Last news in Fakti

6 Април, 2022 11:16 887 1

Масовите протести в Шри Ланка продължават

  • шри ланка-
  • протести-
  • масови-
  • управление-
  • раджапакса

Безпрецедентната вълна от спонтанни протести отразява гнева на хората от спираловидната инфлация, недостига на гориво, спиранията на тока и лошото управление на кризата

Масовите протести в Шри Ланка продължават - 1
Снимка: БГНЕС

През 2020 г., Махинда Раджапакса, спечели изборите, за министър-председател на Шри Ланка, докато неговият брат, Готабая Раджапакса, е президент на страната, предава Ройтерс.

По-малко от година по-късно, водещата политическа династия на страната е в беда, докато протестиращите излизат на улиците с искания, които биха били немислими по време на икономическата криза: президентът да се оттегли. През 2021 г. другият им брат - Базил, беше назначен за министър на финансите, затягайки властта на семейството.

От крайбрежните градове на юг до тамилския север, от миналата седмица избухнаха над 100 демонстрации в цялата островна държава, според изследователския колектив WatchDog.

Безпрецедентната вълна от спонтанни протести отразява гнева на хората от спираловидната инфлация, недостига на гориво, спиранията на тока и лошото управление на кризата от страна на управляващите, което я влоши.

"Шриланкците са много, много търпеливи. Наистина трябва да ги притиснете в ъгъла, преди да реагират", каза Шантал Кук, протестираща, държаща транспарант с искане Раджапакса да подаде оставка.

И в парламента семейството губи позиции.

Базил подаде оставка в неделя заедно с други членове на кабинета, а във вторник най-малко 41 депутати напуснаха управляващата коалиция, оставяйки правителството с малцинство в 225-членната камара и отваряйки възможността за вот на недоверие.

„Колкото повече (кризата) се проточва, толкова по-лошо ще бъде за семейство Раджапакса“, каза политическият анализатор Кусал Перера, който е написал книга за Махинда, който самият е бивш президент.

От кабинета на президента не отговориха веднага на искане за коментар по кризата и на призивите му да подаде оставка.

Но главният правителствен служител и министър на магистралите, Джонстън Фернандо, каза, че Готабая, който сега е на 72, е получил мандат да управлява от 6,9 милиона избиратели, броят, който го подкрепи на президентските избори през 2019 г.

„Като правителство ние ясно казваме, че президентът няма да подаде оставка при тези тежки обстоятелства“, каза Фернандо пред парламента в сряда. "Ще се справим с това."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.