Last news in Fakti

5 Април, 2022 05:43 1 285 13

Вучич: Продължаваме балансираната политика между Европа и Русия

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • избори-
  • европа-
  • русия

Имаме добри и прилични отношения с Москва, които ще се опитваме да запазим, заяви сръбският президент след изборната победа

Вучич: Продължаваме балансираната политика между Европа и Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

59,5 на сто от гласовете на сръбските президентски избори вчера са дадени за Александър Вучич и така той спечели още на първи тур втори 5-годишен мандат. Този резултат е на основата на обработени 88 процента от секционните протоколи, предаде БнР.

Вучич, който е във властта от 10 години, като в началото беше първи вицепремиер, а след това и премиер, отбеляза пред съпартийците си, че вече ще е най-дългогодишният лидер на Сърбия след Никола Пашич, който в началото на миналия век е бил премиер на Кралство Сърбия, а след това и на кралство Югославия:

„Не съм някой, който ще се бие в гърдите заради властта, смирен съм пред народа си, заради който това стана възможно“.

Сръбският президент даде да се разбере, че ще продължи с политиката на балансиране между Европа и Русия. С Москва Белград си остава близък:

„Имаме добри и прилични отношения, които ще се опитваме да запазим. Партнираме си в много области, трябва да видим сега какво ще правим по въпроса за петрола, предстоят ни и преговори за цената на газа. Ще продължаваме така и ще водим политика, която е важна и за европейците, и за руснаците, и за американците, и за всички“.

Сръбската прогресивна партия на Вучич получи 43 процента от гласовете на проведените също вчера извънредни парламентарни избори, които за разлика от 2020 година не бяха бойкотирани от опозицията.

"Обединени за победа" - дясноцентристка опозиционна коалиция, ще е втора парламентарна сила с 13 процента от гласовете, а трети са социалистите начело с Ивица Дачич, на които Вучич ще разчита да му помогнат за мнозинство в Скупщината.

Здравко Понош от "Обединени за победа", който финишира втори на президентския вот с близо 18 процента подкрепа, видя в загубата на парламентарно мнозинство началото на края на управлението на Вучич:

„Тези избори са началото на края на СНС и на Александър Вучич. Спечелихме в големите градове, аз спечелих в тях президентския вот, вероятно и в Белград ще имаме добър резултат. На парламентарните избори също се представихме добре в градските секции. Няма да пропуснем този шанс“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зззз

    8 7 Отговор
    Къде ли си е сложил картината с толупа рисувана от български натегач? Пак сърбите се ориентираха по добре от нас.
  • 4 И тоа е фурнажииска лопата

    8 4 Отговор
    Врътка се да се нагоди на секи типичен балкански манталитет и поведение
  • 5 3333

    8 6 Отговор
    Скоро няма да видите европейски съюз.

    Коментиран от #13

  • 6 на върбе

    6 3 Отговор
    То ще бъдат едни шпагати едни чупки в ханша не ти е работа Хем първи приятели с Орките и масовия убиец Путин хем наредени на софрата в ЕС
  • 7 Кикош

    5 3 Отговор
    Демек между два стола. Типично балканско поведение. И те като нас ги е страх да не изстинат и да не се минат

    Коментиран от #8

  • 8 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кикош":

    Само че има разлика същественна Къде сме ние къде са те
  • 9 Дара

    3 2 Отговор
    Умен премиер. Не като нашите продажници.
  • 10 За протокола

    3 1 Отговор
    Разкрачването е д оедин момент, а после идва разчекването и озоваването на земята, между двата стола.
  • 11 XYZ

    1 2 Отговор
    Сърбия не е Европа!
  • 12 Очаквано

    2 3 Отговор
    Всеки политик от която и да е държава във Европа ако заложи на добрите отношения с Русия,ще спечели безапелационно.Това се случи в Сърбия ,Унгария,наред е Франция а след това и Австрия.
  • 13 ДаАмаНе

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "3333":

    По скоро европейския съюз няма да го има,така че ги боли сърбите за ЕС,който е пред разпад.
Новини по държави: