Last news in Fakti

13 Април, 2022 04:17 3 713 29

13 април 1204 г. Константинопол пада

  • рицари-
  • константинопол-
  • пада-
  • цариград

Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделянето на Византия

13 април 1204 г. Константинопол пада - 1
Снимка: Shutterstock

На 13 април 1204 г. Константинопол е завладян от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход.

Рицарите са тръгнали да освобождават Божи гроб, но решават да се справят с Константинопол. Причината е поредица от поети, но неспазени финансови ангажименти.

Венеция е поела ангажимента да превози армията от 33 500 кръстоносци и 4500 коня срещу заплащане и някои услуги. Дожът Енрико Дандоло иска 85 000 сребърни марки, но кръстоносците разполагат с едва 51 000. За да допълнят сумата, Венеция изисква да атакуват и превземат в нейна полза важното пристанище Зара в Далмация (дн. град Задар в Хърватия). След Зара походът поема към Константинопол, за да помогне на отстранения император да си върне престола срещу подкрепата на Византия в битките с неверниците. Алексий се качва на трона, но не е в състояние да заплати обещаната сума, което обръща западните рицари срещу него.

А самият император бяга в Никея в Мала Азия.

Направен е опит да бъде избран нов император, но на 13 април двамата братя Ласкариди, единият от които е избран, се укрепват в Азия, а патриархът търси убежище в Тракия. Кръстоносците запазват живота на знатните и високопоставени граждани, които остават в града, като сестрата на краля на Франция – Агнес, както и на Мария, - дъщерята на унгарския крал Белла III от 1172 – 1196 г. И двете са императрици – женени съответно за Андроник I Kомнин (1183 – 1185) и Исак II Ангел (1185 – 1195 и 1203 – 1204).

Същевременно, без оглед на своите клетви, латинците се отдават на огромни грабежи. Оплячкосването на Константинопол остава прочута страница в историята на Средновековна Европа. Известно е, че ограбването на имперската столица подхранва антилатинска полемика, която кара не един историк да заключи, че схизмата разделяща Византия и Рим, действително влиза в сила едва през 1204 г. Самият тогавашен папа- Инокентий III, бурно изразява възмущението си от рицарските изстъпления.

Последвало разделяне на земите. Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделението. Освен императора, който трябвало да получи земи от двете страни на Проливите, Бонифас дьо Монфера също трябвало да получи земи от двете страни, като получил и град Солун. Бодуен дал на граф Луи дукство Нике /Никея/ в Мала Азия, а дукство Филипопол /Пловдив/ на граф Рение дьо Три. Останалата територия била разделена, като бил консултиран имперския кадастър, на 24 владения, по 12 за кръстоносци и венецианци. Площта била в зависимост от големината на войската. Службите в двора били поверени на рицарите и повечето от тях били със западни названия – конетабъл, маршал и т.н. Всички барони раздавали щедро крепости на ордените по цялата територия на Византия.

Последицата от падането на Константинопол и завладяването на земите в Тракия и Мала Азия е образуването на Латинската империя. Тя е създадена въз основа на предварителен договор между латинци и венецианци. Като всяка средновековна държава и Латинската империя трябвало да има владетел. Изборът на новият император е извършен от 12 електори – по 6-ма от страна на венецианци и кръстоносци. В самата армия имало разногласия относно избора за и против. Претендентите били двама – Бонифас дьо Монфера и Бодуен дьо Фландр и дьо Ено. На съвета е взето решение – който бъде избран за император, то другия да се съгласи без да оспорва да стане негов васал. Съветът се събрал в една църква в двореца на дожът на Венеция Дандоло. Според Клари, изборът на Бодуен е бил единодушен, докато други автори, предимно венецианци, говорят за известно първоначално разногласие. В това число е и Никита Хониат, който предава, че Дандоло убедил съвета да се спре на Бодуен, който бил млад, по-лабилен, и съответно – по-лесен за манипулиране. Кандидатурата на Бонифас дьо Монфера била отхвърлена от венецианците, които се страхували да направят император, своя сънародник, и да поставят под възможна заплаха своето могъщество. Съветът се спрял на Бодуен и изборът бил съобщен от епископът на Соасон.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за полезната ИСТОРИСЕСКА информация господин МИХАЙЛОВ
  • 2 Размисли

    10 18 Отговор
    Това е преломен момент в бг историята! Ражда се второто българско царство! По-късно Калоян разбива кръстоносците и по този начин Византия се изправя на крака! А ако Калоян беше загубил тази битка, кръстоносците щяха да останат в Константинопол, и никога нямаше да допуснат османските орди да стъпят на балканите!

    Коментиран от #3, #19, #23, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 даа

    9 0 Отговор
    А кой му е резнал тиквата на западния агресор?

    Коментиран от #17

  • 5 Украинки кършат тела по нощни клубове

    13 9 Отговор
    по Европа докато тяхните мъже геройски защищават мъченика Земенски??
    Мале мале ...
  • 6 Грешка си

    0 12 Отговор

    До коментар #3 от "падналия ангел":

    Ако бяхме ги приели като равноправни щеше да ни има! Още тогава османците са им създавали достатъчно проблеми и са нямали интерес да се занимават с нас!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 падналия ангел

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грешка си":

    На вас май трябва да ви се припомня историята: Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.), когато войските на германския император Фридрих I Барбароса причиняват опустошения, подобни на тези, които е сеел хунският вожд Атила. Отношенията между българи и кръстоносци се изострят до краен предел. В резултат на кръвопролитията, Пловдив е изоставен от закрилящия го гарнизон, както и от по-голямата част от населението. През лятото на 1189 г. войските на Фридрих I Барбароса превземат града и заграбват богатствата му.
  • 8 падналия ангел

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грешка си":

    "Неизвестен хронист на кръстоносците пише: „На 26 август с голяма радост влязохме във Филипопол, който като че ли от бога ни бе отреден, и намерихме много припаси за войската… Ние се настанихме в този град като в наш собствен, обрахме и изстискахме гроздето на оная земя, извадихме закопаното в ями жито и всеки от нас си прибра достатъчно запас от него в определеното му помещение.”
  • 9 Още искаш ли

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грешка си":

    "Латинският император надменно отхвърля предложението на българския цар Калоян за мир и сътрудничество и не скрива апетитите си към земите му."

    Коментиран от #10

  • 10 Цар Калоян е бил велик воин

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Още искаш ли":

    Но не е имал дарбата на Иван Асен втори, без воини да завладява!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Черен ден

    5 0 Отговор
    за Европа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    МИХАЙЛОВ
    ....
    ДА НЕ ЗАБРАВИШ УТРЕ
    14 АПРИЛ ДА НАПИШЕШ ЗА БИТКАТА ПРИ ОДРИН
    , КОГА ЦАР КАЛОЯН ХХХХ КРЪСТОНОСЦИТЕ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Туроператор

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "даа":

    ААА, моля моля. Никой не му е резнал тиквата. Ние сме били тогава културна държава. Поканили сме го на спа-процедури в Търново. От лошото осветление и влага в комплекса , Бълдуин се е сдобил със всичките диоптри далекогледство, и не е могъл да види нашата красива природа. От храната е получил спазми на императорският си стомах, и в нетрезво състояние се е метнал от кулата, като английски турист на Слънчев Бряг. Но ние сме били тогава достатъчно гостоприемни и отворени към всякакви други ценности. И не сме рязали глави.
  • 18 NIKE

    5 6 Отговор
    Вовата си е въобразил че е императора на третия Рим, а Русия с нейния държавен герб на двуглава орел е господар, приемник и подражател на Византия И както някога Византия насочваше арабите за да правят военни походи и да се бият срещу християните в непокорните им византийски провинции с християни, така и днес Русия наема чеченци, сирийци и араби за инвазията си в непокорната християнска Украйна, но ще я сполети същата участ на могъщата, непобедима и непревзимаема някога Византийска империя с превземането и разоряването на Константинопол от западните рицари и кръстоносци за да улеснят бъдещето разпадане и подялбата на земите на "Империята" от руски територии, за азиатските чужди завоеватели...!!!

    Коментиран от #25, #26

  • 19 Само дето

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Размисли":

    И нас нямаше да ни има.
  • 20 Иванушка  🇷🇺

    6 3 Отговор
    Вчета беше 12 Април Деня на Космонавтиката, но във нито ред за това както и за българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров.
    За сметка на това ни занимавате с някакви умрЕли отдавна простотии за кръстоноци. Ако ще пишете за кръстоноци пишете за Балдуин и Хан Крум който си направил от черепа му канче 😄✌

    Коментиран от #21

  • 21 No comment

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иванушка  🇷🇺":

    "В София в Деня на космонавтиката се състоя тържествено поднасяне на цветя и венци пред бюста на първия космонавт на Земята Юрий Гагарин."
  • 22 сказание

    1 1 Отговор
    Третия Рим ке падне и четвърти няма да има.
  • 23 Никакъв преломен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Размисли":

    момент не е. Одринската битка е ангажирала една малка част от френско-италианските войски, казано на днешен език. Плюсът за нас е, че са разбрали, че имаме ноухауто да им се противопоставим - да не се е..в.т! И е доказано в още няколко по-малки "специални операции"! В този анонс нашата държава заедно с общината в Одрин нищо не правят за популяризирането и обявяването на Червената кула в града за поменик?! Мисля че чак до 1256 год. е просъществувала империята им обхващаща половината тема Македония. Общо взето са се саморазпаднали поради незаинтересоваността на родините-майки. А относно османците... Щели са и кръстоносците да спрат дедовия по онези времена!!! Другият интересен момент е, че саркофага на Енрико Дандоло е в ложата на Св. София и толкова векове, като джамия никой не го е пипнал, както и християнските му символи!!!
  • 24 Woldemars

    4 0 Отговор
    "Дандоло убедил съвета да се спре на Бодуен, който бил млад, по-лабилен, и съответно – по-лесен за манипулирование"

    Нищо не се е променило за 800 години.
  • 25 Woldemars

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "NIKE":

    Много си прозд, гендерче.
    Двуглавият орел е герб на Русия в от 1470, по официалните данни. Нима пак Путин има дял и тогава?
  • 26 Д'мин

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "NIKE":

    Ета затова руския герб е такъв-Зоя Палеологина (на гръцки: Ζωή Παλαιολόγου; на руски: Софья Фоминична Палеолог, ? – 7 април 1503) е велика княгиня на Москва, втора съпруга на Иван III и племенница на последния византийски император Константин XI Палеолог.
  • 27 Ами не точно

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Размисли":

    Само дето си забравил да споменеш, че озорпираната от гърците ИРИ(Византия) по-късно ни забива нож в гърба като наема и воюва с османските орди заедно. Точно това е причината за завоеванията и падането на Балканите под османско иго.
  • 28 КонСтанТиня

    1 0 Отговор
    Помните ли каво бе казал заради тази случка православния патриарх в Константикопол на кардинала след 249 години. "Предпочитам да видя ........."
  • 29 абг

    0 0 Отговор
    Цар Калоян ги е стабилизирал набързо и това е една от причините западните управляващи до ден днешен да ни мразят.
Новини по държави: