Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2022 22:01 6 728 64

Шест сценария за войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • донбас-
  • крим

Мнозина предполагат, че ако Владимир Путин го няма, войната ще спре

Шест сценария за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Грешките на руската армия, слабата мотивация на войниците, високите загуби и силната украинска съпротива направиха бързата победа на Русия невъзможна. Какво може да се случи оттук нататък? Шест възможни сценария:

Сценарий 1: Русия печели войната

Ако приемем, че е възможно Русия да победи Украйна на бойното поле, президентът Владимир Путин вероятно би инсталирал в Киев свое марионетно правителство или пък би присъединил Украйна към Русия. И двата варианта изискват в средносрочен план огромен военен ресурс от страна на Москва, за да задържи властта в Украйна. Защото е ясно, че тя ще срещне огромна съпротива от украинска страна.

Въпросът е колко реалистично е това да се случи. Ако приемем, че Путин се е поучил от грешките във военно отношение дотук, не е изключено Русия да реши войната в своя полза, но това може да отнеме още месеци, ако не и години време, казва пред обществената германска телевизия ZDF д-р Улрих Кюн от хамбургския Институт за изследване на мира и политиката за сигурност. Такъв вид военна победа обаче няма да донесе мир в Украйна, смята той.

Сценарий 2: Украйна капитулира

Тежките поражения във войната, инфраструктурните щети и многото цивилни жертви биха могли да принудят украинското ръководство да капитулира. Тогава обаче Киев няма да може да поставя никакви искания. И при този сценарий е възможно руско марионетно правителство в Киев или присъединяването на Украйна към Русия.

На този етап обаче това е малко вероятно, тъй като украинската съпротива засега е достатъчно успешна. Да припомним, че президентът Зеленски даде ясно да се разбере, че Украйна ще се съпротивлява на всяка цена. Капитулацията би била мислима само ако украинското ръководство с военна сила бъде принудено да напусне страната, или ако руснаците успеят да обезвредят политическото и военното ръководство на Украйна. Експертът Улрих Кюн смята този сценарий за малко вероятен.

Сценарий 3: Украйна се защитава успешно

С помощта на оръжейните доставки от Запада украинската армия може и да успее да отблъсне руската. Но всичко това ще зависи от очакваната втора руска офанзива. Ако тя също се провали, тогава "теоретично всичко ще е възможно", казва Кюн и уточнява, че не е ясно дали в такъв случай украинците биха спрели само до границите на тъй наречените "републики" Луганск и Донецк, или ще продължат докато не изтласкат руснаците от международно признатите граници на Украйна.

Сценарий 4: Руското настъпление бива спряно

Ако се стигне до "замръзване" на руската инвазия поради силната украинска съпротива, налице ще бъде класически случай на патова ситуация. Тогава фронтовите линии вече няма да се разместват. И тук много ще зависи от това какво ще се случи по време на втората руска офанзива. Ако тя също така бъде спряна, тогава всичко би било възможно, включително сценарият от Вердюн (една позиционна война, б.ред.) или пък започването на преговори между двете страни. За разлика от досегашните мирни преговори, на едни бъдещи такива ще се търси отговор на въпроса как би изглеждало едно мирно споразумение. Именно този сценарий Кюн смята за най-реалистичен.

Сценарий 5: Стига се до Трета световна война

Ако, умишлено или по грешка, се стигне до обстрел на страна от НАТО, или пък руснаците решат да използват химическо, биологично или дори ядрено оръжие, тогава конфликтът може да прерасне в Трета световна война. Не че това е абсолютно изключено, но е малко вероятно, защото биологичното оръжие би поразило също и собствените войски, а не само противниковите. Ако руснаците прибегнат до химическо оръжие, това може да увеличи политическия натиск над НАТО да влезе във войната в Украйна. Такава опасност съществува. А що се отнася до използването на ядрено оръжие, в руската военна доктрина е записано, че това е допустимо само "в абсолютно краен случай".

Сценарий 6: Свалят Путин от власт

Мнозина предполагат, че ако Путин го няма, войната ще спре. Този сценарий е възможен само ако допуснем, че той може да бъде свален от власт от руския народ или от руския вътрешен елит. Това пък е може би най-нереалистичният от всички сценарии. Защото Путин се радва на солидна подкрепа в обществото, която държавната пропаганда допълнително заздравява. Лидерите на опозицията пък са в затвора или в трудовия лагер, избягали са в чужбина или предпочитат да мълчат.

И руският елит не е заплаха за Путин, смята Кюн. "Не ми се струва възможен един организиран от военните преврат. Според мен и олигарсите не могат да застрашат властта на Путин, тъй като те нямат влияние върху политическите решения. Ако въобще нещо е възможно, то това трябва да дойде от най-вътрешния кръг съветници на Путин. Те обаче работят с него от години и следват напълно неговата линия", подчертава Улрих Кюн пред германската обществено-правна телевизия ZDF.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ева

    39 21 Отговор
    Путин ева Ротшилдите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    28 66 Отговор
    Номер 6

    Коментиран от #12, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само факти

    36 55 Отговор
    Русия ще изпадне скоро в нокаут, предстои налагане на петролни ембарго. А основните приходи на Русия са от петрола, много по малко от газ. И като добавим очаквания скоро фалит на Русия...

    Коментиран от #15, #48

  • 11 Урюрвкос

    48 26 Отговор
    вариант номер 7 забранените украински политически партии се обединяват, смъкват сегашното ръководство на страната и почват реалистични преговори с Путин.

    вариант номер 8 украинските олигарси правят предложение на Путин от което той не може да се откаже.

    Коментиран от #33, #38

  • 12 на командно дишане

    38 10 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Видяли картата на Украйна от Полската телевизия ?

    Коментиран от #23

  • 13 Анонимент от Бъдещето

    28 5 Отговор
    Ще има Втора специална военна операция. На 2 фронта ще се води.
  • 14 1111

    24 6 Отговор
    Сценария го пише един чичко с цилиндър
  • 15 По скоро ние

    36 3 Отговор

    До коментар #10 от "Само факти":

    Да сме нокаутирани 5 лева литър бенз хич не ми се дават!
  • 16 абе

    37 7 Отговор
    Рогозин припомни, че на 4 април 1949 г. представители на дванадесет държави (Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, САЩ, Франция) подписват Северноатлантическия договор и всъщност основа НАТО.



    „Така се роди НАТО – основната заплаха за целия свят, оцелял след Втората световна война. Бих искал моите стари познати от работата си в Брюксел, особено Столтенберг, да се възхищават на офиса си на рождения ден на НАТО, използвайки сателитното изображение от Роскосмос... Ние ви наблюдаваме. Имайте предвид", пише той в Telegram.



    Руснакът прикачи към публикацията си сателитна снимка на централата на Алианса в Брюксел, направена от руския сателит Resurs-P.

    Коментиран от #25

  • 17 51243

    40 8 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува та и тези сънуват победа на Украйна до като се опитват да заспят гладни, премръзнали и на тъмно! С една дума мечтатели и фантастици!
  • 18 Простотии

    32 5 Отговор
    ала дойче веле! Коментара е излишен!
  • 19 разпиляха си държавата

    27 5 Отговор
    Как ли ще изглежда хохландия след края на войната ?

    Коментиран от #28

  • 20 един

    44 10 Отговор
    Запада хвърли много пари и ресурси за да поддържа отрочето си бандера нео фашист Украйна, но напразно. Много скоро в Донбас ще бъдат унищожени 50-60 хиляди укри фашаги, след което до Полша няма да има никаква подготвена армия и техника. С плана на запада ще бъде приключено и опита им за ограбване на Русия ще бъде провален. Ще има страшна криза, защото се хвърлиха парите на вятъра, а не за нещо градивно. За това напоследък всички в Европа ходят като нас ни, и се чудят как да излъжат още. А с Украйна ще бъде приключено, конец.
  • 21 Да,бе

    30 8 Отговор
    Сценарият е един и е писан в Кремъл.Статистите не участват в писане на сценарии,но си въобразяват.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Разбира се

    28 6 Отговор

    До коментар #12 от "на командно дишане":

    Украйна е разчленена -Полша, Унгария, Румъния , Русия. Голямата мечта на Полша да отхапи парче от Украйна
  • 24 Kcaniba

    27 8 Отговор

    До коментар #2 от "ЕХО МОСКВА":

    ехоофца, от 5 месеца все пишете Путин умрел, па все сте от най-умрелите!!!
  • 25 Елементарен намек, че

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "абе":

    Ще им пратят МКС в централата на гости...
  • 26 345

    13 25 Отговор
    7ми сценарий. След като свършат с кютека в Украйна,войските на Украйна настъпват към Москва.
  • 27 Верно ли

    31 5 Отговор
    Абе не знам "сценаристите" в Зелето и ЦРУ как ги виждат нещата, но разбрах, че "сценарийчето" от Буча, дето са си го спретнали с наркоманчето Зеленски е за да подтикне хората "да предприемат действия". Само дето колкото повече се пънат да режисират войната, толкова по-малко хора им вярват!
    Абе, троляка, що работите вечер, бе? Това нещо като най-старата професия ли ще дойде? :)))
  • 28 Ще бъдат..

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "разпиляха си държавата":

    СИГАНИТЕ на Европа..ще изместят българите в старческите домове..сервитьорите..берачите на ягоди..ПЛОСТИТУТКИте в бърдаците на Европа. На Европа винаги са им трябвали измекяри! Защото започнаха да водят политиката на Америка марионетките в Киев. Сам паднал. Сам се ударил! Който се изправя да се бие със семейството си. Няма шанс да оцелее. Украйна и Русия са семейство 😇
  • 29 Кинжал

    29 6 Отговор
    Повече от ясно - Сценарий 0, този който не сте предвидили, а е пред очите ви, той е очевиден. Украйна без източната богата на суровини територия и без тежката индустрия, както и без излаз на море ще се превърне в северозападна България, т.е. една пропаднала провинциална псевдо държава, нямаща от какво да се изхранва. На Путин не му трябват мързеливи католически гладни гърла, ще си прибере без проблем своето, което му е напълно достатъчно, а огризките ще ви ги остави да се радвате.
  • 30 Роза

    30 3 Отговор
    Какъвто и да бъде сценарият, на България никой не обръща внимание и нищо добро не ни чака!Само бедност,инфлация,безработица и т.н.Казвам това със съжаление,защото ние обикновените граждани,нищо не можем да променим!
  • 31 Да живее Иран !

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Номер 69 !
  • 32 БРЦК

    7 3 Отговор
    Само един е украйна е територия на Русия
  • 33 хм...

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Номер 7 щеше да е добър сценарий, но по-вероятен е номер 2.
  • 34 Никой не е Обявявал ВОЙНА !

    6 2 Отговор
    Има ВЪЗМЕЗДИЕ - Наказателна Операция за президента , дето свири с "Х " на Пиано !
  • 35 Война няма ! Има Операция ВЪЗМЕЗДИЕ !

    19 4 Отговор
    За ОСЕМ ГОДИШЕН ГЕНОЦИД на Руско население в Донбас !
  • 36 КОНТРАТА

    22 2 Отговор
    Руснаците спечелиха виенната спец.операция набутаха хохолите по градивете в мазетата и срутиха цялата им инфра.структура оставиха ги без ВВС, Артилерия, командни центрове, ГСМи тежка пехотна техника, флота срутиха на хохлите. Най важното извадиха част от горивото на, АЕЦ Чернобил и на АЕЦ Запорожие сега хохлите остават и без ток и газ обратно в 18 век!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да плачеш ли,да се смееш ли!

    16 3 Отговор
    Какви глупотевини бръщолеви този доктор клюн от хамбурския институт! Има един сценарий и той стриктно се спазва от Руската федерация и той е демилитаризация и денацификация на Украйна!
  • 40 Хahaha

    7 3 Отговор
    До момента САЩ са подарили оръжие за 2.3 милиарда долара на Украйна. Европа колко е подарила? и това за 40 дни. Смятайте сами за каква далавера става дума. 1 долар подарено оръжие е поне 2 долара ново оръжие.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    МАЙТАП БЕ УЙЛИ! ХА-ХА-ХА! ХО--ХО-ХИ! ХА-ХА-ХА!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ежко

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само факти":

    Дринго, на Русия приходите от газ и петрол са 10% от инзоса!Това,че ти ползваш само това от тях, не значи,че нямат приходи от алуминий, мед,калай,цинк, да не говорим за титан,злато , диаманти, останалите стратигияески метали и т.н.!Де що има ж Менделеевата таблица в Русия го има и то по много!Не знам как икономически ще вкарате Русия в никаут, ама на теб като ти стане бензина 10 лева и вече си в будна кома!Имаш някакъвжмед и цинк - добиват го други, имаш злато -пак пълни чужди джобове.Какво всъщност имаш?!?Да не мислиш яе ЕС ще те храни вечно?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Владимир Владимирович Путлер":

    Говориш за наколко стотин жертви на войната ( не ги омаложаеам, ужасно е. Но това е войната и политиците, довели до нея, трябваше да го знаят. Зеленски да беше спазвал минските споразумения, а Путин , които мисля е доста търпелив, не трябваше да напада) срещу 160хил. Убити в пъватаминута след атомните бомби на Сащ и още стотици хил.впоследствие???!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Факт

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Мим":

    И ако Зеленски се предаде какво ще стане? Омразата между украинците и руснаците ще изчезне ли? Украинците след като отблъснаха руснаците от Киев и видяха че могат да ги побеждават, изведнъж ще се покорят ли? Украинската армия в момента се попълва и въоръжава в очакване на нови руски атаки, този път ще са по подготвени от предишния.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анонимен

    4 3 Отговор
    Путин скъса окончателно връзките. Украинците го мразят, как ще са едно семейство. Русия е като мъж алкохолик, който постоянно бие и тероризира жена си, а тя иска просто да се развеждат и да има самостоятелен живот, а вие казвате, ама НЕ.. стой при мъжа си, много хубаво семейство сте. Тя крещи, помогнете ми, ще ме убие. Вие - не, ти си измисляш, никой не те бие. А мъжът през това време отправя ултиматуи - ако се разедееш, нямаш право да се омъжваш повторно и да се събираш с друг "блок", защото, ако имаш такова намерение ще те бия пак...

    Коментиран от #59

  • 59 Оракула

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "Анонимен":

    Няма как, ситуацията да се опише по добре!
    Поздрави за коментара!
  • 60 Украинците

    1 2 Отговор
    години наред отчаяно си търсеха колонизатори... Да имат собствена държавност не беше приоритет. Русия спира това унижение сега и завинаги. Тази територия ще бъде отново част от Руската федерация. До два три месеца.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ганю

    1 0 Отговор
    по една водородна бомба във всеки голям град и мача приключва
  • 63 ганю

    3 1 Отговор
    Наказват само украинската Мафия сраснала с държавната власт и военните
    и е правилно
  • 64 Да живее Русия!

    3 2 Отговор
    ВСУ са бандити, садисти, терористи и убийци. Така или иначе ще бъдат унищожени!
Новини по държави: