във водите на Босфора!
  • 45 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    Съгласна ! Всъщност "Туран" не означава ли вълк ?

    Коментиран от #47

  • 46 безпартиен

    2 0 Отговор
    Ако не го изберат,нека поне да го командироват у нас за един мандат!Остана само този като последен шанс за нас!До сега всички "избрани" само се учиха на гърба на народа и пълнеха чекмеджета и сметки в офшорни зони!
  • 47 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Виталия Винокурова":

    Туран е измислица на онзи французин ( David Léon Cahun ) в романа му...но е възприет от всички тюркоезични за название на земите които обитават... а вълкът е вълчица и се казва Асена и е антураж от тюркската легенда " Ергенекон " !

    Коментиран от #48

  • 48 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Българските турци":

    Имало е такива народи-туранци на север и северпизток от Иран и Азербайджан

    Коментиран от #49

  • 49 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Виталия Винокурова":

    Не имало ... ще има... и ще се простира от Будапеща до Владивосток ,пък и може и по нататък ,те и червенокожите имат тюркски хромозоми ... : )
Новини по държави: