Last news in Fakti

13 Април, 2022 11:40 857 3

Зоран Заев: Договорът от Преспа беше ценен

  • зоран заев-
  • преспанско споразумение-
  • северна македония-
  • гърция

Демократичните, европейските ценности и солидарността трябва да бъдат на издигнати на пиедестал, каза бившият премиер

Зоран Заев: Договорът от Преспа беше ценен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев ще участва в третия Конгрес на гръцката опозиционна партия СИРИЗА, който ще се проведе от 14 до 17 април, съобщи МИА.

Преди отпътуването си за Атина в интервю за гръцкия информационен портал "Айдисис" Заев заяви, че договорът от Преспа е бил ценен и тепърва ще се види, че е "превърнал проблема в решение, конфликта в сътрудничество, а неприятелството в съюзничество".

Според Заев сътрудничеството между Северна Македония и Гърция е на доста високо ниво. Той коментира, че има сфери, в които сътрудничеството се развива много бързо.

Видяхме премиерите Ковачевски и Мицотакис преди няколко дни в Делфи на съвместна, конструктивна и приятелска среща. Уверен съм, че гражданите и политическите сили, които искат приятелство и сътрудничество вместо изолация и конфликт са значително повече в сравнение с другите, изтъкна Заев.

Във връзка с решението си да подаде оставка, Заев заяви, че това е била съвсем правилна и отговорна стъпка, която показва какво означава да се чуе гласът на народа и какво означава и в най-тежките моменти да се допринася за политическите ценности, за които той се е борил и се бори СДСМ.

Демократичните, европейските ценности и солидарността трябва да бъдат на издигнати на пиедестал, каза Заев

Във връзка с инвазията на Русия в Украйна Заев заяви, че войната трябва да бъде заменена с мир, а насилието с диалог. Заев каза, че Украйна и Европа вече няма да са същите.

Светът вече никога няма да гледа на руските власти по същия начин. Русия избра насилието и поради това предизвика лавина от санкции от демократичния свят. Не е добре да предприемате действия, с които карате света да се дистанцира от вас. Това е най-лошото нещо, което можете да направите на собствения си народ. Горд съм, че Северна Македония е на страната на мира, на сигурността заедно с целия демократичен свят и особено заедно с НАТО, каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха..

    3 0 Отговор
    Макарите постоянно ни наричат "фашисти" а сега се гордеят че са в OTAN и величаят азовците- бре мумуни магарешки бре!

    Коментиран от #3

  • 3 Грогу

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха..":

    Ами да , прав си . След като нацистите Азовци са герои и за македонците , веднага в учебниците да добавят ...българите са герои . Интересно дали общественото мнение е съгласно с политиците и хората смятат украинците за герои , а Русия за военнопрестъпник ...
Новини по държави: