Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2022 13:23 3 963 31

Бързи, ефективни, смъртоносни: какви дронове се използват в Украйна?

  • дронове-
  • война-
  • байрактар-
  • украйна-
  • русия-
  • турция-
  • германия-
  • нато-
  • сащ

Войната в Украйна показа ясно: дроновете са станали неизменна част от модерното водене на война

Бързи, ефективни, смъртоносни: какви дронове се използват в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пентагонът съобщи, че САЩ са разработили нов тип дрон, който отговаря на изискванията на украинските военни - Phoenix Ghost.

Проектирането на дрона е започнало още преди началото на войната в Украйна, а сега работата върху него продължава - за да може той да бъде още по-полезен на украинските войски. САЩ предвиждат да доставят на Украйна над 120 от тези дронове в рамките на нов пакет с военна помощ на стойност 800 милиона долара.

Но по какво се различава Phoenix Ghost от досегашните безпилотни самолети? Информацията засега не е много, а снимки на машината няма. От думите на говорителя на Пентагона Джон Кърби се разбира, че за управлението на дрона ще е нужна минимална подготовка. Смята се, че новият дрон прилича на дроновете Switchblade на американския производител AeroVironment, които през 2012 година американските военни започнаха да използват в Афганистан.

Switchblade - дронът камикадзе

Switchblade са от типа на т.нар. "блуждаещи оръжия". "Това е комбинация от ракета и дрон", казва оръжейният експерт Артър Холанд Мичел пред ДВ. Този вид дронове стартират първоначално без определена цел, след което дълго време кръжат над района, към който са изпратени, преди да бъде набелязана цел, която да атакуват. В зависимост от модела появяващите се цели се идентифицират чрез сензорите на дрона, класифицират се и могат да бъдат поразени чрез автономно направлявана атака.

Switchblade се предлага в различни варианти. Най-малкият модел тежи 2,5 килограма, има 10 километра периметър на действие и може да кръжи във въздуха 15 минути. По-големият модел тежи 15 килограма и има обхват от 40 километра. Той може да се задържи във въздуха 40 минути.

"Тяхното предимство е, че за разлика от по-големите дронове нямат нужда от летище или от голяма инфраструктура, за да излетят", казва Мичъл. "За разлика от ракетите, управляващият дрона има време да идентифицира целта, преди ракетата на дрона чрез автоматична идентификация или ръчно да бъде изстреляна към нея", допълва той.

Дроновете Switchblade биват наричани "дронове камикадзе", тъй като при атака се саморазрушават.

Пред "Политико" генерал-лейтенант Дейвид Дептула обяснява, че и Phoenix Ghost е от типа "дронове камикадзе", но може да прекара много по-дълго време във въздуха - шест часа. Освен това стартира вертикално, т.е. се пести място, а благодарение на инфрачервените си сензори може да оперира и нощем. Дронът е ефективен срещу "средно бронирани наземни цели".

Знаменосецът "Байрактар ТВ2"

Турският боен и разузнавателен дрон "Байрактар ТВ2", който също се използва във войната в Украйна, попада в категорията на големите дронове. Дронът е разработен през 2014 година от фирмата "Байкар".

"Байрактар ТВ2" е дълъг 6,50 метра, има обсег 12 метра и тежи 420 килограма. Изцяло автономният дрон може да остане във въздуха 24 часа без прекъсване, достига височина от 7300 метра, а максималната му скорост е 220 км/ч. Обсегът му е 150 километра.

Германският "Вектор"

За разузнавателните си цели украинските войски могат да използват и дрона "Вектор" на баварската фирма Quantum Systems. Първите количества от които вече са доставени, потвърдиха пред медиите от компанията.

Цената на един такъв дрон е 180 000 евро. Тя е платена от украински милионери като "дарение за териториалната защита на Днипро", информира германското издание RND. Контактът между украинските бойци и баварската фирма бил осъществен от украинския консул в Мюнхен.

"Вектор" обаче не е оръжие в класическия смисъл на думата - не може да хвърля бомби, но може изключително ефективно да трансферира данни и да подпомогне например украинската артилерия да посрещне приближаващите руски танкове. "Вектор" изпраща кадри във високо качество в реално време на над 15 километра разстояние и може да остане във въздуха два часа.

И Япония е доставила дронове на Украйна, но украинските войници използват и дронове местно производство. Най-разпространеният вид от тях е "Лелека-100", който се произвежда в Днипро. "Лелека" означава щъркел на украински.

Дроновете - етичен филм на ужасите

Руснаците от своя страна изглежда, че не залагат особено много на дроновете. Те използват предимно "Орлан-10" - малък разузнавателен дрон, разработен в Санкт Петербург. Той може да лети на разстояние до 100 километра и се използва за прецизиране на артилерийския обстрел. Технологията, с която е снабден, също е по-семпла - дигитална камера на "Канон", както и термографска камера.

Използването на дронове повдига много етични въпроси, предупреждава Мичел. Сред основните опасения са дали потребителят получава достатъчно информация и представа за ситуацията, за да вземе решение за нападение, както и доколко дроновете са защитени от хакерски атаки. "С добавянето на всяка допълнителна автономна функция към такива оръжия тези опасения се увеличават", казва експертът.

Автор: Хана Фукс


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Падат ми

    30 49 Отговор
    байрактарче та чак не останаха
  • 2 pepy

    39 8 Отговор
    В България има хора с най-различни собствени имена като Ленин, Сталин, Маркс и т.н., а в Украйна?

    Коментиран от #26

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    31 34 Отговор
    НАТО ИЗПОЛЗВАШЕ
    ТИЯ ОРЪЖИЯ В АФГАНИСТАН... И КВО СТАНА ?

    Коментиран от #18, #21

  • 4 SCH JVLIVS II

    16 21 Отговор
    Проблема с дроновете не от вчера не сте писали колко вида има и микро дрон 😉обаче има и френски лазер измислен тестван за сваляне ,неутрализиране на дронове -новото оръжие, на което френската армия разчита, за да се отърве от вражеските дронове,унищожаването на дрон благодарение на... лазер!

    Коментиран от #8

  • 5 верно но непълно

    17 24 Отговор
    коллегите от Дв са забравили само едно качествона тези дронове - трудно излитат.
  • 6 Некой си

    36 12 Отговор
    Украйна е уникална страна!
    САЩ разработват дронове специално за Украйна, Урсула крънка пари специално за Украйна, Германия се отказва от топлата вода и спира химически производства, само заради Украйна.
    Българският парламент не мисли за нищо друго, освен за Украйна.
    Като едно голямо семейство сме :)

    Коментиран от #12, #14, #31

  • 7 ДеБерст

    24 27 Отговор
    В окрайнината се използват предимно свалени дронове
  • 8 овцапоръбена

    20 7 Отговор

    До коментар #4 от "SCH JVLIVS II":

    я по-добре си празнувай там макароновата измамна победа че хич не ти е работа да философстваш по военните дела жено

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    39 24 Отговор
    Русия не ползва дронове, защото не може да произведе такива.

    Коментиран от #11

  • 10 SCH JVLIVS II

    8 15 Отговор

    До коментар #8 от "овцапоръбена":

    Първо не съм за Макрон ,второ че не четеш и гледаш информация на чужди езици е твой проблем .Има такъв лазер вечер ако не гледаш новини аз гледам та -
    системата изпълнява трите цели на борбата с дронове, „открива, характеризира, неутрализира“ -Helma-P и е разработен от френското SME Cilas, той се състои от кутия, монтирана на статив, която съдържа "система за откриване на дронове, насочваща и която позволява проследяването му и лазер, който позволява да бъде неутрализиран" това неутрализация може да се извърши по два начина....повече не мога да пиша не знам до колко и какво може да се пише в България

    Коментиран от #16

  • 11 Кабасукал

    9 24 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Само дето руския дрон лети в обсег до 100 километра !

    Коментиран от #13

  • 12 SCH JVLIVS II

    12 24 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    не просто им дават не само турски боклук ами и европейски железа втора ръка ,истината
  • 13 падналия ангел

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Кабасукал":

    Ползват и това-С размах на крилете от над 16 метра и дължина от 8 метра, "Орион" има излетно тегло от 1 тон. Полезният му товар може да достигне 200-250 кг. Смята се, че крайцерската му скорост е 120 км/ч, но максимумът ѝ остава неизвестен. Апаратът може да работи на височина до 7,5 км. В зависимост от товара и конфигурацията, дронът може да остане във въздуха до 24 часа.
  • 14 Смешки

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Не ги дава още е в проект. САЩ щели да произведат тези 120 дрона за Унгария до година правете си сметка ще може ли да оцелеем до ГОДИНА?

    Коментиран от #20

  • 15 Е мии

    14 9 Отговор
    Само Авганистантска тип война ще откаже водкаджиите от Украйна.
  • 16 овцапоръбена

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "SCH JVLIVS II":

    да не гледаш на боб че позна дето не гледам зомбивизори а туй с лазера на статива за сваляне на дронове е някаква смешка ще ослепее оператора през монитора ли как точно ще го свалят с лазерна светулка тоя дрон или тва е на хан соло бластера на тринога монитран шашави женоря компетентни по всичко извън кухнята

    Коментиран от #17

  • 17 SCH JVLIVS II

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "овцапоръбена":

    Ти си патологичен случай търси информация не съм ти секретарка !Ако тези дронове бяха най добрите нямаше да ги даде никой в ръцете на Зеления бастун и партизаните му,защо не им даде САЩ а ?Това е украински Багдат,Даеш...дори не ми се спори с теб вижда се че нищо не знаеш

    Коментиран от #19

  • 18 хмм

    19 12 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ушанките си тръгнаха!
  • 19 овцапоръбена

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "SCH JVLIVS II":

    военната като всяка друга пропаганда е за прости ора като тебе гледай си там макарона любим какво ще ви прави и недей писа повече фантастики за френски лазери на триноги свалящи дронове тва не ти е като да въртиш френска любов клеккнала под бюрота

    Коментиран от #22

  • 20 pepy

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Смешки":

    "... САЩ щели да произведат тези 120 дрона за Унгария до година..."

    Унгарците дали знаят кога и как да ги чакат... Вярно си е - "Смешки"...

    Коментиран от #24, #25

  • 21 zor

    17 11 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    до 3 ком -какво стана ли -за 18 години американците имаха 3000 жертви в Афганистан а руснаците за 8 години над 20 000 -може и повече да са ама кумунистите винаги лъжат
  • 22 SCH JVLIVS II

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "овцапоръбена":

    Леле леле леле овцата в теб говори винаги когато се засечем .Ти големия всичко знаещ чел ли си колко атентата има точно със дронове ?Нормално е когато има едното дори и борба с дроновете ама от къде да си чувал трябва да има и нещо което да ги неутрализира не пиша точно и само за турските дронове ,темата е голяма иска много писане нямам нужното време .Който търси намира информация
  • 23 az #Контрапропаганда

    2 1 Отговор
    Още Иноходец, Алтиус, Орлан,
  • 24 Смешки

    1 13 Отговор

    До коментар #20 от "pepy":

    Именно като нашите Фки ще ги видим на снимка
  • 25 Смешки

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "pepy":

    Да предполагам че вместо Унгария да сте разбрали Украина.
  • 26 Гггггггггггггггг

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "pepy":

    Човек с имена на уроди като Ленин и Сталин, трябва да бъде незабавно затварян. Ясно къде. А и тези, които са му дали това име.

    Коментиран от #27

  • 27 pepy

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гггггггггггггггг":

    "Човек с имена на уроди като Ленин и Сталин..."

    Преди време на "Евлоги Георгиев" живееха близнаци, които се казваха точно така... Бяха доста по-големи от нас и не знам какво е станало с тях... може и да са си сменили имената...
  • 28 РУСОФИЛИСТИЧНАЯ ИЗТРИВАЛКА

    8 1 Отговор
    А пък другаря джуджак Путанин от бункера из Маскве обеща на расийски солдати нови без аналогови дрони от брезови дъски ,излитат като хвърчило и хвърлят квас по врагами!!
  • 29 Руският кошмар

    8 2 Отговор
    Се казва байрактар!!!
  • 30 Митраджия

    6 1 Отговор
    Какви дронове кви Байрактари. Те катерите Раптор ,сами потънаха. Крайцера Масква и той сам потъна. Танковете на рашиститките сами се взривят.
    И ние гледаме и не вярваме на ушите си.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: