Last news in Fakti

4 Април, 2022 14:39 1 216 2

Масови протести в Шри Ланка

  • шри ланка-
  • масови-
  • протести-
  • оставка-
  • министри-
  • криза-
  • икономическа

Министрите на кабинета на Шри Ланка масово подадоха оставки след протести

Масови протести в Шри Ланка - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите на кабинета на Шри Ланка масово подадоха оставки след протести срещу справянето на правителството с най-тежката икономическа криза от десетилетия, предаде Би Би Си.

Всички 26 министри подадоха оставки - но не и премиерът Махинда Раджапакса или брат му, президентът Готабая Раджапакса.

Много гневни протестиращи, настояващи за оставката на семейство Раджапакса, казват, че този ход е безсмислен.

В неделя мнозина се противопоставиха на полицейския час и излязоха по улиците в няколко града.

Страната се бори с най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта ѝ от Обединеното кралство през 1948 г.

Това се дължи отчасти на липсата на чуждестранна валута, която да се използва за плащане на внос на горива. С прекъсванията на тока, продължаващи половин ден или повече и недостига на храна, лекарства и гориво, общественият гняв достигна нов връх.

Министърът на образованието, Динеш Гунавардена, каза пред репортери в неделя, че министрите от кабинета са изпратили писмата си за оставка до министър-председателя.

Собственият син на премиера, Намал Раджапакса, е сред тези, които подоха оставка, като написа в "Туитър", че се надява, че това ще помогне на президента и премиера за "решението да се установи стабилност за хората и правителството".

Много протестиращи, които твърдят, че президентът и семейството му са виновни за ситуацията в страната, са ядосани от факта, че той ще остане на власт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1444

    0 0 Отговор
    искат украинци да ги хранят и поят!!!
  • 2 Грульо

    5 0 Отговор
    Шриланкците свалят техното правителството зарди Големото зануляване, а у нас добитъка се бие за олио... :D