Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2022 11:45 1 876 30

Роскомнадзор с изискване до Уикипедия да премахне фалшивите новини

  • wikipedia -
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • информация-
  • фалшива информация-
  • уикипедия

Редакторите на Wikipedia отричат да са публикували "фейкове" за войната

Роскомнадзор с изискване до Уикипедия да премахне фалшивите новини - 1
Снимкa: Shutterstock

Роскомнадзор изпрати искане до администрацията на интернет енциклопедията Wikipedia да ограничи разпространението на недостоверна обществено значима информация.

„Напоследък Wikipedia започна масово да публикува материали, които разпространяват невярна информация по темата за специална военна операция в Украйна и действията на въоръжените сили на Руската федерация. Уикипедия се превърна в нова линия от постоянни информационни атаки срещу руснаци“, се казва в публикацията на сайта на агенцията.

Още новини от Украйна

Роскомнадзор смята, че авторите на статиите умишлено дезинформират потребителите на ресурса с „откровено фалшива информация“, насърчавайки „изключително антируска интерпретация на събитията“.

От ведомството припомниха, че вече са изпратили до администрацията на Wikipedia искане за премахване на неточна информация за събитията в Украйна, което показва, че изискването не е изпълнено.

От своя страна редакторите на Wikipedia по-рано заявиха, че не са публикували фалшификати за военната операция, тъй като цялата информация се потвърждава с достоверни линкове към съответните източници, пише Газета.ру, цитирайки РИА и ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де да

    13 18 Отговор
    е само там пропагандата срещу Русия!
  • 2 Ротшилд

    8 15 Отговор
    Моята Уикипедия. Аз съм собственик на всичко западно чрез няколко глобални инвестиционни фонда. Акционери сме във всичко глобално. Ние сме глобализацията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Евала

    14 11 Отговор
    Уикипедия лъже и за Земята, въртяла се около слънцето
  • 5 Вече

    20 13 Отговор
    стават досадно противни Руснаците. Няма как да искат цял свят да чете само тяхната ". ИСТИНА " и нищо друго. Ехххх ако знаеха колко е шарен и красив Светът.
  • 6 Антон

    22 14 Отговор
    Уикипедия е далеч по-обективна от руските медии. Фалшивите новини идат от Кремъл.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 БОЛЕН СOРOСOИД

    8 11 Отговор
    Ужас, уикипедия не трябва да допуска такава цензура и натиск, тя е основен източник на знания за всички носители на либералните и демократични ценности с нисък капацитет и къса памет!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Колко ти плаща Сорос да пишеш тук?

    Коментиран от #15, #22

  • 10 трола стоян георгиев

    4 9 Отговор
    а аз от къде ще чета и цитирам ако не го пише в уикипедия?
  • 11 Ал Бунди

    13 10 Отговор
    Напишете в Гугъл -Механический апельсин...да видите там какво ще излезе. Предполагам, знаете поне малко руски? Това е стратегически план за нападение над Украйна, писан още 2008 година. И сега всички събития се разиграват точно по този сценарий- от анексията на Крим, през ДНРи ЛНР, та чак до сегашните събития. Има планиран и превантивен ядрен удар по Полтавските блата с цел сплашване на Запада и НАТО ако решат да се намесят. ПОВТАРЯМ- СЪСТАВЕН Е ОЩЕ ПРЕЗ 2008Г. Така че мантрите за Донбас , алеи на ангели и дяволи- всичко това е добре планирана руска агресия. МЕХАНИЧЕСКИЙ АПЕЛЬСИН. Четете и ако можете да мислите, ще стигнете до потресаващи изводи. Тази информация е само и единствено от руски източници. Дали е фалшива новина?

    Коментиран от #17

  • 12 Voorbijganger

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Википедия е обективна? Че тя се пише от доброволци! Отвори нещо в сайта и пробвай да го редактираш. Ще го направиш без проблем. За каква обективност говориш тогава? Мислете, хора! Водят ви за носа и кълвете на всичко, което ви хвърлят.

    Коментиран от #14, #24

  • 13 GnG

    7 7 Отговор
    Според бившият инспектор на ООН Скот Ритър, Киев първо трябва да предостави информация от медицински преглед, който да установи ВРЕМЕТО на смъртта, ПРИЧИНАТА за смъртта и дали тялото е било ПРЕМЕСТЕНО след смъртта, и СЛЕД ТОВА да прави изявления за случилото се в Буча !
  • 14 hihi

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Voorbijganger":

    Май не си съвсем в течение. Статии за социо-политика и настоящи събития са заключени и могат да се променят само от "правилните" доброволци. Ако почетеш още малко ще видиш как един от основателите на Уикипедия я заклеймява като полит-пропагандна платформа писана от различни държавни агентури.

    Коментиран от #16

  • 15 да си го кажем

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Сорос юайнплаща само на теб и останалите русофилски национални предатели,за да му правите постоянна реклама.Русия е най-корумпираната държава в света ,водена от престъпен режим.Всички медии и информационни източници в Русия ,нямат никаква свобода на словото и пишат само това ,което им се каже отгоре.Руските медии са най-НЕдостоверните в света.В Русия ,ако пишеш истината те чака затвор и съд.
  • 16 Voorbijganger

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "hihi":

    Е, без да съм модератор преди малко ме пусна да правя редакция по специфична за времето тематика :-)) Предполагам също си прав! И след като някой плаща, следователно и поръчва. DMS съобщенията за сайта ги помня! Което абсолютно нищо не изключва. Трябва само да допускаш всичко, защото това е правилно. А и психозата е пълна. Какво очакваш да пише "обективен" сайт, който рискува да бъде закрит, само защото се е изкалаз "неправилно"? Страшни времена настъпват. Да не кажеш нещо против ЕС, НАТО и Украйна. Но пък да приканваш хората да убиват руснаци, където и да било по света, и да няма последствия, показва само какво е текущото ниво на обществото днес. Част от което си и ти.

    Коментиран от #18

  • 17 GnG

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Бунди":

    Северно-американската държава САЩ е започнала "ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА" на Украйна, ПРЕДИ 2008 г., още по времето на Джордж Буш - младши !

    Така, че е нормално Русия да взема мерки предварително и да има подготвени различни планове за противодействие, ако това, за което говорите е достоверно !

    "История отношений США и «постсоветской» Украины" - публикация в Гласът на Америка.

    Коментиран от #25, #26

  • 18 схсхсхсхсх

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Voorbijganger":

    Русуя е държава терорист и окупатор,който избивяа предимно цивилни ,майки и деца.Руши болници,театри,училища и жилищни сгради.Русия е най-голямото зло ,което е и паразит живеещ на гърба на света.Русия не спомага с нищо за развитието на света ,а само граби на готово природни ресурси и ги препродава.Русия не произвежда абсолютно нищо и нищо не дава на света.Типичен паразит.Срещу подобно зло,няма нужда от цензура.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Говориш като облъчен!

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "схсхсхсхсх":

    Дали си сещал да си зададеш въпроса Защо? 😃 По лесно е, отколкото да се прави бозъ!
  • 20 Voorbijganger

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "схсхсхсхсх":

    Как е да живееш без грам мозък? Съвсем сериозно те питам.
  • 21 hihi

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "схсхсхсхсх":

    Ако си платен трол, ще те уволнят за несправяне със задълженията. Ако наистина вярваш в това което си написал, предполагам си с едноцифрена възраст или коефициент за интелигентност.
  • 22 Антон

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Далеч по-малко от колкото би ми плащал Путин за съжаление. ;)
    Той хаби милиарди за порпаганда.
  • 23 Сър Пичук

    8 3 Отговор
    А кой ще каже коя информация е достоверна, руснаците ли?!?!?
  • 24 Антон

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Voorbijganger":

    При всички кусури на Уикипедия, е далеч по-обективна от руските медии, чийто статии се пишат в Кремъл.
  • 25 Ал Бунди

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "GnG":

    За твое сведение- демократизацията на Украйна е почнала много по-рано, още с вечеринката в Беловежката гора. И на срещата в Будапеща по-късно. Това едно. Второто е, че този план е подготвян наистина още през 2008 година. и както казах, има много публикации по него. Само че не е взет на сериозно..до днес.Намери го и го прочети в оригинал и ще говорим после.Това е най-доброто доказателство, че Русия се е подготвяла много дълго и старателно за инвазията. И тотално загуби не само военната, а по-важната- информационната война. С което се заби в такава кал, че няма да се измъкне поне три поколения. Верно е това, че не малка роля изигра за тези събития и САЩ, но поне си разиграха картите доста по-умно от Кремълската клика. Както казах- потърси в нета за този план и после ми кажи че е лъжа.
  • 26 Ал Бунди

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "GnG":

    Планът е публикуван за първи път на 21 април в Руский журнал на прокремълския политолог Глеб Павловски и е разработен идейно от политолога Игор Джадан. Явно е бил приет съвсем сериозно, след като от 2014 година до този час събитията следват точно този план с леки изменения. Остава да бъдем свидетели и на атомната бомбардировка на Полтавските блата..и ще се потвърди на 100%. Както виждаш, говоря с имена и дати...

    Коментиран от #27

  • 27 Да допълня

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ал Бунди":

    Публикуван е за първи път на 21 април 2008година...да не каже някой че си измислям.
  • 28 уфф

    0 4 Отговор
    Да махнат Уикипедията и без това я произнасят грешно.
  • 29 да бе

    5 1 Отговор
    горките москвичи ... все неразбрани, неоценени, пренебрегнати ... утре ще пусна една сълза за тях
  • 30 история

    0 4 Отговор
    Попрочитайки древната история на България, стигнах до извода, че част от информацията дадена в wikipedia не е коректна...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания