Last news in Fakti

28 Април, 2022 19:30 1 658 30

Гърция призова Турция да спре да нарушава въздушното ѝ пространство

  • гърция-
  • турция-
  • нато-
  • йенс столтенбер-
  • ердоган

Гърция обмисля задействане на противоракетната отбрана на егейски острови 

Гърция призова Турция да спре да нарушава въздушното ѝ пространство  - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да спре с нарушенията на гръцкото въздушно пространство, поведение, което според него подкопава единността на НАТО в труден период след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Вчера гръцкото външно министерство връчи нота на турския посланик в Атина заради полети на турски изтребители в Егейско море, твърдейки, че те са незаконна и „неприемлива провокация“.

Мицотакис заяви, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създалата се ситуация.

„Заявих ясно на генералния секретар, че подобен тип поведение от партньор в НАТО …. е неприемливо“, посочи гръцкият премиер.

„То подкопава европейската сигурност и единността на НАТО в момент, в който всички страни-членки на НАТО е нужно да останем обединени, тъй като сме изправени пред агресията на Русия в Украйна“, посочи още гръцкият премиер.

Турски официален представител не е отговорил на искане за коментар по случая.

Агенцията припомня, че Мицотакис се срещна през миналия месец с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сега той е заявил, че поведението на Турция подкопава напредъка, направен на срещата му с Ердоган.

На съвместна пресконференция с финландския си колега Сана Марин, която е на посещение в Атина, Мицотакис е отбелязал и факта, че Турция не прилага нито една от санкциите на Европейския съюз срещу Русия. „Това не е типично поведение на държава, която желае да се присъедини към европейското семейство", е заявил той.

Вчера от гръцкото външно министерство връчиха на турския посланик в Атина нота заради полети на турски военни самолети над острови в Егейско море.

Днес по нареждане на гръцкия външен министър Никос Дендиас на посланика е връчена втора протестна нота. Причината за нея е рекордният брой нарушения на въздушното пространство на Гърция от страна на турски изтребители Ф-16.

Според информация на в. „Прото тема“ в рамките на едно денонощие турски изтребители са извършили 168 нарушения, като 118 пъти са навлезли във въздушното пространство на Гърция. Случаите на ниско прелитане над населени райони са били 41.

Изтребителите са летели в района на островите Самос, Имия, Калимнос, Родос, Кастелоризо.

Обсъжда се заради създалата се ситуация да бъде активирана противоракетната отбрана на острови в Егейско море, посочва в. „Прото тема“, позовавайки се на източници от министерството на отбраната на Гърция. Според информацията противоракетните системи са извадени от военните полигони и са разположени според отбранителните планове. Не е изключено, ако турски изтребители отново навлязат над острови като Родос, Самос, Кос, Лерос, Карпатос и Калимнос, те да бъдат прихванати от гръцката противовъздушна отбрана, пише „Прото тема“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърците

    16 16 Отговор
    ще го отнесат като куцо пиле домат.
  • 2 Аби Букар Ал Пачино

    9 19 Отговор
    Турция в агресор, като Расий.
  • 3 dogan

    5 11 Отговор
    Вече няма граници, няма "въздушно пространство". Кой колкото може да превземе, колкото може да охранява, за него си е. Като не може да си пази земята, други ще я вземат. Това с тия измислени граници свърши вече! Черти на хартия без никакво значение!
  • 4 Ко прайм...?!

    9 5 Отговор
    ,,НАТО"- вски ценности...!!!
  • 5 Грульо

    11 1 Отговор
    САЩ немат нищо против нов конфликт от другия край на света, па бил той и между членки и членове на НАТО.
  • 6 Турция - Уганда - Зимбабве

    12 17 Отговор
    Изхвърлете Турция от НАТО, прекъснете връзките й със Запада, дайте радост на обеднелите турци да се върнат в третия свят, към който принадлежат.
  • 7 Бат Пешо

    8 1 Отговор
    Сега остана и тия да се подпукат. Тогава и ние сме изгорели. За Русия вече сме вражеска държава и няма кой да спира турските мераци. Достатъчно е само да се разберат севера за нас, юга за вас и ще има изгоре комшийке. Ще ни пазят просто гриндърите, херо мустакова и великите британци, които винаги и навсякъде са се застъпвали за назе. Е тогава, с такива защитници и самальоти на хартия ще видим кон боб яде ли
  • 8 беболан

    16 3 Отговор
    на гърците в кръвта им е да постигнат цели именно плачейки като бебета, всички си спомняме плачейки как накараха цяла ев да им плаща стотиците милиарди заеми. Нека се питаме, защо турците не нарушават българското въздушно пространство,с нарушават гръцкото.Зс да наруши Турция б гръцкото въздушно пространство със сигурност има и предистория, която сиртако главите крият. 118 пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство според гърците....ами руснаците един път нарушиха турското въздушно пространство и... до там, турците свалиха руския изтребител... гърците какво чакат,или да свалят или и те да навлязат в турското въздушно пространство и да видят турците как си пазят въздуха

    Коментиран от #12

  • 9 Очевидно

    9 11 Отговор
    Ако гръцките политици дадат зелена светлина на гръцките военновъздушни сили, нито един от тези турски самолети няма да се върне в базите си. Разбира се, тогава НАТО ще трябва да се изправи пред война в лоното си. Нека сега се тревожат за това, за да не скърбят турците за жертвите и НАТО да не се разтури. След това те ще плачат и ще се чудят какво се е объркало. За момента мирът в Егейско море се осигурява САМО от професионализма на гръцките пилоти.

    Коментиран от #13

  • 10 ponti

    7 4 Отговор
    Русия каза на Турция да не ми се меси във войната, а Русия няма нищо против претенциите на Турция към Гърция. Чакам да видя как точно ще се задейства член 5-ти. ХАХАХАХХАААХХХАХАХХАХАХ! Всъщност, симпатизирам на Гърците, защото са християни, но пред Турция нямат никакъв шанс. А турците си гонят интереса и само чакат подходящ момент да анексират половината от егейската акватория барабар с островите.

    Коментиран от #14

  • 11 един от многото

    4 1 Отговор
    Абе я взе, мете , че се здавете и вие , че да пращаме оръжие и на едните и на другите и цирка да стане пълен!
  • 12 Ех фукара турке

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "беболан":

    Според забавеното съобщение от турското външно министерство, гърците правят точно това, което казваш, те летят над турските брегове, но не ги свалят. И така, кой казва истината, ти или турското външно министерство? По-скоро никой, нали..

    Коментиран от #15

  • 13 ponti

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Очевидно":

    Бате, а са гръмнали гърците, турците за няколко часа са в Атина. Те само това чакат.... Двете държави са НЕсъизмерими във военно отношение.

    Коментиран от #18

  • 14 Ей турке

    9 12 Отговор

    До коментар #10 от "ponti":

    Турците няматe късмет срещу гръцките военновъздушни сили и гръцкия флот. Ще загубите своите за 24 часа. Всички знаят това. Това, което ще научиш сега е, че Турция ще спре да има граница с България и да изпраща продукти в Европа, защото и това ще се случи, ако направите фаталния ход и атакувате Гърция. ps. В крайна сметка гърците летят ли над Турция, страхуват ли се турците от гърците, плачат ли турците и протестират ли за това, което гърците им правят, Α?

    Коментиран от #16, #20, #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей Потур

    7 8 Отговор

    До коментар #14 от "Ей турке":

    Турците много се страхуват от гърците, затова от страх не им връщат Кипър, просто ги е страх..,а иначе знаем как турците са били роби и на българи и на гърци,цели 500 години.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Велика Пуйка

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "ponti":

    " турците за няколко часа са в Атина" Отчаяният Ердоган, няма време да се занимава с фантазията ти. В момента той е на официално посещение в Саудитска Арабия, с протегната ръка и алцхаймер за Кашоги, за да се срещне с убиеца с триона.
  • 19 Реалист

    12 8 Отговор
    Пластмасовите турски Ф-16 без броня ще изпопадат като гълъби ако Гърция ги запука с ракетите. Видяхме ги в Сирия колко силни са турците, не мога да се оправят с кюрдки-жени бойци по джапанки - изповзривиха им танковете и бойните машини с противотанкови комплекси. Даже и хеликоптери свалят с преносими ръчни ПЗРК
  • 20 bauman

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ей турке":

    Как си личи твоето незнание по казуса,гърчолята нарушават определени договори като от години въоръжават островчетата от години, които по същите тези договори не трябва .Има около 50 острова без изяснен статут т.е. трябва да са турски,но както винаги те се възползват от определени исторически моменти,както взеха от българите беломорието и т.н.малко повече информираност не пречи....

    Коментиран от #25

  • 21 беболан

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "XaXaXa":

    Турците не закачат бебета и жени..., затова и ти да прелетиш над Турция и теб няма да те закачат, защото знаят, че с настъпването на вечерта пак ще потърсиш турският боздуган в леглото му

    Коментиран от #24

  • 22 Мави Шарлатан

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ей турке":

    Истината е, че ако Турция можеше да атакува Гърция и да окупира половината Егейско море, половината острови, както и Беломорска Тракия, защото това е нейната скрита цел и цел, тя щеше да го прави отдавна. Но не може и никога няма да може. И не само по политически причини (реакция на Европа-НАТО), а защото наистина не може да се справи във въздушна и морска война срещу Гърция, като същевременно има опасност да загуби Одрин. Гръцките сили са и ще останат много, много силни за зъбите на Турция. Ако турците загубят ума си и атакуват, те ще имат много хиляди жертви, нулева печалба, неизчислими финансови загуби, докато политическият им живот и история ще се променят завинаги.
  • 23 БалканеЦ

    2 1 Отговор
    Чакайте малко, нали и двете държави са в НАТО, какво си правят мизерии един на друг?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Турция - Уганда - Зимбабве

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "bauman":

    Турски глупости за оправдаване на агресията 100 години след края на войната. Давай, модернизирай и цивилизирай обществото си, тези глупости ви държат гладни.

    Коментиран от #27

  • 26 беболан

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "XaXaXa":

    Турците не ги е страх от нищо...страха е в теб, като чу че под завивките ще получиш Боздугана и веднага почна да пишеш Турция с главна буква, така и трябва да бъде,не се самозабравяй

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Турция - Уганда - Зимбабве

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Турция - Уганда - Зимбабве":

    Днес 50% от младите турци искат да напуснат страната. Преди 10 години процентът беше 25%. Турция напредва...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 турция

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "беболан":

    Коментарът 24 колкото пъти го изтриеш, толкова пъти ще го прочетеш, малкия!!!!! И така, в крайна сметка, признаваш, че гърците прелетяха над турция необезпокоявани... Нека сега да преминем към един важен за теб въпрос. Отговорът, който даваш, за да оправдаеш факта, е отговорът на страхливец, уплашен човек, хомосексуалист или всичко това заедно!!! Ти решаваш ... XAXAXA ... Както и коментарът 17 ... „Тогава защо не свалихте гръцките самолети, които прелетяха над турция, както казва официално вашият външен министър!!!??? Гейове ли сте или лъжете като гейове???"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: