Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Април, 2022 19:15 11 262 159

"Ню Йорк таймс" разкри как България въоръжава Украйна

  • оръжие-
  • украйна-
  • българия-
  • ultra defense corp

Американската компания Ultra Defense Corp е посредникът

"Ню Йорк таймс" разкри как България въоръжава Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Това се казва в обширен анализ на авторитетното американско издание "Ню Йорк Таймс“, което публикуваме без съкращения.

В непосредствена близост до пистата на полско летище, мотокари опразват транспортния самолет С-17 на ВВС и един по-малък граждански самолет. Те пренасяха палети от зелени сандъци пълни с боеприпаси, които се товареха на десетки камиони, уточнява БГНЕС.

Някои от тези оръжия бяха американско производство, докато други разнообразни боеприпаси, са произведени в Източна Европа - всички те са сред най-необходимите нужди на Украйна за военна помощ, които скоро щяха да бъдат натоварени на колоната от чакащи камиони с влекачи, които бяха наблизо, за да се отправят към Украйна.

Пентагонът получава голяма част от американското оръжие, което изпраща на Киев, от собствените си запаси, но разчита и на американски изпълнители за отбранителни услуги, които претърсват източноевропейските заводи за боеприпаси, за да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати - Съветският съюз, за да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна.

Украйна все още използва много оръжия, характерни за руската армия, като например съвременните автомати "Калашников". И макар, че молбите на Украйна за по-сложно въоръжение - като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger - получиха широка публичност, армията на страната има належащи нужди от широк спектър от боеприпаси, включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, които не са в крак с времето, но са основни за украинската армия.

Пентагонът нарича тези оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси" - като се има предвид, че боеприпасите са несъвместими с тези, използвани от САЩ и много съюзнически държави, които обикновено са известни като стандартни боеприпаси на НАТО.

След атаките от 11 септември Пентагонът купува големи количества такива оръжия чрез различни американски отбранителни фирми, за да снабдява армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия съветски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, като работи с фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република.

Според Матю Херинг, собственик на компанията, тези страни осигуряват около 90 % от нестандартните боеприпаси, закупувани от Пентагона, въпреки че фирмата му осигурява само малка част от общите поръчки на Пентагона. Херинг, който е купил компанията през 2011 г., когато тя е била фирма от трима души, доставяща хеликоптери руско производство на афганистанските сили, сега е в Полша и се среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да направи компанията му, за да ги снабдява с боеприпаси от Източния блок.

"Преди месец, когато Киев беше обкръжен, въпросът беше: "От какво имаме нужда през следващите 48 часа?". Херинг каза следното. "Но сега украинците се окопават за дълга битка и въпросът е: "Как да си набавим достатъчно, за да ни поддържат в тази битка?". "Така че това е по-дългосрочна перспектива за това от какво се нуждаят сега", добави той.

Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е изградена в пряко свързана с разследването на "Ню Йорк Таймс" от 2008 г., когато изданието разкри незаконни продажби на оръжия китайско производство на американската армия в Афганистан, станали обект на филма "Военни кучета" от 2016 г.

Според Херинг след този скандал Пентагонът е сключил договори с големи отбранителни фирми за осигуряване на нестандартни боеприпаси за Афганистан, а по-късно е позволил на малки компании като неговата да предлагат оферти за същия вид услуги.

Дали някои европейски държави, които все още произвеждат боеприпаси по съветски стандарт, ще продават стоките си на Украйна, е политическо решение - решение, което може да зависи отчасти от това дали търсят поддържането на добри отношения с руския президент Владимир В. Путин.

Представителят на Демократическата партия от Колорадо Джейсън Кроу, бивш рейнджър от армията, който е член на комисиите по въоръжените сили и разузнаването към Камарата на представителите, заяви в интервю миналата седмица, че голяма част от нестандартните боеприпаси на Украйна "много бързо ще бъдат изчерпани" поради сегашното темпо на бойните действия с Русия.

Според него в бъдеще украинската армия ще трябва да премине към стандартни за НАТО оръжия, за да може да се възползва от огромните запаси от боеприпаси на Запада, които се намират в бункери в Европа и САЩ.

Тази стъпка вече е в ход, отчасти чрез предоставянето от Пентагона на пет батальона 155-милиметрови гаубици, за да се задоволят неотложните нужди на Украйна от така наречените далекобойни оръдия, които са сходни по възможности със 152-милиметровите оръдия съветски модел, използвани от Украйна срещу Русия.

Така че, докато предприятия като Ultra Defense Corp. все още ще купуват колкото се може повече 152-милиметрови артилерийски снаряди за наследените артилерийски оръжия на Украйна, Пентагонът агресивно придвижва 184 000 снаряда от запасите си в Европа за 155-милиметровите гаубици, които е изтеглил от запасите на армията и морската пехота в САЩ и е изпратил в Киев.

По време на брифинг миналата седмица прессекретарят на Пентагона Джон Ф. Кърби каза, че нестандартните боеприпаси са важна част от оръжейните доставки, които САЩ предоставят на Украйна.

"Това е жизнено важно за украинските въоръжени сили", каза Кърби за доставките на боеприпаси, които се предоставят на Киев. "Не говорим много за боеприпаси за стрелково оръжие. Това не попада в заглавията на вестниците, разбирам го, но при всяко обсъждане, което провеждаме с украинците, те говорят колко това е важно."

След инвазията, казва той, Съединените щати са координирали и доставили на Украйна повече от 50 милиона боеприпаси за леко стрелково оръжие, голяма част от които са съветски модел. Кърби заяви, че Съединените щати продължават да "преговарят със съюзниците и партньорите си за техните запаси от нестандартни боеприпаси" в опит да доставят повече боеприпаси на Украйна.

"Това оказва наистина значително въздействие на бойното поле", каза той за боеприпасите със съветско производство. "Те използват тези боеприпаси буквално всеки ден при защитата на страната си. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    77 52 Отговор
    Всеки българин дава по една заплата за патрони.Аз ще им я удържа в аванс от бюджета.

    Коментиран от #128

  • 2 АнтиГост

    82 47 Отговор
    Браво. Работете на три смени.

    Коментиран от #5

  • 3 отдел/ПАТОКИ/

    76 81 Отговор
    комунистите преди много ревяха,че сме загубили съветския пазар,СЕГА ПАК РЕВЪТ

    Коментиран от #58

  • 4 Ай стига бе

    146 31 Отговор
    България продава на щатска фирма,оттам нататък фирмата да си прави със стоката каквото си ще!

    Коментиран от #33, #41

  • 5 Делю Хайдутин

    119 29 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Те затова се взривиха жените в Арсенал от бързане.

    Коментиран от #15, #117

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 5,56

    64 134 Отговор
    Само така! На империята на злото трябва да се противодейства по всеки възможен.начин.

    Коментиран от #115

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СССРБарета

    155 37 Отговор
    Проблемът не е в оръжието! Проблемът е че искат ясно и категорично да заявим че сме враждебно настроени срещу Русия и да ни вкарат във война ако е възможно и ако тя се разрасне! Иначе оръжията се купуват и продават от фирми и това не е никакъв проблем права но и ще продължи да се прави!

    Коментиран от #31, #109

  • 13 Тити

    23 59 Отговор
    На кой са му потрябвали нашите архаични оръжия.
  • 14 Някой

    132 15 Отговор
    Хайде сега, Корнелка да разваля правителството. Казала е, че това е червена линия. Пресечена е вече, така че очаквам.
    Само не знам дали ще дочакам, че съм чувал, че кокал лесно не се пуска.
  • 15 АнтиГост

    54 77 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Русия няма съюзници. Търси ги на Сатурн.

    Коментиран от #22

  • 16 Не,

    37 65 Отговор
    трябва да им подаряваме, а не продаваме. Така не се брои за помощ
  • 17 ганчо зубидрен

    91 4 Отговор
    И отново в "Арсенал" са на 3 смени...Преди години,когато г-жа Клинтънова дойде на крака на Б.Б. също направиха добра сделка,но стоката замина за "умерената"опозиция в Сирия...Счупих се от смех,като видях тюркски дрипльо по джапанки,да размахва РПГ...Работете другари,ден година храни.
  • 18 Презвитер

    101 12 Отговор
    Каква е реакцията на българското правителство, по изтеклата информация ?
    Досега отричахме, че снабдяваме Украйна с оръжие и боеприпаси.

    Коментиран от #49, #71, #118

  • 19 Аз съм бе

    24 18 Отговор
    Ще дойдат и за нас.
  • 20 no name no face no number

    85 35 Отговор
    Оставка на престъпната коалиция референдум за ес и нато
  • 21 Така е

    43 53 Отговор
    Разбира се България пряко не изнася, но чрез други прекупвачи и страни българското военно производство стига до Украйна и в това няма нищо лошо. Лошото е, че не преследваме нашия интерес, а популистки се опитваме да се харесваме на Путенофилите поне медийно, а това е огромна морална щета която ще тежи поколения наред над нашата страна. България не може да се позволи да предоставя безвъзмездно оръжия защото без това има хроничен недостиг за своята армия, но можеше да направи друго. Сега беше момента да превъоръжим нашата армия със съвременно западно въоръжение безплатно като предоставим цялото си старо от съветско време на Украйна срещу замяната му с западно. Много страни вече правят това, а нашите политици се ослушват и играят популистки представления. После ще има да плащаме много милиарди за ново въоръжение и отделно ще плащаме милиони за утилазацията за старото. Както винаги тук политиците не гледат националния интерес, а собствения си интерес, При покупка на ново оръжие може да се докопат до комисионни за тях, а в случаи на замяна не може да има такива защо да искат замяна тогава?

    Коментиран от #50, #110, #131

  • 22 Да бе да

    64 40 Отговор

    До коментар #15 от "АнтиГост":

    На Русия съюзник е по голямата част от света:-6 милиарда, срещу 1 милиард (ЕС +САЩ +Англетата

    Коментиран от #38, #122

  • 23 Ахъм

    61 8 Отговор
    Застанете на разклона на Карнобат за прохода и бройте ТИР-овете с боеприпаси, които вървят към Украйна....не са "боеприпаси", стомана обработена на струг със серийни номера.

    Коментиран от #124

  • 24 !!!?

    38 79 Отговор
    Кремълските варвари трябва да бъдат изгонени от Украйна с всички средства, както неутрални, така и реални !!!?
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    30 22 Отговор
    ВИЖТЕ , АЗ КАТО ХРИСТИЯН КОМУНИСТ СЪМ ПРОТИВ АКТОВЕ НА ТЕРОРИЗЪМ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ ПРЕДПРИЯТИЯ
    ... БЪЛГАРСКИ НАРОД СИ Е НАШИЯ НАРОД
    .... ОБАЧЕ НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ АКТОВЕ НА " МИЛОСЪРДИЕ" СПРЯМО БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И ВИДНИ ЧЛЕНОВЕ НА ЪНДЕРГАУНДА КОИТО ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА ЗА ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЯ:)))
  • 26 Д-р Мушков 4-и км

    30 48 Отговор
    Браво! Доставките трябва да продължат с пълна сила!
  • 27 Нинова Нинова

    54 9 Отговор
    Опорките ти отидоха на кино.Ако имаш поне малко останала чест,ще напуснеш коалицията.Срам,срам,срам!!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мдда

    44 8 Отговор
    Нали Нинова днеска каза, че България не продавала оръжия??

    Коментиран от #40

  • 30 Реалист

    39 15 Отговор
    Това си е просто бизнес. Доколкото видях оръжие е продавано на Русия също.
    Проблемът е с решение на парламента да се присъединиш към едната страна.
    Натискът в момента прилична на войната в Ирак, когато трябваше да се присъединим
    към "коалицията на желаещите" за да търсим оръжие за масово поразяване, каквото се
    оказа че няма.
    И това не бива да се допуска!!!
    В края на краищата защо се бият украинците? - Предполагам за да живеят по-добре.
    Президентът Зеленски обяви и очакваната цена - 7 милиарда долара месечно.
    Аз смятам, че след войната ще живеят по-добре колкото хората в Ирак и Сирия живеят по-добре
    след войната.
    И да се подхранва тази илюзия е предателство към украинския народ!
  • 31 Глупости

    31 49 Отговор

    До коментар #12 от "СССРБарета":

    Остави чуждите интереси гледай нашите. 1.Можеше ли да получим западно оръжие без пари можеше, но ние искаме да си запазим съветската скрап и да плащаме за западно непосилни пари. 2.В момента ние се проявихме като нелоялен член на НАТО и вечно ще бъдем третирани като такъв. 3.Индиректно със своя избор заставаме на страната на агресора, като не помагаме с наличното ни на нападната страна това е огромна морална щета която ще тежи поколения наред над нашата страна. Какво бихме загубили ако изпатим официално оръжия дори нищо освен егото на путинуфилите.

    Коментиран от #90

  • 32 Три пъти прочетох статията

    24 24 Отговор
    Къде и как "Ню Йорк таймс" разкри как България въоръжава Украйна ? Заглавие, което няма нищо общо със статията.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Карлик ,как дела

    27 9 Отговор
    Борис Джонсън: в случай на използване на оръжие за масово поразяване, Великобритания си запазва правото, след консултации с останалите членове на НАТО, да нанесе самостоятелен ответен удар.

    Коментиран от #87

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Но важния 1 милиард

    27 31 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе да":

    Против варварския кремълски режим са почети всички от големите икономически страни, а те са важните. Наличието на хора не прави пазар. 6 милиарда човека които оцеляват с шепа ориз на ден или даже и по-малко не са никакъв пазар спрямо 1 милиард човека живеещи в развитите икономически демократични страни.
  • 39 ComfortablyNumb

    21 21 Отговор
    Дано да е вярно. Тогава означава че политическата класа прави това което трябва да се прави а отстрани разиграва театър за русофилското простолюдие... Дано да е вярно защото България без да има солидна армия днес не може да си позволи да бъде ненадежден съюзник в НАТО... оставаме настрана всички морални тежнения на недаване на оръжия на Украйна.
  • 40 мдда,то

    20 13 Отговор

    До коментар #29 от "мдда":

    Ти прочете ли статията? Кажи къде е разкритието как България въоражава Украйна?
  • 41 Дали продава

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ай стига бе":

    Всички лъжат света се обърка Украинец идва да прости Американеца бил посредник началниците ще се раскарай до Украинка кой лъже не се знае обаче има ли американец наблизо така става добре че са далеч иначе от нас папер нямаше да има
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 !!!?

    19 8 Отговор
    На кого България трябва да продава оръжие...на Сан Марино ли !!!?
  • 44 UFO

    28 3 Отговор
    Трагикомична картинка са хората в момента! Озлобели, разделени, политизирани, обезверени, военнолюбиви! Общо взето кухи черупки живеещи за момента!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не се бърка

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    Дет не ти е работа
  • 48 И кво лошо

    24 5 Отговор
    Има бе мисирки, всички продават но ние да стоим и пасем пак трева ли? Купуват ги американци от нас те да му берат гайлето. Даже не само стари съветски но да мислим и нови...дронове нови преносими модерни установки, само мухи лапаме и се дърлим тука, за тва сме на това дередже от пътища до армия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ганчо зубидрен

    17 10 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    Безплатен обяд няма.Лъжа е,че ще дадат безплатно Ф 35 на хървати и поляци в замяна на МиГ 29 и С 300...Изделие 9-12 е глухо и сляпо срещу Су 27,а срещу по-нови изтребители е...нямам думи...На преференциални цени,може би ще ги уредят с нещо ново,но търговеца ще си сложи "промоцията" сега,в гаранционното обслужване в следващите години.

    Коментиран от #67

  • 51 Така е.

    18 4 Отговор

    До коментар #33 от "Про с та ко":

    Няма шанс Корнела да не знае.!
  • 52 Ами чудесно

    21 3 Отговор
    Тъкмо работи индустрията. Ако може още повече по добре
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Абсурдистан

    24 4 Отговор
    Това само мазната лелка отрича. Знае, но отрича - бесепарско двуличие. Също, като "социална партия"!
  • 55 Тарзанецо,

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ти и пет пъти":

    Направи копи - пейс на цитата с разкритието за българското въоражаване на Украйна, не пиши умности за непрочетена статия и не я коментирай.
  • 56 ха ха

    11 3 Отговор
    ей , тия търговци на оръжие много човеколюбиви бре , също като нашенските загрижени граждани

    Коментиран от #120

  • 57 Тайни. Тайни..

    10 0 Отговор
    Няма вече такива работи! Царят е гол! Никой не иска да го каже 🤣
  • 58 Как бе !

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "отдел/ПАТОКИ/":

    Оня брадат хемингуей,дет са писа,че му слагали новичок,а и складовете му в Средна Европа срутили,той кво е правил?Кинти.На гърба на савецкий разпаднал се съюз.Та го писаха,писаха и скрипала засенчиха

    Коментиран от #72

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Asdfg

    17 7 Отговор
    Нинова къдЯ си МА? Веднага ОСТАВКА заедно с Киро-тъпиро-кривата уста!!! Веднага ОСТАВКА!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Нинова съм

    13 5 Отговор
    Не е вярно другари аз нали ви обещах че няма такива оръжейни истории за украйна
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Може да не е ново въоръжение, а използва

    13 12 Отговор

    До коментар #50 от "ганчо зубидрен":

    Може да не е ново въоръжение, а използвано, но щеше да е безплатно за нас. Първото нещо което трябваше да направим е да се отървем от всички Миг като ги разменим за F16.

    Коментиран от #75, #89

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Радо Калинов

    8 15 Отговор

    До коментар #18 от "Презвитер":

    Снабдяваме някаква си фирма, а трябва директно да продаваме на Украйна. Хем повече данъци за държавата, хем едно добро дело ще свършим, и да им дарим, пак ще е хубаво, ама с тая пета клона у нас, дето само кряка, а да си ходи в безаналоговистан не ще - толкоз.
  • 72 До края на 89-та

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Как бе !":

    На негово фамилно име се водеше цял квартал(работнически квартал)
    в Перник

    Коментиран от #100

  • 73 Киро Теслата

    11 8 Отговор
    Кака Корнела е сключила договора за доставка на оръжия и боеприпаси за Украйна.Естествено,срещу процент от сделката.Румбата е бил посредник,естествено срещу процент.Кулеба дойде тук за парлама.Отдавна доставяме каквото трябва.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Минчо

    7 5 Отговор

    До коментар #67 от "Може да не е ново въоръжение, а използва":

    То хубаво ама те не дават платените как да дадът бесплатни от край време са отворили торбата с лъжите и никога няма да я затворят

    Коментиран от #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ТраЛаЛа

    9 5 Отговор
    Общи приказки, къде е посочено конкретно България какво и колко продава ??? АлаБала Ница
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 дядото

    4 3 Отговор
    ти да видиш колко сме били невинни
  • 82 Каквото повикало такова се обадило

    12 2 Отговор

    До коментар #75 от "Минчо":

    На страни като нещата, които са като троянски кон и имат проптлериска политика разбира се, че ще бавят максимално доставките. С лоялните партньори нещата стоят по друг начин и заместващото въоръжение вече е предоставени и тяхното съветско тогава поема към Украйна. Ние ще си останем със съветската скрап още много дълго и ще се чудим как да и удължаваме още ресурса защото имаме “национално отговорни” политици които само гледат как да ни заробят със още заеми за превъоръжаване.
  • 83 Стоян Александров

    11 18 Отговор
    Позор. Позор за Майка България. Предатели. Позор

    Коментиран от #85, #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 карамфила

    7 12 Отговор

    До коментар #35 от "Карлик ,как дела":

    Джонсън има право да използва ядренно оръжие срещу Русия защото иска да изравни острова на нивото на Атлантическият океан.
  • 88 Невярно заглавие

    14 3 Отговор
    Никъде в статията не разкрива как България въоражава Украйна. Само веднъж е спомената България в пакет с други страни от бившия источен блок а именно; "Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, като работи с фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република." И това ли е доказателството?
  • 89 ганчо зубидрен

    10 5 Отговор

    До коментар #67 от "Може да не е ново въоръжение, а използва":

    Използван Ф 16 не е по-евтин от МиГ 29.Ще е на 30 години или повече,със старите радари и въоръжение...Ти би ли си купил стара бангия,но да я обслужваш по сегашни цени??Аз не.Ако се купуват нови оръжия,трябва да се заделят пари за учения.Не е нормално да имаш армия,в която пилот изтребител да лети 10 часа за 365 дни...
    А за даването от американци на помощи...Няма да съм жив да го видя...По същия начин е и с оръжието от СССР до 1989 г.Всичко е купувано,на добри цени,но е плащано с пари или стоки...И доста уран замина с Камазите за обогатяване,обаче в товарителницата пишеше,че се возят компоти...в затворен и пломбиран контейнер...
  • 90 Минчо

    7 11 Отговор

    До коментар #31 от "Глупости":

    Въобще нее тъка никой не дава без пари пример са самолетите дори платени наистина ида тариката кулеба всеки знае че се прехвърлят през фирми но тоо идва тук явно да стане проблем то нии нямаме нищо кво идва тук другаде що не иде тоз Американец го праща от там идва всичко от край време Америка иска да затрии някоя държава дано Русия удържи щот лошо не се пише кви са тия ГЛУПОСТИ дет написал тоо по горе
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Продукцията

    10 4 Отговор
    Е за продаване! Иначе няма заплати, няма осигуровки, няма пенсии! За Нинова и копейкин не мисля! Те са обезпечени!
  • 98 ФАКТИ

    11 5 Отговор
    Къде са разкритиятата? Заглавието няма нищо общо със статията.
  • 99 конче

    5 13 Отговор

    До коментар #94 от "оня с коня":

    ми тия милиарди хвърлени от краварите,ако сметнем себестойността на един танк Т72 около милион долара,се равняват на 10ххиляди танка хвърлени и унищожени от руснаците,ако искаш може да ги сметнеш и в самолети,кораби оръдия,памперси и т.н...казано иначе,с цената на един кораб на 50 години и няколко десетки унищожени танка,краварите загубиха около 10 милиарда,за сега,убитите укро солдати които доближават 100 хиляди не ги броим,тях янките ги водят пълнеж,инфраструктура, също
  • 100 Фабриката в Казанлък

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "До края на 89-та":

    А и по-късно Сопот и т.н.Това е времето на загубилата войните наша страна.Шкода,големите заводи Шкода на Победителя(тогава съветска Русия е вън от играта) прави опит да сложи един завод за сглобки на автомобили товарни.У нас е станал вече военен преврат с триста зора да се предпази държавата от разпад и тогавашен военен министър Иван Вълков им показал среден пръст на чехите,опитали се да станат главата на славянските държави и ...те ти фабриката за оръжи
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Ярък пример

    8 4 Отговор
    Как се манипулират хората с неверни статии и подкупни автори.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 филип ейджи

    2 0 Отговор
    някой пак може да гризне руколата?
  • 106 Mobile

    14 10 Отговор
    Всички държави си мият ръцете с най продажнта държава, бг. Тъпото Киро ще запали България, и ще избяга като краварски герой
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 БАУ

    6 9 Отговор

    До коментар #103 от "АУУУУУ":

    А АЗ С ОЩЕ ПО ГОЛЯМ КЕФ БИХ ТИ ПРАТИЛ СНИМКИ НА НОВИТЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ГАСТАРБАЙТЕРИ В СИБИР БАУ КАТО ЗНАМ ЧЕ СА УРКИ И МИ Е КЕФ

    Коментиран от #112

  • 109 Така е майнааа

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "СССРБарета":

    Га сенеш на два стола.Откак Фил Димитров сдаде караула минаха 30 години и никой не даваше и дума срещу фабриката в Казанлък,а тоя период от време не бе ли достатъчен за зеления сфетофар на някое друго производство,а?А ся връи да караш ски на горада Банска,дет тарикати отсякоха планината,забогатяха на гърба на твойте внучета и да са чудиш що така цените растат(прим.кило кашкавал за 8 кинта ти го пробутват за 20).
  • 110 ComfortablyNumb

    9 6 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    Подписвам се под поста ти. Нямаше да е зле покрай краденето в българската политика да се върши малко поне работа "на ползу роду". Само след няколко години , защото С-300 дори настина да са добри а не само в очите на русофилите са 30 годишни ПВО системи... ще разберем че една батарея Пейтриът струва $1 млрд ... и тогава пак ще ревем ( основно петата колона) че са ниски пенсиите и по добре да ги дадем на пенсионерите ... Имаме уникална възможност да обновим ВВС и ПВО почти без пари докато се е вдигнала стойността, късметлийски на нашата стара руска техника и после скоро тоя прозорец ще се затвори и отново $1 МЛРД е една батаеря Пейтриът... Това разбира се ще се напише "наследството" на Киро ...

    Коментиран от #116

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 АУУУУУ

    7 4 Отговор

    До коментар #108 от "БАУ":

    ГРЕШКА.... В СИБИР ОТДАВНА РАБОТЯТ КИТАЙЦИ.... СЛУЧАЙНО ЛИ.... ТАМ УКРАИНЦИТЕ НЕ СА ЖЕЛАНИ..... ЩЕ ПОПРЕЧАТ НА ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СИБИР ОТ КИТАЙ...... ДОГОДИНА ЩЕ ГЛЕДАМЕ КЛИПОВЕ НА УБИТИ ОРКИ ОТ... КИТАЙЦИ....... КО РЕЧЕ...

    Коментиран от #146

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Колибка

    8 7 Отговор
    В момента,на летището "Враждебна",
    има товарен самолет,пет пъти по
    голям от Бойнга,цяла планина.
    Та,колегата е прав,искат да се
    изявим,преко- душа и да бъдем
    предани подлоги.Нужен е гръбнак,
    инак Херо ще ни смаже.
  • 115 Краварче

    16 14 Отговор

    До коментар #9 от "5,56":

    Империята на злото е само една и се нарича САЩ - истинският виновник за този пореден военен конфликт
  • 116 принципно

    7 7 Отговор

    До коментар #110 от "ComfortablyNumb":

    си прав,но като знаем какво може въпросният Пейтриът,примери,саудитците,хърватите или по скоро румънците с техните пейтриъти,по добре да разчитаме на старата с300,но ако иде реч за израелското ПВО,това е друга бира,а и пресният пример са гърците и те имат старо с300,но като натовска държава,поназнайвайки възможностите на пейтриътите и дума не дават да се издума да ги дават на украйна
  • 117 Взривиха ги

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Взривиха ги, точно за това , вече стана ясно че инцидентите не са случайни, а саботажи. Ама в нашите медии ни вопъл ни стон, още 2016 год. стана ясно това, ама ББ работеше с руснаците и нищо, та чак чехите се размърдаха и стана ясно
  • 118 SCH JVLIVS II

    13 8 Отговор

    До коментар #18 от "Презвитер":

    Виж това е бизнес, САЩ правят интрига иска да повлече цяла Европа 😉 във война няма да стане. Просто сме продали евтина стока на американците ти мислиш ли че Путин не знае нямат информация ?Никой от Европа не помага от сърце, всички са против Украйна с изключение задния двор на Европа- Полша и Англия
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Що бе?

    0 5 Отговор

    До коментар #56 от "ха ха":

    Обществото в своите държавни органи,които прескрипват,не пускат и наказват сурово реагира на тва,дет ти го редиш.Преди години гледах по новините един скандал със словенски главен министер,дет купил едни бе-те-ери,по наименование Патриа,ама бетеери,не ония,руските на които бих служихме в армията.И кво ти кажа?Скандал.Наказания,с години влачещи се новини кой изял сапара,демек наказание,глоби.Кой?Производителят,дет си намерил купувач.Ама бе-те-ери!Ти тука си пуснал там за някви бракми на оня брадатия хемингуей,дет само се дразнят руснаците
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Зелен

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе да":

    Бих искал само да уточня. Само се интересувам. Кои са тези 6 млрд? Може би си сънувал?внимавай.
  • 123 ганю

    8 4 Отговор
    Всеки работник във фирма с военно производство знае за къде се произвежда оръжието.Отдавна се работи с посредници за прикриване на истинските получатели.А колкото за предложението на простия Киро , да дарим една заплата за оръжие за Украйна , само да попитам: Аз съм пенсионер, може ли да даря две пенсии?
  • 124 МИШЕЛ ОТ СЪПРОТИВАТА☝

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ахъм":

    ВЕРНО ОТ КАРНОБАТ ИЗЛИЗАТ МНОГО ТИРОВЕ ....С „ПАТРОНЧЕТА” 40°👍
  • 125 gost1

    10 1 Отговор
    Току що излетя товарен Украйнски самолет от полско-укр граница за Бургас с номер MEM3031 и познайте какво ще се товари?.....оооо грешите не било такова:))))....била продукция друга:))) пълен купон
  • 126 Продължавайте да пращате

    11 10 Отговор
    боеприпаси и оръжие, за да се защити украинския народ от руските агресори и окупатори
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Брендилия

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Острото":

    Аз моята ще я пратя на Стево Пендаровски в Македония, че и там има българи и са ни на границата😂. Украйна е в царевичака, някъде си
  • 129 Пращането на боеприпаси

    8 6 Отговор
    е лицемерие и правене на пачки от шепа капиталистически мошеници на гърба на изстрадалия украински народ. Има нужда от жива сила. Предлагам да се заставят всички щатски подлоги под 50 години да се бият в Донбас след ускорено военно обучение. Ето така наистина ще помогнем и ще останем в историята.

    Коментиран от #136

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Дрън

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    Много си заблуден..Дори да ни "подарят" скъпото си натовско оръжие, безплатен обяд няма, особено с англосакси каквито са нато. Дори да разменим както предлагаш старо съветско срещу ново щатско, това няма да е подарък от страна на нато. Минем ли на техните стандарти, от този момент ставаме изцяло зависи от тях - по-нататък ще внасяме само техните оръжия, но ще си плащаме солено, а нашите оръжейни заводи ще намалят производството. Много по-добре е да си произвеждаме съветските стандарти и да си ги ползваме - ще сме независими производствено и ресурсно и за икономиката ни ще е много по-добре този вариант.
  • 132 да бе ясно

    7 4 Отговор
    Ясно искате да запалите балканите и европа... много грубо господа американци!
  • 133 Страхотно разкритие

    1 3 Отговор
    6 държави и едни зелени сандъци, поне да имаха надпис "BG"
  • 134 Дрън

    4 3 Отговор

    До коментар #113 от "АУУУУУ":

    Ще ти кажа какво стана, ти също знаеш, но се правиш че не разбираш ))) Стана това, че цялото натовско разузнаване в този момент работи за армията на укрите. Благодарение на това разузнаване и данните от него бяха нанесени успешни удари по руския флагман..Така че сори ама не е дело на "славните" укри. Друг е въпросът, че руснаците явно са имали слабост в отбранителните системи на кораба.42

    Коментиран от #154

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Тамън изключих хокея

    0 3 Отговор

    До коментар #129 от "Пращането на боеприпаси":

    И мислех да си лягам и та гледам тебе с апела.А бе,ти ум в главата имаш ли бе?Кви капиталистически мошеници,дет продавали оръжие?Да не па оня,брадатия хемингуей,или по-рано как писаха вестниците за лорд Робинзон,на НАТО тогавашния шеф,дет седнал в х-л България,или кой беше там вече не помня с °главен търговец°на оръжие там някой си,сети се кой нали?не мож да ни съ сетиш.И ся?Връи в Донбас.Чи върви ти бе.Кому е нужно тва.Ний майна сме тука да послушаме новините.Кат дойде време за харчене на пенса има къде,нали?
  • 137 Дрън

    6 5 Отговор

    До коментар #121 от "Хаха":

    Много погрешна и подвеждаща информация даваш...Първо - официално числеността на руските военнослужещи е 1 100 000 - един милион и 100хил, а в Украйна в момента руската армия е 170 000, от които голяма част са от Донецка и Луганска република. Това прави грубо около 15 % от цялата армия на Русия. Второ - не е важна бройката, а оръжието което се използва - руснаците определено превъзхождат във ВВС, ПВО и артилерия. Това са фактите, знам че не те устройват, но истината боли.. ))))
  • 138 МАРА

    8 6 Отговор
    БОМБИТЕ НА РУСИЯ ЩЕ СЕ ЦЕЛЯТ В АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ , ЖАЛКО ЗА НАС
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 пешо средния

    8 3 Отговор
    От англосаксонците нищо добро не чакайте .
  • 142 пешо средния

    6 4 Отговор
    Каква е ситуацията в момента .Американците са уплашени от пасивността на България ,защото ако стане обрат с Руснаците овладяваме Черно море .Затова изпратиха онзи палячо Кулебата да ни натиска,а нашите трябваше да го изгонят със шутове.
  • 143 хаааха

    6 4 Отговор

    До коментар #121 от "Хаха":

    абе не знам дали е цялата ,ама тия от Пентагона говорят за 60 руски батальонни групи опериращи в Украйна,общият брой на руският военен духов оркестър е по голям,хаха,а па натовците вече гледам мобилизирват и 40 годишните,много бързо руският духов оркестър ги поразреди,скоро иде ред и на 60 годишните
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Hoho Boho

    8 3 Отговор
    Курнелка СЕГА трябва да подаде оставка!
    "Ако дадем оръжие на Украйна, подавам оставка", каза тя
    (цитирам по памет)

    Коментиран от #147

  • 146 БАУ

    5 3 Отговор

    До коментар #112 от "АУУУУУ":

    В СИБИР ВЕРНО РАБОТЯТ КИТАЙСКИ ГАСТАРБАЙТЕРИ,ПЛАЩА СЕ ДОБРЕ,ЕДНО ВРЕМЕ И ТУК РАБОТЕХА ВИЕТНАМЦИ,НО ИДВА БОДРАТА ИМ СМЯНА ОТ УРКИ,КОЯТО Е БЕЗПЛАТНА РАБОТНА РЪКА,С ДОЖИВОТЕН ДОГОВОР БЕЗ ЗАМЯНА,БАУ И СЕ ОЧАКВАТ ОЩЕ ДА ПРИСТИГНАТ

    Коментиран от #155

  • 147 съм ЗА

    2 4 Отговор

    До коментар #145 от "Hoho Boho":

    да даде и за да продължите пъкленото си за България дело ще трябва да се гушнете с партньорите си от герб или дпс на мястото ѝ
  • 148 ОЩЕ НА ПОЛСКАТА ГРАНИЦА КАМИОНИТЕ

    5 2 Отговор
    СА ,,БАУУУ"............. БАРАБАР С ШАФИОРА НЕНОРМАЛЕН , КОЙТО ЗНАЕ КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ !
  • 149 Рашка с чашка

    7 7 Отговор
    Наистина не разбирам защо мислите че българите са предатели, когато са против имперските интереси на Русия/СССР? Може би защото не сте наясно с историята. След освобождението, за което всички сме благодарни на Русия, всички действия на същата тази империя са против нас! Съединението, Русия е против, Великобритания го признава! Сръбско-българската война, Русия е за Сърбия. Първа световна воина, руския цар иска унищожението на България веднъж завинаги, но я губят и се предават на България нъ 3-ти март 1918-година, това е велика дата в историята. Американския президент, историка Удро Уилсън, настоява че България не трябва да бъде разделена след ПСВ и така става

    Коментиран от #153, #158

  • 150 УКРАИНСКИТЕ ПЛЕННИЦИ ДИРЕКТНО ЗАМИНАВАТ

    6 4 Отговор
    В ПОСОКА СИБИР В ЗАВОДИТЕ ЗА ХЛАДИЛНИЦИ !
  • 151 НАЧИ КУРНЕЛА ЗАТОВА ЛЪЖЕ ЧЕ ЩЕ НАПУСНЕ

    5 1 Отговор
    КОАЛИЦИЯТА ................. ТЯ Е ЗНАЕЛА ЧЕ НИЕ ДИРЕКТНО НА УКРАЙНА ОРЪЖИЕ НЯМА ДА ДАДЕМ А САМО ЧРЕЗ ПОСРЕДНИК !....................БРАВО МА !
  • 152 ИЗЛИЗА ЧЕ ВСИЧКИ В ЕВРОПА ИСКАТ

    6 3 Отговор
    ЖИВ УКРАИНЕЦ И РУСНАК ДА НЕ ОСТАНАТ ЗА ДА РАЗГРАБЯТ И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ !
  • 153 Дрън

    9 4 Отговор

    До коментар #149 от "Рашка с чашка":

    Доста изопачени факти. Истината: 1. Австро-Унгария настройва Сърбия срещу България след Съединението. Когато българската армия преминава в настъпление на сръбска територия, именно Австро-Унгария заплашва България да спре настъплението или ще се намеси на страната на Сърбия. Това че Русия е била против Съединението е факт, но само като позиция - не са ни отправили както Австро-Унгария военна заплаха. Съображенията на Русия за тази позиция са били дипломатически, защото Русия в този момент е в неблагоприятно международно положение спрямо другите европейските сили. 2. Русия не губи Първата световна война по простата причина, че е на страната на спечелилата коалиция, а ние сме на страната на губещата коалиция, и да пишеш, че 3 март 1918 г е велика дата е смешно и говори за тежък комплекс. Русия се оттегля от войната, защото там започва гражданската война. 3. По време на Втората световна, България е бомбандирана от американски и английски самолети, а след войната Чърчил е искал да раздели България между Сърбия и Гърция - тоест да я унищожи, но Сталин го отказва от тези му планове. Това са истинските факти, колкото и да не те устройват... )))
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 АУУУУУ

    3 4 Отговор

    До коментар #146 от "БАУ":

    ЕХ МЕЧТИ МЕЧТИ.... 😂😂😂😂😂
  • 156 Hoho Boho

    6 5 Отговор

    До коментар #154 от "АУУУУУ":

    Братчед, какво ми пука колко руснаци са умрели?
    Никой не ги е канил в Украйна...
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 нинова

    1 1 Отговор
    ние все още твърдим че сме верни на партията но все пак доларите са си долари, държим се като верни комунисти но долара си е долар
Новини по държави: