Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2022 19:47 3 910 53

Русия има дълга история с прикриване на катастрофи и жертви

  • москва-
  • русия-
  • кораб-
  • крайцер-
  • жертви-
  • моряци-
  • украйна-
  • война-
  • черно море-
  • курск

Взривът на "Курск" е засечен на сеизмографите в цяла Европа, но руският флот не прави публично признание за катастрофата

Русия има дълга история с прикриване на катастрофи и жертви - 1
Снимка: Twitter

След потъването на крайцера "Москва", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отрича да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче казват, че Русия крие смъртта на децата им, пише "Свободна Европа".

Младият Егор Шкребец е назначен като готвач на борда на крайцера "Москва". След потъването на кораба на 14 април морски офицери се свързват с бащата Дмитрий Шкребец, за да му съобщят, че синът му не е мъртъв, а е включен в списъка с "изчезналите". Той не вярва на това. Пред Крим Реалии, регионална украинска служба на Радио Свободна Европа, Шкребец казва, че е наясно с истинската съдба на 20-годишния си син, въпреки че Кремъл все още не му я казва.

Още новини от Украйна

"Москва", флагманът на Черноморския флот на Русия, потъна, след като на 13 април според украинските власти е бил ударен от две ракети "Нептун", докато е плавал навътре в Черно море. Русия твърди, че причината е експлозия на боеприпаси. На борда на "Москва" е имало около 500 души екипаж. Той потъва преди да стигне до пристанището. Това е и най-големият военноморски кораб, потъвал през последните 40 години. "Хора, изчезнал в открито море?!!!" написа Дмитрий Шкребец на страницата си в социалната мрежа ВКонтакте. В изявление малко след инцидента Кремъл съобщи, че екипажът е бил "напълно" евакуиран. В следващите изявления обаче думата "напълно" липсва.

Шкребец е един от поне четирима руски моряци, смятани за изчезнали или мъртви според публикации в социалните мрежи от членове на семействата им. Варвара Вахрушева публикува в социалните мрежи, че съпругът ѝ Иван Вахрушев е убит при инцидента. Тя твърди, че е получила обаждане от служители на руския флот следобед на 14 април. Главнокомандващият адмирал на руските военноморски сили Николай Евменов се срещна с екипажа на "Москва" в пристанището в Севастопол два дни след потъването му. Видео от срещата, публикувано в социалните мрежи, показва общо около 100 моряци в две редици. Не е ясно дали останалите 400 членове на екипажа са ранени или загинали. Също така на мемориал в Севастопол бяха положени венци, посветени "на кораба и екипажа", което се смята за косвено потвърждение за смъртни случаи на борда на "Москва". Дмитрий Шкребец посещава севастополска болница със съпругата си, за да потърсят тялото на сина си. Те виждат около 200 младежи, ранени и с изгаряния, но не откриват Егор.
"Видяхме всяко изгорено дете. Не мога да ви опиша колко е трудно, но не намерих моето. Там имаше само 200 души, а на крайцера бяха над 500. Къде са другите?" Това казва майката Ирина Шкребец в интервю за The Insider.

Тайните жертви на Кремъл

Москва има дълга история на опити да прикрие катастрофи и жертви, както по време на война, така и в мирно време. През август 2000 г. торпедо на борда на атомната подводница "Курск" избухва, убивайки повечето от членовете на екипажа ѝ. Техните останки, както и 23-мата оцелели, потъват. Трагедията отнема живота на общо 118 души. Взривът е засечен на сеизмографите в цяла Европа, но руският флот не прави публично признание за катастрофата.

По това време руският президент Владимир Путин е на власт малко повече от три месеца след началото на първия си мандат. Той продължава почивката си на Черно море и не прави изявление за "Курск" в продължение на повече от седмица, докато не се връща в Москва. Междувременно през 90-те и в началото на новия век продължава войната в Чечня, от която Москва отказва да разкрие броя на убитите войници и цивилни. Предполага се, че Кремъл подхожда по същия начин и с настоящата война в Украйна. Русия официално съобщава за по-малко от 2000 загинали войници, въпреки натрупващи се доказателства, че броят им е много по-голям. САЩ и западните съюзници по-рано този месец определиха броя на убитите руски войници на около 10 000. Сред загиналите има руски наборници, въпреки че първоначално Москва отричаше такива да са участвали във войната. След като признаха, че някои са били случайно изпратени в Украйна, руските власти казаха, че останалите наборници ще бъдат прибрани у дома.

Егор Шкребец обаче, въпреки че също е наборник, не е изпратен у дома, а се счита за "изчезнал". Според баща му Егор е един от най-малко четири подобни случая на борда на "Москва" и е бил призован през юли. „Мисля, че хората, допуснали това да се случи, трябва да бъдат наказани“, казва Дмитрий Шкребец пред Радио Свободна Европа. "И как цинично лъжат по [телевизионните] канали, че всички са живи. Как могат да лъжат толкова цинично?" Шкребец казва още, че с него са се свързали роднини на други трима изчезнали военнослужещи и че заедно са изпратили апел до руските военни с въпрос какво наистина се е случило със синовете им. Според Шкребец една от тези, които са се обърнали към него, е майка на наборник от Санкт Петербург. Той не уточнява името ѝ, въпреки че изказването му е възможна препратка към Уляна Тарасова. През последните дни тя съобщи в социалните мрежи, че синът ѝ Марк Тарасов също е "изчезнал". По информация на агенция Агенство Тарасов е призован през декември и същия месец публикува своя снимка в моряшката си униформа в Инстаграм. "Ще се видим след една година", пише той.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    33 74 Отговор
    Глупости на търкалета.....Слава на Русия......

    Коментиран от #8

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    25 53 Отговор
    Няма ли някой Патриот, Родолюбец който да пусне един Кинжал на.......аффтора ? 😄😄😄

    Коментиран от #12, #26

  • 3 Танк

    29 28 Отговор
    То щото хамериката няма

    Коментиран от #31

  • 4 Пич

    29 27 Отговор
    Ооо , те Козяк па колко са открити !!! Я ги питай не , нашия , кой уби Кенеди , или , кои взриви небостъргачите !!! Веднага ще ти кажат , та да напишеш !!!
  • 5 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    42 26 Отговор
    Iзродi безподобни.
  • 6 АУУУУУ

    33 8 Отговор
    ТРАДИЦИЯТА В РУСИЯ

  • 7 Нейтън Прайс

    49 15 Отговор
    Когато се разпадне Русия тогава няма от кой да го скрият, всички историци видяха разпада на царска русия, разпада на ссср, продажбата на аляска, гражданската война в русия, сега виждат и краха на безаналоговата федерация . В световната история никога не имало повече записани разпади на империи колкото на Мосоквието
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Петьо Петров

    13 28 Отговор
    Интересно, вместо да са потресени от мъка за загубата си, родителите по цял ден дават интервюта пред западната преса?!
  • 10 Стратег

    15 39 Отговор
    Абе тя РУСИЯ има и дълъг опит в печеленето на воини!

    Коментиран от #13

  • 11 КАТИНСКОТО КЛАНЕ

    35 6 Отговор
    ТЕЗИ СА ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ РОМЛЯНИТЕ РЯПА ДА ЯДАТ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нейтън Прайс

    34 12 Отговор

    До коментар #10 от "Стратег":

    Печели с късмет срещу Наполеон Хитлер и малка Чечня има пет разпада на империята си, с какви безаналогови победи е известна че аз незнам

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Вер Вайте ми:

    40 9 Отговор
    ⚓"Москва" не е поразен от украинска ракета, а тая ракета е запалила само цигарата на руски моряк, който изненадан я е изпуснал и предизвикал лек пожар. А корабът не е потънал, а е поел на подводна мисия в съответствие с плановете на командването.⚓
  • 15 мацква

    10 0 Отговор
    булк булк
  • 16 ИСТИНАТА

    36 13 Отговор
    ПОТЪВАНЕТО НА КРАЙЦЕРА ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ПОТЪВАНЕТО НА ПУТЛЕРИСТКА МОСКВА

  • 17 Окупатори

    28 14 Отговор

    До коментар #13 от "Нейтън Прайс":

    СССР 1956г в Унгария. 1968г в Чехословакия. 1982г. в Полша. Сега и в Украйна.
  • 18 Кнаус 485

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    АЗ ПЪК ТИ СЛОЖИХ МИНУС И НЕ СЕ РАЗСМЯХ.....
  • 19 АнтиГост

    33 6 Отговор
    С Курск беше най-гадно. Не позволиха да ги спасят.
  • 20 Как само тоя Джамбаз

    9 11 Отговор
    преписва тук, бре
  • 21 Същия

    16 32 Отговор

    До коментар #13 от "Нейтън Прайс":

    Ти 27 милиона жертви за късмет ли ги имаш? На 9ти май скоро е парада на победата НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ вгледайте се в лицата на на всички там .Само едно се казва СЛАВА!!!!!

    Коментиран от #36

  • 22 Истории на катастрофи

    5 4 Отговор
    Цивилни или на военни в катастрофа и постигнати от летален изход по никакъв начин не се връщат към живите. Оповестяването е избор, а дали е правилен или не съдене по вестите тук за починали от covid-19. На кой помогнаха, а на колко навредиха до психично разстройство.

    Коментиран от #23

  • 23 За мъртвите, или хубаво, или нищо

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Истории на катастрофи":

    Изключението е на извратеняци. Позор.
  • 24 Пълен майтап

    11 17 Отговор
    Само човек които не знае нищо за корабите може да напише подобна глупост! На всеки боен кораб си има ред и правила. При подобна ситуация екипажа се евакуира на мига, остава само дежурната служба. На "Москва" предполагам е била около 50-60 човека! Ако не могат да овладеят пожара се евакуират и те! Вие какво мислите че 500 човека гребат с кофи вода и гасят пожар ли? Ххахахахахаххахах

    Коментиран от #28

  • 25 Джонсън

    4 12 Отговор
    Късата история на 200 и кусур години също прикрива събития - убийството на президента Кенеди и др.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Йорго

    4 7 Отговор
    Джамбаз,каква е твоята история ?!
  • 28 Няма такова нещо като честен руски алкаш

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Пълен майтап":

    Ти да си чувал за последната команда..как си представяш да евакуират частично все още плаващ кораб на които гори пожар и евентуално има шанс да се спаси ?? Екипажа освен че не се евакуира всички си стоят на бойните позиции или се включват в пожарите команди към които са зачислени

    Коментиран от #39

  • 29 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    1 2 Отговор
    КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ЗА 🚮 В МОРЕТО🤔СЕГА КАКТО НИ ИНФОРМИРАХА ЗА МИНИТЕ КЪДЕ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ТАКА И ЗА(.....)ДА НИ ИНФОРМИРАТ ЛЯТО ИДВА ИСКАМЕ ТУРИСТИ А НЕ (.....)👍
  • 30 Иванушка 🇷🇺

    7 2 Отговор
    "...Мисля, че хората, допуснали това да се случи, трябва да бъдат наказани“, казва Дмитрий Шкребец..." - хората допуснали взрива е самия екипаж и командирите им.
    Отделно и самия Кремъл пръскаш милиарди за яхти, но не и за Ръждавия си Флот. Потъването на Москва демонстрира Реалното състояние на Армията и Флота.
    Кажи речи от времето на Горбачов нищо не се е променило.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    7 10 Отговор
    Пълен фейк.,Къде са оръжията и труповете на 500 човека..Това не е така.Къде са ядрените глави ?.Къде са 4 други кораба за прикритие.?.Че и турска лодка ги спасявала..Хехе..Путин ги прави луд с фейковете..От 2000 год натрупа много опит...ще го побърка Укрите..Какъв сеизмолог ще засече взрив в сектора с торпедото..??. Аризона е спасена с 20 млд кеш .Ако Укрите взривят кораб с ,500 човека,,по някакъв неизвестен метод,, от Киев ще остане само циганския квартал..

    Коментиран от #35

  • 35 Aлфа Bълкът

    5 5 Отговор

    До коментар #34 от "В.В.П.":

    Прави ги на луди нали, особено американците като бомбеха 200 руснака в Сирия и ги направиха на кайма!
  • 36 Страшна слава

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Същия":

    В това число и милионите избити свои в лагери. Милионите избити в безмислени битки хвърлени за пушечно месо.
    Човешки живот равно на НУЛА
  • 37 Илюстрацията е менте!

    4 6 Отговор
    И няма нищо общо с потъналия ракетен крейсер "Москва".

    Коментиран от #45

  • 38 Българският закон

    3 1 Отговор
    изисква пет години да минат, когато някой изчезне безследно, за да бъде обявен за умрял.

    Едва ли е по-различно и в другите държави с континенталното право, основано на Римската правна традиция.
  • 39 Пълен майтап

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Няма такова нещо като честен руски алкаш":

    Хахаххааха, човек аз съм служил. Гасил съм два пожара на бойни кораби. Не ми говори вицове! Бил съм и на ескадра с този кораб, тогава се казваше Слава. Та повярвай ми знам много за бойните кораби!

    Коментиран от #41

  • 40 Хахаха

    7 5 Отговор
    В Кремъл да лъжат колкото си щат, даже крепостните не им вярват.
    Крайцера Москва не е потънал, а екипажът не е загинал. Само са се превърнали в Черната перла и омагйосан екипаж, и отишли на об.атната страна на Черно море.
    Путин е татално фрустриран и отчаян.
    Скоро ще умре ... пуzzия също.

    Коментиран от #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 zън zън

    3 2 Отговор
    Корабът Z-ka ли беше, V ли беше или О ?
  • 44 Sieg

    4 0 Отговор
    Нима вярвате в честни правителства , стига глупости.
  • 45 нъл тъй

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Илюстрацията е менте!":

    Снимана е в Холивуд или в студио Бояна.
  • 46 Мразя Масква безплатно, но завинаги!

    6 6 Отговор
    Мизерия, глад и изолация за гнусните рушляци...

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Говорит Москва от дъното

    5 1 Отговор
    Бутафорна армия с бутафорни оръжия, използвана от олигарсите около Путя за крадене на милиарди. Най модерния танк трябваше да го теглят на парада на 9май. Пълен смях. Прости аналогови крадци, ще докарат народа до канибализам.
  • 53 ЧЕТИ БРЕ ЧОВЕК

    0 2 Отговор
    КУРСК ПРЕТЪРПЯ УДАР ОТ АМЕРИКАНСКА ПОДВОДНИЦА АКО НЕ ЗНАЕШ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания