Last news in Fakti

20 Април, 2022 22:03 1 713 27

Около 200 000 руски работници все още са на заплата в западни компании

  • западни-
  • компании-
  • русия-
  • заплата-
  • работа-
  • национализация

Това поражда страхове от масови съкращения и национализации след като надеждите за бърз край на войната в Украйна се изпаряват

Около 200 000 руски работници все още са на заплата в западни компании - 1
Снимка: БГНЕС

Мултинационални компании продължават да плащат заплати на почти 200 000 работници, базирани в Русия, въпреки обещанията си да прекратят дейността си в страната. Това поражда страхове от масови съкращения и национализации след като надеждите за бърз край на войната в Украйна се изпаряват, предават от Financial Times, цитира Bloomberg TV.

Редица западни компании като Renault и McDonalds се ангажираха да продължат да изплащат заплати на хиляди работници дори след спирането на дейността им в страната. Анализатори на Financial times изчисляват, че поне 188 000 работника в Русия все още са на заплата.

Бройката им вероятно е много по-голяма, тъй като крупни работодатели като Yum Brands, собственост на KFC, и Coca-Cola не са потвърдили дали все още плащат на персонала си.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди в понеделник, че сред служителите на чуждестранни компании „около 200 000 са под риск от загуба на работните си места“ и добави, че властите са одобрили план на стойност 3.36 милиарда рубли (41.4 милиона долара) за тези рискови групи.

Докато служителите в офисите на компании като Boston Consulting Group, Linklaters и McKinsey се местят в други държави, работниците в производството, търговията и потребителския сектор ще понесат тежестта на затварянията, в случай че компаниите не намерят перспектива за скорошно отваряне.

Крис Берг, управител на Levi Strauss, сподели, че компанията за дънки продължава да изплаща заплати на около 800 служители в Русия. Но той добави, че „ако нещата продължават така, не съм оптимист, че ще можем да се върнем обратно към бизнеса си в скоро време“.

Според руския закон фирмите са задължени да продължат да изплащат заплати на служителите си дори след като прекратят дейността си, каза Питър Файндинг, адвокат по трудово право в FisherBroyles.

Опциите включват плащане на служителите както обикновено, изплащане на шестмесечни заплати в комбинирани пакети за обезщетение или пренасочване на служителите към области на бизнеса, които не са засегнати от спирания, каза той.

Работодателите може също да се съгласят да задържат персонала на намалени заплати, докато операциите са преустановени, добави той, като каза, че служителите няма да имат много възможности за договаряне при този сценарий.

Ikea се ангажира да плаща на руския си персонал за три месеца до края на май, един месец над двумесечните плащания при съкращаване, изисквани от руското законодателство.

Един служител каза, че някои негови колеги от време на време влизали в изоставените магазини, за да актуализират документи, но се страхували от безработица през следващите месеци. Компанията отказа да каже дали ще уволни персонала.

Според проучване на BCG, мнозинството от инвеститорите смятат, че ще отнеме две до пет години, преди западните компании да могат да се върнат в Русия.

Файндинг, който има опит в консултирането на мултинационални компании с руски операции, заяви, че работодателите вероятно ще уволнят неактивните работници, вместо да продължат да плащат заплати в продължение на години. „Би било много хубаво да продължат да им плащат, но не особено комерсиално“, каза той.

Разходите за заплати не са особена тежест за големите компании, тъй като минималната заплата в Русия е около 12 500 рубли (156 долара).

McDonalds, който регистрира приходи от 23 милиарда долара през изминалата година, продължава да плаща заплати на служителите си в Русия и оценява месечните си разходи в страната на 50 милиона долара.

Много западни компании обаче изпитват затруднения при изпращането на пари заради санкциите, като в същото време няма как да генерират приходи при спряла дейност. Може да им се наложи да изплащат заплати от резервите си, които скоро могат да се изчерпат, смята Файндинг.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 14 Отговор
    Това са така наречените АйТи мекерета, като българските шепа прозападняци.
  • 2 Грульо

    10 11 Отговор
    200 хиляди за Русия са като 8 хиляди за България - нищо работа.

    Коментиран от #6, #26

  • 3 tomito

    11 3 Отговор
    И нас това какво ни засяга?
  • 4 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    7 4 Отговор
    АМА НАКРАЯ ПУ.РУ.ФИЛИТЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ПРАВИ ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЛОШИЯ И ГНИЛ КАПИТЪЛИЗЪМ ДА ПЛАЩА НА ДВЕСТА ХИЛЯДИ ОБЩАЦИ ЕВРО И ДОЛАРИ БЕЗ ДА РАБОТЯТ🤔🤔🤔ДОЛУ КАПИТАЛИЗЪМЪТ ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗЪМЪТ😂😂😂
  • 5 ПОЛЕЗНИ

    7 4 Отговор
    ТИ СИ БЕЗПОЛЕЗЕН АЙ ТИ МЕКЕРЕТАТАСА БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА СЪЖАЛЯВАМ АКО ТВОЙТО МЕКЕРЕ Е ЧАЛГАР

    Коментиран от #7

  • 6 ДОГРУХЛЬО

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    ЕМИ ДА ГИ УВОЛНЯВАТ ТОГАВА

    Коментиран от #11

  • 7 честен ционист

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "ПОЛЕЗНИ":

    Бъдещето били. Алоо алгоритми пишат свободно вече софтуер. Вечните професии са тия, дето ние сме измислили - златари, счетоводители, банкери.
  • 8 абе чудя се

    13 5 Отговор
    Руснаците защо работят на запад? Нали мразят запада и разполагат с блага и силна икономика?!?
    Странно!

    Коментиран от #13, #23

  • 9 вики

    8 5 Отговор
    По милост ги държат хората - какво да ги правят!
    На запад човека се цени като такъв!
  • 10 НЕ БАЛАМОСВАЙТЕ ХОРАТА,..

    11 4 Отговор
    ЧУЖДИТЕ КОМПАНИИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАШАТ ЗАПЛАТИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2 СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТ! ОТ МАЙ МЕСЕЦ ВСИЧКИ СА....АУТ! САМО ЗА ПОСЛЕДНИЯТ МЕСЕЦ БЕЗРАБОТНИТЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ Със ...6 МИЛИОНА АЛКАШИ!😂
    ЗАКРИВАЙ

    Коментиран от #12

  • 11 Грульо

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДОГРУХЛЬО":

    Еми надяват се скоро да свърши войната и да продължат, а пък ако са на дистанционна работа, изобщо не им дреме щом ще продължат да бачкат.
  • 12 КЪТИН ПРЕДИ ДВА ЧАСА КАЗА

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "НЕ БАЛАМОСВАЙТЕ ХОРАТА,..":

    Чувам ЧЕ И СТОМАНАТА НЕ НИ ИЗКАЛИ..... УСМИВКА...... ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ОТ НАС НА УКРАИНСКИ РЕГИОН...... ЩЕ НИ ТРЯБВА МНООООООГО СТОМАНА И МНОГО РАБОТНИЦИ.... ЗАТАПЕН СИ.......
  • 13 Аз се чудя

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "абе чудя се":

    Защо всяка година десетки хиляди рускини се омъжват в Турция.

    Коментиран от #14, #15, #20

  • 14 По важно е ТУКА ЗАЩО СПРЯХА

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз се чудя":

    ОМЪЖВАНИЯТА И НЯМА ДЕТСКИ ПРИРАСТ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 франс 1 - днес

    1 1 Отговор
    няма вече такива ! те ги изключиха от работа!
  • 17 SCH JVLIVS II

    2 1 Отговор
    Изобщо се чудя и не разбирам защо не се върнат ?Хората не са виновни ама се иска и малко смелост какво ще им направи Байдън 🤣какво ....?Нищо само приказки нищо не направиха на френските фирми да вземат пример и да се върнат за Макдоналдс и KFC да си седят в САЩ голяма работа Quick и
    burger king ще отвори в Русия даже са по добри
  • 18 Путинофил

    5 6 Отговор
    Дърпайте шалтера смело и си тръгвайте.След 1 месец като стигнат до канабализъм и обесят Путя на червения площад ще се върнете.
  • 19 Стр

    5 4 Отговор
    А бе нали уж руските компании са яки.
    Кво пак западни фирми. Кво са се закачили за тях като теле за майка си и сучат ли случат.
    Аре гид, напред към Сибир.
  • 20 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Аз се чудя":

    Руснаците се прескачат през глава да бягат от мизерията в Русия.Всички руснаци мечтаят за живот в западна Европа и най-вече САЩ.Всяка година по един милион руснака напускат Русия.Това,че българските продажни русофили лаят друго е съвсем отделен въпрос.Дори и на тях да им даваш пари,няма да стъпят в руската мизерна действителност.Русия е държава,която е с 100 години назад и с 50 в страни от света.Никой не би избягал от хубавия живот на запад ,за да отиде да живее в подобна изостаналост.В Русия няма почти никакви западни имигранти.Виж обаче запада е пълен с руснаци.В Русия дори и българи няма ,което повдига въпроса ,родната предателска русофилия къде имигрира ?
  • 21 СИГУРЕН

    1 2 Отговор
    в западните фирми руснаците са кгб-ци, основно шпионират и следят прането на руските пари !!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Христо Божилов

    3 1 Отговор
    Евала Вова, източвай западните лицемерни нацистченца. Нека плащат данъци, а уж санкции
  • 25 Дъ-Ге

    3 0 Отговор
    Какво значи напуснали и какво значи ненапуснали??? В Русия има нарочен закон, който се гласува набързо, за да защити родното производство и работещите в чужди компании, независимо дали са мулти или немулти, големи или малки. Щом прекратиш дейността си и съкратиш работниците без предизвестие, плащаш обезщетение една година. Такъв е и тук закона и няма разлика. Повечето временно са затворили произвоства и магазини, като са задължени да продължават да изплащат заплатите на работниците си, както и осигуровки все едно са на работа. В противен случай се връщат помещенията както са и се отдават на други фирми, желаещи да продължат дейността. Ситуацията около Русия е безпрецедентен с оглед нарушаване на капиталистическите икономически закони. Завчера заради нарушение на неприкосновеността на частната собственост Франция си прибра златния резерв, който се намираше на английска територия. Защо ли??? Чудя се защо да речем когато някой е откраднал милиони държавни пари, но ги е зарегистрирал като имоти, яхти, пари на сина си, който е 19 годишен не могат да ги върнат в държавата, въпреки явната невъзможност тома момче да докаже, че ги е заработил законно???? Ето това са прецедентите, след като можеш да конфискуваш имот или пари на човек, който само е разговарял с Путин или му симпатизира. Нито има някаква роднинска връзка, нито икономически някак си е свързан с него. Капитализма и ЕС отидоха по дяволите само с няколко хода.
  • 26 Много правилно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    200000 от 150к ништо работа бгто 5 к над 2 извън държавата ами ако се върнат Ко праийм е тва е Канибализъм.
  • 27 Нейтън Прайс

    0 1 Отговор
    Тия са по зле от северно кореийците които са на заплата при Путин, и какво правят безаналоговите на западна заплата, да си ги прибира Путин
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания