Last news in Fakti

17 Май, 2022 11:30 2 308 3

Превръщат летище „Ататюрк“ в един от най-големите паркове в света

  • турция-
  • летище-
  • „ататюрк“-
  • парк-
  • мурат курум-
  • „истанбул“

Теренът на истанбулското летище „Ататюрк“, което беше заменено от новото летище „Истанбул“, ще бъде превърнат в един от най-големите паркове в света, каза министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум

Превръщат летище „Ататюрк“ в един от най-големите паркове в света - 1
Снимка: Фейсбук

Теренът на истанбулското летище „Ататюрк“, което беше заменено от новото летище „Истанбул“, ще бъде превърнат в един от най-големите паркове в света, каза министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

В социалните мрежи Курум написа, че скоро в района ще бъде извършено залесяване. „Най-голямата от националните градини в Турция, която ще бъде изградена на истанбулското летище „Ататюрк“, брои дните до посрещането на първата партида фиданки“, написа той и съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на церемонията по откриването.

Новият национален парк ще бъде едно от най-зелените места в света със 132 500 дървета на площ от над 5 милиона квадратни метра, отбеляза министърът.

„Националната градина ще ни помогне в нашата борба срещу ефектите на климатичните промени и ще бъде основното място в Истанбул за събиране в случай на природно бедствие“, каза Курум.

Летище „Ататюрк“, открито преди 110 години, беше затворено за редовни пътнически полети на 6 април 2019 г., когато всички полети бяха прехвърлени на новопостроеното летище „Истанбул“. От тогава на летище „Ататюрк“ се извършва само поддръжка на самолети и полети на частни, бизнес и дипломатически самолети.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 2 Отговор
    Мдааа... намачках го през джоба!!!
  • 2 Петкан

    9 0 Отговор
    Най- големия парк ,най- голямото летище ,най -големия мост
  • 3 ПаркЕр

    0 2 Отговор
    И без това бреговата ивица между Мранорно море и летището и преди си беше парк. Елементарно е малко са го разширили. 😀
Новини по държави: