Last news in Fakti

12 Май, 2022 15:17 867 3

Протести за правото на аборт в Хърватия

  • хърватия-
  • аборт-
  • протести-
  • безопасно-
  • легално-
  • организатори

Организаторите на протеста заявиха, че всяка жена в Хърватия заслужава безопасно и легално прекъсване на бременността

Протести за правото на аборт в Хърватия - 1
Снимка: БГНЕС

По повод случая с бременна Мирела Чавайда, на която не се позволяваше да прекъсне бременността си, макар да бе потвърдено, че носи бебе, което има тумор, многобройни женски сдружения ще организират днес в много хърватски градове протест под мотото "Стига!", съобщи порталът Индекс. Протести се очакват днес в Загреб, Осиек, Сисак, Сплит, Риека, Пула, Задар и Корчула. Случаят предизвика широк отзвук в хърватската общественост, предаде БТА.

Организаторите на протеста дадоха днес пресконференция пред сградата на парламента в Загреб, на която заявиха, че всяка жена в Хърватия заслужава безопасно и легално прекъсване на бременността. Те заявиха, че в Хърватия не се зачитат човешките, женски и репродуктивни права, което става след консервативната революция, която продължава вече няколко десетилетия.

Не е случайно, че начело на най-важните здравни заведения са най-консервативни лица и правото на прекъсване на бременността всеки ден се оспорва, заяви Ивана Кекин от Зелено-лявата коалиция.

Междувременно хърватските медии съобщиха, че комисия на клиниката "Ребро" е одобрила прекъсването на бременността на Мирела Чавайда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    Само 40 от 100 новородени в България са с майка от български произход.
  • 2 хахахаха

    3 0 Отговор
    феминиските беснеят
  • 3 да де

    4 0 Отговор
    То за това хърватите са нанашия хал и вече са под 4 милиона.
    Моржове дето никой не ще да им прави бебета, протестират за правото на аборт.
    Комплекси и други ментлани проблеми.
Новини по държави: