Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2022 15:38 1 652 22

Зеленски поиска помощ и от Гърция

  • гърция-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • кириакос мицотакис-
  • мариупол

Обръщайки се към гръцкия парламент чрез видеоконферентна връзка, украинският лидер каза, че в Мариупол има хиляди хора, като отбеляза, че градът е почти напълно разрушен

Зеленски поиска помощ и от Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски призова Гърция в четвъртък да използва влиянието си в Европейския съюз, за ​​да помогне за спасяването на "тяхното споделено наследство" в обсадения украински пристанищен град Мариупол, в който има много голямо гръцко малцинство, цитира думите му електронното англоезинчно издание на гръцкия вестник "Катимерини"

Обръщайки се към гръцкия парламент чрез видеоконферентна връзка, украинският лидер каза, че в Мариупол има хиляди хора, като отбеляза, че градът е почти напълно разрушен. Той заяви, че руските военни са бомбардирали болници, театри и къщи.

"Страданията както в гръцката, така и в украинската общност са големи от варварството срещу цивилното население", каза Зеленски пред гръцките депутати.

Намеквайки за гръцките корени на града, той каза, че е невъзможно да се проследи кога гърците за първи път са се установили около Черно море, отбелязвайки, че "мирното съвместно съществуване" е даденост. Той каза, че украинците казват собственото си "Свобода или смърт" в борбата си срещу руската армия, цитирайки бойния вик, използван от гърците във Войната за независимост от 1821 г. срещу Османската империя.

Той също така спомена "Филики Етаирея", нелегална организация, основана в Одеса, която постави основите на гръцката революция и създаването на съвременната гръцка държава.

"Тук е създадена "Филики Етаирея" и това е от голямо значение. Бихме могли да създадем нова "Филики Етаирея", която да се бори, да спаси Украйна и (етническото) гръцко население. Мариупол се нуждае от Вашата незабавна подкрепа", каза той.

Зеленски също благодари на Гърция за санкциите, които наложи на Русия заедно с другите държави-членки на ЕС, но добави, че Украйна продължава да бъде унищожавана и повтори призивите към всички страни от ЕС да се откажат от руския петрол и напълно да блокират руските банки от международната финансова система. Той също така пледира за повече оръжия за защита на Украйна от руската инвазия.

След руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски използва всяка възможност да се обърне пред депутатите на различни страни, както и пред различните международни организации, включително ООН, ЕС. както на събития от световния културен афиш, като връчването на наградите "Грами". В рамките на тези обръщения той апелира за изолиране на Русия и за оказване на помощ на Украйна с въоръжение за съпротива срещу руската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    67 0 Отговор
    Всички разбраха, че безумието е безплатно, но явно и същите ще разберат (за съжаление по трудния начин), че психиатричното лечение е доста скъпо. Въпросът ми е към тези, склонните към икономическо самоубийство, готови ли са да платят цената за лечението си, само и само Русия да е зле?
  • 2 този

    74 2 Отговор
    Тоя цървул вече като го видя ми се драйфа
  • 3 Последния Софиянец

    47 0 Отговор
    Да му кажат някоя Византийска хитрост.
  • 4 Теле

    59 0 Отговор
    Голем просек е тоя, гърция му отказа ама може да е забравил
  • 5 дедо

    21 0 Отговор
    Както изглежда,новия Византион ще се измества от Москва вКиев!
  • 6 Този само

    41 0 Отговор
    към Алф от Малмък още не се е обърнал.Марионетка,на конци!
  • 7 коко

    48 0 Отговор
    аман от тоз ревльо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 истината

    32 0 Отговор
    е ,че германия и великобритания ......изразходваха своите възможности за доставки на оръжие....и те самите се нуждаят от някакви количества !
  • 10 Нерде Ямбул...

    10 3 Отговор
    „Филики Етерия“ (на гръцки: Φιλική Εταιρεία, „Дружество на приятелите“) е тайна революционна организация повлияна която си поставя за цел създаването на независима многоетническа държава в православните области на Османската империя.
    В редиците на „Филики Етерия“ влизат предимно млади гърци, живеещи във Влашко, Молдова и Русия. Етеристите получават политическа и материална подкрепа от руския цар Александър I, който цели разширяването на руското влияние на Балканите. Един от водачите на организацията е Александър Ипсиланти.„Филики Етерия“ се разраства бързо на основата на предходното близо половинвековно руско военноморско присъствие около Морея още от времето на руско-турската война (1768 – 1774) и в частност дейността на граф Алексей Орлов. Нерде Ямбул-нерде Стамбул! Става върос за организация спонсориряна от руския император.

    Коментиран от #21

  • 11 КПСС БКП

    27 0 Отговор
    Сваляй гащите Зеленски ! Гърците са лукави и няма да ти помогнат !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лицемерие

    25 0 Отговор
    Когато Зеленски говори в еврейския парламент, той оприличи руснаците на нацистите. Оприличи ли днес руснаците на варварските турски завоеватели на Кипър или не иска да разстрои близкия си съюзник Ердоган???
  • 14 АРМЕНСКИЯ ПОП

    19 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙЙЙ САААМО НА МЕНЕ НИ МИ СА Е ОБАДИЛ....

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цитат

    15 0 Отговор
    В "Азовстал" е успял да кацне успешно само деветият вертолет,изпратен от Украйна.Доставени са необходимите атрибути за безопасен секс.Там ще се организира "Дом на любовта и радостта".Главни участници ще са канадски,шведски,френски и американски гастрольори.Ех,не можеш да забраниш красивия живот!
  • 17 Съдията Дред

    10 0 Отговор
    На остров Крит има няколко батареи зенитно ракетни комплекси С 300. Зеленият да ги поиска !
  • 18 Пак ЛИ?

    10 0 Отговор
    Може ли да му изпратим малко бг джендъри. Найш колко пленника ще му докарат. Само трябва да заповядва:Стисни г1з и доведи в плен.
  • 19 Дяконъ

    14 0 Отговор
    Тоя не спря да проси . Държи се така , че все едно всички са длъжни да помагат . Палячо
  • 20 ЧИБА БЕ ДЕПЕСАР УКРАИНСКИ

    4 1 Отговор
    НАУЧИ РУСКИ ФАШАГО !
  • 21 Откъде

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нерде Ямбул...":

    един клоун може да знае историята?
  • 22 Възмутен неутрален

    4 1 Отговор
    За пръв път виждаме и чуваме жертва на агресия да нарежда на другите държави какво да правят, да ги упреква, да ги обвинява, да ги заплашва, да ги изнудва, да ги манипулира, ааааа НЕ!!! Прекалено нагласено, отдавна планирано, репетирано и смърди от фалш и лицемерие.
Новини по държави: