Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 12:11 6 484 65

Русия все повече затъва в Украйна

  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • русия-
  • затъва-
  • руски войници

В окупираните райони на Украйна се засилват търканията между руските окупационни администрации и проруските сътрудници

Русия все повече затъва в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 16 май руските сили проведоха ограничена и до голяма степен неуспешна сухопътна офанзива по протежение на фронтовата линия в Украйна. Руската групировка в района на град Харков се опитва да задържи границата и да попречи на украинските войски да напреднат на север, предаде News.bg.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната. Тази активност се различава от предишните руски изтегляния от района на Киев, Чернигов и Суми в началото на войната, когато руснаците се изтеглиха изцяло на руска територия. Възможно е руските войски да се стремят да запазят позициите си в Украйна и да продължат да нанасят артилерийски удари по украинските позиции, за да попречат на украинските сили да се доближат до обсег с ракетна артилерия на покрайнините на Белгород - голям град в Русия и ключов център на руската армия.

Руските военни блогъри продължиха да публикуват анализи, които са скептични към руските усилия и все повече съвпадат със западните оценки за руските военни неуспехи в Украйна. Един такъв блогър, Игор Стрелков, твърди, че руската офанзива за превземане на Донбас в крайна сметка се е провалила и че "не е освободено нито едно голямо селище". Стрелков заяви, че е малко вероятно руските сили да освободят Донбас до лятото и че украинските войски ще задържат позициите си около град Донецк. Стрелков особено заявява, че руските неуспехи досега не са го изненадали, защото намеренията на руското командване са били толкова очевидни по време на операцията, че украинските войски са наясно как точно да реагират най-добре, и предупреждава, че руските войски се сражават до изтощение. Продължаващото разочарование на проруските военни блогъри от руските военни усилия може да подхрани недоволството в самата Русия, особено ако Москва продължи да настоява за набиране на зле обучени войници, които изпраща на фронтовата линия.

Над 260 защитници на Мариупол са евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в окупираните от Русия селища в Донецка област на 16 май. Украинските и руските власти преговарят за евакуация на ранени украински военнослужещи по хуманитарни коридори. Преди това украинските официални лица призоваха за евакуация на 60 медици и тежко ранени военнослужещи на 13 май. Кремъл може да разшири хуманитарните коридори за останалите украински защитници в стремежа си да установи пълен контрол над Мариупол.

В окупираните райони на Украйна се засилват търканията между руските окупационни администрации и проруските сътрудници. Военната администрация на Запорожка област съобщава, че руските сили имат сериозни конфликти с колаборационистите поради междуличностни конфликти за власт. Известен колаборационист в Запорожка област обвинява назначения от Русия губернатор на областта, че е откраднал обезщетението му от 10 000 рубли. Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андришченко допълнително твърди, че роднините на мобилизираните в силите на Донецката народна република (ДНР) провеждат масов протест срещу мобилизацията в град Донецк. Въпреки че не може да се провери независимо тези твърдения, подобно недоволство сред окупационните елементи предполага обща липса на планиране от страна на руските власти в окупираните райони, която сега се усложнява от все по-очевидните руски загуби.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    64 58 Отговор
    Путин обеща, че ще направи Коце от Израждане, Губернатор на циганската махала във Варна, след референдум за образуване на Варненская Народная Республика.

    Коментиран от #12

  • 2 Груз 200

    23 37 Отговор
    Груз 200 -27 900

    Коментиран от #38

  • 3 ϟ Хохо́л Welle ϟ

    75 43 Отговор
    хахаха - Азовците се молели да не ги снимат ..
    щото близките щели видат какви са попикани..
    или май повече бившите им колеги да не си го изкарат върху роднините им
    - за така нареченото предателство да се предадат

    Коментиран от #49

  • 4 Мдаа

    68 84 Отговор
    А дано загине Русия и Кремъл в Украйна, да се отървем веднъж завинаги от Руските платени боклуци в България. Писна ни през целия живот да сме роби на едни олигарси и нещастници

    Коментиран от #22, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хеитър

    76 32 Отговор
    Русия капитулира да 24ч ,слава украйне е превзела Москва и Питер и всеки момент ще превземе Сибир,ама май накрая няма да има ни слава ,ни украйне
  • 7 az #Контрапропаганда

    70 36 Отговор
    С предалите се нацисти от "Азов" започнаха следствени действия. По всичко личи че ще бъдат съдени в ДНР в показен процес. Нов малък Нюрнберг! Имайте предвид, че в ДНР има смъртно наказание... 😉

    Никой не е забравен!
    Нищо не е забравено!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стига пропаганда

    70 32 Отговор
    Войната се развива катастрофално за Украйна и народа й.
    Всички руски цели биват постигани.
    Да, възможно е и на трети страни ситуацията да е изгодна. Да е изгодна дори за запада. Но за Украйна не е. Ужасна е.
    Живеем в свят в който хората които все още не са пряко засегнати от реалността, повече им пука за медийното отразяване, отколко за истината.
  • 10 Урюрвкос

    49 26 Отговор
    това е вярно, руската армия затъва в блатата след като Украйна си взривява на язовирите но за сметка на това 16000 украински бойци имат възможност да получат топла храна и здравни услуги от войските на ЛДНР край Северодонецк и Лисичанск.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Байдънофил

    42 20 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Бай дън обеща, че ще направи лидерите на 6-те проамерикански партии в БГ, началници на кенефите в био лабораториите във фащ и по света, където експериментират с новия ковид и други "естествено" създадени (от прилеп) био оръжия за "доброто" на човечеството!!!

    Коментиран от #23

  • 13 Zoro

    61 24 Отговор
    Азов винаги сме силни ама само докато дойдат руснаците
  • 14 Верно ли

    64 25 Отговор
    Не затъна ли още преди месец таз Русия, бе? Все затъва, па все е отгоре! Не си научихте уроците от историята!
  • 15 Уеааа

    36 12 Отговор
    Да разбирам, че утре си тръгват?
  • 16 военен

    43 14 Отговор
    Абе до кога тези глупости ....... бе алооооооооо......
  • 17 Пантагрюел

    47 20 Отговор
    Добре,добре,политически коректна статия.Само,че руснаците чукат на вратата на Северодонецк,Новгород(сега с гръмкото име Ню Йорк),Лисичанск,а ВСУ взривява мостове и наводнява села.
    Губернаторът на Луганск вчера призна,че (О)краинските власти контролират едва 10% от областта.Останалото е вече част от ЛНР.
  • 18 доцент

    54 19 Отговор
    Русия затъва,укрите се предават.Откъде вадите такива дебилни статийки?
  • 19 Втората армия ... Втора ама в Украйна .

    27 35 Отговор
    Вече има нов клип снимал разбитите рашани ,на онова понтонче .една река не могат да пресекат безаналоговите .Обстойно снимано се, виждат танковете които са потънали като Крайцера Мацква .защо ли са под вода ,някой да не е запалил цигара.

    "Мобилизация не поможет, у нас не хватает техники!" На РосТВ внезапно рассказали правду
  • 20 Рошко

    40 21 Отговор
    Само по заглавието, и автора който без да гледам е джамбаза. Не Русия а вие сте затънали в лъжи и пропаганда
  • 21 АУУУУУ

    28 31 Отговор
    КАПИТУЛАЦИЯТА НА РУСИЯ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦
  • 22 Пипо

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Да,когато се случи това,за което мечтаеш, вече можеш да си отдъхнеш,че ще имаш свободата да бъдеш роб на когото си поискаш,а не на тези,, олигарси-нещастници".
    Да ти имам мечтите...

    Коментиран от #39

  • 23 Байдънофил

    22 12 Отговор

    До коментар #12 от "Байдънофил":

    Там бг лидерите (Киро, Кокоро, Тиквун, Славун, Корня, Доган, Карадайъ, Христо Иванов) ще имат възможност да проверят лично въпроса на Ива Николова от Пик, дали ковид се разпространява от експерименти?!
  • 24 да де

    32 15 Отговор
    Всек иден затъва пустата раша и всек иден си изпълнява целите.
    Тези ежеднвени уверения за рускотро затъване вече ми приличат на уверенията по времето на соца как капитализма бил загнивал.
  • 25 96 89

    28 7 Отговор
    Вярно затъва даже в азовстал са се предали 150 хиляди руски войници...
  • 26 блатото

    35 12 Отговор
    Затъват господарите ви, не Русия! 5 пъти я фалирахте досега, поне 3 пъти Украйна я завладя... Що мислите, че някой все още ви вярва?
  • 27 В момента

    32 10 Отговор
    В момента по едни телевизии дето ги изключиха за България, дават едни затънали предаващи се в плен на руснаците. Имат вид точно на германците обкръжени и предали се при Сталинград. Ще бъдат разменени, ама след щателна проверка на самоличност и участие в престъпления. прошка няма да има. Да го знаете !
    Хубаво е да "пропагандирате", ама нека е с мярка, защото във века на информацията трудно можеш да накараш някой да изеде доматите заедно с притките и стеблата !
  • 28 хахаха

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    от 30 години си роб на америка..
  • 29 Ми тоо значи

    12 16 Отговор
    Те руснаците с водка си лекуват сивото ежедневие,та тръгнали други народи да облагодетелстват хахахаха хахахахаха хахахаха
  • 30 Станислав

    22 3 Отговор
    С две думи пак ни казват, че Русия ще загуби!
    Иначе все Руска била пропагандата. А дали?
  • 31 Сандо

    26 5 Отговор
    Как прекрасно е написано за предалите се в плен укронацисти и престъпници:"над 260 защитници са евакуирани в окупирани от Русия селища ..".!Това е връх в политкоректната стилистика на съвременната демократична и свободна западна преса.Евала журналя,така се заработват парите,които не миришат.
  • 32 Иванушка  🇷🇺

    17 6 Отговор
    Какво "затъване", какви пет гривени ?
    Нещата тази седмица се отпушиха и вървят чудесно за руснаците. Азов падна, котлите, казаните и тиганите в Донбас се затвориха и се очаква 12000 групироека на ВСУ да се предадат. Ако има "проблем" то е в коя местност на СибирЪ да се извозват милЬоните военопленици. Вероятно ще ги инсталират като Жив Щит на руско-китайската граница. Китай е повече от съмнителен съсед ))

    Коментиран от #36

  • 33 ген Столти

    9 6 Отговор
    ФАКИ ФЕЙК НЮЗ/
  • 34 Вижте

    4 1 Отговор
    Как ДЖАВЕЛИНИТЕ унищожават руските танкове...

  • 35 Напредват на всички направления

    11 4 Отговор
    Киевския режим и "колективния" Запад все повече затъват в лъжите си...Русия взима своето.НАТО няма сили да я спре...Паника и гняв за грабителите на човешкия род.Идва нов по справедлив свят ,но преди това изродите ще направят един куп бели ,както американците и марионетките им в Украйна.
  • 36 Геггг

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сменяй дилъра
  • 37 Иванушка  🇷🇺

    14 4 Отговор
    Разбиха поредния ФЕЙК с украинските артисти на Руската граница :

    Украински бойци носят на ръце граничен стълб, за да се снимат с него и обявят, че са стигнали руската граница. Обаче от пълната версия на видеото изтекла днес става ясно, че украинските военни просто са изнесли граничен стълб на харковското поле и са се снимали с него. Оказва се, че историята за „героичния пробив“, популяризирана от украинските медии, е просто евтина продукция.

    "Театралната сценка е впечатляваща, а скоростта с която групата войници действа привнася и допълнителен хумор. Отне им само около 20 секунди", отбелязват коментиращи в мрежата.
  • 38 Втората армия ... Втора ама в Украйна .

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Груз 200":

    И още 1235 танка (+7).самолети 201(+1). 167 (+2) и още ...

    "Мобилизация не поможет, у нас не хватает техники!" На РосТВ внезапно рассказали правду
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 10 Отговор
    С такива Проззз......таци,като путинофили,ако коментирам ще заприличам на вас.Пари ли ви плащат да бъдете такива или по семе сте си идиоти,а лудинофили???

    Коментиран от #42

  • 41 Калоян

    13 2 Отговор
    Какви добри хора се оказаха Азовци!
    Владимир Владимирович ги помоли да се предадат и те като привършиха храната и водата казаха:,,Хайде,от нас да мине,ще се предадем,ама да ти е за последно."
    После си поръчаха десет автобуса и рекоха на шофьорите:,,Карайте към затвора в Новоазовск,ДНР,имаме резервирани легла.
  • 42 Глав

    1 9 Отговор

    До коментар #40 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Е то ако и4м плащаха пари пак добре.Но май са путинофили от т ъ потия.Некадърника винаги е търсил социализма.
  • 43 Напредват и печелят нон стоп

    10 2 Отговор
    Толкова са го закъсали че сънародниците им с украински паспорти се предават на стекове от десетки и стотици (рекорда все още е на морската пехота от Мариопул със 1207 накуп)Онези готвените 8 ,че и повече години от НАТО малко свършиха...Изчерпват се онези ,които са готови да умират за богатството на Зеленски и ко и американските интереси/цели.Не роднините отдавна не се съобщава ,ако загинат на фронта...Така временно се затапва шока и недоволството на овчедушното украинско общество.Под килима се крият нереални количества трупове ,килимът се е надигнал кошмарно...Киевската пропаганда пее че побеждава ,а всъшност единственото което прави е да отстъпва във всички точки ,търпейки кошмарните загуби...Срещу отлично подготвените руски части.Срещу супер надъханите и мегамотивирани от 8 годишен геноцид опълчения на ЛНР и ДНР ,срещу побърканите по принцип на тема война чеченски подразделения...Няма никакъв шанс ...Техническото превъзходство е отвъд всякакви сравнения.Тъжно е че толкова много руски момчета ,макар и с украински паспорти трябва да умът преди хунтата в Киев да рухне ,но...

    Коментиран от #56

  • 44 макаренко

    5 0 Отговор
    каква драма нека милите си останат там що не то си е ссср
  • 45 Механик

    9 2 Отговор
    Руснаците затъват, а азовците вдигат бял байрак и се предават. Ти мани това, ами не искали да ги снимат, щото били жалка картинка.
  • 46 Знайко

    12 2 Отговор
    Авторката.....вземи се образовай малко и създай собствена статия вместо да папгалстваш! Добре , че го правиш ,ама замърсяваш ефира. Исреждам няколко имена за да се информираш: Сладков, Wargonzo, Евгений Поддубний, Патрик Ланкастър...Малко обидно да информираш аудитория , която е по-компетента от теб! Вземи пиши статии за кексове и салати примерно, като нямаш експертиза за политика и вонни действия! Затова ли си с очила на снимката-да не се излагаш понеже никой не те разпознава? Знаем, знаем...сложи си и една чалма ако искаш!

    Коментиран от #58

  • 47 WhiteNoise

    9 2 Отговор
    Азов геройски се измъкнаха... е верно в посока днр ма ко да ги правиш. нечовеци.. киборги... герои и кат ги дадоха на клипчетата.. смешна гледка. даже с мешките се предават. за чий им е багаж в днр?
  • 48 Коментар по изключение

    6 1 Отговор
    Така наречената контраофанзива на Украинската армия ,напълно без всякакви стратегическо- оперативни цели имаше за цел вероятнио единствено пиар функция за да продължат доставките на оръжие .С уважение към воюващите страни .Тези доставки биха могли да спомогнат за втори фронт-Западен .Там бяха дислоцирани по небоеспособните резервисти от ВСУ които и не желаеха подобни действия .Изтегляниято от Киев и т.н по скоро се дължат на политически решения и ниво на ожесточеност .Цялата тази пропаганда по "затъване" ще изиграе лоша шега за европееца - електорат ,който не си дава ясна сметка за възможностите на РФ . След битката в Донбас където се добива 67 хил армия,последната останала боеспособна такава и след стапянето на 25 хилядна украинскйа армия в Мариупол на практика няма съедиения или окомплектована войска която да е в състояние да окаже съпротива. Първите два дни се даде шанс на някои от тези съединения да се изтеглят на Запад като беше пръсната 170 хилядна украйнса армия .Сега тя се добива като се мина на следващо оперативно ниво в Донбас.Загубите на РФ - търпят загуби ДНР ЛНР ,по серииозни докато редовната армия- нищожни .Тоест не са необходими попълнения .КЪм момента РФ се подготявя за всякавки сценарии включващи Полша,Германия ,Прибалтика Румъния,Приднестровие .
  • 49 zor

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "ϟ Хохо́л Welle ϟ":

    до 3 ком -другар -тия Азовци са герои за Украйна и разкатаха армията на орките и избиха и раниха поне 5000 орки и поне един генерал и няколко полковници

    Коментиран от #50, #55

  • 50 Коментар по изключение

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "zor":

    Никой не отрича героизма на украинската армия и т.н Мариупол имаше 25 хилядна армия ,дъпбоко ешалонирана с разположени реактивнозалпови системи в града . Смляна ,предградията .Азовстал може да бъде запечатан с една четири тонна и това е. Както и всички украински градове да бъдат изрваненеи със земята при решение.По правило не се атакува подобно съоражение тъй като има загуби от настъпващата страна
  • 51 руски скрап

    5 4 Отговор
    Кой казва ,че Роскосмос са в криза ?

    Изобщо не е вярно ,куполи на танкове изстрелват вече

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хайл

    3 2 Отговор
    Маро, потвърдиха ли новината ти, джамбаза, шумата, толкича и дойче вреле-некипеле... Нали според истинските журналисти една новина е истинска САМО АКО Е ПОТВЪРДЕНА ОТ 3 НЕЗАВИСИМИ ИЗТОЧНИЦИ
  • 55 Хайл

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "zor":

    Азовците били герои😂😂😂😂една циганска сватба ще ги попилее тия женчовци държали ЗАЛОЖНИЦИ ЦИВИЛНИ ГРАЖДАНИ И ИСКАЩИ ДА РАЗМЕНЯТ НА ВСЕКИ 15 ОТ ТЯХ ЗА 1 ТОН ПРОВИЗИИ И ЛЕКАРСТВА... ВЪОРЪЖЕНИЕ И МУНИЦИИ НЕ ИСКАТ ЛИ😂😂😂😂ЖЕНЧОВЦИ.... РУСНАЦИТЕ ЗАРАДИ ЦИВИЛНИТЕ НЕ ГИ СРАВНИХА СЪС ЗЕМЯТА, А ПОСЕРКОВЦИТЕ АЗОВ ХВЪРЛЯХА УНИФОРМИТЕ ДА МИНАВАТ ЗА ЦИВИЛНИ... ТИ НА ТОВА ЛИ ВИКАШ ГЕРОИ 😂😂😂😂
  • 56 Казуар

    5 7 Отговор

    До коментар #43 от "Напредват и печелят нон стоп":

    В началото на войната Путин заповяда на украинците да се предадат, но не се получи. Искаше войната да приключи за четири дни. А по принцип дава повече жертви този който напада. Събират се войници от дивите райони на Русия защото от големите цивилизовани градове ще възникнат протести.
  • 57 РаZZия е фашистка държава

    8 3 Отговор
    Как се бият украинците ?

    Само вижте
  • 58 Хайл

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Знайко":

    Не я шашкай че ще напише "статия" как се прави кекс с марулеви листа в ориз 😂😂😂
  • 59 Володя 158см

    2 5 Отговор
    Има съществено разминаване между намеренията на Русия в Украйна и способността на руските сили да ги реализират, а в такава ситуация нараства рискът от спонтанни решения от страна на Кремъл. Това каза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за румънската телевизия Диджи 24
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 "глу – ПАК"

    2 0 Отговор
    РУСИЯ , НЕ А, ВИЕ ЗАТЪНАХТЕ С БЕЗКРАЙНИТЕ ЛЪЖИ !!!!!!!!!
  • 63 КОЛКО МЕСЕЦА?

    4 0 Отговор
    – ОЩЕ ЩЕ ВЛАЧИТЕ , ОТ ДВОР НА ДВОР ТАЗИ УКРАИНСКА СКРАП ??????БЕ ??
  • 64 ВИЖТЕ

    3 0 Отговор
    АБЕ ХЛАПЕ ,ТОВА Е БТР . И ЗАЩО НЯМА ТРУПОВЕ??? И ,ЗАЩО ПРЕДИ ЕКСПЛОЗИЯТА ГИ НЯМАШЕ ? ТЕЗИ " РУСКИ ВОЙНИЦИ"???
  • 65 " АНТИ" РУС.

    4 0 Отговор
    – С ТЕЗИ БЕЗКРАЙНИ ФАКАЛИ , ВЕЧЕ СЕ ЧУСТВАМ "НЕПОБЕДИМ УКРАИНСКИ герОЙ ".
Новини по държави: