Last news in Fakti

10 Май, 2022 17:20 1 509 8

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна

  • европа-
  • португалия-
  • биткойн-
  • апартамент-
  • сделка

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването.Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна  - 1
Снимка: Shutterstock

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването, съобщи "Пи Ей мидиа" (PA Media).

Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро, отбелязва брокерската агенция "Идеалиста" (Idealista).

Продажбата на имота в района на Брега е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна
Снимка: Shutterstock

По силата на новия регламент двете страни подписват обичаен акт за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Преди новите правила при купуване на жилище се налагаше криптовалутите да се конвертират в евро, за да се осъществи сделката.

Новият тип плащане е придружен от нови процедури за борба с прането на пари. Ако трансакцията в криптовалути надхвърля 200 000 евро, операцията трябва да бъде обявена пред властите и трябва да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.

Апартамент в Португалия продаден за 3 биткойна
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Кихот

    1 2 Отговор
    Така е, когато департаментите поевтиняват, а биткойните поскъпват.

    Коментиран от #4

  • 2 ъае

    4 0 Отговор
    Много странна новина! Аз лично знам за десетки сделки с имоти за биткойни в България, сигурно са десетки хиляди. Това само имотите, иначе всякакви стоки и услуги се разменят за крипто, особено в IT сектора.
  • 3 Ю.Кортес

    4 5 Отговор
    Битхуйна от 60000 преди 5 месеца, падна на 33000. Скоро ще струва НУЛА. Който не вярва, ще го разбере по трудния начин

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Пен дехо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Кихот":

    Така е колега, дават даже прогноза да падне до 28к..

    Коментиран от #5

  • 5 Ether

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пен дехо":

    Е да де ама ако скочи на 60 пак си е далавера :)
  • 6 ето

    2 0 Отговор
    Това е несигурен начин да се търгува,защото само за ден на борсата измененията са огромни,а става въпрос за гигантски суми.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трейдъра

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ю.Кортес":

    През 2018г. Когато падна от 18 хиляди доларс до 8 хиляди също имаше такива хора като тебе които казваха че няма да струва дори 1 стотинка. През 2021 година разби всички рекорди до 63 хиляди долара а после падна до 41хил. После пак удари 63 хил. А сега падна до 29890 хиляди и в момента се търгувя за 31165 долара.
Новини по държави: