Last news in Fakti

28 Април, 2022 14:36 1 649 8

$10 млн. за информация за руски хакери

  • хакери-
  • сащ-
  • русия-
  • руски хакери-
  • киберсигурност

Заподозрените са отговорни за заразяването на компютри със злонамерен софтуер

$10 млн. за информация за руски хакери - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакери от ГРУ. В съобщение в "Туитър" Департаментът пише, че „те са таргетирали критична инфраструктура на САЩ с помощта на злонамерени кибероперации“, предаде БНР.

„Изпратете ни информация за техните дейности чрез нашата линия за докладване в тъмната мрежа“, се казва в изявлението. Линията Rewards for Justice предлага наградата за информация, водеща до идентифицирането или локализирането на всяко лице, което, действайки по указание или под контрола на чуждо правителство, участва в злонамерени кибер дейности срещу критична инфраструктура на САЩ в нарушение на Закона за компютърните измами и злоупотреби (Computer Fraud and Abuse Act - CFAA).

Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са членове на група, използвала зловреден софтуер и предприела незаконни действия в стратегическа полза на Русия чрез неоторизиран достъп до компютри, се казва в официалното съобщение.

Заподозрените са отговорни за заразяването на компютри със злонамерен софтуер на 27 юни 2017 година в Съединените щати и по света, използвайки зловреден софтуер. Техните действия повредили компютрите на болници и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, голям фармацевтичен производител в САЩ, и други юридически лица от частния сектор на САЩ. Загубите от злонамерените кибердейности за американските организации се изчисляват на почти 1 милиард долара. На 15 октомври 2020 г. федерално жури обвини шестимата руски офицери в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба, повреда на защитени компютри и кражби на самоличност.

Нарушенията на закона включват предаване на заплахи за изнудване като част от атаки с цел получаване на откуп; умишлен неразрешен достъп до компютър или превишаване на разрешения достъп и по този начин получаване на информация от всеки защитен компютър; умишлено предизвикване на предаване на програма, информация, код или команда и в резултат на такова поведение умишлено причиняване на щети без разрешение на защитен компютър. Към защитените компютри спадат не само компютърните системи на правителството на САЩ и на финансовите институции, но и тези, които се използват в междудържавната или чуждестранната търговия или комуникация или влияят върху тях.

„Съизмеримо със сериозността, с която разглеждаме тези киберзаплахи, Rewards for Justice създаде линия за докладване в Дарк уеб, за да защити безопасността и сигурността на потенциалните източници. На отговарящите на условията източници може да бъдат предоставени възможни плащания за награди чрез криптовалута“, заявява Департаментът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре че е Запада

    5 19 Отговор
    Та им направи компютри Че иначе щяха да си хакват Кокошките на село
  • 2 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    16 1 Отговор
    Нали бяхте по по най-големите специалисти по кибер сигурност кво става?
  • 3 Дааа

    6 0 Отговор
    Ами не са много пари, той доларът вече слабо се котира! Една хубава къща и една хубава кола, но в гру винаги се намират предатели въпреки, че ги пекат живи в пещ, ако ги хванат!
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Мдааа, нашите са добри разузнавачи, а техните лоши шпиони ‼️
    Едните заразиха компютри в Иран и Ирак, обявиха ги за герои и никой не ги търси , а за тези има обявена награда ‼️
    Абе някой получи ли наградата за залавянето на Осама 😉😉😉😉
  • 5 Тия

    14 0 Отговор
    новини не бяха ли забранени?
  • 6 логични въпроси

    5 0 Отговор
    Никой няма да може да изнесе такава информация, понеже хакерите следят трафика :) - така че, евентуално може би и преко сила, такъв вид информация би могла да бъде изнесено единственно на хартиен носител собственоръчно написан с химикал, или дори устно! Н0о въпроса остава, как и кога ще бъде получена сумата за инхормацията?! Понеже хакерите може да си я вземат обратно после, ако е по банка - разбирай в точки!
    Никой няма да даде инхормация според мен, дори и да я има!
  • 7 Blackthorn

    4 0 Отговор
    САЩ да смучат бибата!
  • 8 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    Ние от Варна откриваме сметка всеки да внесе да съберем пари за еднопосочен билет за канада за просто киро
    преди да ни е забъркал в военен конфликт за който имаме армия с отсъстващи почти всички съвременни родове войски - ВВС ВМС ПВО Бронетанкови Ракетни и Пехота 20000 - каквато сме имали повече дори под турско по време на априлското въстание ДЕМЕК еврожендърляка ни върна в 19 век -скоро и на свещи и на коне и камили и кой кото намери да язди