Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2022 11:51 4 642 17

Войната в Украйна: къде са украинските олигарси?

  • олигарси-
  • война-
  • украински олигарси-
  • украйна-
  • русия-
  • милиардери-
  • бизнес-
  • ринат ахметов-
  • петро порошенко-
  • виктор пинчук

Войната на Русия срещу Украйна порази тежко собствеността и парите на украинските олигарси

Войната в Украйна: къде са украинските олигарси? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички в Украйна изпитват последиците от войната на Русия, включително и олигарсите – техни предприятия пострадаха от руските бомбардировки и обстрел, икономическите им загуби са големи. Редица олигарси отделят средства за армията и хуманитарна помощ, за да защитят собствеността си от руската агресия. Но има и такива, за чиято дейност не се знае нищо.

Олигарсите помагат на Украйна

Още преди началото на войната украинският президент Володимир Зеленски призова напусналите страната олигарси и бизнесмени да се върнат. За Вадим Новински, Виктор Пинчук и Ринат Ахметов е известно, че са се върнали и отделят средства за нуждите на армията и за хуманитарна помощ, както казват от техните пресслужби.

От началото на войната досега олигархът Ринат Ахметов е предоставил над 2,1 милиарда гривни (около 63 млн евро) за хуманитарна помощ и поддръжка на украинските въоръжени сили. Виктор и Елена Пинчук са отделили над 730 милиона гривни (около 23 милиона евро) за финансиране на покупките на бронирани автомобили, бронежилетки и шлемове, средства за връзка, разузнавателна техника и т.н. Помощ на Украйна оказва и олигархът Дмитрий Фирташ, който от няколко години живее в чужбина – той е превел 308 милиона гривни (към един милион евро) предимно за хуманитарни цели, Вадим Новински е предоставил 505 милиона гривни (милион и половина евро) за медицинско оборудване, медикаменти, храни и евакуация на бежанците. Както показва проверката на ДВ, и бившият президент на Украйна Петро Порошенко е предоставил помощи за различни военни и хуманитарни нужди от около 300 милиона гривни.

Превъплъщението на олигарсите

Почти всички известни олигарси съобщават, че помагат на Украйна, може би единственото изключение е Игор Коломойски, който не се появява в информационното пространство и само лаконично заяви, че ще помага „след войната“.

Преди осем години Коломойски в качеството си на губернатор на Днепропетровска област бе едно от ключовите лица, организирали съпротивата срещу руската агресия в Украйна. Той публично наричаше Владимир Путин „шизофреник-дребосък“, искащ да възстанови СССР. А защо сега отказва да помага? Основното предположение е, че са му наложени санкции и вероятно има ограничен достъп до средствата си.

Ринат Ахметов пък през 2014 година зае нееднозначна позиция, а сега играе активна роля за защитата на Украйна, отбелязва пред ДВ икономистът Володимир Дубровски. „Може би той тогава не е съзнавал, че помага на Русия. След което изглежда е разбрал всичко и сега отстоява интересите си, които са свързани с Украйна.“

Какво е влиянието върху бизнеса?

Желанието на повечето олигарси да помогнат на Украйна е разбираемо – заради войната сериозна част от техните активи се оказа на територия, където се водят активни бойни действия, а миграцията на хората влияе негативно на пазара на труда, обяснява председателят на Института за икономически изследвания и политически консултации Игор Бураковски.

Заводът „Азовстал“ в Мариупол например е на компанията „Метинвест“, собственост на Ахметов и Новински. По данни на украинското издание на „Форбс“, от началото на войната Ахметов е загубил вече 9,5 млрд. долара, Новински – 2,2 млрд., Коломойски – 800 милиона, Пинчук – 700 милиона, Порошенко – 900 милиона.

Сам президентът Зеленски обеща да подложи на преоценка поведението на олигарсите: „Изводите ще правим, когато победим“, каза той. Какво ще е отношението към тях не е известно. По думите на експерта Дубровски обаче след войната ще е необходимо да се унищожи системата, която дълго време подхранваше близките контакти между бизнеса и властта.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    53 2 Отговор
    Има и по Черно море, но повечето са по Дубай, Рувиерата, Сейлелите и те така, дреме им на укролигарсите за ycpaина!

    Коментиран от #9

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 2 Отговор
    "Помагат", от Камчия, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Влас .......
  • 3 Бг икономист експерт

    25 1 Отговор
    Парите на украинските олигарси ги изяде инфлацията.
  • 4 6392

    39 3 Отговор
    Ние, украинските олигарси, вече отмаряме по топлите морета. Войната ни омръзна, но какво да се прави, ще страдаме, ще обикаляме световните курорти, съдба!
    Благодарим на българите, че се грижат за жените и децата, които не могат да си позволят луксозна почивка.
    До скоро!
  • 5 поп Богомил

    21 1 Отговор
    И в България има много олигарси, които не са засегнати!
  • 6 сигурно

    25 1 Отговор
    Дават милиони, защото Путин ще ги прати в Сибир да режат дърва.
  • 7 Урюрвкос

    17 0 Отговор
    2015г имаше български документален филм (от Америка за България) в който много хвалеха Коломойски. Хапвайте бонбони поROSHENко и така помагате на Украйна.
  • 8 СЕГА ВЕЧЕРАЗБРАХ

    17 1 Отговор
    Има добри олигарси и лоши олигарси.
    На запад им казват бизнесмени .
  • 9 SCH JVLIVS II

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    За украинци не мисля че са в Франция по ривиерата руснаци има много дори и първата съпруга на Путин има много голямо имение в Биартц доло при баските а дъщерята едната в Ница .....руснаците са на почит тук от години и да има украинци то е благодарение на Русия сега ще им стане тясно в Европа
  • 10 както казват от техните пресслужби

    8 0 Отговор
    А как би трябвало да казват ТЕХНИТЕ пресслужби?
  • 11 Татко ти

    2 1 Отговор
    В Русия са,къде да са?
  • 12 Бай Благой

    11 0 Отговор
    Абе ..тука редактор нямате ли? Или просто не можете да смятате...
    Един път .....730 милиона гривни (около 23 милиона евро)
    Втори път......308 милиона гривни (към един милион евро)
    Егати списвачите сте....
  • 13 ЯСНО

    3 0 Отговор
    Тел Авив и Маями
  • 14 Поп Кръстю

    5 0 Отговор
    Нашите олигарси крадат от България и бягат със милиардите на вънка.Неим пука за родината. Нали изнесоха държавата сега народа да тегли каруцата.
  • 15 Джамбазът

    6 1 Отговор
    Украинските олигарси са най-добрите олигарси на света!

    Коментиран от #16

  • 16 СкороЩеСъ

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Джамбазът":

    Да, скоро ще има акция за събиране на помощи и за тях.
  • 17 айде бе

    1 1 Отговор
    Ама гледахте ли днес Парада на победата в Москва...
    На олигарсите няма да им берем канъра
Новини по държави: