Last news in Fakti

24 Април, 2022 18:46 3 302 79

Ген. Уесли Кларк: Следващата цел на Путин може де е Молдова, иска да възстанови Съветския съюз

  • уесли кларк-
  • владимир путин-
  • следваща цел-
  • молдова-
  • съветски съюз

Путин иска да разруши целия световен ред, сътворен след Студената война, казва Кларк

Ген. Уесли Кларк: Следващата цел на Путин може де е Молдова, иска да възстанови Съветския съюз  - 1
Снимка: bTV

Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 г. Получава престижната стипендия „Роудс“ и е приет в Оксфорд, където учи философия, политика и икономика. По-късно завършва и висше военно училище.В продължение на 34 години служи в редовете на американската армия, както и в Министерството на отбраната на САЩ. Участва като пехотинец във войната във Виетнам.

В периода 1997-2000г. Кларк е главнокомандващ военните сили на НАТО в Европа. Ръководи военната операция в Косово. През 2004 г., след като приключва военната си кариера, се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия. Носител е на много военни отличия, почетни титли, а също е и удостоен с Президентския медал на свободата.

Ексклузивно за войната в Украйна и битките в България - Уесли Кларк говори пред Светослав Иванов в „120 минути“.

Ще започна с новината, разпространявана от руските медии. Висш военен, генерал Минекаев, казва, че целта на Русия е да вземе контрол над голяма територия, стигаща до Молдова, с което да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море. Но би ли могло да бъде използвано като аргумент, че Молдова е следваща? Например Русия да анексира Транснистрия от Молдова. Какво е мнението Ви за тази хипотеза?

Четейки изказванията на Путин и целите му за първоначалната дипломация, които Западът и НАТО отхвърлиха, виждайки разположението на силите му – да, много е логично да се помисли, че Молдова е следващата му цел. На мястото на Молдова бих работил усърдно с НАТО, за да се укрепи Украйна, да се спре битката в Украйна и да се изтегли Русия.

Американско-европейското командване в Щутгарт, Германия, разпределя огромно количество оръжия. Какво стои зад тази стратегия?

А какво стои зад стратегията на г-н Путин? Амбицията на живота му да възстанови Съветския съюз и да лиши Източна Европа от правата на нациите да вземат независими решения за политическите си системи и за политическата им насоченост. Това е гарантирано от Хартата на ООН. В случая на Украйна е гарантирано от Меморандума от 1994 г., подписан в Будапеща от Русия. А на г-н Путин не му харесва. Иска да го махне.

Предвид това, в момента 14 нации, включително Украйна, са базирали представители към работна група в Германия, в Щутгарт, която получава заявки от правителството в Киев и организира доставката на оръжия и припаси от различни държави. За какъв вид оръжия става дума?

В общи линии, изпратените оръжия са тези, за които Украйна е заявила нужда, необходими във войната, за защитата на Украйна срещу оръжията, които използва г-н Путин. Така че, когато силите на г-н Путин нападнаха Киев, преминаха през гористи и застроени райони, бяха използвани противотанковите системи „Джавелин“, подобрената LAW система – NLAW, наред с други много полезни за целта.

Сега битката е в по-открит терен в Донбас, но теренът все още е много кален и има много водни препятствия, така че не е изцяло сухо равно открито пространство. И все пак, Украйна ще има нужда от още артилерия, повече бронирани бойни машини и танкове, както и летателни апарати, за да може да се бие с руските сили. Представете си, фронтът е близо 500 км. – много е голяма територията за отбраняване. Ако Вие сте агресорът, както е г-н Путин, имате избор къде да нападнете. Ако сте защитаващият се – трябва да сте силни навсякъде. Бремето за Украйна е доста тежко.

Споменахте противотанковите оръжия „Джавелин“ – вече има хиляди такива в Украйна, както и гаубици. Можете ли да обясните за зрителите ни какви оръжия са това?

Оръжието „Джавелин“ е противотанкова управляема ракета, с която войник се прицелва към бронирана бойна машина или танк. Има система за прихващане, тоест щом разпознае образа на целта се захваща – ракетата се изстрелва и има електроника в бойната глава, която я насочва и уцелва целта.

Вчера САЩ обявиха, че ще бъдат доставени 120 дрона. Украинците знаят ли как да боравят с тях?

Украинците, както много други нации в Източна Европа, имат много добра образователна система, много са начетени и технически грамотни, нямат никакъв проблем с употребата.

На този фон, ще Ви задам един много простичък въпрос, генерале – ако тези оръжия са толкова ефикасни, защо Украйна има нужда от оръжия от съветската ера от съседните ѝ страни?

Логиката е, че по отношение готови за употреба оръжия за спиране на руската офанзива в Донбас е необходимо тежко оборудване и логистична система за поддръжката ѝ. Следователно, трябва да има хора, които знаят как да работят с нея, да я разглобят, да сменят релсите, колелата, двигателите, да я поправят. Тези умения вече ги имат в Украйна, защото тя е разполагала с това оборудване – от ерата на Варшавския договор.

Най-лесно е да се изпрати такова оборудване към Украйна. Затова молим европейските ни партньори да се разделят с това оборудване, като в края Украйна може би ще може да използва по-западно оборудване от Германия, САЩ, Франция или другаде. Но за момента, оборудването, което им е познато, е това от времето на Варшавския договор. Което е налично в повечето държави, които са били членки на Варшавския договор, включително България.

Но виждате ли риск в изпращането на оръжия към Украйна след руската позиция, че всички доставки са легитимни цели?

Смятам, че като се погледнат въпросите на дневен ред в Украйна, е важно хората да разберат, че това не е битка за самата Украйна. Тя е просто първата стъпка в старанието на г-н Путин да преобърне реда след Студената война и дори да наруши споразуменията, постигнати в края на Втората световна война. Старанието е да се премахне международния ред, основан на правила, и начинът на действие. Ако Путин успее – може да няма ООН, нито Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, може Хелзинкският процес от 1975 г. да бъдат загърбени.

Би настъпило безредие и власт на силния – всяка държава би могла да почне да спори кое ѝ принадлежи – това е рецепта за конфликти и война. В крайна сметка е рецепта, която би унищожила международната търговска и финансова система, донесла просперитет за милиарди души по света. Не става въпрос само за Украйна, нито дори за Източна Европа, а и за нации в Африка, Южна Азия, недостиг на храна. Дори Китай трябва да се страхува от това.

Много хора, опитващи се да подкрепят руската инвазия в Украйна, особено в нашия регион, в Източна Европа, сравняват днешните събития с ударите на НАТО над Югославия. Какво бихте отговорили на подобно сравнение, като бивш главнокомандващ на военните сили на Алианса?

В бивша Югославия открихме, че г-н Милошевич бе човек, който гледаше ситуацията на място. Мирът настъпи в бивша Югославия, когато г-н Милошевич осъзна, че не може да спечели нищо повече с военна сила, когато през 1995 г. Хърватия нападна при операция „Светкавица“ и, малко след това, г-н Милошевич реши, че сега би бил подходящ момент за мир. Г-н Путин действа със същия план.

Ще настъпи мир в Източна Европа и в Украйна, когато г-н Путин реши, че не може да спечели нищо повече със сила и тогава ще пристъпят дипломатите – ще има спорове, компромиси, опасения.

Хората трябва да разберат, че не беше въпрос хора отвън да успеят с молбите към г-н Милошевич да спре войната – не се получи, много европейски държавни глави опитаха. Дори американският опит не сполучи. Получи се едва, когато хърватската армия бе достатъчно силна да обърне сръбската армия в Далмация и в Източна Босна и заплаши Сърбия – това прекрати войната и отвори пътя към преговорите за мир. Смятам, че същият урок ще е приложим и за Украйна.

Как всичко това влияе на сигурността на Източна Европа в момента на фона на руските действия? Увеличават ли се рисковете?

Мисля, че да. И ако погледнете хората в Литва, Латвия и Естония, Полша, Словакия – всички те го виждат и разбират. Ако си живял с Русия и разбираш начина, по който мисли г-н Путин, начина, по който е свързан с международни престъпления, с финансов натиск, с използването на енергетиката за придобиване на контрол от страна на Русия – затова нациите в Източна Европа са толкова решени да помогнат на Украйна.

Преди повече от 20 години бях в Русия и съм говорил с руски генерали, тогава съвсем ясно ми заявиха: „Вие, американците, настъпвате в източноевропейските държави, а тези страни ни принадлежат на нас!“.

Ние, като американци, не мислим, че контролираме която и да било друга държава. Та ние в собствената си страна имаме проблеми с демокрацията, ако трябва да съм честен. Но вярваме, че нациите трябва да имат правото сами да избират формата си на управление и собствената си принадлежност. Ние не вярваме, както Русия, че определени нации принадлежат на някоя друга нация. Това е основното разногласие, до това се свежда и това води опасенията в Европа относно действията на г-н Путин в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да разбираме

    76 25 Отговор
    че украината я писаха бегала. Сега Молдова, та да вкарат оръжия и там. Румънците и поляците пак голям го вадят.... И хоп ... мечтитте на наглосаксите се сбъднали.
  • 2 Гейбръхам ЛинкОлн

    62 22 Отговор
    Откачалници.
  • 3 Тралала

    69 24 Отговор
    Ген. Уесли Кларк,

    Числата от тото може ли!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боруна Лом

    71 21 Отговор
    Абе тоя що не си гледа разклатеното здраве!Кастриран вол
  • 6 Смешки..

    57 20 Отговор
    При Световния Ред след ВСВ СССР стигаше до Берлинската стена,Путин още до Букурещ не е стигнал,четете Историята,sir..
  • 7 Русия няма да завзема никаква Молдова

    68 23 Отговор
    Пак Фейк новини! Преднестровието нее част от Молдова!! Украйна няма да има излаз на Черно море, столицата и щее Ужгород!!
  • 8 Този лешояд

    69 28 Отговор
    си въобразява че САЩ ще диктуват условията след войната. Не може да е по-далече от истината. Слава Советскому Союзу!
  • 9 ПОЖЕЛАНИЕ

    71 19 Отговор
    Следващата цел да е краварника

    Коментиран от #51

  • 10 ivan

    65 18 Отговор
    хахахх яка пропаганда по БТВ,освен всекидневни лъжи друго не им остана,наложиха всякакви санкции и освен да вдигнат цените двойно за цяла Европа ни6то друго не направи Запада и Нато,да не говорим ,4е оствиха толкова много хора да умрат с безумната политика на пра6тане на оръжия в една обре4ена война
  • 11 2loop

    53 17 Отговор
    Стига глупости бе дядка

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 С надежда

    64 26 Отговор
    А дано ,че белким прескочи и при нас да го посрещаме пак от Дуранкулак и Варна, както през септември 1944-та,че аман от тези укри . На главите ни са качиха. Молдова ако я вземе ,ще има търкания с Румънците - те и по време на СИВ и "Варшавския" все се опъваха ,ама ние българите сме си в болшенството за братска Россия !Нищо лошо България не е видяла по времето на Дружбата ни със СССР. България просперираше тогава и разви такава икономика, че дори днес вече 32 години "демократите" не могат да я оглозгат .Все ръфат по нещо от остатъците .

    Коментиран от #55, #58

  • 14 До краварите

    50 15 Отговор
    Този е същия Лъжец като крадлата на Кремове с влязла присъда Елена Поптодорова
  • 15 Толкова много скрап

    42 11 Отговор
    от натовските държави. Магнитогорск ще заработи на пълни обороти.
  • 16 пешка

    50 16 Отговор
    Смърт на фашизма, свобода на народа! Мръсни гадове амерички, унищожители на света, прибирайте се в кошарата си!
  • 17 ъъъ

    52 22 Отговор
    Аз пък си пожелавам България да е преди Молдова. Да идват руснаците по-бързо че се не трае вече.
  • 18 BOBO

    42 14 Отговор
    НАТО ДА СТОИ НА СТРАНА И ДА ГЛЕДА РУСНАЦИТЕ ДА НЕ ПОДКАРАТ И ТЯХ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 😄😄😄

    45 15 Отговор
    Нали сте велики, какво ви е страх от съветския съюз!?
    Притрябвала им е бедна Молдова да ги носят на гръб цял живот🤔
    Най много да си вземат Преднистровие, че е населено от Руснаци

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Участвал във войната

    36 15 Отговор
    ВИЕТНАМ.Ваща кожа американска .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абе тоя

    20 9 Отговор
    да не го е хванало зеленския вирус?
  • 25 БОЛШЕВИК

    12 11 Отговор
    Че ще има нов Съветски съюз, ще има. Но още не се е показал или родил новия Ленин и не се знае дали сега ще тръгне от Русия или от друга голяма страна!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дядка е отвсекъде!

    30 8 Отговор

    До коментар #11 от "2loop":

    Само с 2 години е по-млад от Бай Пън.А какъв пич беше като идва при Дългия в шоуто му в 2000! Той ръководеше ОТАН като бомбиха Сърбия в 1999,сега му е време вече да почне да се ръкува с невидимите.Yes sir!
  • 28 Наполеон

    9 26 Отговор
    Г н Кларк е много качествен човек и достоен американец
  • 29 big

    21 7 Отговор
    Не Молдова, а Приднестровието и най-вероятно областта Гагаузия, ако пожелаят да се присъединят към първите! Има и една друга посока, сухоземен достъп до Калининград, такъв коридор има договорен между ЕС и Русия, но те го затвориха. НАТО не е в състояние да води война с Русия, а според техния ултиматум Прибалтийските държави трябва да бъдат "отчислени" от активите им, ако не ще си ги вземат без да питат повече, като в Украйна.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 19 Отговор
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...
  • 32 Това тоя ли беше

    19 8 Отговор
    който каза, че ще овършеят 6-7 държави в Близкия Изток и Северна Африка?
    Овършаха Ирак, Сирия, Либия, Сомалия. Само 4.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Уесли,

    17 6 Отговор
    В Молдова половината са руснаци. В Преднистровието. Прочети малко. А и там има българско малценство.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ха ха ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #38 от "Софиянец":

    Пред компа ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 дърто

    22 6 Отговор
    Бacu и безсрамието и наглостта , вие го принудихте Путин към войната , навряхте му НАТО-то , ужким НАТО-то де , всъщност вие му се навряхте под прозорците , а сега си седнал да ми обясняваш той какви цели имал.
  • 42 Милият ми..

    14 6 Отговор
    Един брадат е достатъчен на 100 софиянчета като теб да подскачат като врабчета и да писукат -Ахмат Сила! Не гледаш ли клиповете ОТТАМ? Какви изпечени и корави главорези от "Азов" като ги хванат подвикват Ахмат Сила че ти ли бе,братиньо ще ми играеш Рамбо?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Светослав Иванов

    15 4 Отговор
    До скоро много уважавах този журналист и водещ.Но напоследък явно ъ той има отделна сметка захранвана от САЩ.
    Това парите ще ги накарат и майка си да продадът .
  • 46 Лудия в кремъл,

    13 13 Отговор
    ако не бъде спян от Украйна ще продължи да напада и другите държави.
  • 47 Ей третополов

    12 5 Отговор

    До коментар #40 от "Не само там има Българи, бе шв'естер":

    Това куде си го чел че Путин е окопирал Волжка България бе простак. Според теб Путин на колко века е вече. Ама че си и д и о т
  • 48 Генчо

    4 1 Отговор
    Защо се месите и не ги оставите да се обединяват. И без това им е мъчно ако не са обединени.
  • 49 Източна ромелия

    18 9 Отговор
    Ами прав е Путин да възстанови СССР, щом като той се разпадна незаконно
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Христо

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "ПОЖЕЛАНИЕ":

    Е тогава ще настъпи котето по опашката.Не знам дали ще има кой да подпише капитулацията в Москва.

    Коментиран от #71

  • 52 Мамул

    7 1 Отговор
    Тц, Руски Съединени Щати ще прави! Но без афро-африканци за безплатна работна ръка не знам дали ще успее.
  • 53 1111

    5 4 Отговор
    Несериозни твърдения.
  • 54 Байрактар"70

    9 5 Отговор
    Не мога да повярвам! И ти ли бе, скъпи ми приятелю Уесли? Но, да! Възможно е деменцията да те хванал и теб! Прекрасно те познавам : ти винаги беше ,,реален оптимист"! Даа, нещо се е случило!....НО. Вече го казвам. Всяко нещо си има своите правила! Търпението на ....!!! ще се изчерпи, което е абсолютно нормално, и, всички ще сме ИЗНЕНАДЕНИ!!!
  • 55 Христо

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "С надежда":

    Ще ги посрещнем ,както ги посрещна генерал Иван Колев в Добруджа през 1916 година.Бой до устието на Дунава.
  • 56 Байрактар"70

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Софиянец":

    Освен алкохол и наркотици, нещо друго ...! Кръв-- надали ли!
  • 57 странни същества

    10 5 Отговор
    При янките мисловната дейност се осъществява единствено с интереса , не с мозъка.
  • 58 ,,Байрактар"70

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "С надежда":

    Ако не беше онова време, нямаше да има ни СИК, ни ВИС! Защото нямаше какво да КРАДАТ!
  • 59 Дзверцов

    4 1 Отговор
    Глупости! Другата година се присъединява към НАТО с Приднестровието и Калинин град!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дедо мацо

    6 5 Отговор
    То пЪ един световен ред. За 10 000 паразита е добре. Другите вълци ги яли
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ха,ха,хар

    5 3 Отговор
    Ако би мирно седяло не би чудо видяло!!!
  • 65 Следващата цел

    6 5 Отговор
    На Путин е белия дом пред който ще има Червен площад.
  • 66 ген Столти

    11 6 Отговор
    Бившият главорез Кларк се е объркал, следващата цел е Аляска.
  • 67 Слава кокаине

    8 7 Отговор
    Всички генерали имат една обща черта - липса на мисъл и стратегия> Путин казваше три неща (ама кой да чете?!)
    1. Не предвижда присъединяване на територии към Русия!
    2. Целта на военните действия е да се гарантира сигурността на руско езичното население, което беше подложено на геноцид цели 8 (осем!!!) години. Това беше идеята на споразумението от Минск, което не сработи!!!
    3. Чуйте ме сега, за да не слушате после Шойгу!
  • 68 В.В.П.

    6 5 Отговор
    Ти жив ли си бе ,престъпник.??.Украйна я поделихте вече, след 50 дена побой..За Корея трябваше 3 год..Молдова ,не Ев графика на Путин..За момента.
  • 69 Да припомним

    7 5 Отговор
    Ястребите като Кларк сега жънат онова, което посяха преди 25 години.
  • 70 Берия

    11 8 Отговор
    Депутинизация! На 9 май ще настъпи. Текат последните дни на руския фашизъм. Жизненият цикъл на джуджето свършва в стил КГБ. След това разпад и отделяне на заробените републики и опит на клептокрация та за реабилитация пред запада. И още нещо, няма да го мумифирарат путя.
  • 71 Сталинчо

    5 5 Отговор

    До коментар #51 от "Христо":

    Тогава и в сибир няма да си намерят място орките
  • 72 Каквото е нужно Путин да възстановява

    5 6 Отговор
    Само да ни спаси от алчните и коварни американски поробители
  • 73 Доктор Охболи

    5 5 Отговор
    Ами то няма нищо вечно! Не беше вечен СССР,няма да е вечна и империята сащ. И слава на Бога!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Прочетете това интервю между редовете

    1 3 Отговор
    И за да разберете истината, обърнете всичко на 180 градуса. Който го може разбира се.
  • 77 Пламен Пламен

    1 1 Отговор
    Куку руку вафла чудна пълна с течен шоколад
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 О лесли

    1 0 Отговор
    Жалки,тъпи анали....Лапни си гумата ...