Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2022 16:35 3 892 38

Анализ: Отломки от унищожени танкове, тела и въпроси в отвоювано украинско село

  • украйна-
  • война-
  • жертви-
  • източна украйна

Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства - такава е картината в едно отвоювано село в Източна Украйна

Анализ: Отломки от унищожени танкове, тела и въпроси в отвоювано украинско село  - 1
Снимка: Shutterstock

Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства - такава е картината в едно отвоювано село в Източна Украйна, показваща цената, която местните жители и бившите им руски окупатори е трябвало да платят.

Миналия месец, в хода на ожесточените боеве след началото на руската инвазия на 24 февруари, украинските войници си върнаха Хусаривка - село, където основният поминък е земеделието, на около 150 километра югоизточно от Харков, с мирновременно население от 500-600 души.

След като не успяха да превземат големи градове като Киев и Харков, руските войски се изтеглят, за да пренасочат офанзивата си към Донбас, на югоизток. На този фон жителите на околните райони започват да разчистват след продължилата седмици наред окупация.

Повтаряйки разказите за лошата дисциплина и лошото продоволствено снабдяване на руските войски, които може да се чуят и в други населени места в Северна и Източна Украйна, от които руснаците се изтеглиха, 79-годишната Надежда Сирова заяви, че млади войници обикаляли от къща на къща, за да искат храна.

Някои от руснаците казали, че са на учение, а други - че са дошли да прочистят Украйна от бандитите и "нацистите", добави Сирова, застанала на нива близо до къщата си.

"Къде виждате бандити и нацисти тук? Ние сме просто нормални, мирни хора. Украинци", каза тя.

В полетата над селото се виждат изпепелени бронетранспортьори и двe смачкани руски самоходни зенитни установки, които стоят изоставени в калта. Около тях се забелязват захвърлени вещи като противогази, компютърни принтери и подгизнали обувки.

В самото село, докато човек върви по пътя, попада на унищожен, вече ръждясващ руски танк. Куполът му е откъснат от взрив и е паднал до него.

Украински войник каза, че боевете продължили около три седмици, като по думите му в тях украинската армия е използвала противотанкови оръжия, включително артилерия и доставени от чужбина ракети "Джавлин", и е отблъснала две руски батальонни тактически групи.

"Заобиколихме врага отдясно и отляво, заехме добри позиции и унищожихме техниката му", каза войникът, който се съгласи да разговаря с медиите при условие да бъде цитиран само с прякора си Паркер.

Според него подразделението му пленило руски офицер и двама съгледвачи от инженерна част, които се опитвали да поставят мини около селото, за да спрат украинското нападение. На украинското подразделение се наложило да отблъсне контраатаки, които според украинския войник били предприети от руски диверсионно-разузнавателни групи.

"Три пъти отблъснахме техни атаки, когато се опитаха да влязат в селото", заяви той.

ОВЪГЛЕНИ ТЕЛА

Разказът му не може да бъде потвърден, но в селото и полетата около него са останали поне десетина унищожени бронирани машини, в това число танкове с отличителната за руските войски маркировка "Z".

Според украинските власти от началото на инвазията са били убити близо 20 000 руски войници и унищожени стотици танкове и бронетранспортьори. Има и доста по-занижени оценки, но представители на западни страни казват, че руските жертви наброяват хиляди.

Пак според Украйна стотици украински цивилни са били убити, докато са били под руска окупация. Русия отрича да взима на прицел цивилни, но жители на Хусаривка съобщават за няколко убити и изчезнали местни хора.

От мазето на една от къщите били извадени три тела, обгорени до неузнаваемост, и откарани за изследване за възможни следи от изтезания, добавиха те.

Положението в Хусаривка съвпада с разказите от редица села източно от Харков - град с преобладаващо рускоезично население близо до североизточната граница на Украйна, който е атакуван от армията на президента Владимир Путин още от първите дни на войната.

Въпреки че вече няма пряка заплаха руските войски да влязат в града, те все пак са го подложили на частична блокада, а през последните дни - и на все по-тежки бомбардировки.

В Харков бяха ударени жилищни сгради и инфраструктура - атаки, които причиниха десетки жертви. Само за една нощ миналата седмица бяха извършени над 60 артилерийски и ракетни нападения. В петък журналисти от Ройтерс чуха минометен обстрел в северни райони на града. (БТА)

Джеймс Маккензи от Ройтерс

(Владимир Сахатчиев)


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    30 11 Отговор
    Пуйко Мисиркина-така ли се завзема голям град?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путинофил

    18 69 Отговор
    Докато Путин безмилостно избива десетки хиляди украинци, ние българите се грижим за руските майки и руските деца да са в безопастност!
  • 5 гост

    58 18 Отговор
    Чуждестранните агенти и самата Джендър Веле днес са изгонени от Русия.

    Коментиран от #17

  • 6 Ами не

    54 28 Отговор
    Глупост след глупост...Между другото,руските войски не са атакували нито Киев нито Харков..-за сведение на авторката...А другите и твърдения даже няма да ги коментирам....

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Руски мародери

    31 44 Отговор
    Грабят от къщите кой каквото свари!
  • 8 Грульо

    35 17 Отговор
    Претоплена манджа от преди месец. Сега май пак е руско селото след вчерашната офанзива.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мила

    15 3 Отговор
    Оля, какви въпроси?
  • 11 Redactia Observator на 19.04.2022 г.,

    17 39 Отговор
    Млад мъж уби майка си, държа я на балкона и яде части от тялото близо 3 месеца. Ужас в град в Русия

    Страшен край за 48-годишна жена след спор със сина й. Ядосан, че майка му отказала да му даде комплект ключове от апартамента, 25-годишният я пребил до смърт. След ужасяващото убийство лицето скрил жената на балкона и близо 3 месеца отрязал части от тялото и ги изял. Златоуст, град в Челябинска област на Русия

    Коментиран от #33

  • 12 Антигербер

    24 19 Отговор
    Всички гербаджии са съучастници във военните престъпления в Украйна, а най-виновен е бойко методиевич борисов построил турски поток за наша сметка. Цялата герберска партия има детска кръв по ръцете си!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НАТО

    23 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ами не":

    Атакуваха, обаче им начукаха канчетата.
  • 15 Теодор Рузвелт

    20 34 Отговор
    Путин има народна подкрепа, той има милиони пушечно месо които сляпо му вярват, докато има жертвен агнец войната няма да свърши
  • 16 Фейкове от Украйна!! Прочетеш ли Украйна

    30 19 Отговор
    Ройтерс и наша Мисирка всичко е Фейк!!

    Коментиран от #19

  • 17 Оля

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ми да, кадруващите от там, налазват наще факти
  • 18 СЕГА ТОЗИ РЕПОРТАЖ ДА СЕ ИЗПРАТИ ДО

    17 24 Отговор
    ПОСЛАНИЧКА(....)„ПОЛИТИЧЕСКИ ”ЦЕНТРАЛИ НА АБВ ПОЗИТАНО 20 И НА КУПЕ ЙКИН👍ТЕ ОЩЕ НЕ ВЕРВАТ ЧЕ ПУ.ИН Е 🚮
  • 19 Пропагандата на русоснята

    14 28 Отговор

    До коментар #16 от "Фейкове от Украйна!! Прочетеш ли Украйна":

    така е, само путлерските тролчета казват реалните новини - съобщи ТАСС.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смерть

    13 10 Отговор
    оркам !!!
  • 22 124

    27 15 Отговор
    Знаем цензурата до какво води - до сълзливи фейкове за "добрите" укрофашисти "лошите" руснаци! Само дето цензурата скрива фактите: геноцид над 14000 рускоговорящи, референдуми за отделяне от фашистка Украйна, спиране на достъпа до вода за населението в Крим, неизплацане на пенсии в донецка, луганска и кримска републики, факелни шествия и тормоз над мирни жители от страна на дрогирани със сфастики зовци и бандеровци ... Цензурата мълчи и за фашисткото учебно съдържание в укр училища и създаването на култ към неонацизма...

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анавв

    20 16 Отговор
    Света е полудял ,след като се води по ума на деменцията Байдън , американците и европейските слуги стават за смях , този и сина му се чувстваха като собственици на Украина ,отмъщават си на Русия ,но фашизма ще настъпи в Европа и тогава ще има престрелки между етносите !
  • 27 Да добавя

    17 17 Отговор

    До коментар #22 от "124":

    Ако за надменните "великоруси" Украйна трябва да им е благодарна, че са я създали, освободили и отгледали, за много украинци съветският период е време на репресии и смърт.Няма как да бъде забравен целенасоченият глад, организиран от Сталин "за пречупване гръбнака на украинското селячество". Според някои изследователи жертвите на този геноцид са между 4 и 5 милиона.

    Коментиран от #37

  • 28 Някой

    15 13 Отговор
    На всички подобни автори ще препоръчам да прочетат интервюто на Къдринка Къдринова със създателя на документалния филм "Децата на Донбас" Има го в мрежата. И след това да се замислят дали да дават гласност на подобни статии.

    Коментиран от #30

  • 29 Омбре авто

    8 4 Отговор
    Най заниженити цифри са на Bellincat 17 500

    като изрично посочват ,че не включват жертвите от крийцера Москва и десантния кораб Саратов ,защото не са им известни.
    Украинския ГЩ също не включва от Москва жертвите ,не знаят колко са.

    Иначе сведенията им са от вътрешен източник от МО на РФ и се движат с 2 до 3 дни закъснение .

    Американското разузнаване не посочи броя на жертвите от кораба Москва ,но каза че са много
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    6 9 Отговор
    .......нормални........украинци.....това ли е майтапа за деня?
  • 32 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    10 9 Отговор
    Нормалните за варварите неща. След тях изгорена земя, трупове и разруха. Източноевропейците добре знаем що за освободители са.
  • 33 Начо Крика

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Redactia Observator на 19.04.2022 г.,":

    Даааа, такива в Русия са на строг режим в Сибир, а на запад след две седмици терапия - отново на свобода
  • 34 3.14К

    6 5 Отговор
    Този коментар трябва да се номинира в категорията "Най-тъп материял за войната в Украйна".
  • 35 Шматка

    3 4 Отговор
    Малиииии...тия танкове на снимката от шоурума ли са излезли такива чистички??
  • 36 сноу

    4 3 Отговор
    Знам го тоя д.жеймс...вчера беше в cnn на инструкции а снощи в холивуд ,че всичко трябва да бъде изпипано в духа на военната амерска доктрина ...иначе фъката не подписва транша..
  • 37 ДА ДОБАВЯ

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Да добавя":

    КОЛКО МЕСТЕН НАРОД Е УМРЯЛ СЛЕД ОТКРИВАНЕТО И КОЛОНИЗИРАНЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ НОВ СВЯТ (ДВЕТЕ АМЕРИКИ АВСТРАЛИЯ) И ДР.ПОЛОВИНАТА АФРИКА ПО ТОГАВАШНО ВРЕМЕ Е ПРОДАДЕНА КАТО РОБИ В ДВЕТЕ АМЕРИКИ.СИГУРНО И ТОВА СА НАПРАВИЛИ РУСНАЦИТЕ ПАРДОН ,,ВЕЛИКОРУСИТЕ,,
  • 38 Кабрио

    4 1 Отговор
    Тунинга на руските тенекета с Джавелин ще продължи .
Новини по държави: