Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2022 11:26 8 121 70

Как ще свърши войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • нато-
  • киев-
  • джордж фридман

За продължителността на една война допринасят различни фактори

Как ще свърши войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Фридман, Geopolitical Futures/ БГНЕС

Русия води война в Украйна от малко повече от два месеца. Това не е особено дълго време. Корейската война продължи три години, Втората световна война - шест. Арабско-израелските войни, от друга страна, отнеха само няколко дни.

За продължителността на една война допринасят различни фактори. Размерът на бойното поле е само един от тях. Колкото по-малко е бойното поле, толкова по-малко войници могат да се поберат на него и като цяло толкова по-кратка е войната. В Украйна бойното поле е огромно. Само според този критерий войната там може да продължи с години.

Също толкова важни са и силите, които са изправени една срещу друга. И трите оси на първоначалната атака на Русия - срещу Одеса, Луганск и Киев се провалиха поради логистични трудности. Линиите на нападение разчитаха предимно на пехота с поддържаща артилерия и въздушни удари, но основният стратегически принцип остана същият. Те продължиха да се опитват да превземат градове, а не да унищожат украинската армия. Така, около месец след като Москва изключи Киев като основна цел, тя все още не е ликвидирала съпротивата на изток и юг. Отчасти това е свързано с факта, че градовете са трудни бойни полета. Предимство има защитникът, който познава добре града и може да формира стратегия, основана на тези знания.

Продължаващият проблем за Русия обаче е, че вместо да концентрира силите си върху една критична цел, за да създаде оптимални условия за победа преди да се насочи към друга цел, тя все още се ръководи от основната си мисия и визия, голяма част от които се основават на предположението, че украинската армия е незначителна и може да бъде победена, докато се превземат градове. Всъщност идеята за превземането на градове като оперативна задача идва от руската цел за завладяване на цяла Украйна. В преследването на тази цел има логика да се разгроми украинската армия и да се окупират градове.

Но Москва неправилно изчисли първоначалния проблем. Украйна е голяма, а силите ѝ се сражават от разпръснати и тактически мобилни позиции - точно такъв вид отбрана, с която Русия не е пригодена да се бори. Украинците можеха да откажат да се бият там, където руснаците решат, и да атакуват в избрано от тях време. Русия разполагаше с тонове броня, но бронята не е толкова полезна срещу разпръсната пехота или при градски бой.

Русия също така предупреди Украйна за намеренията си и разположи силите си по такъв начин, че Киев да може да подготви силите си за нападение. Изглежда, че украинците са се разпръснали така, че да лишат Русия от център на тежестта, който да атакува. Украинците приеха ограничен стратегически контрол върху силите си, като същевременно предоставиха тактически контрол на местните сили. Това означава, че руснаците бяха лишени от основно предимство: възможността да унищожат всяка военна концентрация или да попречат на комуникациите в областта. Украинците не създадоха уязвими командни центрове или комуникационна мрежа, която да може да бъде заглушена. Пехотните екипи с различна големина можеха свободно да се разгръщат и да нанасят удари въз основа на тактическата възможност. С други думи, силите, запознати с обстановката, не бяха под непрекъснатия контрол на централно командване. Руснаците не можаха да окупират Украйна с един удар, както очакваха. Оттогава Москва се опитва да води война на изтощение. Проблемът е, че тази война на изтощение струва на руснаците толкова, колкото и на украинците, а в някои отношения и повече.

Украинците имаха второ предимство: Съединените щати. САЩ искаха руската инвазия да се провали. Ако Украйна падне, тогава руската армия щеше да се изправи лице в лице с НАТО, от Полша до Румъния. Руските намерения винаги са били неясни, но ако приемем най-лошия вариант, Русия може да последва успешното нахлуване в Украйна с нов поход на запад, за да възстанови позициите си отпреди 1991 г. Тогава Вашингтон неминуемо ще бъде въвлечен в пряк конфликт с Русия. А САЩ не искаха да разполагат войски в бойни действия. Обстоятелствата диктуваха Украйна да не бъде победена и американските войски да не бъдат въвличани в бойни действия.

Това, от което се нуждаеше Украйна, беше масирано вливане на модерни оръжия. Войните се променят. Това, което беше ефективна пехотна операция, трябваше да бъде подсилено с противотанкови, противовъздушни и модерни разузнавателни системи. Сега срещу руската армия се изправя същата пехота, която се е сражавала с нея докрай, в съчетание с модерни оръжия и боеприпаси. Те трябва да се управляват от централно командване, което променя украинските операции, но излага Русия на риск при всяка стратегическа офанзива.

Как и кога ще приключи войната, зависи от Москва. Политическият процес в Русия е загадка. Винаги има политическа структура, защото някой трябва да изпълнява заповедите на диктатора. Това, което знам, е, че САЩ могат да продължат да правят това, което правят, с минимален риск, а украинците нямат друг избор, освен да се бият. Така че Русия или ще предприеме първата стъпка към мира, или ще продължи да се сражава - нещо, в което засега не изглежда да е добра. В противен случай бъдете нащрек за руски действия, които да са толкова драматични и изнервящи, че да принудят САЩ и Украйна да направят огромни отстъпки. Съмнявам се, че ядрените оръжия са жизнеспособна опция. Всъщност се съмнявам, че Русия ще направи нещо толкова зашеметяващо. Така че, може би единственият съвет към Русия би бил отговорът на германския фелдмаршал Герд фон Рундщедт в Берлин след Деня Х, когато го попитали какво трябва да се направи: "Сключете мир, глупаци".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    67 25 Отговор
    разчленяване на покрайнината урктие остават в це еуропа има работа в бардаците и по магистралите

    Коментиран от #29, #30, #53

  • 2 Да,бе

    95 36 Отговор
    Ще свърши с края на Украйна и поделянето и от всички съседи и така.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    77 25 Отговор
    Украинска област на Русия
  • 4 факт

    44 128 Отговор
    Руснаците доказаха, че не са братя на украинците!
    Руснаците убиват цивилни, докато украинците - не.
    Руснаците не прибират убитите руски войници и застрелват ранените руски воиници, докато украинците се грижат за своите.

    Коментиран от #5, #34

  • 5 А бе

    95 21 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    фактите говорят точно обратното.

    Коментиран от #17

  • 6 С победа за Путин

    97 25 Отговор
    Така ще завърши.Щом най-яките и коравите от SS-WAFFEN AZOF се разцивриха че попаднали в Ада,какво повече?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Урюрвкос

    90 14 Отговор
    ко праим ако Русия изпълни задачите които е формулирал главнокомандващия, как Байдън ще обясни на американския данъкоплатец как са използвани 40 млрд дол.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 историк

    83 13 Отговор
    До геополитика. Още много анализи трябва да правиш и хляб да изядеш. за 2мес. руснаците завзеха територия по-голяма от България ,от най-милитаризираната и подготвена армия у Европо

    Хамерчо -ТОВА Е УКРАЙНА ,НЕ Е САЛВАДОР

    Коментиран от #25, #58

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Щом извадиха тоя

    66 11 Отговор
    да лае, нещата не вървят по сценария на кукловодите. Тоя Фридман е хазарин като дедо шорош, преселил се във фащ, един от главните жреци на тъмните сили, шеф на частното ЦРУ - станфорт
  • 15 украйна ще е в европа

    14 63 Отговор
    по късно и членка на нато.

    Коментиран от #21, #61

  • 16 не съм

    9 45 Отговор

    До коментар #13 от "Попче ли си?":

    Чети, чети, не съм попче. Такава ви е била винаги политика на московските политичари и ченгета, на които се кланяте. Както и на французите.
  • 17 Див сейанин

    9 42 Отговор

    До коментар #5 от "А бе":

    Кои факти..на Конашенков ли. мАни таа работа..тоа лаже на легане и ставане. Ама що па не..като немате свършане шараните
  • 18 Blackthorn

    42 10 Отговор
    Със смъртта на Украйна!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Див сейанин

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Я се ощипи..па Оди на мивката на дворо да лиснеш една шепа вОда. И друг път не слагай захар на ракията. Че бОли главътъ.
  • 21 с малка уговорка

    32 5 Отговор

    До коментар #15 от "украйна ще е в европа":

    ако ги има дотогава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Александра

    9 51 Отговор
    Жужака эагуби таэи война и вече нищо не эависи от губещия!!! Апропо обсадата на Аэовстал эавърши като обсадата на Киев и цяла украйна - стана эа реэил пред цял свят!!! 3 месеца едно село не можа да превэеме!!! Апропо рашите эатънаха в украйнските блата!!! Също така войната в украйна раэкри истинският си потенциал - световна невиждана инфлация !!! Пак ще си бройм стотинките!!!
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    34 8 Отговор
    "...Продължаващият проблем за Русия обаче е......" - че се води на Руска земя и срещу Руски народ. Това не е Пълноценна война с бомбандиране и унищожаеане на население, пътища, инфраструктура, въпреки че нещата вече отиват натам. Шанса на Русия е да обезкъреи логистиката / снабдяването и боезапасите на укро-армията. Прогнозите са че имат запаси за една седмица.
    На вдяка цена трябва да се унищожаеат вз ички лонвои и ЖП електрически подстанции
  • 25 Географ

    10 44 Отговор

    До коментар #11 от "историк":

    Нищо и половина не са превзели руснаците. Харков е на 40 километра от руската граница и не е превзет. Мариупол е дори по-близо и не е напълно превзет, макар и да е разрушен. Единствено Херсон са завладели защото там нямаше украински войски. А Украйна преди войната я смятаха за 22 в света по военна сила. Много преди нея са Великобритания Франция Турция Италия Нидерландия Полша Германия..

    Коментиран от #65

  • 26 Fen

    13 43 Отговор
    Путин победи ! Русия нямаше икономика преди военната операция а след нея няма да има и пазар за суровините на които лежеше ! Пълна победа ! Средна заплата в Русия след пет години 100 долара , колкото и през 91-ва.
  • 27 Кики

    42 11 Отговор
    Войната в Украйна ще приключи с фалита на запада

    Коментиран от #28

  • 28 Сиган

    10 15 Отговор

    До коментар #27 от "Кики":

    Това го предричаше и другаря Ленин преди един век !
  • 29 Пешо

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    За съжаление.... войната ще свърши пагубно за мнозина. :(
    жалко за хората
  • 30 да бе

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    пълни с рускини.е има и украинки.
  • 31 Гост от Силистра

    39 5 Отговор
    хубава статия . извода е , че украина тр да се предаде
  • 32 Шляхтиц

    30 2 Отговор
    Войната сега започва. Извънредно глупаво е да се задава въпросът кога ще свърши. Както се казва, веселата част сега започва........
  • 33 един от многото

    27 2 Отговор
    Добре ще бъде ако свърши преди планетата Земя да е сдала багажа!
  • 34 Да прав си.

    14 46 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    Жестокостта на руснаците е огромна.Но върват към загуба.Оръжие нямат,т.е.боеприпаси.Храна им либсва.А бе,какво ли имат?Руска му работа-грабеж на употребени домашни пособия и долно бельо.
  • 35 Теодоро

    41 12 Отговор
    Както винаги Русия ще победи. Слава на Путин

    Коментиран от #39

  • 36 Тоя писател колко глупости е изписал

    38 10 Отговор
    Това, което знам, е, че САЩ могат да продължат да правят това, което правят,- Демек една Долна пропаганда и задкулисни планове с минимален риск, а Руснаците нямат друг избор, освен да се бият срещу нео.нацизма. Така че укрия или ще предприеме първата стъпка към мира, или ще продължи да се сражава - нещо, в което засега не изглежда да е добра. В противен случай бъдете нащрек за укро.хохлятските действия, които да са толкова драматични и изнервящи, че да принудят САЩ и укрия да направи огромни отстъпки. Уверен съм, че Ядрените оръжия са жизнеспособна опция. Всъщност се съмнявам, че укрия ще направи не се Вразуми. зашеметяващо. Така че, може би единственият съвет към укрия би бил отговорът на Съветския фелдмаршал Жуков в Берлин след Деня Х, когато го попитали какво трябва да се направи: "Капитулират и подписвайте нео.нацистки глупаци".
  • 37 100%

    16 8 Отговор
    Войната в Украйна ще завърши със световна война, а как ще завърши тя, ще разберат много малкото оцелели хлебарки.
  • 38 Мамул

    32 10 Отговор
    Руснаците си пазят ресурса за истинската война с NATO т.е. Америка! В Украйна участват с минимално количество наемна професионална армия и умишлено употребяват стари боеприпаси и въоръжение. Пестят военен и финансов ресурс за истинската война която предстои.
  • 39 Див сейанин

    9 25 Отговор

    До коментар #35 от "Теодоро":

    Така де..и така побеждава, че след такива победи се разпада...справка- Афганистан - А това е Украйна, древната, истинска Рус. А не москалите ментета.
  • 40 mi6osp

    30 7 Отговор
    Интересна ще е прогнозата на автора за края на войната, след като на 22 май нахлуващите в Западна Украйна полски и други войски бъдат посрещнати горещо с Искандери, Калибри и Оникси.
  • 41 В.В.П.

    21 4 Отговор
    За едно има право ,че територията е огромна ,и трудна ..Укрите се скриха в населени места ..избягаха от гарнизоните..Къде да се сражават на открито с ВСУ..Няма да стане...зашото ще ги ликвидират с далекобойна артилерия,На пусия ,удариха 4 или 5 танка и после .изчезнаха .5 големи града се контролират от Рф..Плаща се в рубли .и нета е от Рф..Полека ,полека.. Руснаците ,няма да се върнат в състава на Окраина..Няма как
  • 42 В.В.П.

    28 4 Отговор
    Великото сащ ,трепа 3 год ,Корея и 15 год Виетнам...И 19 год..Ирак ,,Афганистан.. и загуби всичко..За. момента 200000 км са под руски контрол..Там живеят руснаци ..Не са Перси или араби ,пущуни..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 освободитель безаналогов

    6 13 Отговор
    Войната спира до седмица,ако украинците неутрализират по 2000 окупатора на ден.
    Ранените отделно.Руснаците не ценят живота на войника по стара традиция,но и тук правилото работи безотказно.Въпросът с агресивността на руският народ трябва да бъде решен завинаги.
  • 47 Нов Мо(аро)дератор

    1 1 Отговор

       
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
         

       
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
         

       
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
       
  • 48 Ал Бунди

    4 11 Отговор
    Как ще свърши ли ? Ами с победа на Украинските тракторни войски! Нещо неясно?
  • 49 Хитрия план на женския полов орган

    4 11 Отговор
    Иска да съсипе Русия, да я демилитаризират както направиха на времето с Германия и Япония и после ще им скъса шортите с новите безаналогови технологии и ще ги бие по роботизация и машиностроене.
  • 50 Кривата ракета

    5 14 Отговор
    Русофилите забравиха ли, че военната операция щеше да приключи за 7 дни???
  • 51 нснс

    11 4 Отговор
    войната ще допринесе разруха н ЕС там къде най много се натискахме
  • 52 Бали му

    6 1 Отговор
    как ще свърши,ама по добре да свършва,че нещо не ми е интересно вече.
  • 53 onq s konq

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    И тази война ще свърши както всички други преди нея, като Виетнамската, Сръбската, Иракската, Либийската, Сирийската ...

    А може да свърши и като "Ковид кризата". Вируса от пагубен и унищожителен мутира в сезонен и обичаен. Окупаторската война ще "мутира" в миротворска военна операция.
  • 54 бла бла

    8 3 Отговор
    САЩ ще воюват с Русия до последния украинец.
  • 55 Кралския ВВС

    2 9 Отговор
    Капитулация на руския агресор,плащане на репарации и раша ще се разпадне като ссср,Украйна,САЩ,Казахстан и Полша ще заграбят руска земя
  • 56 А бе

    10 3 Отговор
    Войната ще свърши така.
    Русия ще вземе всичко край моретата и Полша ще си вземе тяхното.
    А Украйна,е Украйна ще остане край Киев с размери на Монако . Ей това ще стане.
  • 57 Как ще свърши войната ли???

    3 11 Отговор
    Ще свърши с победа на Украйна, и за тях свършването на войната ще е ново начало, на възтановяване, интеграция в европейските структури и последващо членство в ЕС, инвестиции във всички отрасли на икономиката им, въвеждане на европейската демократична система и ценности, и след време членство в НАТО, и сега тяхната армия е Натовска, с модерно натовско оръжие и водене на бойни действия по натовски стандарти, а русия ще свърши както свърши СССР.
  • 58 Морски

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "историк":

    А като историк може ли да обясните защо руснаците (тази велика татаро-монголска нация) мият чинии в Германия - държавата, която победиха през ВСВ ?

    Коментиран от #60

  • 59 Българин

    8 4 Отговор
    Колко удобно авторчето е пропуснало да спомене за войните водени от САЩ - в Югославия продължи 4 години въпреки, че бяха 22 държави срещу една, в Афганистан пък цели 20 години преди веУиките хамериканци да подвият позорно опашки.
  • 60 тц тц

    7 6 Отговор

    До коментар #58 от "Морски":

    Миещите чинии българи в ГеЙмания са в пъти повече от руснаците, нищо че сме в ЕС.

    Коментиран от #66

  • 61 Само че ще е колкото СРМ

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "украйна ще е в европа":

    И един мармот завива съседния в шокалад.
  • 62 Как ще свърши ли...

    7 5 Отговор
    Ами както свърши преди 30г.в Афганистан, с последващ разпад на сесесерето...
  • 63 руски скрап

    3 6 Отговор
    Орките извадили са някаква ракета Х 22 .

    По времето на Хрушчов са и викали Убиец на самолетоносачи Големият смЕх
  • 64 Дали е имало 200 годишна война

    4 1 Отговор
    Историята помни само 100 годишна. Някой е написал САЩ ще воюват до последният украински войник. Това колко ли ще продължи?
  • 65 1957

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Географ":

    Украинска армия скриласе под земята и моли да и спасе някой.
  • 66 Айде бе

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "тц тц":

    Пък аз доколкото зная, чинии отдавна не се мият ръчно. И всеки, който си заработва честно парите , е много по- достоен от нарамилите пушка убийци. А 40% от руската младеж копнеят да бъдат разузнавачи- отврат, да вредят на другите и да ги корумпират и саботират- ей това е мечтата за богатирите, на които се кланяте!
  • 67 Русия загуби войната

    1 2 Отговор
    Повече нямам какво да кажа.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Томата

    0 0 Отговор
    На площада в Москва.
Новини по държави: